Újpest: játékjogokat zálogosíthattak el fedezetül - Muszbek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.31. 11:00
Bár nem ismertek az Újpest megmenekülésének pontos részletei, ám Muszbek Mihály sportközgazdász azt valószínűsíti, hogy a köztartozások kifizetésére garanciát vállalt a belga tulajdonos, a többi követelés fedezetéül pedig néhány labdarúgó játékjogát bocsátották zálogba - Muszbek a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában jelezte: könnyen lehet, hogy a csapatot működtető új cég vásárolja majd meg a lila-fehér focisták játékjogát, így csökkentve a csődbe ment előd tartozásait. Muszbek reméli, az Újpest-sztori lábjegyzet lesz a hazai futballgazdaságban, megismétlődése szerinte ugyanis erkölcsi romlást jelezne.

„Az alku tételes tartalmát nem hozták nyilvánosságra, én a következőképpen képzelem el: az új vállalat átvállalja, kifizeti majd a köztartozásokat, a tulajdonos erről nyilatkozatot adhatott – ez 200 millió körüli, meg a késedelmi pótlékok, erre az állam mérget vehet. Ugyanakkor vannak további kötelezettségek is, azoknak a fedezete a játékosok játékjoga lehet – ez egy focicsapat lényeges értéke. Azt gondolom, hogy éppen ezért az Újpest harmincegynéhány korábban szerződtetett labdarúgójából a hosszú távú kontraktussal bírók közül néhányak játékjogát elzálogosították, másképp nem lenne fedezet. Az is lehet, hogy az új vállalat fogja megvásárolni majd ezeket a saját focistákat" – vázolta Muszbek MIhály.

„Biztos, hogy 2 milliárdnál nagyobb az az összeg, amit a belga tulajdonos eddig ráköltött az Újpestre: a 2012-es mérleg 1,6 milliárdos veszteséget mutatott, utána tőkeemelésre volt szükség – szóval minimum 7-8 millió eurót Duchatelet már ráfizetett a csapatra. Saját járatlansága, a magyar futballpiaci valóság nem megfelelő ismerete és néhány szereplő ügyeskedése okozta a problémákat. Ezek nem újkeletűek: Kevin McCabe is hasonlóképpen járt a Fradinál. Remélem, az Újpest mostani sztorija lábjegyzet marad, mert ismétlődés esetén a gazdaság erkölcsi romlásáról beszélhetnénk" – mondta a sportközgazdász.

Hozzátette: „Két-három éve az Újpest szolgáltatásokat vásárolt különféle vállalatoktól, amelyek ma offshore cégek hálójaként vannak beállítva; ezeket a kötelezettségeket a klub nem fizette ki, vitatta, ám a pereket elvesztette, ezért került felszámolási eljárás alá a focicsapatot működtető cég. A sportörvény téli módosításával azonban a „lex Újpest" jegyében a licenc különféle megkötésekkel átruházható, ez megtörtént. A vagyonfelügyelő feladata, hogy a megszüntetendő kft értékeit - a licencjog mellett a legfontosabbak a játékjogok - úgy vigyék át az új vállalatba, hogy a kötelezettségeket ki lehessen fizetni. Ezek az offshore cégek tehát a folyamat végén kapnak majd pénzt, ám nem annyit, amennyi a számításaik szerint járt volna.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik