A csőd is százmilliókba kerülne a városnak

S. T. J., Z. A.S. T. J., Z. A.
Vágólapra másolva!
2005.01.25. 22:07
Címkék
Nem kívánt további kommentárt fűzni a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság ahhoz a hétfő esti nyilatkozatához, miszerint 28 drukkert igazoltattak a rendőrök azt követően, hogy az FC Fehérvár szurkolói megzavarták Hiller István MSZP-pártelnök lakossági fórumát a székesfehérvári Technika Házában.
Mint arról már beszámoltunk, a rendőrség által engedélyezett Városház téri tüntetés után, ahol a drukkerek az FC Fehérvár megmentése érdekében demonstráltak, egy népesebb szurkolói csoport bevonult a politikai rendezvényre, és különféle rigmusokat skandált. Egyes vélemények szerint az üzenetek címzettje elsősorban Warvasovszky Tihamér polgármester és a helyi MSZP-elnök, a futball-kft. felügyelőbizottságának élén álló Pénzes Mihály volt, más internetes források szerint ellenben az "Egyszerűen senkik vagytok!" kiáltás hangzott fel, amin bizonnyal még többen megsértődtek a teremben helyet foglalók közül. A rendőrség mindenesetre "…állampolgári bejelentésre" vonult ki nagy erőkkel, és az épületen kívül igazoltatott minden arra járót.

Hercegfalvi Miklós (balra) szigorú ôrizetre számíthat a Cottbus edzômeccsén is, de ha jó napot fog ki, megcsinálhatja a szerencséjét, hiszen az Energiénél nagyon hiányzik egy gólerôs csatár Fotó: Danis Barna (Fotó: Danis Barna)
Hercegfalvi Miklós (balra) szigorú ôrizetre számíthat a Cottbus edzômeccsén is, de ha jó napot fog ki, megcsinálhatja a szerencséjét, hiszen az Energiénél nagyon hiányzik egy gólerôs csatár Fotó: Danis Barna (Fotó: Danis Barna)
Hercegfalvi Miklós (balra) szigorú ôrizetre számíthat a Cottbus edzômeccsén is, de ha jó napot fog ki, megcsinálhatja a szerencséjét, hiszen az Energiénél nagyon hiányzik egy gólerôs csatár Fotó: Danis Barna (Fotó: Danis Barna)
Hogy a szurkolói tüntetésnek lesz-e eredménye (túl azon, hogy a drukkerek képviselői tegnap átadhatták Szelier András sportért felelős alpolgármesternek és Csapó Csilla aljegyzőnek a petíciójukat), erősen kérdéses. Ma délután mindenesetre folytatódik a futball-kft. múlt pénteken félbehagyott taggyűlése, amelyen már csak egyetlen, de annál fontosabb napirendről kellene dönteni. Nevezetesen arról, hogy a korábbi ódzkodás ellenére elfogadja-e a labdarúgócégben többségi tulajdonos önkormányzat befektetőként a Kiss József által irányított ISM Kft.-t. Más megoldás immár nemigen akad, hiszen az elővásárlási jogával eddig élni óhajtó AMV Kft. - ha ezt írásban még nem is jelezte - már visszalépett az üzlettől. A jelenleg Angliában tartózkodó egyik tulajdonos, Viniczai Tibor lapunknak azt mondta, számításai szerint az év végéig közepes bajnoki szereplés - vagyis az 5-12. hely közötti eredmény - mellett is összesen 750 millió forintot kellene invesztálni a fehérvári futballcégbe ahhoz, hogy az nullszaldósan zárhassa a 2005-ös esztendőt. Ez az egykori ügyvezető szerint kitermelhetetlen összeg, ezért sem személyesen, sem az AMV Kft.-n keresztül nem hajlandó a továbbiakban "…a jelenlegi tulajdonosi struktúra mellett" egyetlen forintot sem áldozni a székesfehérvári profifutballra. Egy tiszta kasszájú futballtársaság ellenben - tette hozzá - érdekelné…
Egyetlen esély maradt tehát a jelenlegi csapat megmentésére (hacsak a város közpénzből nem rendezi a futballcég tartozásait, ám erre halovány az esély…), mégpedig a Kiss József-féle ISM Kft. szerepvállása, amely tavaly novemberben ajándékozás révén szerzett üzletrészt az Fehérvár FC Kft.-ben. Más kérdés, hogy akkor ezt az ajándékozást az önkormányzat aggályosnak minősítette… Úgy tudjuk, hétfőn intenzív tárgyalások zajlottak a város képviselői és Kiss József között. Az egyébként FIFA-licences menedzser Kiss József többször megerősítette, hogy a fehérvári közgyűlés által tavaly novemberben elfogadott szerződési feltételek alapján az ISM Kft. hajlandó főtulajdonossá előlépni a futballvállalkozásban, ám az utóbbi napok súlyos vagyonvesztését, a játékosok folyamatos távozását aligha lehet majd figyelmen kívül hagyni a tárgyalások során (Hercegfalvi Zoltán klubkereséséről keretes írásunkban olvashatnak). Kérdés, hogy ha az új szituációhoz próbálják fazonírozni a szerződési feltételeket a felek a ma délelőtti utolsó, színfalak mögötti egyeztetéseken, az valamennyi érintett számára elfogadható lesz-e, vagy netán újabb közgyűlési határozatot kell hozni?
Amennyiben viszont nem születik egyezség, és összeomlik a Fehérvár FC Kft., a városnak az is tetemes pénzébe kerül, hiszen például a futballtársaság által felvett bankkölcsönt (122 millió forint) meg a ligahitelt (80 millió forint) a kezességet vállaló önkormányzatnak kell visszafizetnie…

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

----
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik