Az utolsó nagy kérdés az NB I-ben: kié lesz az El-t érő 4. hely?

CSERHÁTI ANDRÁS, VAJDA GYÖRGY, ZOMBORI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS, VAJDA GYÖRGY, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2012.05.18. 08:57
null
A paksiak és a kispestiek nagy lehetőséget kaptak, vajon tudnak-e élni vele? (Fotó: NS-archív)
Címkék
A nyitott kérdések csak fogynak és fogynak az NB I-ben – azt viszont még két fordulóval a bajnokság lefújása előtt sem lehet tudni, melyik együttes végez a negyedik helyen. Abban a pozícióban, amely a Győri ETO FC nemzetközi porondról való kizárásával az Európa-liga-indulást jelenti. Az esélyesek, azaz a Budapest Honvéd, a Kecskeméti TE, az MVM Paks és a Diósgyőri VTK négyes fogat edzői egyformán vélekednek a sorozatról – mindegyikük szívesen indulna.

 

A legfőbb kérdések eldőltek a bajnokságban (az aranyérmet senki sem veheti el a DVSC-Tevától, a két kieső pedig a ZTE és a Vasas), azonban jó néhány csapat számára azért még nagy tétje van a hátralévő két fordulónak.

Továbbra is kérdés, hogy a Videoton és az MTK mellett (utóbbi a Magyar Kupában harcolta ki a jogot) melyik együttes indulhat az Európa-ligában. Mindenki tudja, alapesetben az ETO-nak járna a lehetőség, csakhogy az UEFA eltiltotta a zöld-fehéreket a nemzetközi szerepléstől, és ezt döntést a lausanne-i Sportdöntőbíróság is jóvá hagyta.

A negyedik helyre – és ezzel az Európa-liga-indulásra – esélyes klubok ugrásra készen állnak, az utolsó két fordulónak roppant nagy tétje lett számukra.

BP. HONVÉD

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat szerzi meg a 4. helyet, ezzel pedig az El-indulást a labdarúgó NB I-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„A Debrecen, a Videoton és a Győr minden tekintetben kiemelkedik a mezőnyből, ezért hatalmas sikerként élnénk meg, ha közvetlenül mögöttük fejeznénk be a bajnokságot” – mondta a pillanatnyilag negyedik helyen álló Budapest Honvéd vezetőedzője, Supka Attila.

„Sajnos az elmúlt három fordulóban csak egy döntetlenre voltunk képesek, holott minimum négy pontot szerezhettünk volna – az esélyünk ennek ellenére megmaradt a negyedik pozíció megszerzésére – folytatta a szakember. – Jó lenne indulni az Európa-ligában, ám ehhez legalább olyan futballistákat kellene igazolnunk, mint akik a télen távoztak tőlünk. Természetesen szeretnénk erősíteni, öt meghatározó labdarúgó biztosan elférne a keretünkben, ám azt is tudni kell, az átigazolás feltételeit is meg kell teremteni!”

KECSKEMÉTI TE

Amíg a Honvéd saját maga dönthet sorsáról, addig az ötödik helyezett KTE-nél a riválisok botlásában is bízniuk kell. Kecskeméten osztanak-szoroznak, szívesen megmutatnák magukat Európának, de akkor sem történik tragédia, ha a csapat végül csak a hetedik helyre fut be.

„Az elmúlt héten a klub tulajdonosa, Rózsa Pál úgy nyilatkozott, a hátralévő három fordulóban kilenc pontot kell szereznünk, s a negyedik helyen akarunk zárni – mondta Török László szakmai igazgató. – Meglehet, van olyan ember, aki szerint kötelező győzelem nem létezik, én mégis az ellenkezőjét állítom, Pápán, ahol legutóbb pont nélkül maradtunk, igenis kötelező lett volna nyernünk. Mint ahogy kötelező pénteken az Újpestet is megvernünk. Nyilvánvaló, ha a KTE ismét kiléphet a nemzetközi porondra, módosítani kell a felkészülési terven, ám egyet biztosan állíthatok: amit elérünk, közös munka eredménye, és ez akkor is eredményes év számunkra, ha esetleg csak hetedikként végzünk.”

MVM PAKS

Kis Károly, az MVM Paks vezetőedzője már most vakarja a feje búbját – a szakember nincs könnyű helyzetben.

„Finoman fogalmazva sem... – sóhajtott Kis Károly. – Attól függetlenül rengeteg a kérdőjel a kerettel kapcsolatban, hogy sikerül-e megkaparintanunk a negyedik helyet. Az biztos, hogy a jelenlegi kerettel nyugodtan nekivágnék az Európa-ligának, de mint mondtam, csak úgy sorakoznak a kérdőjelek – mi lesz Hrepka Ádámmal, Szatmári Lóránddal vagy Böde Dániellel? Nemcsak a csapat, én is rengeteget tapasztaltam a sorozatban, vagyis rendkívül hasznos volt, újra nekivágnék a kalandnak. A Tromsö kiverése – nem szeretnék nagyképűnek tűnni – óriási fegyvertény volt, de sajnos a skót Heartson már fennakadtunk…”

Azon viszont fennakadhatunk-e, hogy a nemzetközi porondon szereplő együttesek halványabban szerepelnek a bajnokságban?

„A szünet csak minimális mértékben lesz rövidebb a játékosoknak, vagyis ezen nem múlhat semmi – folytatta Kis Károly. – Persze, a selejtezők miatt volt, hogy kis túlzással csak beestünk valamelyik mérkőzésre, de nem győzöm hangsúlyozni, megérte belevágni a kalandba.”

DIÓSGYŐRI VTK

A DVTK-nál is azért dolgoznak, hogy annyi pontot szorgoskodjanak össze, amennyi elég lesz a negyedik hely megszerzéséhez.

„Mivel hárompontos hátrányban vagyunk a Budapest Honvédhoz képest, nem mondok újat azzal, hogy nem a mi kezünkben van a sorsunk – fogalmazott a Diósgyőri VTK szakmai igazgatója, Szentes Lázár. – Természetesen azért dolgozunk, hogy ha botlanak az előttünk álló együttesek, rajtunk ne múljon – vagyis szeretnénk a Haladás és a Vasas ellen is begyűjteni a három pontot. Ha a DVTK a negyedik pozícióban végez, majd ráérünk azon gondolkodni, hogyan erősítsük meg a csapatot. Az biztos, hogy hab lenne a tortán, ha szerepelhetnénk a sorozatban.”

VERSENYFUTÁS A 4. HELYÉRT
4. Budapest Honvéd 28 12 7 9 44–34 +10 43
5. Kecskeméti TE 28 12 5 11 46–38 +8 41
6. MVM Paks 28 11 8 9 42–48 –6 41
7. Diósgyőri VTK 28 12 4 12 38–39 –1 40
TELJES TABELLA ITT!
A BP Honvéd hátralévő mérkőzései
Bp. Honvéd–DVSC-Teva május 20., 16.00
Pécsi MFC–Bp. Honvéd május 26.
A Kecskeméti TE hátralévő mérkőzései
Kecskeméti TE–Újpest május 18., 18.00
Siófok–Kecskeméti TE május 26.
Az MVM Paks hátralévő mérkőzései
Zalaegerszegi TE–MVM Paks május 20., 15.00
MVM Paks–Ferencváros május 26.
A Diósgyőri VTK hátralévő mérkőzései
Haladás–Diósgyőri VTK május 20., 15.00
Diósgyőri VTK–Vasas május 26.

 

LABDARÚGÓ NB I
A 29. FORDULÓ PROGRAMJA ÉS JÁTÉKVEZETŐI
Kecskeméti TE–Újpest FC péntek, 18.00 (Tv: Sport1)
Vad II István
Győri ETO–Pécsi MFC péntek, 20.00 (Tv: Sport1)
Fábián Mihály
Ferencváros–Siófok szombat, 15.00 (Tv: Sport1)
Szilasi Szabolcs
Haladás–Diósgyőri VTK vasárnap, 15.00 Solymosi Péter
Vasas–Kaposvár vasárnap, 15.00 Berger József
Zalaegerszeg–MVM Paks
vasárnap, 15.00
Bandzsar Mohamed al-Doszari (katari)
Budapest Honvéd–DVSC-Teva vasárnap, 16.00 (Tv: m1)
Németh Ádám
Videoton–Lombard FC vasárnap, 18.00 (Tv: Sport2)
Radványi Ádám

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik