A kapitány és a lányok szombaton kezdik a sorozatot (Fotó: Dömötör Csaba)

A Székesfehérváron edzőtáborozó nemzeti csapat szakvezetője hangsúlyozta, a válogatott mindig azzal vág neki a selejtezőnek, hogy kijusson az Eb-re, de a mostani csoportbeosztást látva ez nem feltétlenül lesz könnyű. A kapitány hisz benne, s abban is, hogy mindjárt az első találkozón – szombaton Litvániában – bravúros sikert érhet el az együttes.

Székely Norbert úgy vélte, az 1997-ben Budapesten aranyérmes Litvánia ma már nem Eb-győztes szintű, de még mindig nagyon erős és rendkívül fizikális kosárlabdát játszik. Jövő szerdán, Miskolcon az albánok következnek, akikkel kapcsolatban megjegyezte, hogy szinte semmit nem tudnak róluk, és az elmúlt időszakban nem láttak olyan albán kosarast, aki nemzetközi szinten is megállná a helyét. Megemlítette, hogy a négyesből az orosz válogatott kiemelkedik, ám ellene sem fognak feltartott kézzel pályára lépni.

„Nálunk rendkívül jó a közösség és a csapatszellem, ami annak köszönhető, hogy az elmúlt években együtt dolgozott a keret nagy része. Remélem, ezúttal is olyan harcosak, lelkileg pedig olyan erősek lesznek, hogy sikerrel megvívják ezt a hat találkozót” – tette hozzá.

A szeptemberben harmadszor kinevezett Székely Norbert közölte, hogy az idő rövidsége miatt a taktikában csak kis változtatások lesznek, elsősorban a két visszavonuló játékos, Fegyverneky Zsófia és Nagy-Bujdosó Nóra pótlása miatt. Megemlítette, hogy a 16 fős keretből Theodoreán Alexandra sérülés miatt kiesett, és az első meccsig további három kosárlabdázótól elköszönnek.

A csapatkapitány Raksányi Krisztina megerősítette, hogy csapatszinten lesz nagyon erős a válogatott. Mint elmondta, mindegyiküknek az Eb-szereplés a célja, így már a soron következő két mérkőzésen mindent el fognak követni ezért.

Júniusban a csehországi Eb-n a Magyarország – még Stefan Svitekkel a kispadon – egy győzelemmel és három vereséggel a nyolcaddöntőig jutott, s végül a 9–12. helyen zárt.

A 2019-es Eb-nek Szerbia és Lettország ad otthont.

A MAGYAR KERET
Goree Cyesha, Krivacsevics Tijána, Simon Zsófia, Varga Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Gereben Lívia, Mansaré Anna Manty, Studer Ágnes (Atomerőmű KSC Szekszárd), Katona Szidónia, Lelik Réka, Medgyessy Dóra (Ceglédi EKK), Dubei Debóra, Határ Bernadett (Sopron Basket), Szabó Fanni, Zele Dorina (Aluinvent DVTK Miskolc), Raksányi Krisztina (PEAC-Pécs)

A VÁLOGATOTT EB-SELEJTEZŐI
2017. november 11.
Litvánia–Magyarország, Kedainiai 18.00

2017. november 15.
Magyarország–Albánia, Miskolc 20.00

2018. február 10.
Magyarország–Oroszország

2018. február 14.
Magyarország–Litvánia

2018. november 16.
Albánia–Magyarország

2018. november 21.
Oroszország–Magyarország