Sopron, Győr: irány a döntő!

BENKÔ GÁBOR, BORBOLA BENCE, VAJDA GYÖRGY, VARJAS KÁLMÁNBENKÔ GÁBOR, BORBOLA BENCE, VAJDA GYÖRGY, VARJAS KÁLMÁN
Vágólapra másolva!
2005.01.22. 23:16
Címkék
A rendező Debrecen helye eleve biztos volt a terembajnokság jövő hétvégi fináléjában, ám mostanra kialakult a teljes mezőny. A három csoportgyőztes, vagyis az Újpest, az MTK és a Sopron mellett legjobb másodikként döntőbe került a kilencpontos Fehérvár, valamint a hét pontot gyűjtött Győr is, amely gólkülönbséggel előzte meg a szintén hétpontos Kaposvárt. Vasárnap 14 órától tehát fantasztikus csatákra van kilátás a Főnix-csarnokban.
Az NSO ajánlja:

Menetrend

Harmadik forduló - Pápa, január 22. (szombat):
A-csoport: Gyôri ETO FC, Lombard-Pápa, Artmedia Bratislava (szlovák)
B-csoport: Zalaegerszeg, Matáv Sopron, Vasas

Első forduló - Nyíregyháza, január 8. (szombat):
Cikkünk a selejtezőről:
Kiváló futball, újpesti diadal
Fotógalériánk a selejtezőről:


Második forduló - Budapest, január 16. (vasárnap):
Cikkünk a selejtezőről:
Parádés játék kék-fehérben
Fotógalériánk a selejtezőről:
Az NSO ajánlja:

Menetrend

Harmadik forduló - Pápa, január 22. (szombat):
A-csoport: Gyôri ETO FC, Lombard-Pápa, Artmedia Bratislava (szlovák)
B-csoport: Zalaegerszeg, Matáv Sopron, Vasas

Első forduló - Nyíregyháza, január 8. (szombat):
Cikkünk a selejtezőről:
Kiváló futball, újpesti diadal
Fotógalériánk a selejtezőről:


Második forduló - Budapest, január 16. (vasárnap):
Cikkünk a selejtezőről:
Parádés játék kék-fehérben
Fotógalériánk a selejtezőről:
Nem kezdődött jól.
Egy kisfiú riadtan húzódott édesapja mellé, mintegy félórával az Arany Ászok Terembajnokság pápai selejtezőjének kezdete előtt, amikor kisebb összetűzésbe keveredtek egymással a Győr és a Sopron szurkolói. Valami hiba csúszhatott a szervezésbe, mert a köztudottan baráti viszonyt a legkevésbé sem ápoló táborokat azonos kapunál akarták beengedni a rendezők, így nem csoda, ha nézeteltérés támadt a felek között. A városi sportcsarnok közelében szerencsére nagy erőkkel vonultak fel a rendőrség emberei, akik könnygáz segítségével hamar szétválaszották az egymásnak feszülő csoportokat, így elmaradt a nagyobb verekedés.
Más kérdés, hogy ilyen előzmények után az előbb említett kissrácnak már nem sok kedve volt a kispályás focihoz, ám apukája - némi rábeszélés során - megígérte, hogy ezen a szombaton futballt is látnak majd.

A pápai selejtezô legjobbja Vincze Ottó (balra) volt (Fotók: Németh Ferenc)
A pápai selejtezô legjobbja Vincze Ottó (balra) volt (Fotók: Németh Ferenc)
A pápai selejtezô legjobbja Vincze Ottó (balra) volt (Fotók: Németh Ferenc)
És leszámítva a Győr-Artmedia Bratislava meccset (de erről majd később…), szerencsére igaza is lett az apukának. Láthattak ugyanis a nézők jó futballt, ám ugyanezt már nem mondhatta el az a mintegy ötven soproni szurkoló, akiket a rendezők - példát statuálva - a balhé miatt érvényes jegyük ellenére sem engedtek be a csarnokba. A Matáv FC vezetőedzőjének, Pintér Attilának kellett a bejáratnál nyugtatgatnia - vagy legalábbis ezt megkísérelnie - az ekkor már a biztonsági emberekkel is szócsatába keveredő soproniakat, akik érthetően nehezen vették tudomásul, hogy hiába utaztak egészen Pápáig, nem láthatják kedvenceiket. Jobb híján ott szobroztak még egy darabig a kapuknál, majd annak, aki dühében addigra nem tépte szét a jegyét, visszaváltották a belépőjét, és a nap legnagyobb veszteseként már délután három órakor Sopron felé vették az irányt…
Délután háromkor ugyanis már javában zajlott az idei kiírás utolsó selejtezője abban a városban, amely - a Lombard FC telephelyváltása miatt - a múlt nyáron került be az élvonalbeli futball vérkeringésébe, s amely város első ízben adott otthont a nemzeti terembajnokságnak.
Apropó, nemzeti…
A szervezők az elnevezés ellenére most először külföldi együtteseket is meghívtak a tornára, és noha eredetileg horvát, szlovén és szlovák csapatokat is felkértek a szereplésre, végül csak a szlovák első osztály pillanatnyi listavezetője, az Artmedia Bratislava fogadta el az invitálást, nem titkoltan azzal a céllal, hogy kiharcolja a debreceni döntőbe jutást. Mi tagadás, északi szomszédainkban meg volt a kellő kurázsi ahhoz, hogy egy számukra nem túl barátságos környezetben is megpróbáljanak mindent megtenni a sikerért. A pozsonyiak meccsein egyébként gyakorlatilag az egész lelátó egységesen ellenük szurkolt (leszámítva a soproniakat, akik ugyebár a lábukat sem tehették be a csarnokba). Ám hiába érkeztek több válogatott játékossal a szlovákok, az első mecscsükön elszenvedett vereség és a Győr elleni döntetlen világossá tette, hogy hamarabb jutnak el Pozsonyba, mint Debrecenbe, illetve, hogy alighanem előbb nyernek szlovák bajnokságot, mint magyar teremtornát…
S, hogy mi történt a fentebb már említett Győr-Artmedia meccsen?
A feszült hangulatú összecsapáson sokadszorra bizonyosodott be Pomper Tiborról, hogy a középpályás nehezen viseli a kiélezett pillanatokat. Egy vitás kérdést eldöntendőn lekevert egy pofont a pozsonyi Novák Róbertnek, aki persze rögvest vissza is adta a nyaklevest. Ha a pofonokat nem is, az ezzel járó piros lapot bizonyosan megérdemelték a játékosok, aminek a vége az lett, hogy az amúgyis emberhátrányban játszó ETO három mezőnyjátékossal fejezte be a mérkőzést. Így aztán rendkívül izgalmas lett a találkozó hajrája, s ezt már Gyurcsány Ferenc sem nézhette ölbe tett kézzel. Bizony, a diákéveit Pápán töltő, ám a Türr István Gimnázium futballcsapatában soha nem játszó miniszterelnök rövid időre családjával és testvéreivel kilátogatott a sportcsarnokba, és ameddig ott volt, szurkolt is becsülettel a hazaiaknak. A kétségkívül pikánsnak ígérkező finálét azonban már a kormányfő sem várta meg, holott a két ősi rivális, a Győr és a Sopron találkozott a döntőben.
Ugye emlékeznek, a csarnokon kívül pontosan ezzel a párosítással (igaz, más jellegű összecsapás volt az) kezdődött a szombati selejtező. S míg a győri labdarúgók mögé felsorakozott a lelkes szurkolótábor, addig a soproniak ekkor csakis önmagukra számíthattak…

Szavazás

Melyik csapat nyeri a terem-bajnokságot?

---- Habár nem jutott el a Lombard FC Pápa a debreceni döntőbe, egy játékost azonban mindenképpen ki kell emeljünk. A korábbi ferencvárosi hátvéd, Szűcs Mihály ugyanis az egész torna alatt remekül játszott, ha kellett, védekezett, ha kellett, akkor gólt lőtt, olykor pedig egy-egy - ha nem is Ronaldinhót idéző… - cselt is bemutatott. A rutinos játékos nyár óta a Pápa játékosa, és most a hétvégi terembajnokság mérkőzésein is bebizonyította, nem csupán az igazán pengés játékosok érvényesülhetnek a teremben.
- Védő létére meglehetősen higgadtnak tűnt az ellenfél kapuja előtt is.
- Valóban jól kijött a lépés, ez azonban köszönhető annak is, hogy a teremfutballban általában elmosódnak a posztok - mondta Szűcs Mihály. - Az alapfelállás szerint hiába kellett volna csupán a védekezéssel foglalkoznom, mégis sokszor adódott olyan lehetőség előttem, hogy kénytelen voltam felérni a támadásokhoz.
- Bevallhatja: az egész telet teremben töltötte.
- Ó, dehogy… Azért ennyire nem vettem komolyan. Tudom, sok csapatnál ilyenkor a téli szünetben megtiltják a játékosoknak, hogy kispályán futballozzanak, ám nálunk Tóth Bálint nemhogy tiltotta volna, hanem inkább kért minket, hogy a szabadságunk alatt igenis foglalkozzunk a futballista önmagunkkal.
- És ön ezt betartotta…
- Korábban is szerettem teremben játszani, és most, hogy a csapatnál elég sok a budapesti játékos, a téli szünet alatt gyakran összejöttünk a fővárosban teremfocizni. Itt, a műfüvön talán még több múlik a szerencsén, mint a nagypályán. Pörgős, ritmusos a játék, olykor pedig egy-egy rossz mozdulaton múlhat az egész csapat sikere.
- Gyakran kritizálják az edzők a teremfocit. Nézzük, a játékos szemével milyen egy ilyen torna, mennyire lehet elfáradni a műfüvön?
- Fizikálisan nem annyira, hiszen jóval rövidebbek a mérkőzések, és közben sorokat is cserélgetünk, fejben azonban ott kell lenni a pályán. Fontos, hogy abban a három-négy percben, amit a pályán tölt az ember, próbálja meg a maximumot nyújtani. Azaz, a teremfoci - szerintem - a hiedelmekkel ellentétben nagyon hasznos a nagypályás idény előtt. A gyors döntésekre nem csak a műfüvön van szükség… Ráadásul itt Pápán az is bebizonyosodott, hogy a szurkolók élnek-halnak a futballért. ---- Az első mérkőzés megkezdése előtt a szervezők arra kérték a lelátókon helyet foglaló szurkolókat, hogy mindenki lehajtott fejjel emlékezzen a lassan egy éve elhunyt Fehér Miklósra, valamint a szerdán tragikus autóbalesetben életét vesztő kézilabdázóra, Kulcsár Anitára. A kis tornacsarnokba bezsúfolódott drukkerek síri csendben adóztak a két egykori kiváló sportoló emlékének.

Óriási bombák

A Győri ETO középpályása, Vincze Ottó a pápai teremtornán is óriási bombákkal kápráztatta el a szurkolókat, négy góljával pedig a torna gólkirályi címét is elnyerte. Ráadásul a döntőben vállalkozott arra is, hogy a félpályáról kapura küldje a labdát - ráadásul sikerrel tette.
"Nagyon örülök annak, hogy ha másodikként is, de bejutottunk a debreceni döntőbe - mondta Vincze Ottó. - A végére kicsit kifulladtunk, ám jó érzés, hogy egy ilyen jó hangulatú tornán vehettünk részt, és biztos vagyok abban is, hogy ha lehet, Debrecenben még ennél is jobb lesz a hangulat. Remélem, ott nem a második hellyel kell majd megelégednünk." ---- Pintér Attila, a Matáv Sopron edzője: - Elégedett vagyok a játékosaim teljesítményével. A mai magyar labdarúgásban minden mérkőzést komolyan kell venni.

Reszeli Soós István, a Győri ETO szakmai igazgatója: - Nagyon erős mezőnyből jutottunk tovább. Kár, hogy a döntőben nem sikerült nyernünk. Sok szép megoldást láthattak a nézők. Itt az ideje, hogy mindenki komolyan vegye a terembajnokságot is.

Tóth Bálint, a Lombard FC szakmai igazgatója: - Csapatom mindent megtett azért, hogy döntőbe kerüljön. Nem vallottunk szégyent a tornán, ahol együttesem talán az eddigi legerősebb csoportba került.

Gellei Imre, a ZTE vezetőedzője: - Több tizenhét és tizennyolc éves játékossal érkeztünk, számukra nagy örömöt jelentett, hogy bemutatkozhattak a felnőttcsapatban. Várható volt, hogy nem mi leszünk az elsők.

Vladimir Weiss, az Artmedia Bratislava vezetőedzője: - Jól éreztük magunkat, nagyszerű hangulatban zajlottak a mérkőzések. Nem bántuk meg, hogy eljöttünk Pápára, köszönjük a meghívást.

Egervári Sándor, a Vasas vezetőedzője: - A felkészülés derekán tartunk, ezért fáradtak, tompák voltak a játékosok, és nem tudtak felpörögni a teremfutballhoz illő gyors tempóra. ---- Győri ETO-Lombard FC 5-4 (2-2)

V: Sóthy, Ember
GYÔRI ETO: Sztevanovics - Regedei, Stark, Tóth P., Vincze O., Varga Z. Cs: Zsók, Makra, Jäkl, Peric, Priskin, Pomper, Horváth R., Pusztai, Balás, Binder

LOMBARD FC PÁPA: Szép - Lászka, Miclea, Róth, Somfalvi, Medved. Cs: Stevica, Szűcs M., Farkas A., Geri, Tüske, Farkas V., Császár, Kincses, Szabó Z., Germán
G: Regedei (2), Vincze O., Jäkl, Pomper, ill. Szűcs M., Germán, Stevica, Farkas A.

KIÁLLÍTVA: Varga Z. (2 perc), ill. Geri (2 perc)

A válogatott kerettag Vincze Ottó már a nyitómérkőzésen végig nagyszerűen játszott, remekül irányított, látványos, trükkös megoldásokkal tette még élvezetesebbé az amúgy is nagyszerű mérkőzést. A harmadik percben a félpályáról tört előre, ritkán látható, látványos cselt csinált, majd laposan, biztosan lőtt a kapuba. Ezért a mozdulatért érdemes volt jegyet váltani….


Lombard FC-Artmedia (szlovák) 4-1 (0-0)

V: Makai, Nyekita

LOMBARD FC PÁPA: Tóth I. - Szűcs M., Farkas A., Geri, Tüske, Stevica. Cs: Lászka, Miclea, Róth, Medved, Somfalvi, Germán, Szabó Z., Farkas V., Császár

ARTMEDIA BRATISLAVA: Cobej - Debnár, Kozák, Vasca, Hellebrand, Mikulic. Cs: Novák, Borbély, Krejcik, Odrek, Sebo, Soltis, Bukvic, Hanták, Szuchalek, Kostka
G: Szűcs M. (2), Stevica (2), ill. Vasca

KIÁLLÍTVA: Császár (2 perc)

Az első félidő utolsó percében két szlovák támadó hatalmas helyzetben állt Tóth Ivánnal szemben, azonban Branislav Odrekék nem tudták átjátszani a második csoportmérkőzésen bizalmat kapó, egykoron a futsalválogatottban is szereplő tapasztalt pápai kapust, Tóth Ivánt.


Győri ETO-Artmedia 4-4 (0-0)

V: Makai, Nyekita

GYÔRI ETO: Sztevanovics - Regedei, Stark, Tóth P., Pomper, Vincze O. Cs: Jäkl, Makra, Varga Z., Balás, Priskin, Binder, Szabó Zs., Horváth R., Peric, Pusztai

ARTMEDIA BRATISLAVA: Kollár - Kosztka, Vascak, Kozák, Helebrand, Mikulic. Cs: Rejcik, Borbély, Fodrek, Novák, Soltis, Hasek, Vukmic, Hanták, Cuchanek
G: Priskin, Varga Z., Tóth P., Vincze O., ill. Borbély, Fodrek, Soltis, Vascak

KIÁLLÍTVA: Stark (2 perc), Tóth P. (2 perc), Pomper (végleg a 20. percben), ill. Soltis (2 perc), Novák (végleg a 20. percben)

Az első félidő unalmas játékkal telt el. A második játékrész viszont pazar futballt, látványos megoldásokat, szép gólokat hozott. Mindezt beárnyékolták a lefújás előtti percben történtek, amikor Pomper Tibor és Novák Róbert kakaskodott, megpofozták egymást, mindkettejüket kiállították, és automatikus eltiltás lépett érvénybe a következő mérkőzésre. ---- Sopron-Zalaegerszeg 3-0 (1-0)
V: Török, Solymosi
MATÁV SOPRON: Balogh J. - Sifter T., Bagoly, Károlyi S., Sira, Somorjai. Cs: Pintér, Fehér Z., Szabó O., Bárányos, Tóth M., Földvári, Horváth András, Hanák, Balaskó, Lazics
ZALAEGERSZEG: Varga Z. - Kocsárdi, Sebők V., Gaál M., Józsi, Andorka. Cs: Babati, Kozmér, Balog Cs., Kaj, Selei, Sabo, Horváth András, Kállai, Kottán, Györe, Németh P., Molnár T., Ágoston
G: Károlyi S., Bárányos, Balaskó

Az első félidő tizedik percében egy balszerencsés mozdulat következtében Sira István számára máris befejeződött a teremfutball. A soproni támadó erős, ballábas lövését a levegőben blokkolták, a futballista pedig fájdalmas arccal terült el a műfüvön. Az első diagnózis szerint súlyos keresztszalag-sérülést szenvedett, előfordulhat, hogy hosszú időre harcképtelenné válik.

Sopron-Vasas 5-3 (1-2)
V: Ember, Sóthy
MATÁV SOPRON: Balogh J. - Sifter T., Bagoly, Károlyi S., Somorjai, Balaskó. Cs: Földvári, Horváth A., Hanák, Lazics, Pintér, Fehér Z., Bárányos, Tóth M., Szabó O.
VASAS: Molnár M. - Molnár Z., Janjics, Kiss Gy., Szanyó, Rósa H. Cs: Nagy L., Füzi K., Kovrig, Weitner, Bardi
G: Bagoly (2), Lazics, Hanák, Molnár Z. (öngól), ill. Kovrig, Weitner, Rósa H.

Talán még meg sem száradt a tinta Somorjai Tamás szerződésén, a Sopron új igazolása máris bemutatkozhatott. S hogy mennyire friss szerzeménynek számít, azt bizonyítja: mezére öntapadós matricával ragasztották fel a nevét… Történt, hogy a találkozó tizedik percében - alighanem alaposan megizzadt Somorjai Tamás… - leázott a tapasz, így aztán a nevét tartalmazó írás futás közben leesett a játékos hátáról. A labdarúgót azonban nem zavarta mindez, küzdött tovább - név nélküliként is…


Zalaegerszeg-Vasas 4-3 (2-0)
V: Török, Solymosi
ZALAEGERSZEG: Varga Z. - Sebők V., Kocsárdi, Gaál M., Józsi, Andorka. Cs: Sabo, Babati, Kozmer, Balog Cs: Kaj, Selei, Ágoston, Kállai, Németh P., Kottán, Györe
VASAS: Tóth Z. - Janjics, Kiss Gy., Molnár Z., Rósa H., Szanyó. Cs: Kovrig Á., Nagy L., Weitner, Bardi, Füzi K.
G: Gaál M., Babati, Sabo, Kocsárdi, ill. Nagy L., Rósa H., Weitner

KIÁLLÍTVA: Kozmer (2 perc), ill. Nagy L. (végleg piros lappal)

Az egész mérkőzés során indolensen futballozó Bardi Gábor provokálta Varga Zoltánt, az egerszegiek kapusát, nemes egyszerűséggel nekiment, majd látványosan az arcát fogva a műfűre rogyott, eljátszva a "nagy halált". A kapus nem dőlt be a provokációnak, s nyugodtan személte az eseményeket, hiszen tudta, az égvilágon semmi sem történt. A Vasas labdarúgója aztán reklamálva feltápászkodott, ám Török Károlyt, a futsal vb-n is szerepelt játékvezetőt nem tudta megtéveszteni… ---- Győri ETO-Zalaegerszeg 4-1 (1-1)
V: Török, Solymosi
GYÔRI ETO: Sztevanovics - Regedei, Stark, Tóth P., Vincze O., Priskin. Cs: Jäkl, Pusztai, Makra, Varga Zoltán, Szabó Zs., Horváth R., Binder

ZALAEGERSZEG: Varga Zoltán - Kocsárdi, Sebők V., Gaál M., Józsi, Andorka. Cs: Kozmer, Balog Cs., Kaj, Selei, Babati, Németh P.
G: Varga Zoltán, Pusztai, Makra, Binder, ill. Józsi

Egészen különös módját választották a Győr szurkolói az ünneplésnek. A találkozó lefújása előtt egy perccel, a mintegy ötven ETO-szurkoló zöld-fehér sálakba és zászlókba burkolózva nemes egyszerűséggel hátat fordított a pályának, s egymást átölelve ugrált a tribünön. Gondtalanul tehette ezt, hiszen Vincze Ottóék parádésan futballoztak, és a jelentős előny megtartásához már egyáltalán nem volt szükség a szurkolói támogatásra. Aztán a lefújást követően a rajongók már a kedvenceik felé fordultak, és boldogan köszöntötték a döntőbe jutott együttest.

Sopron-Lombard FC 3-0 (0-0)
V: Sóthy, Ember
MATÁV SOPRON: Balogh J. - Sifter T., Bagoly, Károlyi S., Somorjai, Balaskó. Cs: Fehér Z., Pintér, Bárányos, Szabó O., Tóth M., Földvári, Lazics, Horváth A., Hanák
LOMBARD FC PÁPA: Tóth I. - Szücs M., Farkas A., Geri, Stevica, Tüske. Cs: Lászka, Miclea, Róth, Somfalvi, Medved, Szabó Z., Germán, Kincses, Farkas V., Császár
G: Bárányos, Balaskó (büntetőből), Tóth M.

Íme, egy különös eset… Gecző László, a Lombard Pápa FC vezérszurkolója, és a közeli Takácsiból érkező korábbi NB III-as játékvezető végig sportszerűen buzdította a labdarúgókat, csupán csak egyszer, a találkozó hajrájában ragadtatta el magát, amikor Sóthy András játékvezető Fehér Zoltán buktatása után büntetőt ítélt. Az egykori spori a "Hülye bíró!" felkiáltással méltatlankodott, megkérdőjelezve ezzel az egyébként jogos ítéletét. Egy másodperccel később már bánta a mondandóját, és következő mondatával már bocsánatot is kért - ám hiába volt a már túlzó lelkesedés, a Sopron könnyedén győzött a Lombard ellen. ---- Sopron-Győri ETO 5-3 (3-1)
V: Makai, Nyekita
MATÁV SOPRON: Balogh J. - Sifter T., Bagoly, Károlyi S., Somorjai, Balaskó. Cs: Lazics, Fehér Z., Szabó O., Horváth A., Tóth M., Bárányos, Hanák, Földvári, Pintér Z.
GYÔRI ETO: Sztevanovics - Horváth R., Stark, Tóth P., Vincze O., Binder. Cs: Pusztai, Jäkl, Makra, Balázs, Varga Z., Zsók, Regedei
G: Lazics (2), Károlyi S., Bárányos, Balaskó, ill. Vincze O. (2, egyet büntetőből), Regedei

KIÁLLÍTVA: Horváth A. (2 perc), Fehér Z. (2 perc), ill. Pusztai (2 perc)

A találkozó 19. percében Vincze Ottó megkoronázta az egész napi teljesítményét. A győriek válogatott futballistája ugyanis a középkezdés után a félpályáról nagy erővel, jobb lábbal lőtte a labdát az egyébként kiválóan védő Balogh János kapujának bal felső sarkába. Felállva tapsolt a publikum, és nemcsak a győri drukkerek ámuldoztak a remek képességekkel megáldott futballista hatalmas gólja láttán.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik