Nagy verseny várható az MTK, Vidi, Fradi hármas között

Vágólapra másolva!
2013.04.19. 13:55
null
A Videoton és a Ferencváros is a dobogóért, a nemzetközi kupaindulásért harcol (Fotó: NS-archív)
A 2012–2013-as élvonalbeli futballszezonban egyre több kérdés eldőlni látszik. A Győri ETO bajnoki címére jelen pillanatban legalább annyira jó az esély, mint a Siófok és az Eger NB I-es búcsújára. A legizgalmasabb kérdésnek az tűnik, hogy az MTK, Videoton, Ferencváros trióból melyik két együttes futhat be az Európa-liga-indulást érő második-harmadik helyre, illetve, hogy a felsoroltakon kívül esetleg másik csapat is odaérhet-e a dobogóra. Lássuk, milyen meccsek várnak a versenyben érdekeltekre, milyen hajrára számíthatunk!

KÉT NEMZETKÖZI KUPAHELY SORSA ELDŐLNI LÁTSZIK

A Győri ETO és a Videoton egymás ellen lejátszott két meccsével – az NB I-ben 1–1-es döntetlen született, a Magyar Kupában idegenben 2–0-ra a Győr nyert – több minden eldőlni látszik. Az ETO tíz pont előnnyel vezeti a tabellát az MTK előtt, amelynél a kitűzött célok között nem is szerepel a bajnoki cím, míg az elsőségben titkon valószínűleg még mindig bízó Videotonnal szemben 12 pontos az előny úgy, hogy Pintér Attila együttesének még van egy elmaradt meccse is. Győrben tehát lassan készülődhetnek a nyári Bajnokok Ligája-selejtezőkre. (Többször felvetődő kérdés, ezért nem árt leszögezni: az ETO indulhat a nemzetközi porondon, mert letöltötte korábbi eltiltását)

A címvédő, a bajnokságban jelenleg csak 5. Debrecennél pedig az Európa-liga-kvalifikácóra. A Loki ugyanis 3–0-ra nyert a Magyar Kupa elődöntőjében a Vasas otthonában, míg a másik ágon a Győr a Videoton vendégeként győzött 2–0-ra. Ha pedig nem áll feje tetejére a világ, és a visszavágókat követően összejön az első meccsek után valószínűsíthető Debreceni VSC–Győri ETO kupadöntő, miközben a Győr begyűjti a bajnoki címet, akkor a Loki a Magyar Kupában, a döntő kimenetelétől függetlenül megszerzi a három Európa-liga-indulási jog egyikét. És, akkor lássuk, kik és milyen eséllyel futnak versenyt a további két kiadó helyért, vagyis a dobogó 2. és 3. fokáért.

AZ MTK-T MÁR NEM LEHET ELINTÉZNI EGY KÉZLEGYINTÉSSEL

A tavaly nyári visszajutása után az NB I-ben ebben a szezonban továbbra is újoncnak számító MTK-ra sokan sokáig legyintettek a dobogós helyek elosztása kapcsán, de Garami József tanítványai épp elégszer bizonyították már az idényben, hogy nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni őket. Már csak azért sem, mert az említett versenyben jelen pillanatban a kék-fehérek állnak a legjobban, hiszen a Videotont két ponttal, a Ferencvárost hárommal előzik meg, ráadásul eggyel kevesebb meccset játszottak, mint a riválisok.

Az MTK három nyertes mérkőzés után múlt héten váratlanul kikapott otthon a Haladástól, de ha ma a Siófok elleni idegenbeli meccsen sikerül visszatalálnia a győzelem útjára, akkor két héten belül talán be is biztosíthatja dobogós helyét egy bravúros négyes győzelmi szériával. Az igazán erőltetett menet a jövő héten, a DVTK ellen veszi kezdetét a Hidegkuti Nándor Stadionban, majd három nap múlva Újpesten, a 20. fordulóból elmaradt meccsen folytatódik, május 3-án pedig a Videoton ellen zárul Székesfehérváron. A felsorolt találkozók alapvetően meghatározzák, hányadik helyen zárják a szezont kék-fehérek. Igaz, az idény befejezése sem lesz egyszerű számukra (sőt!), ugyanis a Paks (otthon), Ferencváros (idegenben), Győr (idegenben), Debrecen (otthon) szériával zárnak.

FRADI, FRADI, MTK, GYŐR, LOKI – EZ VÁR A VIDEOTONRA

Valószínűleg kevés szurkoló van az országban, aki nagy pénzben fogadni merne arra, hogy a jelenleg harmadik helyen álló, az egyik legerősebb játékosállománnyal rendelkező Videoton nem harcolja ki a nemzetközi kupaindulást. Ugyanakkor emiatt a fehérváriakon sokkal nagyobb a nyomás, mint például az MTK fiataljain, akiktől nem elvárás a dobogós helyezés.

A legutóbbi három bajnokijából csak egyet megnyerő, de továbbra is nagyon támadó szellemben futballozó Videotonra sem vár könnyű sorozat. A Paks elleni holnapi hazai bajnoki még a kötelező győzelem kategóriájába sorolható, majd következik a Ferencváros (Ligakupa-döntő, otthon), Ferencváros (bajnoki, idegenben), MTK (bajnoki, otthon), Győri ETO (Magyar Kupa-elődöntő, idegenben), Debrecen (bajnoki, idegenben) sorozat. Ha a felsoroltak közül a két hazai, és legalább az egyik idegenbeli bajnokiját megnyeri a csapat, akkor várhatóan meglesz a dobogó. A bajnoki hajrá ugyanis már könnyebb lesz a fehérváriaknak – Kaposvár (otthon), KTE (idegenben), Pécs (otthon).

A FERENCVÁROS RÁZÓS TÚRÁK ELÉ NÉZ

A jelenleg a Videotontól egy ponttal elmaradó Ferencváros kedden nagy ziccert hagyott ki, hiszen a Honvéd legyőzésével megelőzte volna a fehérváriakat. De nem hogy a győzelem, még a pontszerzés sem jött össze, így a zöld-fehéreknek mindkét soron következő meccsüket meg kell nyerniük ahhoz – DVTK (idegenben), Videoton (otthon) –, hogy a riválisok eredményétől függetlenül dobogós helyen forduljanak az utolsó öt fordulóra.

SZAVAZÁS

Ön szerint a Győr mellett a felsoroltak közül mely csapatok végeznek dobogón az NB I-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Ferencváros a közvetlen riválisok közül a Videoton mellett az MTK-t is fogadja a Puskás Ferenc Stadionban, viszont Diósgyőrön kívül utazik még Paksra, Győrbe és Debrecenbe. Böde Dánielék a szezont a Kaposvár elleni hazai meccsel zárják. A Ferencváros dobogós helyét alapvetően az dönti majd el, hogy a felsorolt idegenbeli találkozókból hányat nyer meg a csapat, illetve hogy az MTK, Videoton párosból otthon legalább az egyiket legyőzi-e.

Ricardo Moniz vezetőedző a Honvéd elleni vereség után azt mondta, lehet, hogy sokan túlértékelték csapatát, amely számára a soron következő találkozók lesznek az igazi értékmérők, vagyis a DVTK és a Videoton elleni csata után eldőlhet, érdemes-e még egyáltalán dobogóról beszélni a IX. kerületi együttesnél.

BEFUTHAT-E EGY NEVETŐ NEGYEDIK?

A jelenlegi állás alapján az MTK, Videoton, Ferencváros hármas harcol a legjobb esélyekkel a dobogós helyekért, de azért a DVSC, Honvéd kettőst sem lehet leírni, hiszen előbbi három, utóbbi négy pontra van elmaradva a jelenleg harmadik fehérváriaktól.

A debreceniek sorsolása nem rossz, hiszen a Győrrel már nem játszanak, a Fradit és a Videotont fogadják, ahogy a Siófokot is. Igaz, a Haladás, a Diósgyőr és az MTK elleni túra nem lesz sétagalopp. Ráadásul Debrecenben a fontossági sorrendben a Magyar Kupa már lehet, hogy megelőzi a bajnokságot.

A Honvéd a dobogóért folytatott harcban közvetlen riválisnak számító csapattal már nem találkozik. Ez viszont nem feltétlenül jó a kispestieknek, hiszen azt jelenti, hogy legfőbb ellenfeleiktől már nem tudnak pontokat csenni, csak akkor csökkenthetik hátrányukat, ha az ellenlábasok pontokat hullajtanak, vagyis a kispestiek sorsa nem a saját kezükben van. Továbbá a Kecskemét (otthon), Pécs (idegenben), Pápa (otthon), Újpest (idegenben), Győr (otthon), Eger (otthon), Haladás (idegenben) ellenfél sorból még több együttes is szerezhet pontot, pontokat a Honvéd ellen.

Hogy akkor mégis mi várható, kik lesznek a dobogósok? A magunk részéről a tippelést önökre bízzuk!

NB I, 24. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK, TV-S KÖZVETÍTÉSEK
Időpont Mérkőzés Játékvezető
Április 19., péntek
17.00 Siófok FC–MTK Budapest (Tv.: Sport1) Németh Ádám
19.00 Újpest FC–Pécsi MFC (Tv: Duna TV) Farkas Ádám
Április 20., szombat
14.00 Bp. Honvéd–Kecskeméti TE-PM (Tv: Duna TV) Oláh Gábor
16.00 Egri FC–Kaposvári Rákóczi Veizer Roland
16.00 Videoton FC–MVM Paks (Tv.: Sport1) Bognár Tamás
18.30 Lombard Pápa–Győri ETO FC (Tv.: SportM) Vad II István
Április 21., vasárnap
16.30 Diósgyőri VTK–Ferencváros (Tv.: M1) Solymosi Péter
18.30 Haladás–Debreceni VSC-Teva (Tv.: Sport2) Iványi Zoltán
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Győri ETO FC
22 15 6 1 44–18 +26 51
2. MTK Budapest 22 12 5 5 35–21 +14 41
3. Videoton FC 23 11 6 6 38–18 +20 39
4. Ferencváros 23 10 8 5 39–27 +12 38
5. Debreceni VSC-Teva 23 11 3 9 33–23 +10 36
6. Budapest Honvéd 23 10 5 8 35–33 +2 35
7. MVM Paks 23 7 11 5 34–25 +9 32
8. Diósgyőri VTK 23 8 7 8 21–27 –6 31
9. KTE-Phoenix Mecano 22 8 6 8 27–30 –3 30
10. Haladás 23 7 9 7 26–21 +5 30
11. Kaposvári Rákóczi 23 8 5 10 26–28 –2 29
12. Újpest FC 22 7 7 8 28–31 –3 28
13. Pécsi MFC 23 7 7 9 24–30 –6 28
14. Lombard Pápa FC 23 6 5 12 17–37 –20 23
15. Siófok 23 3 4 16 23–51 –28 13
16. Egri FC 23 2 6 15 17–47 –30 12

A 20. fordulóból elhalasztott Kecskeméti TE–Győri ETO FC mérkőzést április 23-án (kedd, 18 óra), az Újpest FC–MTK Budapest találkozót április 30-án (kedd, 18 óra) rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik