Indul a Hátsó füves futballmentő túra, újraélednek a falusi pályák

Vágólapra másolva!
2022.03.18. 10:03
null
Indul a Hátsó füves futballmentő túra – a zempléni vidék megszűnt csapatai összeállnak egy-egy meccsre, hogy megidézzék a régi idők hangulatát (Fotó: Szoboszlay Marcell)
Hamarosan indul a Hátsó füves futballmentő túra! Rendhagyó vállalkozásba fogva elhatároztuk, hogy a Nemzeti Sportban éveken át futó országjáró sorozat folytatásaként április 9-től kilenc állomást érintő futballkörútra indulunk a lenyűgöző zempléni vidéken. Kisarkítva úgy is mondhatjuk: a tavasz folyamán elhagyott pályákon láthatunk játszani nem létező csapatokat.

A sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban 2021 szeptembere óta látogatható Hátsó füves – egy eltűnő futballvilág képei című kiállítás lendületétől hajtva olyan környékbeli falvakban szervezünk mérkőzést, ahol már nincsen felnőtt nagypályás futballélet. Vagy csak észrevétlenül szunnyad: az ünnepi találkozó alkalmából ugyanis a tavasszal ismét megmozdul a futballközösség, összeáll a település csapata, hogy összemérje erejét az utazó vendég együttessel, a Kazinczy Ferenc Múzeumhoz és a Hátsó füves-kiállításhoz kötődő „projektcsapattal”, a Zempléni Főnix-szel. Április 9-én, a hercegkúti nyitó állomáson a csapatban pályára lép Pisont István, a Hátsó füves futballmentő túra pártolója, a 31-szeres válogatott, háromszoros magyar és háromszoros izraeli bajnok futballista, Magyar Kupa-győztes edző, a kezdőrúgást pedig Egervári Sándor háromszoros magyar bajnok, U20-as világbajnoki bronzérmes mesteredző, korábbi szövetségi kapitány, Prima-díjas szakember végzi el.

VÉLEMÉNYEK
Egervári Sándor, mesteredző, korábbi szövetségi kapitány, a Hercegkút–Zempléni Főnix mérkőzés védnöke: „A csapat közösségépítő ereje, identitásformáló hatása miatt is fontos megőrizni a vidéki futballfellegvárakat, ahogyan nálunk, Pomázon is sokat jelentett, hogy életben tartottuk a helyi labdarúgást. Ősszel jártam Sátoraljaújhelyen, a Hátsó füves-kiállításon, megtapasztaltam a környéken élők érdeklődését, várakozását, futballszeretetét, ezért is készülök örömmel újra a Zemplénbe, az április 9-i hercegkúti mérkőzésre.”
Pisont István, 31-szeres válogatott futballista, Magyar Kupa-győztes edző, a Hátsó füves futballmentő túra pártolója, a Zempléni Főnix vendégjátékosa: „Magam is csatlakozom a Hátsó füves futballmentő túrához, ott leszek a pályán is a Zempléni Főnix csapatában, szeretném ezt a kezdeményezést támogatni. Ne hagyjuk elveszni a futballt! Ha ilyen módon is lehet segíteni azoknak, akik közel vannak a labdarúgáshoz, akkor nagyon kérek mindenkit, hogy jöjjön el a mérkőzésekre, vegyen részt a túrán!”

A program nyitott és ingyenes, ráadásul sokkal többet kínál egyszerű futballmérkőzésnél. A zempléni meccsekre kíváncsi futballturisták megismerhetik a rendező település nevezetességeit, labdarúgómúltját, természeti környezetét, kulturális kincseit, a helyi ízeket, házi söröket és a Tokaj-hegyaljai borokat. Bemutatkoznak a varázslatos zempléni falvak, családi programokkal készülve kitelepül a Kazinczy Ferenc Múzeum és a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum is. A tavaszi futballbarangolást a Nemzeti Sportban futó, a Hátsó füves oldalán követhető riport- és videosorozat kíséri. A Hátsó füves futballmentő túra részletes híreiről a Zempléni Főnix Facebook-oldalán lehet tájékozódni, itt látható-hallható Novák Zoltán előadásában a csapatnak írt induló is.

„A kezdeményezés összhangban áll múzeumunk küldetésével, a szakmai munkán és a kiállításokon felül kiemelten fontosnak tartjuk a kohéziós funkciót és a társadalmi szerepvállalást – hangsúlyozta Ringer István, a Hátsó füves-kiállításnak otthont adó Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója, a futballmentő túra társszervezője, a Zempléni Főnix vezetője. – A tavaszi zempléni mérkőzések lehetőséget adnak a közösségépítésre, az emberi kapcsolatok erősítésére, a minőségi idő eltöltésére. A kiállítást kísérő őszi Harmadik félidő bisztró-beszélgetéseken sok-sok építő, ösztönző gondolat hangzott el, és bár eredetileg ilyen tervünk nem volt, az ötletekből kibontakozott a futballmentő túra koncepciója. A labdarúgás melletti személyes elkötelezettségem mellett az a hit is vezet, hogy értékmentő és értékátadó programsorozat lesz ez, amely a játék révén közös nyelvet kínál, miközben lehetőséget ad az épített örökség, a természetes táj és a helyben élők megismerésére. A zempléni környezet, a kulturális hagyaték, a történelmi múlt koncentráltan él együtt a karakteres környékbeli falvakban. Csapat ezeken a helyeken már nincsen, a szelleme mégis ott lebeg a pálya körül, és a Hátsó füves futballmentő túra segítségével megragadható, megidézhető, az emlékek pedig a muzeológia klasszikus eszközeivel dokumentálhatók.”

Fotó: Szoboszlay Marcell
Fotó: Szoboszlay Marcell

A kéthetente, szombatonként rendezendő mérkőzések szervezésébe bekapcsolódott Orosz Zsolt, a Futballkutató blog szerkesztője is, részben személyes, lokálpatrióta elkötelezettségből.

„Monoki fiúként a megyében, a borsodi vidéken nőttem fel, gyermekként és fiatalon megtapasztaltam, mit jelentett a csapat körül épült közösségi élet – mondta a Zempléni Főnix tagja. – Szomorú látni, hogy a falusi együttesek megszűnésével az elmúlt húsz évben annak értékei is odavesztek. Ezért is tartom fontosnak, hogy ha csak egy-egy mérkőzésre is, megidézzük a régi időket, amikor a falu apraja-nagyja összegyűlt a pálya mellett.”

A Hátsó füves futballmentő túra állomásai
Április 9. – Hercegkút
Április 23. – Bodrogolaszi
Május 7. – Tolcsva
Május 21. – Makkoshotyka
Június 4. – Hollóháza
Június 18. – Füzér
Július 2. – Mikóháza
Július 16. – Olaszliszka
Július 30. (záró minitorna) – Sátoraljaújhely
Harmadik félidő bisztró: a vidéki futball gyökerei
Nem csak a pályán, pályán kívül, a múzeumi térben is tovább él a Hátsó füves-kiállítás: március végén folytatódik a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban zajló Harmadik félidő bisztró-beszélgetéssorozat. Az első tavaszi est március 25-én, pénteken 17 órakor kezdődik. Két kiváló futballtörténésszel, Dénes Tamással és Szegedi Péterrel beszélgetünk a vidéki labdarúgás gyökereiről, múltjáról, emlékezetes sikereiről és a Budapest–vidék ellentét hátteréről.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik