Remeghetnek majd a kapusok

BENKÔ GÁBOR, VARGA T. RÓBERTBENKÔ GÁBOR, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.07.28. 21:18
Címkék
Holnap kezdődik a 2005-2006-os bajnokság - két újonc csapattal s azokban két veszélyes támadóval. Egyikük, Torma Gábor fél életét külföldön töltötte, az idén mutatkozott be a magyar élvonalban. Márkus Tibor már játszott húsz meccset az élvonalban, ám maradandót a másodosztályban alkotott: a legutóbbi bajnokságban 37 gólt ért el. A bajnoki nyitány előtt a REAC és a Tatabánya reménységével beszélgettünk.
Torma Gábor a REAC-ban bizonyíthatja, hogy remekül bánik a labdával (Fotó: Mirkó István)
Torma Gábor a REAC-ban bizonyíthatja, hogy remekül bánik a labdával (Fotó: Mirkó István)
Torma Gábor a REAC-ban bizonyíthatja, hogy remekül bánik a labdával (Fotó: Mirkó István)
Torma Gábor a REAC-ban bizonyíthatja, hogy remekül bánik a labdával (Fotó: Mirkó István)
Torma Gábor a REAC-ban bizonyíthatja, hogy remekül bánik a labdával (Fotó: Mirkó István)
Torma Gábor a REAC-ban bizonyíthatja, hogy remekül bánik a labdával (Fotó: Mirkó István)
Torma Gáborról dalt írtak a REAC szurkolói

Húzónév - az élvonalbeli újonc REAC-ban mindenképpen. Így aztán bizonyos, hogy a hétszeres válogatott Torma Gábor a rákospalotaiak idei nyári legjelentősebb igazolása, akit Kutasi Róbert klubigazgató és Urbán Flórián vezetőedző azért csábított a fővárosba, hogy meghatározó tagja legyen a kék-sárgáknak, góljaival segítse a csapatot az új bajnokságban.

Volt némi kockázat a szerződtetésében, hiszen a 28 esztendős játékos 13 évnyi légióskodás után tért haza Magyarországra, ám idehaza sérülése miatt eddig nem nyújtott meggyőző teljesítményt. Sokszor Lejkó Dezső orvosi rendelőjét látogatta a ZTE edzései helyett az év első felében, ám amióta áprilisban pályára lépett végre - s ezzel debütált a magyar első osztályban - a Nyíregyháza ellen, már csak a futballra koncentrál. A REAC-nál maximálisan bíznak benne, számítanak rá - legalábbis ezt hangsúlyozta Urbán Flórián, amikor egy zuglói étteremben először került szóba az újonc edzője és Torma Gábor között az átigazolás.
Nos, a támadó azóta végigdolgozta az alapozást, rendszeresen szóhoz jut az edzőmecscseken, mi több: az utolsó két felkészülési találkozón hat gólt szerzett, s ezzel csapata legeredményesebb góllövője az idei nyáron. Az pedig a ráadás, hogy a REAC szurkolói máris dalba foglalták a nevét a Budai II László Stadionban.

- Nem nyomasztja a feladat?
- Vinnem kell, és viszem is a csapatot a hátamon, ám szó sincs arról, hogy nagy lenne rajtam a nyomás - mondta Torma Gábor. - Rákospalotán egy futballista vagyok a többi között, és ez így is van rendjén. Teszem a dolgomat a legjobb tudásom szerint, miközben persze semmi esetre sem szeretnék csalódást okozni az edzőmnek, a vezetőknek és a szurkolóknak, akik egytől egyig valóban bíznak bennem.
- Csalódásról egyelőre szó sincs. A Budakalásznak és a Kistarcsának három-három gólt lőtt. Magasra teszi a lécet.
- Az nem baj. Közhelyszerűen hangzik, de nekem ez a dolgom, a gólszerzés. Ám hogy betaláljak az ellenfél kapujába, ahhoz…
- …szüksége van a társakra is, akik kiszolgálják.
- Pontosan.
- Lelkes csapatba került.
„Urbán Flóriánról csak annyit: mindketten Belgiumban futballoztunk, amikor megismerkedtünk. Már akkor is áradt belôle a pozitív energia, hatással volt rám is a fanatizmusa.” (Torma Gábor a futballista hitérôl)
- De menynyire! Nagyon jó szellemű társaságba csöppentem, a srácok egytől egyig maximálisan megdolgoznak az eredményért, megalkuvást nem ismerve küzdenek a győzelemért, és a futballhoz való hozzáállásuk is remek. Jól érzem magam köztük.
- Az edzője is lelkes. Mi több: olykor talán túlságosan is túlfűtöttnek tűnik Urbán Flórián.
- Meglehet, de mindenki elfogadja, mert jó edző, és hisz bennünk, játékosokban. Élvezetes edzéseket tart, remekül taktikázik, és űzi-hajtja a csapatot. A vérében van a futball.
- Máskor is hallottam már beszélni Urbán Flóriánról. Tiszteli őt.
- Tisztelem, és az idei alapozás után sem változott a véleményem róla. A Zala megyei Csesztregen szerintem nem felkészülést, hanem kiképzést tartott a játékosoknak. Napi négy edzésünk volt, és sokszor úgy éreztük, itt most a túlélés a cél. De ennek a munkának köszönhetően vagyunk jó erőben, és ennek ki kell majd jönnie a bajnokságban is. Urbán Flórián mindent megtesz a csapata sikeréért, és ha időnként kiabál is az edzéseken, a pályán, azt is azért teszi, mert győzni akar. Szerintem jó edző, és még jobb lesz.
- És a REAC?
- Biztos vagyok abban, hogy nem lesznek kiesési gondjaink. Ám hogy mire lesz elegendő a befektetett munka, az majd csak a bajnokság során derül ki. A felkészülés alatt nem találkoztunk kifejezetten erős ellenféllel. Az első fordulóban az MTK-t fogadjuk hazai pályán. A kék-fehérek azért más kategóriát képviselnek, de mi győzelemre készülünk.

Márkus Tibor nem izgul a meccsek előtt

Egy huszonhat esztendős fiatalember - akiről ez idáig méltatlanul kevés szó esett - az előző szezonban hétről hétre elkápráztatta a magyar másodosztály kis számú publikumát. Márkus Tibor - merthogy róla van szó - azzal szórakoztatta a drukkereket, nem mellékesen csapattársait, továbbá saját magát, hogy módszeresen gólt szerzett: a tavaly még NB I B-nek nevezett másodosztály 26 mérkőzésén 37-szer lőtte az ellenfél kapujába a labdát. Mondhatni, ez Európa-rekord!
- Éppen abban fejlődtem a legtöbbet, hogy immár sokkal nagyobb százalékban használom ki a lehetőségeimet - válaszolta az előző szezonban lapunk osztályzatai alapján a második liga magasan legjobb játékosa, amikor elöljáróban azt tudakoltuk tőle, minek köszönhető formajavulása. - Korábban is megvoltak a helyzeteim, de akkor sokkal többet hibáztam.
- Jobban koncentrál?
- Higgadtabb vagyok, és már nem izgulok a mérkőzések előtt úgy, mint korábban. Persze más lesz az élvonal.
- Már most szabadkozik?
- Szó sincs róla. Ám mégiscsak erősebb bajnokságban szereplünk a hétvégétől. Rutinosabb játékosok ügyelnek majd rám, akik vélhetően sokkal kevesebbet hibáznak, így ritkábban kerülhetek helyzetbe.
- Eddig lecsapott minden labdára, mint a "Keselyű", azaz Butragueno?
- Igen, a kapu előtt keselyű vagyok. Persze nem csak mások hibájából éltem. Edzőnk, Sisa Tibor taktikája nagyszerűen bevált, mindenki tudta, hova kell helyezkedni, így remek labdákat kaphattam társaimtól. A bajnokság vége felé például, noha nem vagyok magas játékos, több gólt is fejeltem.
- Nehogy félreértse, nem szeretnék ünneprontó lenni, de hát mégiscsak Magyarországon vagyunk: mostanság nem ritka, hogy valamely csatárnak egyik szezonban minden összejön, aztán két-három év elteltével azt sem tudjuk, hova tűnt…
- Én nem tartok attól, hogy velem is ez történik. Mielőtt Tatabányára igazoltam a finn második vonalban szerepelve huszonöt meccsen huszonkét gólt értem el, aztán Détári Lajos keze alatt is jól ment a játék, mi több, most sem elégedetlenkedhetek.

„Gyors vagyok, masszív testfelépítésû, így a védôk nem nagyon tudnak elnyomni. Ám azt mondják rólam, a legfôbb erényem, hogy megérzem, hova kell helyezkednem. Bízom abban, az élvonalban is rendre elém pattan majd a labda.(”Márkus Tibor a gólokról és a szerencsérôl)
- A taktika megvan, a csapat együtt, mire elég ez az élvonalban?
- És hozzátenném, hogy nálunk anyagi problémák sincsenek, mindenki időben megkapja a fizetését, a klubvezetők nem ígérnek olyat, amit ne tudnának teljesíteni. Mindezek miatt úgy vélem, a biztos bentmaradás meglehet. Akár úgy is, hogy az utolsó fordulókban ne is kelljen számolgatnunk.
- Hogy egy kicsit visszatérjünk a termelékenységére: ha megint harminchetet szerez…
- Ezt azért kétlem, mindazonáltal minden egyes mérkőzés előtt úgy lépek fel a pályára, hogy gólt szerzek. Most szombaton is, a Pápa meccs előtt, még ha kicsit feszültebb vagyok a kelleténél.
- Pedig a Tatabánya a pályaválasztó, feltételezem, ez nem hátrány.
- Nem, de szerintem az sem lett volna gond, ha idegenben kezdünk. A második fordulóban Zalaegerszegre utazunk, ahova nem feltett kézzel megyünk. Bizonyára biztos védekezésből vezetjük majd ellentámadásainkat, de ettől még ne gondolja senki, hogy tizenegy játékosunk lesz a saját büntetőterületünkön belül.
- A REAC a Tatabánya mögött lépett egy osztállyal följebb. Melyikük végez előrébb?
- A nyáron megerősödött Urbán Flórián együttese, jól igazoltak, mégis úgy hiszem, megelőzzük őket. Az biztos, nagy meccset játszunk majd ellenük.

Az 1. forduló műsora

Július 30., szombat
REAC-MTK 18.00
Tatabánya-Pápa 18.00
Sopron-Honvéd 19.00
Debrecen-ZTE 19.00
Pécs-Kaposvár 19.00
Vasas-Győr 19.00

Július 31., vasárnap
Diósgyőr-Újpest
(RTL Klub) 11.00
FTC-Fehérvár 20.00
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik