MLSZ: szurkolói miatt büntették az Újpestet, az FTC-t és a DVTK-t

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.05. 17:13
null
A május MK-mérkőzés kapcsán is döntés született (Fotó: Czerkl Gábor)
A Magyar Labdarúgó-szövetség a hét végi bajnokin a szurkolói botrányos viselkedése miatt az Újpestet 700 ezer, a Diósgyőrt 500 ezer, a Ferencvárost 300 ezer forintos bírság kifizetésére kötelezte. Ezen felül az Újpest lelátójának részleges lezárását rendelte el, de a határozatot december 31-ig felfüggesztette. Ugyanakkor fenntartotta a lila-fehérek korábbi, 400 ezer forintos bírságát. Döntés született a Győr és a Videoton májusi MK-mérkőzése kapcsán is, az ETO 80 ezer, a Videoton 350 ezer forintot köteles fizetni.

 

A FEB az Újpest–DVSC mérkőzésen a hazai szurkolók rendzavarásai (pirotechnikai eszközök használata, megbotránkoztató rigmusok bekiabálása és rasszista megnyilvánulások) miatt az Újpestet, mint visszaesőt, 700 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi, továbbá elrendeli a sportszervezet soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésén a Szusza Ferenc Stadion teljes „D” lelátójának (itt szoktak szurkolni az ultrák) lezárását – ez utóbbi büntetés végrehajtását az FEB 2013. december 31-ig felfüggeszti.

Az Újpest FC szurkolóit néhány héten belül a harmadik bajnoki mérkőzés után kellett megbüntetni rasszista megnyilvánulások (huhogás, „cigányozás”) miatt. A Fegyelmi Bizottság többszörös visszaesőként indokoltnak látta a jelentősebb pénzbüntetés kiszabását, valamint a szektorbezárást, amit azonban az év végéig felfüggesztett. A büntetési tételt emelte a DVSC elleni mérkőzésen pirotechnikai eszközök (füstbombák) használata is.

A FEB a DVTK–FTC mérkőzésen nem engedélyezett reklám kihelyezése és politikai tartalmú molinó kihelyezése miatt a Diósgyőrt, mint visszaesőt 500 000 forint, az FTC-t, mint visszaesőt, szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása és különböző tárgyak bedobálása miatt 300 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

Az MLSZ ismételten hangsúlyozza: a futballpályán semmifajta burkolt vagy nyílt politikai állásfoglalásnak, mások méltóságát, nemzeti érzését sértő megnyilvánulásnak nincs helye. A klubokkal való közös felelősségünk, hogy a labdarúgás kizárólag a sportteljesítményről, két ellenfél tiszteleten alapuló küzdelméről szóljon. A stadionok lelátói nem lehetnek „felületei” a szurkolástól idegen megnyilatkozásoknak, a futballhoz nem kapcsolódó állásfoglalásoknak. A Ferencváros azért kapta a büntetést, mert szurkolói műanyag poharat, zacskót dobtak be a pálya szélére, valamint hosszabb ideig, jól hallhatóan gyűlöletkeltő, megbotránkoztató rigmusokkal szidták az ellenfél szurkolóit.

A FEB tárgyalása megtartása után a Videoton FC–Újpest FC mérkőzéssel kapcsolatos határozatának az Újpestre vonatkozó részét, a 400 000 forintos pénzbüntetést, hatályában változatlanul fenntartotta.

A FEB az MTK ellen hat labdarúgó képzési kártalanítási díjának meg nem fizetése miatt indított eljárást megszüntette.

Színes lapok miatt kiszabott pénzbüntetésben részesült a Mezőkövesd és a Diósgyőr, mindkét klubot 30 ezer forintra büntették meg.

Bekő Balázs vezetőedző (Kecskemét) a kispadtól és az öltözőtől egy NB I-es bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Ami a játékosokat illeti, Loic Nego (Újpest) két, Farkas András (Kecskemét), Windecker József (Paks) és Selim Bouadla (DVSC) egy-egy bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Magyar Kupa

A FEB a Jogi Bizottság által elrendelt megismételt eljárás alapján a 2013. május 8-án lejátszott Győri ETO–Videoton FC mérkőzés kapcsán a Győrt 80 000, a Videoton FC-t 350 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

NB II

Csikortás Dávid (Szigetszentmiklós) két, Tom Schulz (Vasas) és Hegedűs Tibor (Kisvárda) egy bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

A FEB a ZTE-t Simon Antal vezetőedzővel szembeni pénzügyi kötelezettség nem teljesítéséért 100 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

Szabó Kálmán technikai vezető (Szigetszentmiklós) írásbeli megrovásban részesült.

A TELJES HATÁROZAT IDE KATTINTVA OLVASHATÓ.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik