A piros lap most sem maradt el

PIETSCH TIBOR, ZOMBORI ANDRÁSPIETSCH TIBOR, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.05.10. 23:23
Címkék
Kórház a (Ferenc)város szélén és a Hungária körúton: itt három, ott nyolc, összesen tehát csapatnyi labdarúgó hiányzott sérülés miatt.
Nehezebb szituációban természetesen Egervári Sándor, a házigazdák szakvezetője volt a kezdés előtt: többek közt három rutinos védőjével, az egyaránt megműtött Győri Jánossal, Elek Norberttel és Komlósi Ádámmal nem tudott "operálni”, így saját bevallása szerint előzőleg sosem látott összetételű hátvédsornak szavazott bizalmat a 187. örökrangadón. A sanyarú helyzetre jellemző, hogy a szakember kollégája, a juniorokkal foglalkozó Csábi József segítségét kérte a kezdés előtt: hogy szégyenszemre ne maradjanak üres helyek az MTK kispadján, két tehetséges fiatalember, Papp Gergely és Vati Zoltán öltözhetett együtt a "nagyokkal”. (Egyébként Papp múlt vasárnap az Újpest elleni bajnokin is bevetésre készen állt, mi több, már ott toporgott az oldalvonalnál, hogy csereként beszálljon, csakhogy a lilák éppen akkor szerezték második, egyben vezető találatukat, minek köszönhetően Egervári mester mást küldött be a pályára). És egy kerek szám: Molnár Zoltán 270. alkalommal futott ki bajnoki meccsre.
Bezzeg az Üllői útiaknál minden nagyon szép és jó, mondhatnánk – lám, a kényszerű okok miatt a lelátóra szorult, egyébként biztos kezdők is mosolyogtak: a kupadöntőn combizomhúzódást szenvedő Adem Kapicnak és a bécsi rehabilitációs kezelésről hazatért Gyepes Gábornak is fülig ért a szája. A szlovén légiós nem csupán a trófea elhódítása, hanem kisfia megszületése okán is fogadhatta a gratulációkat. Gyanítjuk, 2003. május 6-a örökké emlékezetes marad Kapic számára, lévén aznap este a kupagyőztesnek járó aranyérmet, illetve a család legifjabb tagját is hazavihette…
Na ennyit az előzményekről, következzék a meccs. Márcsak azért is, mert a harmatgyenge találkozókhoz szokott szurkoló nem győzte dörzsölni a szemét: egyrészt erősen sütött a nap, másrészt – s ezt örömmel jelentjük – jó volt a találkozó. Az elején talán a Fradi tűnt kicsit acélosabbnak, de ahogy telt, múlt az idő, úgy vették át az irányítást a kék-fehérek; más kérdés, hogy a hazaiak jobbára szabadrúgásból vették célba Szűcs Lajos kapuját. "Mintha egygyel többen lennénk” – keltett derültséget egy tréfás kedvében lévő MTK-drukker. Holott a helyzet – legalábbis a Ferencváros szempontjából – korántsem volt ilyen vicces, mivel Kassai Viktor teljes joggal parancsolta az öltözőbe a gólhelyzetben szabálytalankodó Dragan Vukmirt. Legyünk rosszmájúak, a villanó piros lapot látva Szűcs is megnyugodhatott, hiszen tudta, a hátralévő játékidőben kapuját nem fenyegeti olyan veszély, mint a keddi kupafinálén, amikor a bekk hazaadását segítette a hálóba…
Érdekes, a kiállítás a látogatókat hozta fel inkább, bár Zavadszky Gábor lőtt egy kapufát, izgulni- és védenivalója elsősorban Hajdu Attilának akadt. A félidő lefújásáig azonban maradt a 0–0 –, de hangsúlyozzuk, ez nem afféle "magyaros” 0–0 volt.
A térfélcserén kívül még egy váltásról vagyunk kötelesek beszámolni: az MTK gyengélkedő támadója, Welton Silva helyett Catalin Lita jutott szóhoz. A zöld-fehérek szakmai igazgatója, Garami József gyorsan reagált: az 52. percben Szkukalek Igornak köszönte meg addigi teljesítményét, és a folytatásban Keller József futkározhatott fel s alá a bal oldalon. Tegyük hozzá, a IX. kerületben Faternak becézett középpályás azzal az utasítással lépett gyepre, hogy állítsa meg a jobb oldalon rendre zavart okozó Litát. Ami pedig az egész pályát illeti, az MTK emberelőnye természetesen mezőnyfölénnyel párosult, de a publikumot talpra ugrasztó helyzetet egyik kapu előtt sem láttunk. És még egy rossz hír: rosszabb lett a meccs – állapíthattuk meg a második felvonás felénél.
No, a tribünön ekkor jutott eszébe valakinek, hogy egy találatnak azért biztosan szemtanúi leszünk még, hiszen a két Várszegi-gárda (mellesleg Várszegi Gábor széke ezen a délutánon üresen maradt a díszpáholyban) öszszecsapásain az idei bajnokságban rendre megrezdültek a hálók – az FTC egyszer 2–1-re, egyszer 1–0-ára, az MTK meg egy ízben 1–0-ra nyert. Bizakodtunk hát, ám nem sokkal háromnegyed nyolc után, midőn felhangzott a hármas sípszó kiderült, mindhiába.
Fentieket röviden összefoglalva: maradt a 0–0 – és a Ferencváros ötpontos, négy fordulóval a vége előtt tetemesnek mondható előnye…

Percről percre

8. perc: Madar jobb oldali szögletére Zavadszky érkezett a legjobb ütemben, és hét méterről a rövid sarokról nem sokkal fejelte a labdát a léc fölé.
9. perc: Kriston, Gera, Kriston háromszögelés után a Fradi jobb oldali középpályása betört a büntetőterületen belülre, aztán kilenc méterről, éles szögből jobbal lőtt, Hajdu magabiztosan védett.
15. perc: Zavadszky végezhetett el szabadrúgást a balösszekötő helyéről, 17 méterről. A jobbal remekül eltalált lövés után a labda centiméterekkel kerülte el a jobb felső sarkot.
18. perc: Gera lépett be a balösszekötő helyén a büntetőterületen belülre, félfordulattal, bal lábbal 13 méterről váratlanul
Fény és árnyék

Örök–és nem ökörrangadó. Balhénak ezúttal hála istennek nyoma sem volt, nem röpködtek a sörösüvegek, nem szenvedtek kárt az 1-es villamosok, nem anyázta egymást a két tábor (illetve: egyszer, de tényleg csak egyszer a fradisták rázendítettek egy primitív dalra), más szóval békésen szotyizgattak a nézôk a lelátón. A közelmúltban történtek után már ez is örömteli…

Tájkép csata elôtt: szombat délután ötkor tömött kocsisorok a Hungária körúton. Fájdalom, a közlekedési dugót a Lágymányosi híd, nem pedig az MTK-pálya felé láttuk, s a „tömegnyomor” késôbb a stadionban sem volt jellemzô. Hidegkuti-stadion, 5000 nézô. Az örökrangadó és a tabella elsô két helyezettje manapság ennyi nézôt vonz.
kapura bombázott, Hajdu a jobb felső sarok elől öklözte szögletre a labdát.
21. perc: Zavadszky iramodott meg a labdával a vendégtérfél közepén, egy kiváló passzal kiugratta Illést, amikor Vukmir néhány centivel a büntetőterület előtt buktatta a hazaiak csapatkapitányát. Kassai játékvezető azonnal kiállította a Ferencváros védőjét. A szabadrúgásból Welton Silva a kapu fölé lőtt.
26. perc: Zavadszky a balösszekötő helyéről, 22 méterről jobb lábbal lőtt, a labda a jobb felső saroknál a lécen csattant.
34. perc: Gera remek passzal ugratta ki a rosszul váltó hazai védők között Lipcseit, a Fradi középpályása 12 méterről jobb lábbal megcélozta a kapu bal oldalát, Hajdu azonban bravúrral védett.
35. perc: Lipcsei bal oldali szöglete után Juhász rossz ütemben ugrott fel, így Gera hat méterről középről, senkitől sem zavarva tisztán fejelhetett – a bal sarok mellé.
56. perc: Madar csinált egy cselt Kriston mellett a bal oldalon a 16-os sarkánál, majd jobb lábbal a kapu fölé bombázta a labdát.

Mestermérleg

Egervári Sándor az MTK vezetőedzője:
Sokat tettünk azért, hogy az FTC rendkívül szervezett védelmét feltörjük. Ez nem sikerült, mert hiányoztak az egyéni megmozdulások, amelyek ilyen esetekben célravezethetnek. Kíváncsi leszek a tévés viszszajátszásra, hogy vajon Welton Silva valóban lesen állt-e.

Garami József a Ferencváros szakmai igazgatója: Az első húsz percben mindkét csapat jól futballozott. A kiállítás érthetően megzavart minket, s ezek után már kontrákból próbáltunk veszélyeztetni. Akadt néhány lehetőségünk, de gólt nem sikerült elérnünk. Az eredményt – az emberhátrány miatt – elfogadhatónak tartom.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik