Csupán birkóztak egy nagyot

HAVASRÉTI BÉLA, KECSKÉS ISTVÁNHAVASRÉTI BÉLA, KECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2003.09.13. 23:22
Címkék
Azt igazán nem mondhatjuk, hogy Kiprich József ideges ember lenne. A győri kispadon szombaton este bemutatkozó szakember bő egy órával a kezdés előtt nyugodtan dohányzott az öltözőépület ajtajában, és kedélyesen beszélgetett mindenkivel.
Legtöbben természetesen azt firtatták, hogy izgul-e a bemutatkozás előtt, de erre mosolyogva csak annyit mondott: nincs miért idegeskednie. Ahogy fogalmazott, két nap alatt, amit a csapattal töltött, nem lehet csodát tenni, és nem is erre törekedett. Leginkább arra volt elegendő az elmúlt negyvennyolc óra, hogy beszélgessen játékosaival. Mint mondta, a hangulat kicsit jobb, mint amikor átvette az együttest, de a labdarúgóknak saját maguknak kell bebizonyítani, hogy jobbak annál, mint amit az első néhány mérkőzésen mutattak.
S már Kiprich József a hangulatot említette, bátran állíthatjuk, hogy felszabadultabb minden labdarúgó. A játékosoknak a legnehezebb periódus az volt, amikor Varga Zoltán szakmai igazgató távozása után napokig nem tudták, ki lesz az új edző. A kép, persze, most már vegytiszta, mindenki tudja, mire számíthat. Fontos még megjegyezni, amit Kiprich József is hamiskás mosollyal jegyzett meg, hogy az edzői stáb hangulata is ragyogó. Ez nem is csoda, hiszen Kiprich egykori játékostársa, Vincze István és korábbi ellenfele, Szabó Ottó segíti a munkáját. Az új edző csak egy helyen módosította az előre megadott összeállítást: Jäkl Antal helyett Marko Kartelo került a győri csapatba, amely így némileg módosított hadrendben szerepelt, hiszen a három védő előtt négy középpályás és három támadó felfogású játékos kapott lehetőséget.
A másik oldalon Mezey György nem változtatott eredeti tervein, és a találkozót is az Újpest kezdte jobban, mindjárt az elején Kovács Zoltán teremtett gólveszélyt a győri kapu előtt. Azért azt túlzás lenne állítani, hogy a szurkolók lerágták a körmüket, de az igaz, hogy küzdelmes, hajtós volt az első félidő. A 18. percben hirtelen eleredt az eső és erre egészen furcsán reagált a hazai szurkolók egy része. Többen fogták magukat és elindultak a kijáratok felé, elhagyták a stadiont – bár Győrött azért az is előrelépés, hogy nem az ETO, hanem az eső miatt fordítottak hátat a drukkerek a pályának. A félidő utolsó tíz percére ráadásul felpörögtek az események: mindkét kapu előtt adódott lehetőség, ám egyik együttes támadói sem tudták kihasználni a lehetőségeket. Az Újpest Polonkai Attila révén a mérkőzés addigi legnagyobb helyzetét hagyta ki, avagy mondhatjuk azt is, Sebők Zsolt, a hazaiak kapusa hárított parádésan.
Fordulás után annyiban módosult a játék, hogy még kósza helyzetet is nehéz volt feljegyezni.

Kovács Zoltán (10) még a mérkôzés elején gólt szerezhetett volna, a válogatott támadó azonban nem találta el jól a labdát (Fotók: Czagány Balázs)
Kovács Zoltán (10) még a mérkôzés elején gólt szerezhetett volna, a válogatott támadó azonban nem találta el jól a labdát (Fotók: Czagány Balázs)
Kovács Zoltán (10) még a mérkôzés elején gólt szerezhetett volna, a válogatott támadó azonban nem találta el jól a labdát (Fotók: Czagány Balázs)
Ha valami jót szeretnénk írni a második félidőről, akkor nyugodtan elővehetjük a régi formulát, és emlegethetjük, hogy dominált a küzdőjelleg. A 70. percig kellett várni arra, hogy valami említésre méltó történjen, akkor Farkas Balázs lőtt messziről a kapura, és ettől kissé felélénkült a győri és az újpesti csapat is – de ennyi történt, és nem több…
Összegezve igencsak küzdelmes volt a szombat esti találkozó. Az bizonyos, hogy a győriek merészebben és vállalkozó kedvűbben játszottak, mint az elmúlt időszakban, így valamelyest biztatóbb lehet a kép
az ETO-nél. Az Újpestről elmondható, hogy több helyzetet alakított ki, mint a vendéglátó együttes, de igazából akkor lesz jó csapat a lila-fehér gárda, ha az ilyen harcos, küzdel-
mes mérkőzéseket meg tudja majd nyerni.
A döntetlennek a győriek örülhetnek, bár az ETO helyzetén az újabb egy pont nem sokat segít – a csapat még messze van a felsőháztól.

Percről percre

6. perc: Simek robogott el a jobb szélen, majd az alapvonal közelébe érve kapu elé adott, Polonkai érkezett, de közeli fejese után a labda Sebők Zsolt biztos zsákmánya lett.
12. perc: Simek a középen előretörő Kovács Zoltánt játszotta meg, az újpesti támadó szorongatott helyzetben 16 méterről cipője orrával "szúrt bele” a labdába, amely így elsuhant a jobb kapufa mellett.
18. perc: Újabb veszélyes újpesti támadás során Tokodi átadását követően Polonkai 14 méterről jobbal lőtt, de a fejmagasságban kapu jobb sarkára tartó labdát Sebők Zsolt bravúrral oldalra ütötte.
26. perc: Herczeg a bal oldalon robogott a vendégek kapuja felé, beadása azonban nem sikerült jól, s a kapujából kivetődő Vlaszák megkaparintotta a játékszert.
34. perc: Herczeg visszahúzásáért középről 22 méterre a vendégek kapujától szabadrúgást kapott az ETO. Miriuta állt a labda mögé, de a sorfal mellett ellőtt labdáját a jobb saroknál Vlaszák hárítani tudta.
35. perc: Németh Norbert a jobbösszekötő helyéről 12 méterről laposan lőtt a kapu jobb oldala irányába, a vetődő Vlaszák kiütötte a labdát, és az újpesti védők felszabadították.
38. perc: Farkas Balázs balről küldött szögletét követően Tamási emelkedett magasra, de a hat méterről lefelé fejelt labdáját Sebők Zsolt hárítani tudta.
70. perc: Farkas Balázs unta meg a szünet utáni szürkeséget, és 25 méterről, jobbal, nagy erővel megcélozta volt csapatának kapuját, de Sebők Zsolt jobbra vetődve hárított.
71. perc: A másik oldalon Vlaszák bizonyította, hogy ő is biztos őre csapata kapujának: Herczeg hat méterről, jobb oldalról küldött léc alá tartó lövését követően jó érzékkel tenyerelte a léc fölé a labdát.

Mestermérleg

Kiprich József a Győr vezetőedzője:

Gratulálok a játékosaimnak ahhoz, hogy felmérték, fontos ez a mérkőzés, és ebben a helyzetben a döntetlennek igenis örülni lehet. Többször elmondtam, hogy ilyen rövid idő alatt legfeljebb csak a hangulaton lehetett valamit javítani. Köszönöm a kollégák segítségét

Mezey György az Újpest szakmai igazgatója:
A kidolgozott helyzetek alapján meg kellett volna nyernünk ezt az összecsapást. Azonban nem tudtunk gólt szerezni, ezért meg kellett elégednünk az egy ponttal. Az eredmény igazságosnak mondható, de bennem mégis maradt hiányérzet, hiszen voltak kecsegtető helyzeteink…

Fény és árnyék

Háromezren nézték meg tegnap este a Győr hazai mérkőzését; az elmúlt héten harminc bérletet adtak el – és mindezt megelőzően távozott az együttestől Varga Zoltán szakmai igazgató. Ha ez utóbbi tényt nem vesszük figyelembe, az első kettő akkor is örömteli (persze, mindenki tudja, hogy az összefüggés letagadhatatlan). Mindenesetre az biztos, a győri tábor csapata mögé állt, azt kár lenne mondani, hogy fergeteges buzdításban részesítette kedvenceit, de létszámában gyarapodott.


Kicsit sötét van a győri stadionban. Az előírások szerint 1200 lux fényerő kötelező az este lejátszandó bajnoki mérkőzéseken. Győrött ez nem valósul meg, mindössze 800 lux árad a reflektorokból. Ennek az oka roppant egyszerű: az évek során már számtalan izzó kiégett és azokat nem cserélték ki. Egyelőre attól nem kell tartani, hogy a sötétben egymásnak szaladnak a labdarúgók, de ha minden ilyen ütemben folytatódik, akkor az ETO-stadionban még ez is bekövetkezhet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik