Kassai Viktor: minden játékvezetőnek a helyén kell kezelnie magát

Vágólapra másolva!
2008.05.21. 15:05
Illusztris társaságot látott vendégül a Budapesti Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága hét elején megtartott találkozóján. A fiatal játékvezetők olyan neves kollégák tapasztalatait, élményeit hallgathatták meg, mint Gaál Gyöngyi, Bede Ferenc, Sulyok Gergely, Vámos Tibor, Erős Gábor és Kassai Viktor.
Kassai Viktor lesz az egyetlen hivatalos magyar résztvevője a nyári Európa-bajnokságnak
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Kassai Viktor lesz az egyetlen hivatalos magyar résztvevője a nyári Európa-bajnokságnak
Kassai Viktor lesz az egyetlen hivatalos magyar résztvevője a nyári Európa-bajnokságnak
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Kassai Viktor lesz az egyetlen hivatalos magyar résztvevője a nyári Európa-bajnokságnak

Az, hogy a kiváló sípmesterek így összejöttek, nem a véletlen műve. A játékvezetők a BLSZ elnökének, Török Károlynak invitálását fogadták el. A BLSZ Játékvezetői Bizottság-elnök, Bajkai János mellett az egyik házigazda szerepét betöltő Török maga is szakmabeli, hiszen a világ legjobb futsal-játékvezetői között tartják számon.

A fiatal játékvezetők érdeklődve hallgatták az ismert kollégák történeteit, tanácsait. A legrutinosabb élvonalbeli magyar kolléga, Bede Ferenc – aki már 227 NB I-es meccset tudhat a háta mögött – arról beszélt, hogy neki nem volt példaképe: azért lett játékvezető, mert a pálya közelében szeretett volna maradni.

Napjaink nemzetközileg legjegyzettebb játékvezetőjét, Kassai Viktort elkísérte két fő segítője, Vámos Tibor és Erős Gábor is. A jó hangulatú beszélgetés során Vámos elmondta: több, mint 200 első osztályú mérkőzésen lengetett már, és nem gondolta volna, hogy ilyen sokáig jut. Erős Gábor – a 200-as szám bűvöletében – büszkén említette meg, hogy több mint 200 mérkőzésen segíthette már Kassait. Sulyok Gergely, mint az NB I-es játékvezetők egyik legfiatalabb tagja arról beszélt, nemrég még ő is a „blasz-2”-ben fújta a sípot, és biztatta a fiatalokat, hogy az első kudarcok után is maradjon kitartás bennük – mert a kudarc kiküszöbölhetetlen.

Gaál Gyöngyi, aki nemrégiben női UEFA-Kupa-döntőt vezetett a pszichikai felkészülés fontosságát ecsetelte. A korábban már női vb-bronzmeccsen és magyar élvonalbeli mérkőzésen is közreműködő FIFA-játékvezető hetente négyszer edz, hogy a hétvégi mérkőzésen tökéletesen fitt legyen. Az 1995 óta vezető hölgy a nemzetközi kerettagságról szólva kiemelte: elkerülhetetlen, hogy a jó „síptudás” mellett világnyelveken kommunikáljanak kiválóan a játékvezetők.

A legnagyobb érdeklődés természetesen Kassai Viktort kísérte. Kassai hosszú idő után az első nemzetközileg is komolyan jegyzett játékvezetőnk. Tavaly ősszel a Dinamo Kijev–Manchester United mérkőzésen bemutatkozhatott a Bajnokok Ligájában, ott lesz a pekingi olimpián és egyetlen magyarként, tartalék-játékvezetőként részt vehet az Európa-bajnokságon.

Kassai elárulta, hogy amikor 15 évesen elkezdte a játékvezetést, még semmiféle elképzelése nem volt erről a tevékenységről. Inkább atyai ráhatás volt a dolog mögött, édesapja ugyanis szintén játékvezetőként működött és működik a mai napig.

A 33 éves sportember szerint a játékvezetés „egyéni sport”, ahol minden fejben dől el. Nagyon sok múlik azon, ki miként dolgozza fel a kudarcot, hiszen ebben a szakmában a hiba óhatatlanul jön – előbb vagy utóbb. Az első számú magyar játékvezető úgy érzi, szerencsés alkata van, hiszen gyorsan képes feldogozni a mérkőzésekkel kapcsolatos pozitív és negatív élményeket. Kassai nem tartja feltételnek a komoly focitudást a játékvezetéshez: „Nem kell magas szinten rúgni a labdát ahhoz, hogy tudjuk azt, milyen érzelmek dominálnak a pályán.”

A tatabányai illetőségű sípmester néhány szóban beszélt a közelgő Európa-bajnokságról is, ahol tartalék-játékvezetőként veszik számításba. Bár nagy büszkeség számára, hogy résztvevője lehet a júniusi tornának, azonban reméli, nem lesz arra szükség, hogy pályára is lépjen. A nemzetközi topkeretről szólva elmondta, természetesen van rivalizálás a különböző nemzetek legjobb sípmesterei között is, de a legfontosabb azt tartja, hogy mindenki a helyén kezelje saját magát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik