Az újpestiek kellemes estéje

KECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBORKECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.08.12. 22:45
Címkék
Ünnepi meccs volt, egy hosszú, felejthetetlen állomásokkal teli út állomása. Megannyi kitörölhetetlen pillanat, megannyi lila-fehér siker. Ki ne emlékezne a Megyeri úton 30 ezer néző előtt rendezett kupameccsekre a Benfica, a Juventus vagy épp a Köln legyőzésére?


Különböző korosztályok nőttek fel a lilák sikerein, és persze kudarcain. Ez az este pedig elhozta az Újpest történetének századik nemzetközi kupamérkőzését, az ellenfél pedig az az svájci Servette volt, amely bizony nem tűnt legyőzhetetlen ellenfélnek.
Főként, ha figyelembe veszszük, hogy a Servette a legutóbbi bajnoki találkozóján jókora verést kapott az Aarautól, és egy 4-0-s vereséggel a tarsolyában érkezett Budapestre. Továbbá az sem volt elhanyagolható, hogy az az Újpest várt rá, amely sikeresen vette a fehérvári bajnoki rajtot, s amely legerősebb összeállításában léphetett pályára a Puskás Ferenc-stadionban.

Nem játszottak csukott szemmel – legalábbis az újpesti Rajczi Péter (sötét mezben) mindig jól megnézte, hová továbbítja a labdát (Fotó: Mirkó István)
Nem játszottak csukott szemmel – legalábbis az újpesti Rajczi Péter (sötét mezben) mindig jól megnézte, hová továbbítja a labdát (Fotó: Mirkó István)
Nem játszottak csukott szemmel – legalábbis az újpesti Rajczi Péter (sötét mezben) mindig jól megnézte, hová továbbítja a labdát (Fotó: Mirkó István)
Nem voltak sokan, de az a mintegy 3000 lila-fehér fanatikus, aki kijött, szokás szerint fergetegesen buzdította kedvenceit. El is kélt a viola hangorkán, ugyanis a vendégek alaposan ráijesztettek a lilákra. Az első tíz percben már egy "gólszagú" fejessel és egy lövéssel riogatták a nézőket, az Újpest a találkozó elején sehogyan sem találta a ritmust, míg a Servette magabiztosan passzolgatott, és tudatosabbnak tűnt. Az első valamirevaló újpesti akció meghökkentő módon a hanyatt eső és így önkénytelenül becsúszó svéd bíróban, Jonas Erikssonban akadt el, majd nem sokkal később már jött Vanczák Vilmos erőteljes lövése, amely jelezte, hogy kezd magára találni a magyar gárda.
Igen ám, csakhogy a svájciaknál hátul ott volt a világ- és Európa-bajnok francia Christian Karembeu, a Real Madrid egykori csillaga, elöl pedig egy másik francia, Eric Hassli kevergetett veszélyesen. Az Újpest lelkesedésére és győzni akarására jellemző, hogy a félidő hajrájában Polonkai Attila lapos lövése után a labda megakadt Sebastien Roth hálójában, talpra passzintva a 3000 magyart, így Mészöly Géza labdarúgói mehettek előnnyel az öltözőbe.
És ez több mint biztató volt a folytatást tekintve…

A második félidőre egy, a Mészöly Géza és Véber György által alaposan feltüzelt, önbizalommal teli Újpest futott ki, hogy azzal a lendülettel "nekiessen" a Servette-nek. Ekkor már szó sem volt megilletődöttségről, kapkodásról, a lilák nemcsak futottak, de bizony futballoztak is: szépen, kulturáltan, mi több, eredményesen. Fontos mindezt hangsúlyozni, hiszen az ellenfél nem a Tiszadob vagy az Uraiújfalu csapata volt, valamiféle bravúrféle búcsúval egybekötött bulimeccsen, hanem egy olyan országnak az elitklubja, amely ott volt a nyáron az Európa-bajnokságon.
Bizony, a svájci futball - a válogatottt teljesítményét nézve - erősebb a mienknél, csak az a különbség az Újpest jóvoltából semmivé foszlott, sőt a második 45 perc alapján a lilák szépen kitömhették volna a Servette hálóját. Szép este volt ez és nemcsak lila-fehér hívőknek, hanem a magyar futballtársadalom minden tagjának, a Mészöly-csapat mutatott játéka sokmozgásos, ötletes futballja reményt adhat mindenkinek. Lám, nemcsak itthon, egymás közt lehet parádézni, hanem egy jó nevekből álló, svájci csapat ellen is. A Servette természetesen nem tartozik Európa élvonalába, de nekünk, magyaroknak kalapot kell emelnünk az Újpest magabiztos győzelme előtt. Mészöly Géza büszke lehet tanítványaira, a szurkolók pedig azzal a tudattal mehetnek haza: győztünk két góllal, de lehetett volna három vagy akár négy is a különbség, s ez ám a nagy szám - persze, a viszavágó még hátravan… ---- 8. perc: Beusejour a bal oldalról jól ívelt középre, az érkező Hassli 12 méteres, jobb sarokba tartó fejesét a kapujából kint álló Vlaszák egyet visszalépve biztosan védte.
10. perc: Beusejour a bal oldalvonal mellől megindult az Újpest kapuja felé, a büntetőterületen belül kényszerítőzött Hasslival, majd a visszakapott labdát éles szögből, hét méterről, bal lábbal az oldalhálóba vágta.
16. perc: Tóth Norbert a 16-os vonaláról jól tolta vissza lövésre a labdát a balösszekötő helyén érkező Vanczák elé, a védő 22 méteres, jobblábas lövését Roth a jobb felső sarok elől ütötte szögletre.
29. perc: Ziani passzolt Hasslihoz az Újpest kapujától 30 méterre, a támadó nem sokat teketóriázott, a balösszekötő helyéről, 22 méterről, jobbal, a jobb alsó sarkot vette célba - Vlaszák vetődve mentett.
42. perc: Farkas Balázs 22 méteres, középről leadott lövése a büntető területen belül helyezkedő Karembeu-ről Polonkai elé pattant, a középpályás egy átvétel után, 17 méterről, jobb lábbal, a jobb sarokba lőtte a labdát.
1-0
51. perc: A vendégek labdát veszítettek a saját térfelük közepén, Rajczi betört a büntetőterületen belülre, majd Fortillo mellől, tíz méterről, bal lábbal, a kapu fölé lőtt.
54. perc: Vanczák végzett el gyorsan egy szabadrúgást a bal oldalon, Rajczi a16-oson belül Karembeu és Fortillo mellett egészen az alapvonalig futott, ballal, laposan középre adott, és bár a labda a kapu előtt elment volna keresztbe, Roth kapus lábáról a hálóba vágódott. Öngól!
2-0
57. perc: Beasejour a bal oldalon már a büntető területen belül járt, amikor Grósz buktatta. A tizenegyesrúgást Alicarte végezte el, és bal lábas lövése után a labda a kapu közepén, a léc alatt kötött ki a hálóban.
2-1
63. perc: Simek a jobb oldalról a 16-os vonalának a magasságából középre ívelt, Roth kapus és Fortillo egymásra várt, és így Tóth Norbert egy pattanás után, hét méterről, bal lábbal zavartalanul lőhetett a kapu közepébe.
3-1
78. perc: Tóth Norbert bal oldali szögletére Juhár robbant be a rövid saroknál, ám hiába tudta megelőzni Karembeu-t, négy méteres fejese a jobb oldali kapufa külső oldalán csattant.
86. perc: Farkas Balázs futtából, 20 méterről, jobb lábbal kapura bombázott, a jobb alsó sarokba tartó labdát a vetődő Roth csak kitenyerelni tudta, éppen Tóth Norbert elé, aki a felső lécet találta telibe. Az asszisztens lest jelzett - tévesen… ---- Örülök, hogy kétgólos előnyt szereztünk a visszavágóra. A kapott gól után sikerült magára találnia a csapatomnak, és újabb gólt szereztünk. Lesz még egy visszavágó…
Mészöly Géza az Újpest vezetőedzője

Kettő egynél bíztam benne, hogy számunkra kedvezőbb eredmény születik. Nem adjuk fel, Genfben mindent megpróbálunk majd, hogy kiharcoljuk a továbbjutást.
Marco Schällibaum a Servette vezetőedzője


Játékvezető értékelés

Játékvezető: Jonas Eriksson (8): A svéd bírónak mezőnyben akadt néhány bosszantó tévedése, ám ennél rosszabb játékvezető sose érkezzen Magyarországra nemzetközi mérkőzésre.
Asszisztensek: Per Inge Nyberg, Frederik Nilsson


Fény és árnyék

Méghogy nem létezik klubhűség Magyarországon? Simek Péter esete ékesen bizonyítja mindezt. A lila tábor kedvence a nyáron korábbi csapata, a Vasas "mesebeli" ajánlatát utasította vissza, és nemcsak ő, hanem a nehéz anyagi helyzetben lévő Újpest is meggazdagodott volna. Ám Simek Péter kijelentette, nem kér a Vasas pénzéből, ő Magyarországon csak lila-fehérben szeretne futballozni. Nem csoda, hogy rajonganak érte a Megyeri úton.

Háromezer embert szinte elnyel a hatalmas aréna… Az Újpest a szinte még új Szusza Ferenc-stadion gyepszőnyegének felújítása miatt költözött vendégségbe a Puskás Ferenc-stadionba, ám a hajdan több mint 80 ezer nézőt is befogadni képes katlanban szinte elvesztek a jegyet váltó drukkerek. No, ha majd továbbjutnak a lilák, egy sztárcsapat ellen még ez a stadion is szűkös lesz tán… ---- Selejtező, 2. forduló, első mérkőzések: TSU Tbiliszi (grúz)-Legia Warszawa (lengyel) 0-1 (Sokolowski 78.), Nistru Otaci (moldovai)-Olomouc (cseh) 1-2 (Bursuc 50. - 11-esből, ill. Hubnik 54., Babnic 82.), Banská Bystrica (szlovák)-Wil (svájci) 3-1 (Semenik 75., 79. - a másodikat 11-esből, Jakubko 90., ill. Nushi 72.), Zseleznik (szerb-montenegrói)-Steaua Bucuresti (román) 2-4 (Drinics 66., Silva 86., ill. Oprita 18., Neaga 25., 50., Paraschiv 35.), Zseljeznicsar (bosnyák)-Liteksz Lovecs (bolgár) 1-2 (Avdija 58., ill. Hidiuad 65., Joasinio 70.), Petrzalka (szlovák)-Dnipro (ukrán) 0-3 (Szemocsko 62., Nazarenko 78., Mihajlenko 89.), Illicsevec Mariupol (ukrán)-Austria (osztrák) 0-0, Metalurg Doneck (ukrán)-Tiraspol (moldovai) 3-0 (Ture 31., Stolica 75., 90.), Tyerek Groznij (orosz)-Lech Poznan (lengyel) 1-0 (Homuha 90.), Ventspils (lett)-Bröndby (dán) 0-0, Dinamo Zagreb (horvát)-Primorje (szlovén) 4-0 (N. Kranjcar 4., Bosnjak 19., Pranjic 27., Zahora 69.), Levszki Szófia (bolgár)-Modricsa (bosnyák) 5-0 (Angelov 5., 88., Csilikov 11., 77., 79.), Odd Grenland (norvég)-Ekranas (litván) 3-1 (Occean 55., 72., Rambekk 67., ill. Luksys 35.), Öster (svéd)-Metalurgs Liepaja (lett) 2-2 (Cederqvist 23., 87., ill. Kataszonov 36., Stobrikovs 90.), Otelul Galati (román)-Partizan (szerb-montenegrói) 0-0, Slavia (cseh)-Dinamo Tbiliszi (grúz) 3-1 (Adauto 60., Piták 63., Kalivoda 76., ill. Melkadze 12.), Stabaek (norvég)-Haka (finn) 3-1 (Gunnarson 51., Markegard 53., Í. A. Olsen 90., ill. Popovich 49.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik