Most jön a szezon utolsó rangadója

HAVASRÉTI BÉLA, KECSKÉS ISTVÁNHAVASRÉTI BÉLA, KECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.05.20. 20:56
Címkék
Az aranyérem sorsa már eldőlt, de az ezüstért még nagy a harc. Vasárnap délutánra talán már tisztul a kép, hiszen ekkor ér véget a bajnokság utolsó rangadója, az Újpest-Győr mérkőzés. Amennyiben a vendégek győznek, megtartják előnyüket a tabellán, és már csak a Pápát kell legyőzniük az UEFA-kupa-indulást érő helyhez, ha viszont a lila-fehér együttes nyer, akkor az Újpest, Győr, MTK, FTC négyes óriási meccseket vív még a csütörtöki záró fordulóban az ezüstéremért.
Igazán nem lesz könnyű helyzetben Böjte Attila, az Újpest védője. Böjte a télen igazolt a lila-fehérekhez, ám szerződte- tése korántsem volt egyszerű. Előbb a védő jelentette fel korábbi klubját, az ETO-t, majd az egyesület perelte be a játékost, és végül a futballista járt rosszul, mivel a teljes őszi szezont ki kellett hagynia. Ez a legrosszabbkor jött, hiszen Böjte Attila ekkor már tagja volt a válogatottnak. Azóta viszont a kerettől is igen messzire került a futballista…
- Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nincs bennem fokozott bizonyítási vágy a vasárnapi rangadó előtt - mondta Böjte Attila. - Nem felejtem el, hogy az ETO-nál nevelkedtem, ugyan- akkor azt sem felejthetem el, hogy az elválásunk nem sikeredett túl szépre. Ez fájó emlék, de túl kell rajta lépni.

- Van esetleg olyan személy, akinek külön szeretné bizonyítani, hogy hiba volt önt Győrből elengedni? Gondolok itt az azóta ligaelnökké választott Tarsoly Csaba tulajdonosra, akinek a hírek szerint komoly szerepe volt az ön eltávolításában.
- Nincs olyan ember, saját magamon kívül, akinek bizonyítani szeretnék ezen a mérkőzésen. Ha sikerülne győznünk a Győr ellen, azt gondolom, abból mindenki értené, hogy az Újpest jobb csapat. Ha mindenki hozzá tudna tenni egy kis pluszt a játékhoz, akkor biztosan legyőznénk az ETO-t, és nagy lépést tennénk a második hely megszerzése felé. Azért az külön boldogság lenne, ha a győriek elől happolnánk el az ezüstérmet.

Priskin Tamás nem akar fintorogni azért, mert csapata végül elbukta a második helyet, így mindenképpen pontot remél a vasárnapi, Megyeri úti rangadón (Fotó: M. Németh Péter)
Priskin Tamás nem akar fintorogni azért, mert csapata végül elbukta a második helyet, így mindenképpen pontot remél a vasárnapi, Megyeri úti rangadón (Fotó: M. Németh Péter)
Priskin Tamás nem akar fintorogni azért, mert csapata végül elbukta a második helyet, így mindenképpen pontot remél a vasárnapi, Megyeri úti rangadón (Fotó: M. Németh Péter)
- Tehát akkor ez is csak egy átlagos meccs lesz az ön számára?
- Igen, már csak azért is, mert Győrben én már megmutattam, mit tudok, tisztában vannak vele azok is, akik nem akarták, hogy ott játsszam tovább. Ezen a mérkőzésen csak az Újpest érdekel.

- Szóba hozta már a második helyet: mennyi esélye van arra az Újpestnek, hogy elérje a nemzetközi szereplést biztosító pozíciót?
- Ötven százalék esélyünk még van erre. Sajnos, már nemcsak a mi kezünkben van a sorsunk, a többiek eredményeitől is függ, hogy hányadikak leszünk. A lényeg, hogy megnyerjük a két mérkőzésünket, aztán meglátjuk, mindez mire lesz elég.

- Pedig télen az optimisták még azt sem tartották kizártnak, hogy az Újpest megnyeri a bajnokságot. Miért nem sikerült együttesének beváltani ezeket a reményeket?
- Olyan mérkőzéseket buktunk el, amelyeket meg kellett volna nyernünk. Gyengébb csapatok ellen nem jött össze a siker, a Nyíregyháza, a Pécs és a Honvéd ellen egyszer sem tudtunk diadalmaskodni.

- A rangadókon viszont jól teljesítettek, így akár meg is nyugodhatnak az Újpest szurkolói, a Győr elleni mérkőzésen nem lehet gond.
- Igaz, a Ferencváros és a Debrecen ellen is veretlenek vagyunk, de ez még nem elég, az ETO ellen mindenképpen nyernünk kell. Ha ez megvan, akkor beszélhetünk még az UEFA-kupáról. Az ellenkező esetről még csak ne is gondolkodjunk.

Böjte Attila (felül) nem lesz tekintettel egykori társaira, ha kell, alaposan megszorongatja majd ôket
Böjte Attila (felül) nem lesz tekintettel egykori társaira, ha kell, alaposan megszorongatja majd ôket
Böjte Attila (felül) nem lesz tekintettel egykori társaira, ha kell, alaposan megszorongatja majd ôket
Persze, az ezüstre hajt Priskin Tamás, a győriek tehetséges csatára is, aki Vincze Ottóval együtt a csapat házi gólkirálya.
- Azzal kezdeném, hogy reményeim szerint mi leszünk a befutók - vázolta legfőbb kívánságát a támadó.

- Ehhez pontot, pontokat kellene szereznünk a Szusza Ferenc- stadionban, s ez pedig nagyon nehéz feladatnak ígérkezik. Mire alapozza mégis optimizmusát?
- Arra, hogy ismerem csapatunkat, harcosak vagyunk, tudunk küzdeni céljaink eléréséért, és vendégként is jól teljesítettünk. A bajnok debrecenieket kétszer is legyőztük, és nyerni tudtunk az Üllői úton. Miért ne nyerhetnénk Újpesten is?

- A kérdés jogos, de mi dönthet a vasárnapi találkozón?
- A szabadrúgások végrehajtása. A lila-fehéreknél Tóth Norbert, nálunk Kenesei Krisztián, Vincze Ottó és Stark Péter egyaránt veszélyesen képes célozni.

- Úgy látja, az aranyérem után az ezüst is vidékre kerül majd?
- Remélem. Pontelőnnyel állunk a második helyen, tehát függetleníthetjük magunkat vetélytársaink eredményeitől, és nem kell aggódnunk, hogy miként teljesítik a fordulóban rájuk háruló kötelezettséget. Sorsunk irányítása saját kezünkben van, csupán élnünk kell vele.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

---- Péntekre virradóra a békéscsabai városháza előtt álló hatalmas kő virágvázákat felborogatták és összetörték. Pap János polgármester nem szeretne senkit sem gyanúsítani, ám úgy véli, néhány "kemény" labdarúgó-szurkoló tehette. A csütörtöki önkormányzati ülésen ugyanis olyan döntés született, amely hátrányosan érinti az Előre FC-t, és ezért képzelhető az el, hogy feldühödött szurkolók próbáltak így tiltakozni.

Az önkormányzati képviselők közül egyre többen hajlottak arra, hogy a város nem tudna eltartani egy profi futballklubot, helyette az NB I küszöbén álló Békéscsabai Előre NK női kézilabdacsapatát kellene finanszírozni, hiszen az jóval kevesebb pénzbe kerül. Az sem kedvező jel, hogy a labdarúgók közül egyre többen gondolják úgy, hogy nem kívánnak többet pályára lépni a csapatban.

Ami még fontos információ: a liga elutasította a lila-fehér klub MTK elleni óvását, mondván, nem látták megalapozottnak a csabai klub gyanúját. Kerekes I. Györgyné ügyvezető továbbra is állítja, a fővárosi csapat jogosulatlanul indult a magyar élvonalban. Sőt, az MLL Fegyelmi Bizottsága újabb két büntetőpontot vont le a csapattól.

"Egyszerűen nem értjük, miért vontak le újabb pontokat tőlünk, hiszen a Fegyelmi Bizottság által kifogásolt tartozásokat rég kifizettük, így amíg ismét be nem idéznek minket, és nem közlik velünk, mi miatt büntetnek bennünket, addig ez elfogadhatatlan a számunkra" - mondta Kerekesné. ---- Meccsmérleg:
2003-2004 1-0
2000-2001 2-0
1996-1997 3-1
1995-1996 1-0
1994-1995 0-0

Loki-szurkolók a vendégszektorban

Telt ház lesz szombaton Debrecenben, miután a rendezők a vendégszektorba szóló jegyeket is a Loki-szurkolók számára értékesítették. Ha Pécsről jönnének drukkerek, őket a biztonsági zónában helyezik el az esetleges összetűzéseket elkerülendő. Sok a sérültje a PMFC-nek (így például Pest Krisztián, Csedomir Pavicsevics és Erős Gábor sem teljesen egészséges), ezért a máskor megszokott 18 fős utazó keret helyett ezúttal 19-en keltek útra a pécsiek.

---- Meccsmérleg:
1987-1988 2-1
1980-1981 3-0
1977-1978 2-0
1976-1977 1-1
1975-1976 3-0

Lassan elfogynak a lilák

Egyre kevesebb labdarúgóra számíthat Jakab Péter, a Békéscsaba megbízott edzője. Brlázs Gábor begyűjtötte harmadik sárga lapját, és az eddigi sérültek mellé feliratkozott Bujáki József is. Az elmaradt hathavi bér miatt Ursz József és minden valószínűség szerint Hoffmann Richárd sem kíván pályára lépni, így aztán a kispadon csak ifjúsági korú labdarúgók ülnek. Az idény legnehezebb mérkőzésére számítanak a Rákóczinál, miután az Előrének nincs veszítenivalója.

---- Meccsmérleg:
2001-2002 1-3
2000-2001 0-2
2000-2001 2-2
1998-1999 2-1
1997-1998 1-1

Most sem akarnak gólt kapni

Egervári Sándor együttese a legutóbbi fordulóban Diósgyőrben elért 0-0-s döntetlennel teljesítette a minimális célt, és a piros-kék hívek annak is örültek, hogy végre kapott gól nélkül megúszták a találkozót. A Vasas együttesében először ül majd a felnőttcsapat kispadján Hegedűs Norbert, a tehetséges középpályás eddig a klub ifi-, illetve juniorcsapatában kapott szerepet. Csertői Aurél együttesében többen is sérüléssel bajlódnak, de a fehérváriak azért bíznak a pontszerzésben.

---- Meccsmérleg:
A két csapat még nem találkozott egymással az élvonalban Sopronban.

Gálhidi György még kivár

Mivel szombaton 17 órakor a női kosárlabda döntő második mérkőzését játsszák Sopronban, a Matáv vezetői kéréssel fordultak a ligához, hadd kezdhessék 19 órakor a mérkőzést. Nos, a kérést elutasították, így bosszankodhatnak a szurkolók, dönteniük kell ugyanis a kosárlabda és a futball között. Gálhidi Györggyel már asztalhoz szeretett volna ülni Kuti István tulajdonos, ám a tréner azt mondta, lássanak tisztán a jövőt illetően, fizessék ki a játékosokat, s csak akkor lehet érdemben dönteni a folytatásról.

---- Meccsmérleg:
1999-2000 0-0
1998-1999 1-3
1992-1993 2-2
1983-1984 0-1
1982-1983 0-1

Mérkőzés félhomályban

Nyíregyházán nincs villanyvilágítás a stadion pályáján, így a 18 órás kezdés - és borús idő - esetén előfordulhat, hogy a találkozó hajráját félhomályban kell lejátszaniuk a csapatoknak. Ôszi teljesítményéhez képest látványosan javult az MTK idegenbeli mutatója, a Hungária körútiak a tavasszal csupán az időközben bajnokká lett DVSC otthonában kapituláltak, s noha ezúttal is az ország keleti felébe látogatnak, a szurkolók azt remélik, a vereségrovatba nem kerül az idén több strigula.

---- Meccsmérleg:
A két csapat még nem találkozott egymással Pápán.

Jogutód, vagy nem jogutód

A pápai keretben valamennyi labdarúgó egészséges, csak az eltiltott Farkas Attila szerepeltetéséről kell lemondania Szentes Lázár szakmai igazgatónak, a védőt a román légiós Darius Miclea helyettesítheti a dunántúliak számára sorsdöntőnek tűnő összecsapáson. Megint felerősödnek a hangok, miszerint a Bp. Honvéd nem jogutódja a Kispestnek, így nincs helye az élvonalban, ugyanakkor azzal a lendülettel azért fizesse ki Tornyi Barnabást, mert jogutódja a Kispestnek. Bárhogy is nézzük, a kettő nem áll össze…

---- Meccsmérleg:
2003-2004 0-0
2002-2003 3-2
2001-2002 2-0
2001-2002 0-1
2000-2001 3-2

A hátvéd maradna az Üllői úton

Bár Adem Kapicot, a Ferencváros szlovén légiósát több honi együttes is csábítja, a középpályás kijelentette: Magyarországon kizárólag az ország legnépszerűbbnek tartott csapatában futballozik, máshova nem igazol. Az egerszegiek szeretnék megőrizni hatodik helyüket a tabellán, s ehhez a hátralévő két mérkőzésen sikeresen kell szerepelniük a kék-fehéreknek, ami azt jelenti, hogy a Fradi ellen is pontot, pontokat kellene szereznie Gellei Imre legénységének.

---- Meccsmérleg:
2003-2004 4-1
2002-2003 3-1
2002-2003 2-2
2001-2002 2-1
2000-2001 1-1

Rajzoló gyermekek díjazása

Óvodásokat jutalmaz az Újpest vezetősége. A lila-fehér klub elöljárói rajzpályázatot írtak ki. "Focizzunk az óvoda udvarán lila-fehérben" címmel a kicsik számára, a díjak átadására a mérkőzés előtt kerül sor. A legjobb pályamunkákat 150, 100 és 50 ezer forint értékben sportszerek vásárlásával jutalmazzák az újpestiek. Hat éve, 1999 tavaszán, Reszeli Soós István első győri működésének időszakában 2-1-es vendégsiker született a Megyeri úton. Most ugyebár újra Reszeli Soós István irányítja a győrieket.

---- Győzelemmel ünnepli a bajnoki címét a Debrecen, Csapó Károly szerint a történetük első aranyérmét szerző piros-fehérek 2-0-ra legyőzik a Pécs együttesét.

Sikerül nyernie a Ferencvárosnak. "A zöld-fehéreknél van elég gond, míg a ZTE szerintem megtarthatja a hatodik helyét, de a Fradinak most győznie kell, és fog is kettő nullára" - tippelt idősebb Dárdai Pál.

Otthon tartja a három pontot a Sopron. Nyilasi Tibor szerint a bordó-szürkéket kötelezi a siker, és ha nehezen is, de 1-0-ra nyernek.

Benntmarad a Kaposvár. "A Békéscsaba szerintem már feladta ezt az évet, így kettő egyes vendégsikert várok" - jósolt Telek András.

Döntetlen születik a Fáy utcában. Kereki Zoltán szerint a két, közel azonos képességű csapat találkozója 2-2-es végeredményt hoz.

"A Nyíregyháza mindent meg fog tenni, hogy megőrizze első osztályú tagságát, és bár az MTK előtt ott a nemzetközi kupaszereplés lehetősége, s jobb is a játékosállománya, kettő egyre nyer a Spartacus" - mondta Csongrádi Ferenc.

Menekül a Pápa. Pásztor József úgy véli, mivel a Lombardnak nagyon kell a győzelem a bentmaradáshoz, 2-1-re megveri a Honvédot.

Vasárnapra marad az Újpest-Győr rangadó. "Nagy csata van a ezüstéremért. Ha az Újpest szeretne valamit elérni, akkor ezen a meccsen nyernie kell, és szerintem kettő nullára győz is" - tippelt Garaba Imre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik