NB I: ha a Ferencvárostól is kikap, új negatív klubrekordot állít fel a Fehérvár

Vágólapra másolva!
2022.03.11. 15:26
null
Negatív klubcsúcs közelében Fiola Attiláék a Mol Fehérvárnál (Fotó: Török Attila)
Zsinórban hetedik bajnokiján is kikap és ezzel negatív klubcsúcsot állít fel a Fehérvár? Vagy éppen a címvédő Ferencváros ellen szakad meg a pocsék sorozata? – ezek a fő kérdései a labdarúgó NB I hétvégi, 24. fordulójának. Péntek esti nyitányként a második Puskás Akadémia a Paksot fogadja, amelytől a legutóbb három találkozóján összesen 14 gólt szedett be. Szombaton újabb csapatot előzhet meg az Újpest, ha győzni tud Debrecenben, a sereghajtó MTK-nak pedig nagyon kellene a Honvéd elleni siker a felzárkózáshoz. A 10. helyre visszacsúszott Mezőkövesd a ZTE ellen javíthat, a harmadik Kisvárda pedig favoritként várja a kiesésre álló Gyirmótot.


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 24. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

PUSKÁS AKADÉMIA FC–PAKSI FC

♦ Huszonegy NB I-es találkozót játszottak eddig, és a gólátlag igen magas: 3.8. Az örökmérleg az elmúlt egy évben billent át a tolnai csapat javára: 8-szor nyert a Puskás Akadémia, 10-szer a Paks, a döntetlenek száma 3. A legutóbbi öt összecsapásukon négy gólnál sosem volt kevesebb, és mindig mindkét csapat betalált.

♦ 2019 áprilisa óta, vagyis majdnem három éve nem ikszeltek, azóta mindkét együttes négy-négy győzelmet aratott, viszont a legutóbbi három meccsüket a Paks nyerte, ráadásul úgy, hogy ezeken legkevesebb négy gólt szerzett.

♦ Hornyák Zsolt irányítása alatt már kétszer fordult elő, hogy a felcsútiak fél tucat gólt kaptak a paksi zöld-fehérektől: először 2020 novemberében a tolnai városban (2–6), majd tavaly augusztusban a Pancho Arénában (1–6). Ebben a bajnokságban egyetlen másik együttes sem szedett be egy mérkőzésen hat gólt, ráadásul ez utóbbi a Puskás Akadémia 2013 óta íródó NB I-es történelmének legsúlyosabb veresége.

♦ A PAFC pályaválasztása mellett 7-szer született felcsúti siker, 2-szer döntetlen, 2-szer pedig tolnai győzelem.

♦ A legutóbbi négy fordulóban csak egy pontot gyűjtött a Puskás Akadémia, Kispesten ért el gól nélküli döntetlent. Hasonló, négymeccses nyeretlenségi sorozata közel másfél éve, 2020 októberében volt, amikor egymás után négyszer hagyta el vesztesen a pályát.

♦ Az előző két bajnokiját megnyerte, a legutóbbi hét fordulóban csupán egyszer kapott ki a Paks – az újonc Gyirmóttól –, a Kisvárdával ikszelt, a többi öt mérkőzésén viszont győzött.

♦ Vendéglátóként a Puskás Akadémia – és a másik Fejér megyei együttes, a Fehérvár – játszotta a legkevesebb döntetlent, mindössze egyet. November végén a ZTE a 93. percben egyenlített (1–1), emellett 6-szor nyert, 4-szer vesztett a Pancho Arénában a PAFC.

♦ Látogatóként a legutóbbi négy alkalommal legalább három gólt szerzett a Paks, december közepén, Újpesten azonban így is kikapott (3–4). Azóta azonban a három vendégfellépésén nem talált legyőzőre (2 diadal, 1 iksz).

♦ Mindkét gárda 15-ször került előnybe ebben a bajnokságban, ez négyes holtversenyben a második legtöbb a mezőnyben. Ennél többre csak a Kisvárda volt képes (16). A PAFC 2 döntetlen mellett csak 1-szer vesztett, a Paks 3 iksz mellett 2-szer kapott ki ezekből a szituációkból, a többit egyaránt megnyerték.

♦ A góllövőlistát 23 találattal vezető Ádám Martin 153 élvonalbeli mérkőzésén 47-szer volt eredményes, azaz góljainak majdnem a felét ebben az idényben érte el. Érdekesség, hogy az első NB I-es találatát 2015. november 28-án – még a Vasas játékosaként – éppen a Puskás Akadémia ellen lőtte. Más kérdés, hogy azt a meccset 4–2-re így is a vendég felcsútiak nyerték. Ádám ebben a bajnokságban mindkét találkozón egyszer talált be a PAFC-nak.

♦ Bognár György, a paksiak mestere eddig ötször meccselt Hornyák Zsolt ellen és csak egyszer maradt alul, tavaly februárban Felcsúton (2–3), a többi alkalommal győztesen került ki az edzői párharcból.

SZOMBAT

DEBRECENI VSC–ÚJPEST FC

♦ Eddig 105 meccsük volt a magyar élvonalban, az örökmérleg 21 debreceni győzelmet, 35 döntetlent és 49 újpesti sikert mutat. A legutóbbi 11 bajnoki találkozójukból – hat fővárosi siker és négy döntetlen mellett – a Loki csak egyet tudott megnyerni. 2020 januárjában, még Vitelki Zoltán vezetőedzősége alatt 4–0-ra kiütötte a lila-fehéreket, akik a meccs utolsó negyedét emberhátrányban játszották le, mert Bacsa Patrikot a 67. percben 2–0-nál kiállították.

♦ A szombaton 120. születésnapját ünneplő DVSC pályaválasztása mellett nagyon szoros a párharc, csupán egy győzelemmel billen a mérleg a Loki felé, 17-szer a hazai csapat, 16-szor az Újpest győzött, 19-szer pedig ikszeltek.

♦ Az előző tíz debreceni vendégfellépéséből csak egyszer tudott győztesen hazatérni az Újpest, 2018 márciusában a most már az ellenfelet erősítő Tischler Patrik 90. percben lőtt góljával kerekedett felül 2–1-re. A többi kilenc mérkőzésükből ötöt nyert meg a Loki, négyszer pedig remiztek. A Nagyerdei Stadionban legutóbb úgy végeztek 2–2-re, hogy Tischler – már a Loki játékosaként –, illetve Yohan Croizet is duplázott. Itt is volt kiállítás, ezúttal a 64. percben Abdoulaye Diabyt küldték le a lila-fehérektől.

♦ A legutóbbi öt bajnokiján nem ikszelt a Loki, a három győzelme mellett úgy kapott ki kétszer, hogy a Mezőkövesdtől és legutóbb a Honvédtól is négy-négy gólt szedett be.

♦ Az előző öt forduló alapján az Újpest a második legjobb formában lévő együttes az NB I-ben (3 diadal, 1 döntetlen, 1 vereség), a Paks csak jobb gólkülönbségével előzi meg a formatabellán.

♦ A lila-fehérek zsinórban három győzelmet arattak – ha negyedszer is sikerül nyerniük, olyan sorozatot érnek el, amilyenre legutóbb öt és fél éve, 2016 július-augusztusában, még Nebojsa Vignjevics idején volt példa, pedig akkoriban a Fáy utcában játszották a hazai meccseiket.

♦ A Nemzeti Labdarúgó Adattár kimutatása szerint a Debrecen 1943 óta összesen 2199 gólt szerzett az élvonalban, így az Újpest ellen lehet meg a kisebb mérföldkövet jelentő 2200. találata.

♦ A DVSC a legutóbbi, MTK elleni diadalával fordította pozitívba a hazai mérlegét, amely így 4–4–3, de ezzel is csak a mezőny alsó harmadában foglal helyet.

♦ Az Újpest vendégként (2–3–6-os mutatóval) kieső helyen áll, hiszen csupán a Fehérvárt tudja megelőzni. Két házon kívül győzelmét Kispesten és Fehérváron aratta, mindkétszer 2–1 volt az eredmény.

♦ Joan Carillo eddig kilencszer került szembe az Újpesttel és a mérlege 6–2–1, az egyetlen vereségét éppen a legutóbbi meccsén, az ősszel, már debreceni szakvezetőként szenvedte el.

♦ A lila-fehér csapat úgy nyerte meg az előző három bajnokiját, hogy a félidőben mindig döntetlenre állt. Ezeken a mérkőzéseken legalább két gólt szerzett.

MEZŐKÖVESD ZSÓRY–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ A magyar élvonal legidősebb és legfiatalabb csapata találkozik ebben a párosításban: a Mezőkövesd játékoskeretének 27.7, a Zalaegerszegének 23.5 év az átlagéletkora.

♦ Nyolc NB I-es meccsük után az örökmérleg minimális különbséggel a borsodi gárda javára billen: 3 mezőkövesdi diadal, 3 döntetlen, 2 ZTE-győzelem. A gólkülönbség 10–10.

♦ Az egerszegiek három találkozó óta nyeretlenek a matyóföldiekkel szemben (1 iksz, 2 fiaskó), legutóbb 2020 decemberében, még Boér Gábor irányításával győzték le a kövesdieket (3–0). Ez volt a legnagyobb különbség, ami bajnokin valaha kialakult a két csapat között.

♦ Mezőkövesden ötször csaptak össze és háromszor hazai győzelem született. A zalaiak csak egyszer vitték haza a három pontot, 2020. február 29-én (1–2), amikor Márton Gábor dirigálta a kék-fehéreket. Az egyetlen remi (1–1) 2020 augusztusában jött össze.

♦ A Kövesd mindössze négy pontot gyűjtött az előző öt fordulóban (1 siker, 1 iksz, 3 vereség), ezzel egyedül a Fehérvárt előzi meg a formatabellán, ráadásul a második legtöbb gólt (10) kapta ezalatt.

♦ A ZTE éppen fordított mérleget produkált ugyanebben az időszakban (3 győzelem, 1 iksz, 1 kudarc), ezzel harmadik a formatáblázaton. Sőt az öt meccséből négyet kapott gól nélkül tudott lehozni és csak az FTC talált be neki – igaz, a bajnok háromszor is (1–3).

♦ Pályaválasztóként a Mezőkövesd – holtversenyben a Gyirmóttal – játszotta a legtöbb döntetlent, ötöt. Emellett háromszor győzött, illetve veszített, ám 14 pontjával így is csak két csapatot tud megelőzni a hazai tabellán.

♦ A ZTE a legutóbbi két mérkőzését megnyerte idegenben, igaz, a mezőny két kiesőjelöltjénél, az MTK-nál, majd a Gyirmótnál vizitált. A 4–3–4-es mutatójával negyedik a vendégtáblázaton.

♦ A Mezőkövesd az előző öt hazai meccséből egyet sem tudott megnyerni (2 iksz, 3 kudarc).

♦ Az egerszegiek előző három bajnokiján mindig 3 gólnál kevesebb született.

MTK BUDAPEST–BP. HONVÉD

♦ Ha a félbeszakadt bajnokságokat nem számítjuk, akkor a két fővárosi klub 196-szor csapott össze az élvonalban az elmúlt 105 év alatt, az örökmérleg 88 MTK-siker, 45 döntetlen, 63 kispesti diadal.

♦ A piros-feketéknek rendkívül rosszul indult a párharc, hiszen 15 esztendőt kellett várniuk az MTK elleni első sikerükre, amely 1930-ban pályaválasztóként, de a Hungária úton jött össze.

♦ A Bp. Honvéd elleni legutóbbi 11 bajnokijából az MTK csak kettőt tudott megnyerni, közte az augusztusi Hidegkuti-stadionbelit, Gheorghe Grozav fejesével. A záró 20 percet akkor Baráth Botond piros lapja miatt a kispestiek tízen játszották le tizenegy ellen. A visszavágón fordult a kocka, az azóta Paksra visszatért Haraszti Zsolt kiállítása miatt az MTK volt egy félidőt emberhátrányban és simán, 3–0-ra alulmaradt a Bozsik Arénában. Ez a Honvéd legnagyobb különbségű győzelme ebben a pontvadászatban.

♦ Az MTK pályaválasztása mellett pontosan 100 összecsapásuk volt, ezeken 54 kék-fehér siker, 20 döntetlen és 26 kispesti diadal született.

♦ Négy forduló óta nem kapott ki a Honvéd (2 diadal, 2 iksz), ehhez hasonlóra legutóbb 2020 decembere és 2021 februárja között, még Pisont István vezetésével volt képes, Horváth Ferenccel egyszer sem.

♦ Az MTK szinte minden fontos mutatót tekintve a legrosszabba a mezőnyben: a kék-fehéreké a legkevesebb győzelem (5), a legkevesebb szerzett gól (17), a legrosszabb gólkülönbség (–20) és a legkevesebb pont (21).

♦ A kispestiek úgy indították a bajnokságot, hogy Nebojsa Vignjevics érkezéséig minden páratlan sorszámú hazai bajnokijukat elveszítették, a szerb mester munkába állása óta azonban a Bozsik Arénában még nem kaptak ki (2 siker, 1 remi).

♦ Bár a kék-fehérek házon kívül többször találtak a hálóba (10), mint otthon (7), vendégként még így is a legkevesebb gólt jegyzik a mezőnyben. Négy tavaszi idegenbeli meccsükön csak Debrecenben maradtak alul – 1 győzelem és 2 döntetlen mellett.

♦ Gólokban elég szegények mostanság az MTK meccsei, hiszen a legutóbbi hat találkozójából csak egy olyan volt, amikor kettő találatnál több esett.

VASÁRNAP

KISVÁRDA MASTER GOOD–GYIRMÓT FC GYŐR

♦ Mindössze kétszer mérték össze erejüket a legfelső osztályban és a Gyirmót még nyeretlen. Augusztusban Várdán 2–1-es hazai győzelem született, majd novemberben a kisalföldi városban úgy végeztek 1–1-re, hogy Csertői Aurél csapata Frane Ikic révén a 92. percben mentett meg egy pontot. A kisvárdai Claudio Bumba mindkétszer eredményes volt.

♦ Az NB II-ben 2013 óta hatszor találkoztak, 1 kisvárdai siker, 3 döntetlen és 2 gyirmóti győzelem született. Kisvárdán háromszor meccseltek a másodosztályban, a mérleg 1–1–1.

♦ Az egyetlen kisvárdai NB I-es meccsüket úgy nyerték meg 2–1-re a piros-fehérek, hogy Ötvös Bence szünet előtt, gól nélküli állásnál kapott piros lapja miatt a teljes második félidőt emberhátrányban küzdötték végig.

♦ Az előző hétvégén a Ferencváros ellen, a Groupama Arénában egy 90. percben kapott góllal (1–2) megszakadt a Kisvárda tíz fordulón át tartó veretlenségi sorozata. Hazai pályán azonban még így is a kelet-magyarországi együttes tartja a rekordot, hiszen a legutóbbi öt bajnokiján nem kapott ki a Várkerti Stadionban (3 diadal, 2 iksz).

♦ A legutóbbi öt NB I-es mérkőzésén csak egyszer fordult elő, hogy a Gyirmót egy gólnál többet ért el, vagy többet kapott: Pakson 3–2-re nyertek Varga Barnabásék.

♦ Vendéglátóként továbbra is a Kisvárda a legeredményesebb az élvonalban: 7 siker, 3 iksz, 1 vereség, ráadásul a gólkülönbsége is a legjobb (+12). Egyedül a bajnok FTC vitte el tőle a három pontot (0–4), de annak is már négy hónapja.

♦ Az előző három idegenbeli bajnokiján nem szenvedett vereséget a Gyirmót, rajta kívül csak az FTC és a Paks tudott ezalatt szintén 7 pontot gyűjteni.

♦ Szegi Vincét legutóbb az MTK ellen második sárga lappal kiállították, ez volt a gyirmótiak első piros kártyája ebben a bajnokságban.

♦ A Várda legutóbbi hét hazai meccséből csak egy olyan volt, amelyiken három gólnál kevesebb esett (1–1 a Puskás Akadémia ellen).

MOL FEHÉRVÁR FC–FERENCVÁROS

♦ A két csapat 106 alkalommal találkozott élvonalbeli bajnokin, az örökmérleg a házigazda Fehérvár szemszögéből 27 győzelem, 29 döntetlen, 50 vereség.

♦ A Vidi a legutóbbi kilenc NB I-es összecsapásukon csak egyszer – 2020 júniusában Juhász Roland tizenegyesével (1–0) – tudott győzni, hétszer kikapott, míg egyszer döntetlent játszott.

♦ A Fradi még akkor is jobban áll, ha csak fehérváriak pályaválasztása mellett megrendezett bajnokijaikat vesszük figyelembe: az 55 találkozón 15 Vidi-siker, 20 iksz és 20 FTC-diadal született.

♦ A Ferencváros a Vidi elleni előző 11 idegenbeli bajnokijából – a fehérváriak stadionjának építése miatt ötször a felcsúti Pancho Arénában meccseltek – hármat nyert meg, mindegyiket egy góllal (kétszer 2–1-re, majd legutóbb 1–0-ra).

♦ Tavaly februárban a Magyar Kupában is összekerültek, akkor a Szalai Tamás irányította Fejér megyei gárda nyert 2–1-re az Üllői úton, mostanáig tétmeccsen ez a piros-kékek utolsó diadala a IX. kerületiekkel szemben.

♦ A Fehérvár az előző körben Zalaegerszegen sorozatban a hatodik bajnokiját vesztette el, ilyen rossz szériája egyetlen másik csapatnak sem volt a most folyó bajnokságban (a Honvéd jutott el zsinórban négy vereségig). Ezzel a Vidi egyben beállította 1998. őszi negatív klubrekordját. Akkor az első meccsen még Csongrádi Ferenc, a következő ötön pedig Verebes József irányította a csapatot. A hetedik találkozón aztán egy Dunaferr elleni 4–4-gyel szakadt meg a sorozat, amely egyébként egy 12 fordulón át tartó nyeretlenségi szériába ékelődött és akkor végül kiesett a Videoton.

♦ Az FTC a Paks elleni kijózanító vereség óta nem kapott ki, 2-szer nyert és 2-szer ikszelt az NB I-ben, továbbá közben a Magyar Kupában is bejutott az elődöntőbe.

♦ A Vidi sokáig vezette a hazai tabellát, miután azonban az előző két otthoni bajnokiján alulmaradt (1–2 a DVSC, majd az Újpest ellen), a Kisvárda beelőzte és már csak második.

♦ A Ferencváros idegenben eggyel kevesebb meccsből is eggyel több pontot szerzett (25), mint a Groupama Arénában (21), és 8–1–2-es mutatójával vezeti a vendégtabellát.

♦ Michael Boris három bajnoki vereséggel nyitott Fehérváron, ilyen negatív sorozata az előző szezonban, 2020 szeptember-októberében volt az MTK-val, de hosszabb akkor sem. A német szakvezető abban a kiírásban a kék-fehérekkel nem tudott nyerni a Fradi ellen, hazai pályán 2 döntetlen, idegenben 1 vereség volt az egyenlege.

♦ Az előző 28 idegenbeli NB I-es találkozójából csak kettőt bukott el a Fradi: Debrecenből, majd Felcsútról tért haza pont nélkül.

♦ A Fehérvár az előző öt bajnokiján egyszer sem úszta meg két kapott gól alatt.

NB I, 2021–2022, 24. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Március 11., péntek
20.00: Puskás Akadémia–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Felcsút,Pancho ArénaBerke Balázs
Március 12., szombat
14.30: DVSC–Újpest FC
(Tv: M4 Sport)
Debrecen,Nagyerdei Stadion
17.00: Mezőkövesd–ZTE FC (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd,Városi Stadion
19.30: MTK Budapest–Budapest Honvéd
(Tv: M4 Sport)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion
Március 13., vasárnap
14.30: Kisvárda–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Kisvárda,Várkerti Stadion
17.00: Mol Fehérvár FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 23 14 4 5 39–19 +20 46
2. Puskás Akadémia 23 12 5 6 31–25 +6 41
3. Kisvárda 23 11 8 4 38–24 +14 41
4. Paksi FC 23 10 4 9 60–46 +14 34
5. Zalaegerszegi TE 23 9 6 8 33–39 –6 33
6. Mol Fehérvár 23 8 5 10 28–31 –3 29
7. Budapest Honvéd 23 8 4 11 39–39 0 28
8. Debreceni VSC 23 7 7 9 38–38 0 28
9. Újpest FC 23 7 6 10 31–35 –4 27
10. Mezőkövesd 23 7 6 10 26–38 –12 27
11. Gyirmót FC Győr 23 6 7 10 24–33 –9 25
12. MTK Budapest23561217–37–2021

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik