Honvéd: Nincs harag, vagy tüske bennünk – Zsótér Donát

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2022.02.24. 08:17
null
Nebojsa Vignjevics és Zsótér Donát nézeteltérése a múlté, már a Honvédért küzdenek (Fotó: Török Attila)
A két főszereplő már csak mosolyog – amikor kinevezték Nebojsa Vignjevicset a Bp. Honvéd vezetőedzőjének, mindenki arra volt kíváncsi, hogyan jön majd ki Zsótér Donáttal. Dolgoztak együtt Újpesten, s nyílt titok volt, hogy nem felhőtlen a viszonyuk. A szerb tréner jó néhányszor elmondta, többet vár el futballistájától, mert többre van hivatva. Ezt szóvá is tette, s konfliktus alakult ki közöttük.

„Újpesten együtt nyertünk Magyar Kupát, de miután mindketten távoztunk a klubtól, többször is találkoztunk, s rendeztük a viszonyunkat – mondta lapunknak a Bp. Honvéd 26 esztendős irányító középpályása. – Sorra kapta a velem kapcsolatos kérdéseket, de ezeken csak mosolyogtunk, hiszen régen lezártuk a múltat. Én még nem szólaltam meg az ügyben, most először és utoljára megteszem. Többször nem is szeretnék ezzel foglalkozni, hiszen nincs harag vagy tüske bennünk, csak előre tekintünk, a Honvéd érdeke mindennél előrébb való. És ezt nem csak mondjuk, így is gondoljuk.”

„Korrekt volt a viszonyunk, szerintem a legjobb időszakát élte a kezem alatt Újpesten. Azóta is tudtunk egymással beszélgetni, ha találkoztunk, még akkor is, ha volt némi konfliktus közöttünk Újpesten. Szó sincs arról, hogy kiraknám őt a csapatból, ahogy azt sokan várták, ha így játszik, helye lesz a kezdő tizenegyben” – mondta Nebojsa Vignjevics február elején Zsótérról.

Más szerepkörben játszik, mint az előző vezetőedzőnél, Horváth Ferencnél – Nebojsa Vignjevics ott számít rá, ahol korábban a Megyeri úton, vagyis a négy-kettő-három-egyes felállásban irányító középpályásként.

„Ez fekszik nekem leginkább, ezen a poszton szabadnak érzem magam. Persze így is be kell segítenem a védekezésbe, de ott van mögöttem két védekező középpályás, több energiám marad a támadásszervezésre, többször nyílik előttem lehetőség lőni, és helyzetbe hozhatom a társakat is. Egyre jobban érzem magam, kezdek újra a formámra találni, ezen a poszton ki tudok teljesedni. Szervezettebbé, stabilabbá vált a játékunk, de ez nyilván abból is fakad, hogy más játékrendszerben futballozunk.”

Ezt legközelebb szombaton láthatjuk, amikor a kispestiek Zsótér nevelőklubját, a Puskás Akadémiát fogadják. A felcsútiaknál eltiltás miatt biztosan nem lép pályára Alexandru Baluta, valamint Joao Nunes, az ötödik sárga lapját megkapó védő.

„Nem szabad abból kiindulnunk, hogy a felcsútiak elveszítették az előző két bajnokijukat, hiszen nem véletlenül állnak a második helyen. Mi csak kilencedikek vagyunk, három pontra a kiesést jelentő tizenegyedik helytől, de inkább felfelé tekintünk a tabellán: mindössze ötpontos hátránnyal követjük a negyedik Fehérvárt. Négy pontot szereztünk a Vidi és a Mezőkövesd ellen, nagyobb az önbizalmunk. Nincs megállás, mert a bajnoki után kedden következik a Ferencváros elleni Magyar Kupa-negyeddöntő. Tudjuk, hogyan kell kupát nyerni, s motivál minket, hogy újra az élen végezzünk, főleg, hogy már a négy közé jutás a tét. Jó lenne a kupán keresztül kijutni a nemzetközi porondra.”

Zsótér Donát 197 NB I-es bajnokinál tart – 2014 augusztusában mutatkozott be az élvonalban a Dunaújváros színeiben.

„Sohasem gondoltam volna, hogy százig is eljutok, mégpedig azért, mert reménykedtem benne, hogy légiós leszek. A kétszáz szép kerek szám, büszke leszek rá, hogy ennyi idősen elérem – még egyszer ennyit kívánok magamnak! Érzem is ennek a felelősségét, hiszen a fiatalok már tőlem is kérnek tanácsot, én pedig szívesen segítek. Nekem is nagy lökést adott, amikor a Vidinél Sándor György, Torghelle Sándor, Juhász Roland, Tóth Balázs, Danko Lazovics, Marco Caneira vagy Renato Neto adott tanácsot. Persze ez csak akkor hiteles, ha van mögötte tartalom – ezt tartom szem előtt én is. Temperamentumos, heves vérmérsékletű vagyok, dolgozik bennem az adrenalin – utálok veszíteni, nemcsak meccsen, edzésen is.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik