A négy csapat játékosai a kupával (Koncz György)

A játékosokon nagyobb volt a nyomás, és bár voltak az idényben nehéz időszakaink, ezeken át tudtunk lendülni, mert hittünk magunkban” – jelentette ki az eseményt megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón a tavaly Euroliga-ezüstérmes magyar klub trénere, majd hozzátette, büszke csapatára, hogy ismét bejutott Európa legjobb négy együttese közé, ugyanakkor ő ezúttal jobban örült volna, ha nem Sopronban van a final four.

 
Történelmet szeretnénk írni – a Sopron irányítója a siker receptjéről

A klub másként döntött, én pedig ezt természetesen tiszteletben tartom. Ha már így alakult, bízom abban, hogy a szurkolóink ezúttal is sokat fognak segíteni” – tette hozzá Roberto Íniguez.

A soproniak képviseletében jelen lévő Fegyverneky Zsófia kiemelte, nagyon boldogok, hogy egymás után második évben ott lehetnek a négyes döntőben.

Öt esztendeje erre senki sem gondolt volna, egy álom vált valóra” – fogalmazott a hazaiak csapatkapitánya. Hozzátette: tudják, milyen jó erőkből áll pénteki ellenfelük, a címvédő Jekatyerinburg, de egész évben keményen dolgoztak és edzettek erre a hétvégére, így készen állnak a feladatra.

Felkészültünk, hogy a legjobbunkat nyújtsuk. Meglátjuk, ez mire lesz elég” – mondta Fegyverneky.

Az orosz gárda trénere, a szintén spanyol Miguel Méndez elmondta, a kezdetektől arra törekedtek, hogy idén is övék legyen a legjobb csapat.

Nekünk van az egyik legjobb játékoskeretünk, de nem mindig ez dönt. A szezon során majdnem minden mérkőzésen felelősségteljesen kosárlabdáztunk, erre törekszünk majd pénteken is, noha tudjuk, az ellenfelünket egy egész csarnok fogja támogatni” – nyilatkozott a spanyol szakember, akinek csapata csupán egyszer, a másik elődöntőben érdekelt USK Praha ellen maradt alul a mostani sorozatban.

Roberto Íniguez (jobbra) büszke a csapatára

A tavaly Sopronban bronzérmes Dinamo Kurszk edzője, Lucas Mondelo szerint a legjobb négy együttes jutott el idáig, nekik pedig egy olyan klubbal kell megmérkőzniük a döntőért, amelynek kispadján a legrutinosabb edző ül Natalia Hejková személyében.

Ötven-ötven százalék esélye van mindkét csapatnak a fináléba kerülésre. A taktikai felkészítés ugyan fontos, ám itt már a napi forma és a nüanszok fognak dönteni. Elengedhetetlen, hogy kordában tartsuk az érzelmeinket, de ezt csak mondani könnyű, megvalósítani már nem annyira” – adta meg a siker receptjét Mondelo. A Kurszk a Jekatyerinburghoz hasonlóan ugyancsak egyszer szenvedett vereséget a jelenlegi kiírásban: februárban, hazai pályán a Soprontól kapott ki hosszabbítás után.

A 2015-ös bajnok USK Prahát irányító Hejková – aki korábban Sopronban is edzősködött, s aki eddig ötször nyerte meg klubjaival az Euroligát – azt mondta: januárban mély gödörben voltak, de sikerült kimászniuk belőle.

Minden együttes évről évre jobb és jobb, arra pedig az idény előtt kevesen fogadtak volna, hogy mi itt leszünk a négy között. Nincsenek sztárjátékosaink, azonban egységesek vagyunk, és a végsőkig küzdünk egymásért. A pénteki mérkőzés 00-ról indul, tudjuk, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, de nekimegyünk az oroszoknak” – jelentette ki Hejková.

A tavalyi final fourhoz hasonlóan a Novomatic Aréna ezúttal is új belső terekkel várja a rajongókat. A főpálya és az Akadémiai Oktatóközpont terme közötti mobilfalat elbontották, és – a 2015-ös Eb-hez, illetve a 2018-as négyes döntőhöz hasonlóan – mobillelátót alakítottak ki a helyén. Ennek köszönhetően a csarnok befogadóképessége háromezer főre bővült.

A Novomatic Aréna nyugati oldalán, az 1-es számú szurkolói zónában a játékoké lesz a főszerep: 1500 négyzetméteren főként a fiatalok tölthetik el kellemesen az időt a mérkőzések előtt és között. A keleti oldalon a 2-es zónában többek között sörsátor várja majd a szurkolókat, a szuvenírboltban pedig egyedi FINAL4-os szurkolói pólók, hátizsákok, poszterek és további emléktárgyak vásárolhatók majd.

A helyre szóló napijegyek 10 ezer forintba kerülnek.

A pénteki elődöntőben 17 órától a Dinamo Kurszk az USK Prahával találkozik, majd 20 órakor a Sopron Basket a Jekatyerinburggal csap össze. A bronzmérkőzést és a döntőt vasárnap rendezik.

Magyarországon eddig kétszer került sor Euroliga final fourra: házigazdaként a MiZo Pécs 2004-ben bronzérmes lett, míg tavaly a Sopron ezüstérmesként végzett.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, SOPRON
ELŐDÖNTŐ
(április 12., péntek)
17.00: ZVVZ USK Praha (cseh)–Dinamo Kurszk (orosz),
20.00: UGMK Jekatyerinburg (orosz)–SOPRON BASKET (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
HELYOSZTÓK (április 14., vasárnap)
17.30: a 3. helyért
20.30: döntő (Tv: M4 Sport)