Nem elég, hogy bajnok, de még mumus is az ETO az MTK-nak

Vágólapra másolva!
2013.05.24. 09:11
null
Az ETO már bajnok – vajon így is mumusa marad az MTK-nak? (Fotó: Török Attila – archív)
Már csak két forduló van hátra a labdarúgó NB I 2012–2013-as szezonjából. A 29. forduló érdekességeiből csemegézünk: eldőlhet az Eger melletti „szabad” kieső hely sorsa, valamint folytatja a küzdelmét a dobogóért az MTK, a Honvéd, a DVSC és a Ferencváros. A zöld-fehérek „euroálma” már most véget érhet.

 

ÚJPEST–HALADÁS

♦ Amennyiben az Újpest nyer, akkor megelőzi szombathelyi riválisát a tabellán. Ha kikap, akkor már biztosan a Haladás mögött végez, és a többi eredménytől függetlenül sem lehet hetediknél jobb.

♦ A Haladás nem kapott ki az Újpesttől a két csapat legutóbbi két bajnokiján, előtte azonban háromszor is vereséget szenvedett a liláktól.

♦ A Haladás megnyerte a legutóbbi két bajnokiját, és veretlen a legutóbbi hármon. Három egymást követő Hali-győzelemre bajnokin 2010 tavasza óta nem volt példa.

♦ Az Újpest három meccse nyeretlen hazai pályán, a Megyeri úton tavasszal több bajnokit veszített el, mint amennyin felülkerekedett. Négyes hazai nyeretlenségi sorozata 2007 óta nem volt az Újpestnek!

♦ A Haladás meccsein esik a legkevesebb találat az NB I-ben (2.14 az átlag), a szombathelyieknek mindössze két mérkőzése hozott háromnál több gólt a szezonban.

LOMBARD PÁPA–SIÓFOK

♦ Eldőlhet a második kieső hely sorsa is az NB I-ben. A Lombard előnye öt pont a Siófokkal szemben a tabellán, így ha a a pápai csapat nyer vagy ikszel közvetlen riválisával, akkor benn is marad az élvonalban. Ha a Siófok győz, akkor a különbség két pont, és az utolsó fordulóra marad a döntés (a program akkor: Siófok–Újpest és DVTK–Lombard).

♦ A Siófok egyedüli csapatként még nem nyert meccset idegenben a 2012–2013-as idényben – ha most sem teszi meg (utolsó idegenbeli fellépésén), akkor kiesik.

♦ A legutóbbi négy NB I-es szezonból kétszer végzett csapat idegenben nyeretlenül: az előző idényben a Vasas (0–5–10), 2009–2010-ben pedig a Paks (0–7–8). A Siófok mérlege 0–2–12 a mai meccs előtt.

♦ A Siófok az előző négy bajnokijából hármat megnyert a Lombard ellen, legutóbb 2011 májusában győzött Pápán.

♦ A legutóbbi hat meccs alapján a Siófok az NB I ötödik legjobb formában levő csapata (12 pont), a Lombard csupán a tizennegyedik (4 pont).

♦ A Siófok a legutóbbi tíz idegenbeli bajnokiján mindig kapott legalább két gólt.

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–MVM PAKS

♦ A Kaposvár győzelmével megelőzheti ellenfelét a tabellán. Ha kikap, akkor viszont biztos, hogy nem végez a 12. helynél előrébb.

♦ Az összes küzdelemsorozatot figyelembe véve a Rákóczi hat meccse veretlen a Pakssal szemben, legutóbb 2010 szeptemberében kapott ki (1–2) ellenfelétől!

♦ A legutóbbi három fordulóban mindkét csapat nyeretlen, sőt a Paks háromszor veszített. A Kaposvár a Siófok, DVTK, Videoton trió ellen nem tudott győzni, míg a paksi zakók „kiosztója" a Ferencváros, az MTK és a DVSC.

♦ A Kaposvár a legutóbbi öt bajnokijából csak egyszer szerezte meg a vezetést.

♦ A Paks öt meccse nem tudott kapott gól nélkül zárni, a Kaposvárnak ez a legutóbbi hat mérkőzésén szintén nem sikerült. Ezek szerint abban elég biztosak lehetünk, hogy nem lesz 0–0...

BP. HONVÉD–EGER

♦ A Honvéd óriási esélyt adott magának a dobogóra azzal, hogy legyőzte a bajnok ETO-t. A kispestiek az Eger megverése esetén 51 pontosak lesznek, és a saját kezükben lesz a sorsuk, ha az MTK nem nyer Győrben.

♦ A Bp. Honvéd az NB I leghosszabb veretlenségi szériában menetelő csapata, a kispestiek nyolc meccse nem maradtak alul. A remekül „hasító" kispesti csapat a legutóbbi négy meccsét megnyerte, és a sereghajtó, már kiesett Eger ellen jó esélye van az ötödikre is. Ha minden igaz, ötös bajnoki győzelmi szériát a kispestiek 1996 óta (!) nem hajtottak végre az NB I-ben.

♦ A Bp. Honvéd 1994 óta tartó rossz sorozatot szakíthat meg, ha felér a dobogóra – a kispestiek az 1993–1994-es ezüst óta nem végeztek az első három között a magyar élvonalban.

♦ Az Eger a legutóbbi hét idegenbeli meccsét elvesztette, egyúttal a legutóbbi tízen nyeretlen maradt.

♦ A Honvéd öt mérkőzés óta nem kapott ki hazai pályán, és négy meccse gólt sem. A tavaszi idényben csak a Videoton tudta bajnokin legyőzni a Honvédot a Bozsik Stadionban.

♦ Vendégjátékos a mérkőzés kezdetekor 416 perce nem talált be a Bozsikban – a debreceni Pölöskey Péter köszönt be ekkor a Honvédnak. A kispesti háló hazai pályán 406 perce rezdült meg legutóbb, Ignjatovics öngólja nyomán.

♦ Az Eger vendégként a legutóbbi hét bajnokiját elveszítette, és mindannyiszor legalább két gólt kapott (hatszor pedig kettőnél is többet).

♦ Az egriek tíz meccse nem nyertek vendégként az NB I-ben, szezonbeli egyetlen idegenbeli sikerüket még 2012 augusztusában, a Paks ellen aratták.

GYŐRI ETO–MTK BUDAPEST

♦ Az ETO eddig egyszer kapott csak ki otthon a bajnokságban, a Paks győzte le 4–3-ra.

♦ A két csapat legutóbbi hat, egymás elleni mérkőzéséből csak egyszer – az ősszel, amikor az ETO 3–1-re nyert a Hidegkuti-stadionban – esett kettőnél több gól.

♦ Az MTK-nak valódi mumusa az ETO, hiszen minden küzdelemsorozatot figyelembe véve immár tizenhárom meccse nem tudja legyőzni a győrieket.

♦ Az MTK legutóbb 2008-ban, Ligakupa-meccsen verte meg az ETO-t, akkor a Hungária körúton, 3–0-ra. Bajnokin az MTK legutóbb 2007. május 22-én tudta felülmúlni az ETO-t, ráadásul Győrben, 4–3-ra. Az ETO góljait Bajzát, Böőr és Szabó szerezték, míg az MTK-ból Kanta, Pátkai, Urbán és Pál talált be. Pál András 90. percben szerzett győztes gólja egyben bajnoki ezüstérmet ért akkor a kék-fehéreknek. A hét gólszerzőből most csak Kanta József lép pályára.

♦ Az ETO összes bajnokcsapatának vezetőedzője nyert bajnoki címet (vagy játékosként, vagy edzőként) fővárosi csapattal is. Hidegkuti Nándor természetesen az MTK-val lett háromszor bajnok játékosként, majd ő vezette elsőként bajnokságra az ETO-t. Verebes József két győri bajnoki címe után az MTK-val egyet gyűjtött be trénerként (illetve az 1992–1993-as bajnok Kispest-Honvédot nyolc bajnokin irányította, ezt követően váltotta Martti Kuusela), míg Pintér Attila szakvezetőként az ETO előtt a Ferencvárossal szerzett élvonalbeli aranyat.

♦ Az MTK négy meccse nyeretlen vendégként, tavaszi idegenbeli mérkőzéseiből csak az Eger ellenin győzött. Mérlege is igen rossz, 1–1–4.

♦ Ha az MTK kikap, a Honvéd pedig legyőzi az Egert, akkor a kék-fehérek minden bizonnyal lemaradnak a dobogóról.

DVSC-TEVA–FERENCVÁROS

♦ A Debrecen és a Ferencváros hetvenhatszor találkozott NB I-es bajnokin, és a mérleg a Fradinak kedvez (35–17–24) – olvashatjuk a tempofradi.hu statisztikai összeállításában.

♦ A Ferencváros a legutóbbi hét bajnokiját elvesztette Debrecenben, 2003 májusa óta nem szerzett pontot az Oláh Gábor utcában. Akkor 1–1 lett a végeredmény.

♦ A Fradi 2001-ben nyert legutóbb bajnokit a DVSC-nél, igaz, abban az évben kétszer is diadalmaskodott a Loki otthonában: júniusban Hrutka János és Gyepes Gábor gólja bajnoki címet ért, míg novemberben Gyepes közelről begyötört gólja „csak" három pontot.

♦ A fentiekből is talán kitalálhatták, Debrecenben a Loki az úr, és a mérlege igen erős a Ferencváros ellen (20–9–9).

♦ Ha akár az MTK, akár a Honvéd megnyeri a hétvégi bajnokiját, akkor matematikailag is biztossá válik: az FTC nem érhet oda európai kupát érő helyre. A Ferencváros ugyanis ebben az esetben még lehet 51 pontos, de kevesebb győzelme miatt sem a Videotont, sem az MTK-t vagy a Honvédot nem tudja megelőzni.

♦ A Loki a legutóbbi három hazai bajnokiját megnyerte, és mindig legalább két gólt szerzett. A tavaszi idényben is hasonló a kép, ha összesítünk: a Loki egy meccs kivételével mindig győzött, és mindig legalább két gólt szerezve tette ezt. Az egy kivétel az Újpest elleni bukta (0–1).

♦ Egy gólnál többet ebben az évben hazai pályán még nem kapott a DVSC, igaz, azt az egyet egy kivételével (Eger, 3–0) mindig megkapta.

♦ Az élvonalbeli fővárosi csapatok közül a szezonban az MTK és az Újpest nyerni tudott az Oláh Gábor utcában, a Honvéd viszont 4–1-re kikapott.

KECSKEMÉT–VIDEOTON

♦ A Videoton saját győzelme és az MTK, illetve a Honvéd pontvesztése esetén bebiztosítja az ezüstérmét és az ezzel járó Európa-liga-indulást.

♦ A két csapat legutóbbi három meccse 2–0-s eredményt hozott. A legutóbbi kettőt a Vidi nyerte meg 2–0-ra, az azelőttit a KTE.

♦ 2011 májusában volt a két csapatnak legutóbb olyan találkozója (a kupadöntőn), amelyen mindkettő gólt szerzett.

♦ A Videoton a legutóbbi három bajnokiját (és a legutóbbi négy mérkőzését) megnyerte a Széktói Stadionban.

♦ A Kecskemét 2009 márciusa óta nem tudta felülmúlni hazai pályán a Videotont.

♦ A KTE a legutóbbi négy bajnokiján győzött hazai pályán, a legutóbbi hármon ráadásul mindig legalább három gólt szerezve. Kecskeméten legutóbb (március végén) a PMFC nyert bajnokit (0–2).

♦ A Videoton mindig diadalmaskodott a tavaszi szezonban, ha az idegenbeli meccsén nem kapott gólt.

♦ Ha a Videoton kikap, akkor 2011 nyara óta először veszít egymás után két idegenbeli bajnokin.

PMFC–DVTK

♦ A Pécs elveszítette a legutóbbi két bajnokiját. Kettes vereségszériája már ebben a szezonban is többször volt, három, egymást követő bajnoki veresége viszont 2012 tavasza óta nem.

♦ Ha már itt tartunk: a PMFC a legutóbbi öt hazai meccséből négyet nullára veszített el. Mondhatnánk, hogy a szurkolók nem ehhez vannak szokva a Mecsekalján, de 2012 tavasza óta tizenhárom hazai vereséget láthattak a helyi hűségesek az NB I-ben...

♦ Ha a Pécs most sem szerez gólt, akkor élvonalbeli meccsen hazai pályán 2005 óta először jegyezhet fel három „nullázós" meccset.

♦ Mondjuk a DVTK ideális alany a rossz széria megszakításához: öt meccse nyeretlen idegenben, és a sorozat alatt mindig kapott legalább egy gólt... A Kaposvár elleni pontszerzés előtt négy, egyaránt nullára elveszített meccset jegyeztek.

♦ A Diósgyőr a legutóbbi tizenkilenc idegenbeli bajnokijából kettőt nyert meg. Egyet az Eger ellen, egyet meg – 2012 májusában – Pécsett.

♦ Ha csak a hazai meccseket nézzük, a PMFC kieső helyen lenne az NB I-ben. A DVTK a 13. az idegenbeli mérlegek alapján.

♦ A Pécs szerezte hazai pályán a legkevesebb gólt a 2012–2013-as NB I-es szezonban, mindössze tízet. A DVTK hozta össze (holtversenyben a Lombarddal) idegenben a legkevesebb gólt, hetet. Szép kilátások!

NB I, 29. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK, TV-S KÖZVETÍTÉSEK
Időpont Mérkőzés Játékvezető
Május 24., péntek
17.00 Újpest FC–Szombathelyi Haladás
Erdős József
19.00 Lombard Pápa–Siófok
Vad II István
Május 25., szombat
14.00 Kaposvári Rákóczi–MVM Paks
Fábián Mihály
16.00 Budapest Honvéd–Egri FC
Becséri Dániel
16.00
Győri ETO–MTK Budapest
Szabó Zsolt
Május 26., vasárnap
16.30 Debreceni VSC-Teva–FerencvárosBognár Tamás
18.30 KTE-Phoenix Mecano–Videoton Oláh Gábor
Május 27., hétfő
18.30
Pécsi MFC–Diósgyőri VTK
Berger József
TABELLA GÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETREND EREDMÉNYEK
AZ ÁLLÁS
1. Győri ETO FC 28 17 7 4 53–31 +22 58
2. Videoton FC 28 15 6 7 46–21 +25 51
3. MTK Budapest 28 14 6 8 40–28 +12 48
4. Budapest Honvéd 28 14 6 8 46–35 +11 48
5. Debreceni VSC-Teva 28 14 4 10 44–30 +14 46
6. Ferencváros 28 12 9 7 46–32 +14 45
7. KTE-Phoenix Mecano 28 11 8 9 40–37 +3 41
8. Haladás 28 10 10 8 34–26 +8 40
9. Újpest FC 28 10 8 10 39–41 –2 38
10. Diósgyőri VTK 28 9 10 9 29–36 –7 37
11. MVM Paks 28 8 11 9 40–36 +4 35
12. Kaposvári Rákóczi 28 9 6 13 32–36 –4 33
13. Pécsi MFC 28 8 7 13 29–42 –13 31
14. Lombard Pápa FC 28 7 6 15 25–44 –19 27
15. Siófok 28 6 4 18 30–60 –30 22
16. Egri FC 28 3 6 19 23–61 –38 15

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik