Vass Ádám és Futács után újabb fiatal fradista ment nyugatra

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2014.02.01. 12:17
null
Vass Ádám (jobbra) már 2004-ben Angliába szerződött, majd a Stoke City utánpótláscsapatából került be először a válogatott keretébe 2006-ban (Fotó: NS-archív)
A Red Bull Salzburgban folytatja a pályafutását az U16-os válogatott labdarúgó, Patik Márton, aki a Ferencvárostól szerződött Ausztriába. A zöld-fehérek utánpótlásából az elmúlt tíz évben olyan futballisták igazoltak nyugatra, mint például Futács Márkó vagy Vass Ádám, akik az első csapatban, azóta sem léptek pályára. A szurkolók valószínűleg nem örülnek ennek a folyamatnak, a menedzser szerint viszont a klub népszerűsége ennek is köszönhetően nőhet az egyre inkább külföldre vágyódó fiatalok körében, és a magyar futball hosszú távú érdekeit nézve ez pozitív folyamatnak tekinthető.

„Patik Márton, a Ferencváros 16 éves, U16-os válogatott játékosa az osztrák Red Bull Salzburg korosztályos csapatában folytatja a pályafutását" – adta hírül Twitter-oldalán a fiatal futballista menedzsere, Paunoch Péter.

Patik Márton többszörös U-válogatott (Fotó: Facebook)
Patik Márton többszörös U-válogatott (Fotó: Facebook)

A játékosügynök a Nemzeti Sport Online megkeresésére hozzátette, hogy Patik több poszton is bevethető labdarúgó, korosztálya egyik kiemelkedő tehetségének tartják. A Ferencvárosban már az idősebb, U17-es korosztályban játszik belső védőként, míg a válogatottban középpályásként is szerepelt.

„Az egyeztetések elhúzódtak a klubok között, de tegnap, az átigazolási hajrában sikerült megegyezni, így a 16. életévét januárban már betöltő játékos Salzburgban folytathatja" – mondta Paunoch.

Mivel amatőr szerződésű futballistáról van szó, átigazolási díjat akkor kell érte fizetniük az osztrákoknak, ha később profi szerződést kötnek vele.

Az elmúlt tíz évben többször előfordult már, hogy a Ferencváros utánpótlásából nagyon fiatalon külföldre szerződtek játékosok, akik aztán külföldi klubjukból eljutottak a felnőttválogatottig vagy sokszoros utánpótlás-válogatottak lettek. Mint például Vass Ádám (a Stoke Cityhez igazolt), Futács Márkó (Nancy), Kovácsik Ádám (Reggina).

A szurkolók valószínűleg nem örülnek a folyamatnak, hogy miközben az első csapatban jönnek-mennek a különböző nemzetiségű légiósok, addig a legtehetségesebb fiatalok el sem jutnak a felnőttcsapatig, mert nagyon korán külföldre kerülnek. A menedzser úgy véli, a magyar futball mai helyzetében ez egy természetes folyamat és egyáltalán nem negatív a Ferencvárosra nézve.

„Ma Magyarországon tíz fiatalból kilenc játékosnak az a célja, hogy külföldön folytathassa a pályafutását. Ismerve a hazai viszonyokat ez nem is meglepő, és érthető, hogy nagyobb fejlődési lehetőséget látnak olyan külföldi klubok utánpótlásrendszerében, melyeknél a körülmények összehasonlíthatatlanul jobbak az itthoniaknál. A jelen példánál maradva talán senkinek sem kell bemutatni, hogy a Red Bullnál milyen modern, az egész világot behálózó tehetséggondozás folyik. Itthon a fiatalok egyéves amatőr szerződéseket kötnek, így a klubok nehezen is tudnák megakadályozni a tehetségesebbek külföldre igazolását. A Fradi ebből a szempontból pedig különösen korrekt, mert nem is kíván akadályt gördíteni a 16 éves korukat betöltő játékosok külföldi szerződése elé. Ezért a klub a szülők szemével nézve is vonzó lehet, mert tudják, hogy a Ferencvárosból megfelelő teljesítménnyel jó esély van egy külföldi szerződésre, vagyis szívesen íratják a gyereküket a klubhoz. Természetesen én is abban bízom, hogy belátható időn belül jelentősen javulnak a körülmények és akkor a fiataljaink sem akarnak majd mindenképp külföldre menni, de most sajnos még nem ez a helyzet" – nyilatkozta az NSO-nak Paunoch Péter.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik