Újpesti rémálom: nyitó meccs a Paks ellen…

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.15. 12:13
Rajt az NB I-ben! Ezen a hétvégén rendezik a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság nyitó fordulóját. Az utóbbi napokban mindegyik csapattal kapcsolatban olvashattak a nyári átigazolásokról és a felkészülési mérkőzésekről, ezúttal az 1. forduló szombati meccseihez kapcsolódó statisztikai érdekességeket gyűjtöttük össze.
A címer miatt kialakult újpesti belharcot félre kell tenni, indul az NB I (Fotó: Török Attila)
A címer miatt kialakult újpesti belharcot félre kell tenni, indul az NB I (Fotó: Török Attila)
A címer miatt kialakult újpesti belharcot félre kell tenni, indul az NB I (Fotó: Török Attila)
A címer miatt kialakult újpesti belharcot félre kell tenni, indul az NB I (Fotó: Török Attila)
A címer miatt kialakult újpesti belharcot félre kell tenni, indul az NB I (Fotó: Török Attila)
PAKSI FC–ÚJPEST FC, 18.00 (M4 SPORT)

♦ Az előző idényben hazai pályán a Paksi FC kapott ki a legkevesebbszer, a tolnaiak csupán a DVTK elleni otthoni mérkőzésüket vesztették el. 2016 júliusa és 2017 áprilisa között egymás után 13 hazai bajnokin maradtak veretlenek (öt győzelem, nyolc döntetlen), aztán jött a Diósgyőr elleni 1–0-s vereség (2017. április 22.).

♦ Az Újpest a 7. helyen zárta az előző bajnokságot. A szezon végét rontották el nagyon a lila-fehérek, az utolsó öt fordulóban csupán egyszer győztek (a Haladást verték meg 2–1-re), négyszer kikaptak, azaz a megszerezhető 15 pontból csak hármat gyűjtöttek be. Érdekesség, hogy ha a tavaszi utolsó öt bajnokijukat megnyerik, bronzérmesek lettek volna…

A bajnok Bp. Honvéddal holtversenyben a Paks kapta a legkevesebb gólt pályaválasztóként: 9-et. Az előző idényben nem volt olyan hazai bajnokija a csapatnak, amelyen egynél többször kapitulált volna a védelme, hét otthoni mérkőzését hátul nullára hozta le, kilencszer egy gólt kapott. A támadójáték már kevésbé volt hatékony, a Paks pályaválasztóként 21 gólt szerzett, ennél kevesebbet csak a két kieső, az MTK (14) és a Gyirmót (10) hozott össze otthon.

Látogatóként az újpestiek szerezték – az aranyérmes Bp. Honvéd után – a második legtöbb gólt, 23-at. Az előző kiírásban az első 14 idegenbeli bajnokijukon mindig betaláltak legalább egyszer. A sorozat május 6-án, Debrecenben zárult le, a Nagyerdei Stadionban 1–0-ra kikaptak, majd az utolsó fordulóban, a Groupama Arénában sem sikerült gólt szerezniük, 2–0-s vereséget szenvedtek a Ferencvárostól.

A 2016–2017-es kiírásban a paksi csapat játszotta a legtöbb döntetlent odahaza, Csertői Aurél együttese kilencszer ikszelt: ötször 1–1-et, négyszer 0–0-t játszott.

Az Újpest a mögöttünk hagyott bajnokságban idegenben jobban szerepelt, mint pályaválasztóként. Odahaza csak 20 pontot gyűjtött, vendégként 22-t. Látogatóként hatszor aratott sikert (otthon csak négyszer…), a Vasas és a Mezőkövesd vendégeként egyaránt kétszer győzött, valamint nyert a Gyirmót és a Haladás otthonában is.

♦ A Paks a legutóbbi bajnoki idényben hétszer fogadott fővárosi csapatot. A Ferencvárossal és az MTK-val kétszer, a Honvéddal, az Újpesttel és a Vasassal egyszer játszott Pakson, és egyszer sem kapott ki. A budapesti csapatok elleni „tavalyi” hazai mérlege: két győzelem (Vasas 1–0, FTC 3–1), öt döntetlen.

Az Újpest az előző kiírásban négyszer utazott a dunántúli országrészbe. Kétszer győzött (Gyirmóton és a Haladás soproni albérletében), egyszer ikszelt (Pakson), s csak egyszer kapott ki, Felcsúton a Videotontól.

♦ A két csapat 2006 óta – akkor jutott fel a Paks az NB I-be – 24 bajnoki mérkőzést játszott egymással, és a paksiaknak jobb a mérlegük: 11-szer verték meg az Újpestet, 6-szor kaptak ki tőle, 7 mérkőzés döntetlenre végződött. Az utóbbi négy összecsapáson viszont az Újpest veretlen maradt a Paks ellen: 2016 tavasza óta háromszor 1–1-et játszottak egymással, míg egyszer – 2016. július 30-án – a korábban a tolnaiaknál is futballozó Lázok János góljával 1–0-ra az Újpest nyert. A paksiak legutóbb 2015 októberében győzték le az újpestieket, odahaza 1–0-ra.

Pakson eddig egyetlen bajnokin sikerült győznie az Újpestnek: 2013. november 30-án 4–2-re nyertek a fővárosiak. A másik tíz paksi meccsből hatot a hazaiak húztak be, négyszer döntetlen született.

Az Újpest kétszer kezdte úgy a bajnokságot, hogy a Pakssal játszott a nyitó fordulóban, és egyszer sem sikerült nyernie. A 2013–2014-es idény nyitányán a Szusza Ferenc Stadionban hiába vezetett Kabát Péter góljával 1–0-ra a házigazda, a vendég paksiak fordítottak, győztes góljukat a 93. percben Simon Attila szerezte büntetőből. A 2015–2016-os kiírásban szintén Újpest–Paks mérkőzést rendeztek az 1. fordulóban, ezen a meccsen nem esett gól (0–0). Ha ehhez hozzátesszük, hogy 2013-ban a tavaszi nyitó fordulóban is találkozott a két csapat, és a Paks a Megyeri úton 6–0-ra győzött, akkor elképzelhetjük, hogy a nyáron mennyire örültek Újpesten, amikor megtudták, hogy az 1. fordulóban a Pakssal kell megmérkőzni…

♦ Az újpestiek a nyáron nem hosszabbítottak szerződést kapusukkal, Balajcza Szabolccsal, aki Siófokra szerződött. A két csapat párharcának korábbi 24 NB I-es meccséből 22 találkozón (az első 22 mérkőzésen) Balajcza védte a lila-fehérek kapuját.

♦ A Nemzeti Labdarúgó Archívum (nela.hu) adatai szerint a paksiak szakvezetője, Csertői Aurél eddig 299 bajnoki mérkőzésen irányított az élvonalban, tehát edzőként a 300. NB I-es meccsére készül. A honlap nem számolja be azt a 2003 tavaszi – mondjuk úgy, kissé „zavaros” – időszakot, amikor Csertői Aurél a szerződése szerint vezetőedző volt a Győri ETO FC-nél, ám a gyakorlatban Varga Zoltán szakmai ügyvezető igazgató irányította a csapatot.

♦ Az újpestiek középpályása, Windecker József a 2013–2014-es idényben – a Győri ETO kölcsönjátékosaként – a Paksi FC-ben futballozott, 22 bajnokin két gólt szerzett. Abban a szezonban az Újpest elleni meccseken nem lépett pályára. A lila-fehérek labdarúgójaként viszont már nemcsak játszott a Paks ellen, hanem gólt is szerzett: 2016 áprilisában a Szusza Ferenc Stadionban ő egyenlített a 91. percben (1–1).

WINDECKER JÓZSEF GÓLJA A PAKS ELLEN

DEBRECENI VSC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY, 18.00

♦ A mögöttünk hagyott bajnoki idényben pályaválasztóként igencsak rapszodikusan szerepelt a DVSC. Csupán egyszer sikerült egymás után két hazai mérkőzést megnyernie (a tavasszal a Haladást és az Újpestet győzte le), és volt egy ötmeccses otthoni nyeretlenségi sorozata is. A legnagyobb különbséggel a Gyirmótot verte meg (éppen Herczeg András irányításával 4–0-ra), míg a legnagyobb különbséggel a Honvédtól kapott ki (a szezonbeli utolsó hazai meccsén 5–2-re).

A Mezőkövesd az előző kiírásban mindössze két mérkőzést nyert meg vendégként: az MTK-t és a Gyirmótot győzte le egyaránt 1–0-ra. A kövesdiek a korábbi élvonalbeli idényükben (2013–2014) is csak kétszer nyertek idegenben, akkor a Kecskemét otthonában 6–2-re diadalmaskodtak, míg Kispesten 2–0-ra megverték a Honvédot. Látogatóként legutóbb 2016. október 15-én győztek bajnokin (Gyirmóton), azóta NB I-es meccset nem, csak Magyar Kupa-mérkőzést nyertek meg vendégként (Marcali 13–0, REAC 3–1, Szolnok 4–3).

Tizenhét hazai meccsén összesen 22 gólt szerzett a DVSC az előző szezonban, ez elég kevés, csak a Paks és a két kieső (MTK, Gyirmót) lőtt ennél kevesebbet. A 22 otthoni gól felét, 11-et három találkozón szerezte, egyaránt négyet a Gyirmót és a Haladás, míg hármat a Diósgyőr ellen. Hatszor maradt odahaza gólképtelen a 2016–2017-es idényben, ebből háromszor 0–0-t játszott (Mezőkövesd, FTC, MTK).

A DVTK (58) után a Mezőkövesd (54) kapta a második legtöbb gólt a 2016–2017-es bajnokságban. A gárda védekezése a tavaszi szezonra romlott le, az őszi 19 fordulóban – még Pintér Attila irányításával – csak 22-szer kapitulált a kövesdiek védelme, a téli edzőváltás után viszont 32-szer találtak be az ellenfelek – a 2017-es fordulókban a Mezőkövesd kapta magasan a legtöbb gólt.

♦ A kövesdiek a bajnokságban legutóbb 2016. november 5-én játszottak 0–0-t, éppen Debrecenben… Azóta mindegyik NB I-es mérkőzésükön – szám szerint 18 találkozón – esett gól, sőt a legutóbbi nyolc bajnokijukon ők is és az aktuális ellenfél játékosai is mindig betaláltak, e nyolc összecsapáson összesen harminc gól született (3.75-ös meccsenkénti átlag).

Herczeg Andrásnak a legutóbbi szezonból pozitív emlékei lehetnek Mezőkövesdről. A DVSC vezetőedzője az előző bajnokságban – beugróként – három bajnokin irányította a Lokit, ebből kétszer a borsodi kisvárosban lépett pályára együttesével. Az ősszel a Debrecen 1–0-ra nyert a Mezőkövesd otthonában, míg a tavaszi utolsó fordulóban a DVTK vendégeként játszott Kövesden a Loki, és 3–1-re győzött, így a záró játéknap többi eredményétől függetlenül kivívta a bennmaradást.

♦ A nela.hu adatai szerint Herczeg András a 150. élvonalbeli bajnokin irányíthatja a DVSC-t. A szakember esetében sem egyszerű kiszámolni a meccsszámot, ugyanis megfelelő licenc hiányában 2008 és 2010 között úgy irányította a Lokit, hogy az MLSZ adatbázisában a kispadon ülök között nem vezetőedzőnek volt beírva, hanem az „EGYÉB” szó volt a neve mellett (Zoran Szpisljak és Bücs Zsolt szerepelt „EDZŐ” megjelöléssel). De így is két aranyérmet szerzett abban az időszakban a csapattal – a statisztikusok ezeket a meccseket és a trófeákat neki számítják be.

A mezőkövesdiek szlovákiai vezetőedzője, Radványi Miklós 2017 tavaszán, a Ferencvárostól elszenvedett 3–1-es vereség után vette át a csapat irányítását a menesztett Tomiszlav Szivicstől. Eddig négy bajnokin irányította a borsodiakat, a Honvéd elleni 5–1-es vereséggel indított, majd a következő három találkozón veretlen maradt a Mezőkövesddel: a DVTK és a Vasas vendégeként ikszelt, míg odahaza a Paksot legyőzte az együttes, amely a tolnaiak elleni sikerrel biztosította bennmaradását.

♦ A DVSC 23 éves labdarúgója, Sós Bence az előző idényben Mezőkövesden játszott kölcsönben, húsz bajnokin egy gólt szerzett. A nyáron visszatért a Lokihoz, a felkészülési mérkőzéseken háromszor volt eredményes.

A két csapat eddig öt bajnokit játszott egymással az élvonalban. A legutóbbi összecsapásukat a Mezőkövesd nyerte meg, előtte kétszer a DVSC győzött és kétszer döntetlenre végeztek. A Mezőkövesden lejátszott három meccs mérlege: egy kövesdi siker, egy iksz és egy Loki-győzelem – utóbbi éppen Herczeg András irányításával.

BP. HONVÉD–SZOMBATHELYI HALADÁS, 20.30 (M4 SPORT)

♦ A kispestiek túl vannak már egy tétmérkőzésen: szerdán a BL-selejtezős párharc első meccsén 2–1-re kikaptak a Hapoel Beer-Seva otthonában. Az MLSZ-től azt kérték, hogy az izraeli túra után ne szombaton, hanem vasárnap kelljen lejátszaniuk a Haladás elleni bajnokijukat, de a szövetség elutasította a kérelmüket, így szombat este fogadják a szombathelyieket.

♦ Különleges idényt zárt a Honvéd, a bajnoki aranyat megnyerő kispestiek szerezték a tavaszi fordulókban a legtöbb pontot (14 mérkőzésükből 10-et megnyertek!), pályaválasztóként és vendégként is ők voltak a legeredményesebbek, és otthon volt egy kiváló szériájuk: tíz hazai bajnokit nyertek meg egymás után!

♦ A 2016–2017-es idényben hatodik helyen záró Haladás látványosan visszaesett az utolsó fordulókra. Április 29-én 2–0-ra legyőzte a Paksot – ez volt az eddigi utolsó sikere az NB I-ben –, aztán a hátralévő négy meccsén összesen egy pontot gyűjtött: ikszelt a Vasassal, kikapott a Videotontól, az Újpesttől és a sereghajtó Gyirmóttól.

A Bp. Honvéd az egyetlen csapat az NB I-ben, amely az előző bajnokság utolsó öt fordulójában mindegyik mérkőzését megnyerte. Sorrendben a Gyirmótot, a Mezőkövesdet, az MTK-t, a Debrecent és a Videotont győzte le.

♦ A Haladás az előző idényben több mint kétszer annyi pontot szerzett pályaválasztóként (29), mint vendégként (14). Tizenhat idegenbeli meccséből tízet elvesztett, csak a DVTK kapott ki nála többször látogatóként (11-szer). Négyszer győzött, az MTK, a Debrecen, a Gyirmót és a Vasas vendégeként sikerült nyernie.

Pályaválasztóként legutóbb csaknem tíz hónappal ezelőtt, 2016. szeptember 24-én veszített el bajnoki mérkőzést a Honvéd, a Videotontól kapott ki 2–1-re. Azután ikszelt az Újpesttel, majd sorozatban tízszer győzött. Közben egy tétmeccset azért elveszített a Bozsik József Stadionban, március 1-jén Magyar Kupa-találkozón 2–0-ra kikapott az FTC-től.

♦ A kispestiek tavaly augusztus 21-én 0–0-ra végeztek otthon a Gyirmóttal, azóta nemcsak az összes hazai, hanem valamennyi tétmeccsükön esett legalább egy gól.

A Haladás eddig csupán négy bajnokit nyert meg a Honvéd vendégeként – pedig már 61-szer találkoztak egymással a kispestiek pályaválasztásával –, ám két győzelmét az utóbbi időszakban aratta: 2016 februárjában Stef Wils, két hónappal később, áprilisban Iszlai Bence találatával nyert 1–0-ra a Bozsik József Stadionban. Azóta egyszer találkoztak Kispesten, 2016. október 29-én a Honvéd győzött 2–1-re. Az előző kiírásban háromszor mérkőztek meg egymással, kétszer a Honvéd nyert, egy meccsük iksz lett.

♦ A Honvéd vezetőedzője, Erik van der Meer a negyedik holland szakember a magyar élvonalban. A kispestieket már korábban is irányította holland tréner, igaz, csak beugróként: a 2014–2015-ös idény őszi szezonjában az olasz Pietro Vierchowodot a 10. forduló után a Magyar Futball Akadémia akkori szakmai igazgatója, Jasper Adrianus de Muijnck váltotta a kispadon, de ő csak két bajnokin irányította a csapatot (0–0 a Pakssal, 1–0-s vereség a KTE-től), majd Csábi Józsefet nevezték ki vezetőedzőnek. De Muijnck előtt Ricardo Moniz dolgozott az NB I-ben, ő a Ferencvárost irányította 2012 augusztusa és 2013 decembere között (42 bajnokin). Az első holland szakember, aki vezetőedzőként tevékenykedett a magyar élvonalban, Henk ten Cate volt. Ő az 1999–2000-es idényben irányította az MTK-t, a fővárosi kék-fehérekkel a bajnokságban ezüstérmes lett, a Magyar Kupát megnyerte, míg a nemzetközi porondon a BL-csoportkörbe ugyan nem tudta bejuttatni az együttest, az UEFA-kupában viszont egy bravúrt sikerült elérnie a csapattal: az MTK az 1. fordulóban megnyerte a török Fenerbahce elleni párharcot. A holland Ten Cate Magyarországra érkezése abban hasonlít a honfitárs Van der Meeréhez, hogy ő is bajnokcsapatot vett át, hiszen az 1998–1999-es idényben Egervári Sándorral aranyérmes lett az MTK. Ten Cate Egervári helyére érkezett, míg a magyar szakember a Dunaferrhez szerződött, s rögtön bajnok lett az újvárosiakkal…

NB I, 2017–2018, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 15., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Paksi FC–Újpest FC
(Tv: M4 Sport)
Paks, Városi Stadion
Karakó Ferenc
18.00: Debreceni VSC–Mezőkövesd
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Pintér Csaba
20.30: Budapest Honvéd–Haladás
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Bozsik József Stadion
Erdős József
JÚLIUS 16., VASÁRNAP
17.00: Vasas FC–Diósgyőri VTK
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Bognár Tamás
17.00: Videoton–Balmazújváros
Felcsút, Pancho Aréna
Iványi Zoltán
17.00: Ferencváros–Puskás Akadémia
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
TABELLA •NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik