A Sopron kiütötte a Győrt, három meccs után itt a bajnok!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.22. 18:44
null
Shenise Johnson (jobbra) 19 ponttal volt a soproniak vezéregyénisége (Fotó: Tumbász Hédi)
A Sopron 72–44-re legyőzte a Győrt a női kosárlabda NB I döntőjének harmadik, hétfő esti mérkőzésén, és a párharcot összesítésben 3–0-ra megnyerve elhódította a bajnoki címet. A hétfői találkozón végig vezető soproniak nyolcadik alkalommal lettek bajnoki aranyérmesek.

ELŐZMÉNYEK

Az előző idény végén ugyanez a két csapat fordulatos csatát vívott, a Sopron került előnybe, majd kétszer a Győr nyert, idegenben egyenlített Székely Norbert csapata, aztán végig kellett néznie, hogy a vendégek fordítanak, és Sopronban ünneplik az aranyérmüket. Lesz, lehet-e most fordulat?

„Nem akarok túlzottan magabiztosnak vagy nagyképűnek tűnni, de nem lesz – válaszolta a Nemzeti Sportnak Jelena Milovanovics, a Sopron szerb magasbedobója. – Kilencven százalékig biztos vagyok benne, hogy újra nyerünk, és miénk lesz az aranyérem. Azt hiszem, az előző két meccsen is bizonyítottuk, hogy egységesebbek és erősebbek vagyunk a győrieknél. Persze sosem lehet tudni, nekünk is lehet rossz napunk, nekik pedig különlegesen jó, s azt is tudjuk, biztosan nem adják fel."

1. NEGYED
Shenise Johnson betörésből, majd a mellékelt büntetőből is eredményes, Krnjics Szara is feltesz egy duplát – soproni villámrajt! Tangela Smith töri meg a győri átkot, majd Johnson újabb duplája után Cindy Lima is leteszi a névjegyét (7–4). Krnjics centerből növeli a soproni előnyt, majd saját palánk alatti labdaszerzésből bedobatja Jelena Milovanoviccsal első kosarát (11–4). Johnson nagyon elkapja a fonalat, ezt látván Fűzy Ákos, a győri mester nem tehet mást: a meccs folyamán először időt kér (13–6).

Fegyverneky Zsófiáé (4) volt a slusszpoén 
(Fotó: Tumbász Hédi)
Fegyverneky Zsófiáé (4) volt a slusszpoén (Fotó: Tumbász Hédi)

Sikerül-e kifogni a szelet a soproni vitorlákból? Raksányi Krisztina mindenesetre azonnal farag a hátrányból, csakhogy Krnjiccsel továbbra sem tudnak mit kezdeni a festékben (15–8). Johnson egy elképesztő szereléssel érzékelteti, a maga részéről nem szeretne több meccset, odaát viszont becsalogatják a húsdarálóba – és ő is tud hibázni. Ez persze nem szegi kedvét, a saját palánk alatt magától értetődőn leszedi a pattanót, és a végén Milovanovics triplát szór, először kúszik tíz pontig a különbség (18–8).

Eddig jobbára a sokoldalú soproni támadójáték töltötte meg sorainkat, de az sem hétköznapi, amit a hazaiak saját térfelükön tesznek: a győriek kevés dobóhelyzethez jutnak, támadólepattanóhoz pedig egyelőre egyáltalán nem. Soproni részről Amber Holt a negyedik pontszerző, majd egy újabb kivédekezett győri támadás után Johnson besimít egy triplát. Laklóth Anna válasza gyönyörű, ezzel együtt az első negyed végén nagy a különbség (23–13).

2. NEGYED
A győriek az első támadásukat elrontják, de megússzák kapott pont nélkül az ellenakciót. Csakhogy nem dobják be a másodikat sem (nagyon gyors lábakon jár a hazai védelem!), és az első kosár a hazaiaké Cserny Réka révén (25–13). A győriek védőjátékban most tartják a lépést, de odaát rendkívül bizonytalanok, rengeteg az eladott labda, nem csökken a különbség. Mintha mindkét gyűrűt bedeszkázták volna... Tangela Smith hajszálpontos triplával vet véget a közös pontkeresgélésnek, és mivel odaát Johnson csak egy büntetőt dob be, újra tíz pont körül billeg a különbség (28–18).

Holt dob egy duplát, a Sopron higgadtabb fokozatba kapcsol, hosszabbak a hazai támadások, de a Győr sem tud sem gyorsan indulni, sem gyorsan befejezni (30–18). Egy győri akció rögtönzött értekezletet gerjeszt a zsűriasztalnál – lejárt-e a támadóidő? Jókor indult-e az óra? A döntés a vendég zöld-fehéreknek kedvez, Lima büntetőzhet, de csak az egyiket dobja be. Odaát Johnson bedobja mindkettőt, Semsei Barbara triplával válaszol, Fegyverneky Zsófia energikus betöréssel tromfol – nem csökken a különbség. Sőt, Milovanovics palánkos hármassal már-már szakadékot vág a két csapat közé. És még a negyed utolsó kosara is Holté (39–22).

A félidei statisztikák magyarázzák a hatalmas különbséget: 13/25 a soproni, 6/14 a győri mezőnydobási mutató, ami a duplákat illeti. Miközben a hazaiak hét támadólepattanót zsákmányoltak, a győriek csupán egyet. Innen nagyon nehéz lesz talpra állni.

Milovanovics (9) és Krnjics (13) bajnoki öröme (Fotó: Tumbász Hédi)
Milovanovics (9) és Krnjics (13) bajnoki öröme (Fotó: Tumbász Hédi)

3. NEGYED
Elkapkodott támadásokkal indul a második félidő, de ne feledjük, az idő még így is a Sopronnak dolgozik. Majdnem két perc pereg le, amikor megszületik az első két pont – természetesen Shenise Johnson a „tettes”. Fegyverneky pedig már húsz fölé löki a különbséget (43–22). Smith 2+1-gyel válaszol, csakhogy Milovanovics triplája is célt talál. Ezek már amolyan „kést a szívben forgató” dobások (46–26). Johnson is kézbesít egy ilyet. Laklóth majdnem triplája csont nélkül hull be válaszul.

Johnson dobása után a pontszámláló már az ötvenes mezőbe ugrik (51–29), az amerikai lassan húsznál jár (17), a győrieknél még a tízet sem érte el senki. A győriek nagyon tompák, Fegyverneky a saját rossz triplája után is odaér a pattanóra. Holt ellenben ellenállhatatlan (53–29). A meccset pont nélküli záró Rasheed Rita sportszerűtlen hibája (fejre csapás) után Krnjics módszertani bemutatót tart büntetődobásból, az oldalbedobás után Fegyverneky duplát hajít – közte harminc. Holt büntetőjével ér véget a harmadik negyed, és bár a meccs még folytatódik, aligha kérdéses, ki lesz a bajnok. (60–29).

4. NEGYED
A miheztartás végett Fegyverneky jóvoltából soproni ponttal kezdődik a bajnoki döntő utolsó játékrésze. A győrieknek nem lehet más céljuk, mint becsületből legalább ezt a játékrészt megnyerni. Lima és Natalie Hurst találata erre utaló jel, csakhogy Amber Holt „balra nézek, jobbra lököm” asszisztja meg arra, hogy a leendő bajnok részpárbajt sem akar veszíteni (64–34). Székely Norbert fiatalítja csapatát a végére, Johnson és Milovanovics azonban egyelőre marad. Hurst a végére nekiáll triplákat dobni (68–42), de ennek már semmi jelentősége – illetve annyi igen, hogy ezt a játékrészt végül tényleg behúzta a zöld-fehér hölgykoszorú. Az utolsó pillanatokban Milovanovics egész pályás passza után Fegyverneky bravúros kosárral teszi hivatalossá: az idén a Sopron a női bajnok! (72–44)

A 2013-as soproni bajnokcsapat (Fotó: Tumbász Hédi)
A 2013-as soproni bajnokcsapat (Fotó: Tumbász Hédi)

A mérkőzés összefoglalója

NŐI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS

UNIQA EUROLEASING SOPRON–HAT-AGRO UNI GYŐR 72–44 (23–13, 16–9, 21–7, 12–15)
Sopron, 1400
néző. Vezette: Földházi, Papp P., Hegedűs
SOPRON: FEGYVERNEKY 13/6, Holt 9, JOHNSON 19/3, MILOVANOVICS 11/9, KRNJICS 14. Csere: Zsovár, Cserny 2, Pál, Licskai 2, Weninger, Böröndy, Kuttor 2. Edző: Székely Norbert
GYŐR: Hurst 9/9, Raksányi 4, Rasheed, Lima 7, Smith 8/3. Csere: Laklóth 7/3, Dobos 6, Őri, Semsei 3/3. Edző: Fűzy Ákos
Az eredmény alakulása. 1. perc: 5–0. 4. p.: 11–4. 8. p.: 18–8. 12. p.: 25–13. 19. p.:39–22. 23. p.: 43–22. 25. p.: 48–25. 30. p.: 59–29. 35. p.: 66–34.

MESTERMÉRLEG
Székely Norbert: –
Nehéz összefoglalni a mondandómat, annyi minden kavarog bennem... Ezúttal nagy különbség volt a két csapat között. A Győr a most látottnál erősebb, de inkább a saját együttesemmel foglalkoznék. Álomszerű, hogy veretlenek maradtunk a magyar mezőnyben a szezonban, csodálatos, elképesztő teljesítményt nyújtottak a lányok a bajnoki döntőben is. Fantasztikus ez az élmény!
Fűzy Ákos:: – Sajnos jóvátehetetlenül eldőlt, hogy elvesztettük a bajnoki címet. Az egész idény megpróbáltatásai miatti fáradtság meglátszott játékosaimon. A szezon összességében nem jelent csalódást, döntőt játszottunk a Magyar Kupában és a bajnokságban is, továbbjutottunk az Euroliga csoportköréből, és a négy közé kerültünk a magyar-szlovák bajnokságban is, így vannak szép élmények is.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–0 a Sopron javára.

A bajnokcsapat névsora: Böröndy Vivien, Cserny Réka, Doncsecs Kitti, Fegyverneky Zsófia, Amber Holt, Shenise Johnson, Krnjics Szara, Kuttor Enikő, Licskai Zsófia, Jelena Milovanovics, Pál Szandra, Szabó Fanni, Anita Teilane, Vágvölgyi Petra, Weninger Virág, Zavecz Hanna, Zsovár Orsolya, edző: Székely Norbert

A DÖNTŐ TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI
1. MÉRKŐZÉS
: SOPRON–GYŐR 74–55
2. MÉRKŐZÉS
: GYŐR–SOPRON 53–70

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik