Ezúttal az edzők is csatáznak

Z. A., P. T.Z. A., P. T.
Vágólapra másolva!
2003.08.12. 23:01
Címkék
Egervári Sándor a siker érdekében igyekszik hitet adni a játékosainak (Fotó: M. Németh Péter)
Egervári Sándor a siker érdekében igyekszik hitet adni a játékosainak (Fotó: M. Németh Péter)
Egervári Sándor a siker érdekében igyekszik hitet adni a játékosainak (Fotó: M. Németh Péter)
Egervári Sándor a siker érdekében igyekszik hitet adni a játékosainak (Fotó: M. Németh Péter)
Egervári Sándor a siker érdekében igyekszik hitet adni a játékosainak (Fotó: M. Németh Péter)
Egervári Sándor a siker érdekében igyekszik hitet adni a játékosainak (Fotó: M. Németh Péter)
Egervári Sándor ünnepelni szeretne

Ahogy a labdarúgók, úgy a szakvezetők életében is vannak olyan mérkőzések, amelyek kiemelten nagy jelentőségűek; kilencven percek, amelyek előtt a trénerek a szokottnál is feszültebbek; találkozók, amelyeknek az eseményei akkor is előtörnek, ha már nem a kispadon ülnek, hanem mondjuk egy pomázi családi ház kertjében a baráti társaság kellős közepén.
Magyar klubedzőnek ritkán adatik meg, hogy csapatával visszhangos nemzetközi sikert érjen el, így az MTK Hungária trénere, Egervári Sándor is csak sejti, milyen hatása lenne annak, ha az általa edzett alakulatnak sikerülne a bravúr, és a Bajnokok Ligájában a főtáblára kerülne.
Ehhez ezúttal annál a Celticnél kellene jobbnak bizonyulni, amelyik gárda 1967-ben BEK-győzelmet ünnepelt, és amelyik 2003-ban az UEFA-kupa fináléjában szerepelt…
– Az előző körben, amikor az MTK Helsinkiben a HJK elleni visszavágóra készült, tapasztalhattam, mennyire feszült az öszecsapás kezdete előtt. A tét ezúttal még nagyobb, mint akkor, így gyaníthatóan ezúttal sem mókáról és kacagásról szólnak a találkozó előtti utolsó pillanatok…
– Nagyon nagy lehetőség kapujában vagyunk, ám valamennyien tudjuk, a küszöböt átlépni nem egyszerű feladat – mondta a BL-selejtezőt megelőző napon Egervári Sándor. – Az MTK Hungária és jómagam is próbálkoztam korábban már ezzel a lépcsőfokkal, ám talán éppen azért, mert nem volt elegendő hitünk, nem jártunk sikerrel. Nagyon nem szeretném, ha utólag megint ez lenne a probléma… A Celtic elitcsapat, amelyet előkelő helyen jegyeznek a világ futballjában, és alighanem még nehezebb ezúttal kiharcolni a továbbjutást, mint volt annak idején az MTK-nak a Croatia vagy a Dunaferrnek a Rosenborg ellen. A hitünket azonban nem veszíthetjük el, a továbbjutásnak száznyolcvan perc alapján kell eldőlnie.
– Tanúsíthatom, hogy három évvel ezelőtt Trondheimben nagyon kevésen múlott, hogy a győri kettő kettő után a Dunaújvárossal nem sikerült átlépnie azt a bizonyos küszöböt…
– Egy egynél nekünk volt két nagy gólszerzési lehetőségünk, ráadásul alighogy Zavadszky Gábor elhibázta a helyzetét, máris megkaptuk a második találatot. Aztán az utolsó húsz percet végigtámadtuk, de nem sikerült egyenlítenünk. Akkor valóban közel álltunk a bravúrhoz, ám néhány MTK-játékos is volt már hasonló helyzetben. Ahogy már mondottam, a hit rengeteget számít, és ha merünk álmokat szőni, ha megteszünk mindent a sikerért, de mégsem jön össze a bravúr, akkor nem tehetünk szemrehányást magunknak. Fontos, hogy eredménytől függetlenül ünnep legyen ebből a párharcból.
– Azokon a mérkőzéseken, amelyeket videokazettán látott a skót együttesről, vagy harminc futballista lépett pályára. Okozhat meglepetést a Celtic felállása?
– Sajnos a hét végi bajnoki rajtjukon nem tudtunk ott lenni, ám nem hiszem, hogy egynél többet tévednék, ha meg kellene tippelnem a kezdő tizenegyüket.
– Gondolt már arra, hogy edzői pályafutása legfontosabb kilencven perce következhet szerda este?
– Nem magammal vagyok elfoglalva, ez a tulajdonság eddig sem volt jellemző rám. Azon vagyok, hogy a lehető legtöbb segítséget megadjam a labdarúgóknak a sikeres szereplés érdekében.

MTK Hungária

1 Végh Z.
2 Molnár Z.
5 Pusztai
23 Juhász R.
14 Füzi Á.
7 Zavadszky
6 Halmai
4 Jezdimirovics
11 Rednic
10 Illés
9 Silva
Vezetőedző: Egervári Sándor
Kispad: 22 Kovács Z. (cserekapus), 8 Pisont, 16 Szabó O., 17 Lengyel, 20 Czvitkovics, 25 Zabos, 30 Torghelle
Sérült: Elek (műtét utáni rehabilitáció)
Eltiltva: Komlósi (két sárga lap)

Martin O’Neill igazán szerény ember, ugyanis kiegyezne a döntetlennel (Fotó: Németh Ferenc)
Martin O’Neill igazán szerény ember, ugyanis kiegyezne a döntetlennel (Fotó: Németh Ferenc)
Martin O’Neill igazán szerény ember, ugyanis kiegyezne a döntetlennel (Fotó: Németh Ferenc)
Martin O’Neill nem bízza el magát

Díszes társaságba került tavaly novemberben Martin O’Neill. A Celtic futballcsapatának menedzsere ugyanis John Hume és Seamus Heaney Nobel-díjas költők, illetve a világhírű fizikus, Raymond Flannery után átvehette a derryi Szent Kolumbusz főiskola korábbi, az intézmény hírnevét öregbítő növendékeinek járó Alumnus Illustrissimus díjat. Tegyük hozzá, az írországi iskola prominens vezetői 2002-ben szakítottak először a hagyományokkal, addig tudniillik kizárólag a művészetben, valamint a tudományban elért eredmények előtt emeltek kalapot ily módon, ám ahogy indokolták, "O’Neill sportemberi magatartásával mindenféleképpen kiérdemelte az elismerésünket”.
– Megtisztelő, hogy engem jelöltek a díjra, az oklevelet azóta is féltve őrzöm otthon – mosolygott, az északír válogatottban 64 alkalommal pályára lépő, többek között az 1982-es spanyolországi világbajnokságon is szereplő Martin O’Neill. – Sietve hozzátenném, mindez nem csupán az én érdemem, hanem egykori társaimé, valamint a korábbi és a jelenlegi játékosaimé.
– Ha azt vesszük, hogy az elmúlt három esztendőben a Celtic-kel kétszer bajnokságot nyert, legutóbb pedig az UEFA-kupa fináléjáig vezette a gárdát, akkor akár Glasgow városának díszpolgári címére is számíthatna.
– Kérdezzék meg erről a Rangers-szurkolókat is… Szeretnénk minél tovább menetelni a BL-ben, ám számunkra a bajnoki cím megszerzésénél nincs fontosabb küldetés az idén.
– Azért maradjunk a selejtezőnél: gyaníthatóan Skóciában csalódottan fogadnák a kelták esetleges kiesését.
– Nyilvánvaló, a továbbjutás a célunk, de én nem merem kijelenteni, hogy mi lennénk a favoritok. Talán egy fokkal erősebbek vagyunk a magyar aranyérmesnél, ám abban mindenki biztos lehet, hogy a továbbjutás kérdése csak a visszavágón dől el.
– Úgy tudjuk, háromszor is látta az MTK-t.
– Jól tudják, kétszer felvételről, egyszer pedig élőben. A HJK elleni finnországi találkozót személyesen tekintettem meg…
– …bocsánat, de nem akkor játszott csapata a litván Kaunas ellen?
– Dehogynem, csakhogy idegenben négy nullára nyertünk, s úgy gondoltam, segítőimre nyugodtan rábízhatom az együttes irányítását. És jól gondoltam: odahaza is győztünk egy nullára. Szóval, Helsinkiben jó benyomást tett rám az MTK, és annak ellenére, hogy kikapott, azt mondom, megérdemelten lépett tovább.
– A budapesti találkozón mi dönthet?
– Ismétlem, szerintem a Celtic Parkban dől el minden. Ami az első összecsapást illeti, én már azzal kiegyeznék, ha nem kapnánk ki.
– Akad gondja: Johann Mjällby a térdét fájlalja, míg John Hartson el sem jött Budapestre.
– John Hartsont minden bizonnyal Chris Sutton pótolja majd, de hogy Johann Mjällby kezdő lesz-e, arra csak szerda délelőtt tudok választ adni. Ha ő nem vállalhatja a játékot, akkor a szlovák Stanislav Varga léphet a helyére. Megjegyzem, nem is a sérülések miatt aggódom elsősorban, hanem azért, mert idáig csupán egy tétmérkőzést tudtunk játszani.
– Talán emlékszik, tavaly a Manchester United ugyanitt kikapott a Zalaegerszegtől.
– Hogyne emlékeznék! Remélem, mi megússzuk vereség nélkül…

Celtic (skót)

20 Douglas
23 Varga
6 Balde
5 Valgaeren
17 Agathe
18 Lennon
14 Lambert
19 Petrov
8 Thompson
7 Larsson
9 Sutton
Vezetőedző: Martin O’Neill
Kispad: 21 Hedman (cserekapus), 3 Sylla, 9 Sutton, 35 Mjällby, 39 Smith, 55 Beattie, 76 Miller
Sérült: Hartson (húzódás)
Eltiltva:

Új sálak készültek

Belépő 4000, 6000 és 8000 forintos áron még ma 10 órától is kapható a Puskás Ferenc-stadion 17 pénztárában. A magyar bajnok és a skót sztárcsapat mérkőzése iránt természetesen óriási az érdeklődés, információnk szerint – bár pontos adatot nem tudtak mondani a Puskás-stadionban – kedd délutánig több ezer jegyet adtak el.
Jó hír a kék-fehér szurkolóknak, hogy szerdától a klub Salgótarján úti székházában újból kapható MTK-sál. Érdekesség, hogy külön a ma esti derbi miatt kezdték el villámgyorsan gyártani a kézzel kötött ereklyéket, amelyeket este, a stadion több pontján is árusítanak majd.
Várhatóan ötezer fanatikus Celtic-szurkoló kíséri el a zöld-fehéreket Budapestre, így a vendégek ma este szinte otthon érezhetik magukat a Puskás Ferenc-stadionban. A skót csapat szurkolói nem csak Glasgowban teremtenek fantasztikus hangulatot, hanem akkor is, ha kedvenceik idegenben lépnek pályára. A tavalyi ZTE–Manchester United találkozóra ugyan szép számmal jöttek az angol drukkerek, ám nem tudták túlharsogni a magyar gárda iránt szorító tízezreket – és akkor a ZTE 1–0-ra legyőzte világhírű ellenfelét…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik