Ez remek bemutatkozás volt az új edzőnek

BORBOLA BENCE, BOTÁR LÁSZLÓBORBOLA BENCE, BOTÁR LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2005.07.17. 20:17
Címkék
Szombat este az FC Sopron a Borsodi Szuperkupa első meccsén meglepetésre 4-2-re legyőzte az előzőleg esélyesebbnek tartott Debrecent. A soproni csapat élére a múlt hét elején kinevezett Csank János - öt edzés és egy felkészülési mérkőzés után először - szombaton dirigálhatta tétmérkőzésen a piros-fehér együttest, és noha a pesszimista szurkolók közül néhánynak előzetesen talán még a kiesés is megfordult a fejében, a csapat bizonyította: az idei szezonban is kiegyensúlyozott és eredményes szereplője lehet a magyar élvonalnak.
Dombi Tiborra (piros mezben) rendszerint két soproni figyelt (Fotók: Mirkó István)
Dombi Tiborra (piros mezben) rendszerint két soproni figyelt (Fotók: Mirkó István)
Dombi Tiborra (piros mezben) rendszerint két soproni figyelt (Fotók: Mirkó István)
Dombi Tiborra (piros mezben) rendszerint két soproni figyelt (Fotók: Mirkó István)
Dombi Tiborra (piros mezben) rendszerint két soproni figyelt (Fotók: Mirkó István)
Dombi Tiborra (piros mezben) rendszerint két soproni figyelt (Fotók: Mirkó István)

A Szuperkupa első mérkőzése a soproni és a semleges szurkolók számára igazi futballcsemege volt, hiszen jó iramú, változatos, gólokban gazdag meccset produkáltak a csapatok. A hazai együttes esélyt sem adott a Debrecennek; az első perctől kezdve irányította a találkozót, a játékosai pontosan paszszoltak, jól járatták a labdát, s a két új román támadó, Cristian Cigan és Ilin Cotan révén sorra alakította ki a helyzeteket. A mérkőzés után Csank János edző elismerte, bemutatkozásként ő maga is viszszafogottabb teljesítményt várt labdarúgóitól.

- Egyáltalán nem ilyen mérkőzésre számítottam - mondta Csank János. - Komolyan mondom, néhányszor én is csak néztem, hogy játékosaim az egyes szituációkat mennyire jól oldották meg.

- A mérkőzés előtt azt állította, ez a Debrecen elleni összecsapás nem a legjobbkor jött a csapatának. Fenntartja ezt az állítását?
- Utólag persze azt mondom: jó, hogy lejátszhattuk ezt a mecscset. Noha múlt szerdán egy felkészülési találkozón már láttam együtt játszani a fiúkat, de a tétmérkőzés mindig sokkal többet megmutat a játékosok képességeiből. Bevallom, tartottam a Szuperkupa-meccstől, mert noha a klubnál a helyzet normalizálódott, nem lehetett tudni, a futballisták közül kikre számíthatok, no és a román labdarúgók játékengedélyét is csupán a mérkőzés előtti napon sikerült beszereznünk.

Csank János tudja, nehéz lesz a visszavágó, de úgy véli, ha gólt lô a csapata, akkor elnyerheti a Szuperkupát
Csank János tudja, nehéz lesz a visszavágó, de úgy véli, ha gólt lô a csapata, akkor elnyerheti a Szuperkupát
Csank János tudja, nehéz lesz a visszavágó, de úgy véli, ha gólt lô a csapata, akkor elnyerheti a Szuperkupát
- Nélkülük pedig valószínűleg nem így alakult volna ez az összecsapás...
- Örülök, hogy a légiósok a remek hangulatot teremtő, végig sportszerűen szurkoló soproni közönségnek is bebizonyították, amit én eddig is tudtam róluk: nevezetesen azt, hogy remek játékosok, és nagy hasznára lehetnek a Sopronnak.

- Az azért kicsit furcsa, hogy a román másodosztályból érkezők milyen könnyen jutották át a magyar bajnok védelmén…
- Higgyék el, a légiósaink egytől egyig remek képességű játékosok, és noha most nem a román élvonalból igazoltuk őket, azért mindegyikük játszott már - hosszabb-rövidebb ideig - az ottani élvonalban.

- A teljesítményük önmagáért beszélt, ráadásul Ilin Cotan személyében máris új kedvencre leltek a soproni drukkerek.
- Örülök, hogy a román fiú megvillantotta, hogy mire is képes. Ha erőben is utoléri magát, akkor folyamatosan jó teljesítményt nyújthat.

- No igen, a sok pozitívum mellett feltűnt, hogy a mérkőzés végére a játékosai elkészültek az erejükkel.
- Ez nem így lenne, ha a felkészülés elejétől együtt dolgozunk. Sok mindent lehet mondani a korábbi csapataimra, de azt nem, hogy ne lett volna jó a futballisták erőnléte. Ám ettől még tény, hogy most a hajrára néhányan elfáradtak. Fehér Zoltán az előző évadban például védőként szerepelt, most a középpályán kellett egész más jellegű munkát végeznie, ami a korábbinál jóval nagyobb fizikai megterhelést jelentett a számára. Jól megoldotta a feladatát, de miután láttam rajta, hogy elfogyott az ereje, lecseréltem.

- Ha kicsit jobban összpontosítanak, már az első mérkőzésen eldönthették volna a Szuperkupa sorsát. Ennek fényében elégedett az eredménnyel?
- Mivel a mérkőzés előtt bármilyen apró győzelemmel kiegyeztem volna, azt kell mondjam: jó, hogy két góllal győztünk. A három nullás állásnál valóban növelhettük volna az előnyünket, ám azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a Debrecennek is voltak helyzetei. Mi jó arányban használtuk ki a lehetőségeinket, de a kapott gólok közül legalább az egyiket elkerülhettük volna. Ám, ha azt nézzük, hogy a végén az ellenfelünk beszorított minket, Igor Bogdanovics például kapufát fejelt, akkor azt mondom, a kétgólos győzelmünk reális.

- És ez elég is lehet a szerdai visszavágóra?
- Nehéz megjósolni, hogy mi lesz a debreceni meccsen. A Lokin látszott, hogy képzett futballisták alkotják, és tisztában vagyok vele, hogy szerdán nagyon nehéz mérkőzés vár ránk. De ha sikerülne gólt rúgnunk, akkor a miénk lehetne a trófea. ---- A Szuperkupa-párharc első meccse nem a DVSC-AVE Ásványvízé volt. A debreceni játékosoknak nem sikerült felpörögniük a szombat esti mérkőzésre, és, ha tudat alatt is, de Sándor Tamásék mintha talán kicsit félvállról vették volna ellenfelüket.

"A múlt szerdai, Újpest elleni edzőmérkőzésen nyújtott teljesítmény után nem gondoltam volna, hogy ennyire gyengén futballozunk majd - mondta Supka Attila, a Loki trénere. - Nincs mit szépíteni: erőtlenül és álmosan kezdtük a mérkőzést, és mire észbe kaptunk, már nem tudtuk felvenni a játék ritmusát. A találkozó előtt tartottam tőle, hogy a játékosaim hajlamosak lesznek kicsit félvállról venni a mérkőzést. Erre próbáltam is felhívni a figyelmüket, hiszen tudtam, hogy az ellenfélnél csupa olyan futballista játszik majd, akik új csapatukban mindenképpen szeretnének jól teljesíteni és bizonyítani.

A négy kapott gól is elkeserít, hiszen csapatomra eddig nem volt jellemző a sok kapott találat, ám most négyszer is kapitulált a védelmünk. Mindenesetre bízom benne, hogy a visszavágóra felépülnek sérültjeink, és a teljes csapattal hazai környezetben sikerül ledolgoznunk a kétgólos hátrányt."

Sopronban egyébként két horvát újságíró, valamint a Hajduk Split megfigyelője, Mladen Francic is ott ült a lelátón.

A horvátok véleménye az volt, hogy a Debrecen korántsem azt mutatta, amire valójában képes, ettől függetlenül ez a mérkőzés Európa bármely stadionjában megállta volna a helyét. A szerdán 20 órakor kezdődő visszavágóra a jegyelővétel Debrecenben a mérkőzés napján délután két óráig tart. ---- A soproni csapatból többen kiváló teljesítményt nyújtottak, ám a mérkőzés főszereplője a két gólt szerző Ilin Cotan volt. A 23 éves román játékos korábban hazája szinte minden korosztályos válogatottjában szerepelt, és képességeiről az is sokat elárul, hogy a román futball egyik legnagyobb tehetségének tartották. Ám pályafutásában törés következett be, amikor másfél évvel ezelőtt egy vírusos fertőzés miatt átmenetileg abba kellett hagynia a sportolást.

"Már a román utánpótlás- válogatottban is bemutatkozhattam, amikor kiderült, hogy egy vírus megtámadta a májamat - mondta Ilin Cotan. - A betegség teljesen legyengítette a szervezetemet, és egy évet ki kellett hagynom. Meglehet, ha akkor a Sopron jelenlegi tulajdonosa, Vízer László Máriusz nem áll mellém, és nem támogatja a gyógykezeltetésemet, ma már nem futballoznék. Nagyjából fél éve álltam edzésbe újra, ám fizikálisan még nem tartok ott, hogy egy egész mérkőzést végig tudjak játszani. Éppen ezért Csank Jánossal már a meccs előtt megbeszéltük, hogy a hatvanadik perc környékén lejövök a pályáról."

És hogy a román játékos hogyan emlékszik vissza góljaira?

"Az elsőnél jó ütemben kaptam a labdát, és úgy éreztem, befelé kell húznom, majd jobbal elvállaltam a lövést - tette hozzá Ilin Cotan. - Hazudnék, ha azt mondanám, hogy már ekkor tudtam, a labda a kapuban köt ki. Inkább csak reménykedtem. A másodiknál pedig gyorsan kellett döntenem, mihez kezdjek a felívelt labdával, és úgy gondoltam, talán az lesz a legjobb, ha egyből lövök. Szerencsére sikerült."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik