Paks: akár a Barcát is edzhetné a klub utánpótlás-vezetője

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.02. 18:00
Osztermájer Gábor, a labdarúgó NB I-ben szereplő MVM Paks utánpótlás-szakágvezetője újabb edzői diplomát szerzett.

Osztermájer Gábor, az élvonalbeli MVM Paks utánpótlás-szakágvezetője újabb edzői diplomát szerzett – ezzel kapcsolatban készített interjút a szakemberrel a klub hivatalos oldala.

– Újabb edzői iskolát végeztél el.Ennek a tanfolyamnak mi volt a neve?

– Ez elég speciálisnak számít, mivel kifejezetten az utánpótlásról szól, a neve pedig: Ifjúsági Elit A. AZ UEFA hamarosan megköveteli majd minden klubtól, hogy az utánpótlásban dolgozó vezetők rendelkezzenek ezzel. Így szeretett klubomnak a közeljövőben ezzel kapcsolatban nem lesz gondja, mikor a licencét megkéri.

– Összesen hány diplomával rendelkezel?

– A középfokú edzőivel kezdődött, megcsináltam a B licencet, majd az A-t, és utána a PRO-t, most pedig az Elit A-t. Ezen kívül testnevelő tanári diplomával is rendelkezem. Ez azért előny, mert a főiskolán az élettannal kapcsolatos dolgokat jóval bővebben vettük, mint az edzői képzéseken. Utóbbiak, értelemszerűen, elég futball specifikusak.

– Van még olyan tanfolyam, amit ezeken kívül el lehet végezni?

– Nem, egyelőre nincs. Egyébként az országban alig több mint tíz embernek van meg mind a PRO, mind az Elit A licence. Olyanokkal jártam most együtt, mint Mészöly Géza, Herceg András, akiket nem hiszem, hogy be kell mutatni. De Szalai Lászlóval is, aki a tanfolyam közben átvette Mezey Györgytől az MLSZ edzőképzésének irányítását.

– Ezek szerint a világ bármely pontján bármelyik csapatot edzheted, akár a Barcelonát is?

– Igen, ez így van, és akár egy labdarúgó-akadémiát is vezethetek ezekkel a diplomákkal.

– Mennyire tudod ezt a tudást a mindennapokban hasznosítani?

– Több dologban is megerősítést nyertem, ami azt jelenti, hogy jó irányba haladunk. Ugyanakkor rávilágított pár olyan dologra is, amiben a közeljövőben, a lehetőségeinkhez képest megpróbálunk majd változtatni. De ezekről még nem szeretnék beszélni, mivel alaposan végig kell gondolni őket. Sokat beszélgettem a kollégákkal, és egy dolog eléggé világossá vált. Míg mi a környékbeli tehetségeket próbáljuk meg felkarolni, és belőlük kinevelni újabb profi játékosokat, addig az akadémiákon egyre több külföldivel is foglalkoznak. Más a filozófiájuk, tehát, ez azt jelenti, hogy az ő tapasztalataikat nem feltétlenül tudjuk beépíteni a mi képzésünkbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik