Lillard rekordot döntött, a Spurst is megverte a Clippers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.04.09. 09:57
null
Damian Lillard élete egyik legjobb meccsét játszotta a Utah ellen (Fotó: Twitter)
Megdöntötte a Blazers franchise-rekordját és két negyedben egymaga túldobta a Jazzt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában Damian Lillard – a Portland vezére 59 ponttal, közte kilenc triplával vezette sikerre csapatát. Kulcsfontosságú rangadót nyert meg San Antonióban, ezzel már nyugati negyedik a Clippers, a Heat washingtoni bravúrja és a Bulls brooklyni botlása miatt még nyílt a keleti nyolcadik hely sorsa, a Golden State pedig könnyedén szerezte meg sorozatban 14. győzelmét úgy, hogy visszatért Kevin Durant.

 

Portland Trail Blazers–Utah Jazz 101–86

Damian Lillard a csúcson. A Blazers vezére egészen elképesztő teljesítményt nyújtott ezen az estén, ugyanis két negyedben is egymaga (!) túldobta a teljes Jazzt – az első játékrészben 2620-ra, a harmadikban pedig 1918-ra „verte" az ellenfél teljes csapatát. Lillard végül 59 ponttal megdöntötte a franchise-rekordot, beállította saját karriercsúcsát kilenc triplával és kulcsfontosságú győzelemre vezette együttesét – innentől nekik elég egyet nyerni a hátralévő kettőből, vagy az is, ha egyet hibázik a Denver és bejutnak a rájátszásba. Az irányító nagyszerű teljesítménye egy egyébként pontszegény, a védekezésről szóló összecsapást döntött el, méghozzá elég hamar, hiszen nagyon korán 15 pont körülire nőtt a különbség – ugyan ennek a felét egyszer még eltüntette a Utah, a fordulás utáni újabb Lillard-őrület végleg lezárta a kérdéseket.

Oda a negyedik hely. Egyes poszton nagyon vékony volt megint a Jazz, hiszen George Hill továbbra sem bevethető, ráadásul a visszatérő Raul Neto bokája is kiment, így csak a halovány Mack, valamint az értékelhetetlen estét hozó Exum tudott játszani irányítóként. Ezen a poszton végül elment a meccs, hiszen Lillardot senki nem tudta hatástalanítani, de még csak megzavarni sem, ráadásul a gárda támadásban is nagyon akadozott érdemi karmester nélkül – Hayward és Gobert ugyan csipkedte magát, illetve Joe Johnson is igyekezett a padról, de nem tarthatták a lépést az 59 pontos Lillarddal. Ezzel a vereséggel lecsúsztak a nyugati ötödik helyre és zárásként mennek a Golden State-hez, majd a Spurshöz, most már mindenképpen bravúr kell a pályaelőnyhöz.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 59/27, Harkless 12, Leonard 9/9, McCollum 9/3
A Jazz legjobb dobói: Hayward 21/3, Gobert 13, J. Johnson 13/9

Brooklyn Nets–Chicago Bulls 107–106

Ez még fájhat. A Miami győzelmével együtt sokba kerülhet ez a botlás a Chicagónak, hiszen ismét egálban vannak a felek a tabellán, de hozzá kell tenni, hogy a tiebraker továbbra is a Bullsé, illetve a hátralévő sorsolás is a Bikák számára könnyebb. Nagyon közel voltak egyébként a győzelemhez, Jimmy Butler (33 pont, 5/5 tripla) mellett a visszatérő Dwyane Wade (25 perc, 14 pont) is jól játszott, bő négy perccel a vége előtt még kilenc ponttal vezettek a vendégek, ám a hajrát elrontották, leadták az előnyt, a végén beütöttek két faultot és kikaptak – Butler győztesnek szánt hármasa az utolsó pillanatban lejött a gyűrűről. A leolvadás és a nagyon elszúrt végjáték után az Orlando ellen játszik fontos meccset az együttes.

Dinwiddie bosszúja. A hátvéd a Bullsnál töltötte az előszezont, de még október 21-én kivágta őt a gárda, majd a Nets decemberben igazolta le a D-ligából. Azóta jó pár remek meccset játszott, most pedig a végén kivégezte a Chicagót: másfél perccel a vége előtt berámolt egy clutch hármast, majd az utolsó tizenhárom másodpercben, 103103 után 4/4 büntetőt süllyesztett el, amivel eldöntötte az összecsapást. Dinwiddie végül 19 ponttal (6/9 mezőnyből), négy gólpasszal és két labdaszerzéssel zárt, mellette ki kell emelnünk a szintén 19 egységig jutó (4/7 tripla) újonc LeVert játékát is, a ligautolsó pedig megszerezte idei huszadik győzelmét.

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 19/3, LeVert 19/12, Hollis-Jefferson 16
A Bulls legjobb dobói: Butler 33/15, Lopez 16, Grant 15/9

Charlotte Hornets–Boston Celtics 114–121

Thomas és Bradley volt a győzelem kulcsa. Nagyon fontos sikert könyvelhetett el a Celtics, de meg kellett érte küzdeni: hiába vezettek a nagyszünetben 17 ponttal a vendégek, a fordulás után eltüntette a különbséget a Hornets, sőt, a záró etapban már hét ponttal előrébb is jártak Walkerék. Innen kapta össze magát a Boston, Bradley két fontos hármasa után kézbe vette a dolgokat a 32 pontos Isaiah Thomas, 109109 után ötven másodperc alatt beszórt egy duplát, egy triplát és két büntetőt, majd dobatott még egy üres hármast Bradleyvel, ez pedig eldöntötte a találkozó kimenetelét. A két hátvéd mellett a rendkívül aktív Marcus Smart is dicséretet érdemel, a Stevens-legénység pedig ezzel a sikerrel ismét fél meccsre megközelítette a Clevelandet – igaz, az első kiemeléshez további Cavs-bakikra is szüksége lesz.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

A végére kifulladt a Charlotte. A parádés második félidőt produkáló, a periméter-védekezést borzasztóan összeszedő Hornets már kézbe vette a mérkőzést a negyedik negyedben, mielőtt ismét szétcsúszott hátul és visszasüllyedt oda, ahol az első félidőben volt. Az utolsó hat percben a Thomas-Bradley-Smart trió rendszeresen megbüntette Lambék védekezését, amit így nem tudtak ellensúlyozni elöl, kicsit elfáradt erre az időszakra az előtte remeklő együttes. Nekik ez a vereség egyébként nem számít már, viszont érdekesség, hogy Kemba Walker a franchise második legponterősebb szezonját futja (csak Glen Rice előzi meg), ráadásul ő a 10. az NBA története során, aki eléri a 240 triplát egy idényen belül. Emlékezzünk, Ray Allen óriási rekordja 269 volt Steph Curry megjelenéséig és idén ennél a 240-nél Curry, Thompson, Harden, Gordon és Thomas is többet süllyeszt el...

A Hornets legjobb dobói: Batum 31/12, Walker 23/6, Lamb 17/3
A Celtics legjobb dobói: Thomas 32/15, Horford 16/6, Crowder 15/3, Bradley 15/9

Orlando Magic–Indiana Pacers 112–127

Tarthatatlan indianai támadójáték. Ugyan a védekezésre kevesebb hangsúlyt fektettek a vendégek, támadásban ezúttal is nagyon működött a gépezet és folyamatosan eljutottak a gyűrűig – Paul George 37 pontot, hét pattanót és hat gólpasszt jegyzett, Turnerrel és Younggal együtt pedig 70 százalék felett céloztak mezőnyből. A mérkőzés nagy részében ziccerezett a remek formában lévő Pacers, a két középső negyedben kialakított közel húszpontos különbség pedig elégnek bizonyult a záró etapra – idei legjobb játékukat hozzák mostanában, zsinórban harmadszor nyertek és a Sixers-Hawks páros ellen zárják az alapszakaszt.

Vogel nem sokat tehetett. Az Indiana korábbi edzője kicsit sem tudta felkészíteni jelenlegi csapatát a Pacers ellen, idén 40-ra alulmaradtak George-ékkal szemben – ezúttal ráadásul le sem tudták lassítani a vendégek támadójátékát, a tréner szerint borzalmas védekezést mutattak be. Ugyan a Fournier-Ross páros tripláival (ketten együtt 10/17) igyekezett kapaszkodni a Magic, de az Indiana szűk 60 százalékkal dobott mezőnyből, 4533-ra nyerte a lepattanózást és 6438-ra kerekedett felül a festékben, értékelhetetlen produkciót nyújtott hátul a hazai alakulat.

A Magic legjobb dobói: Ross 29/18, Fournier 23/12, Gordon 17/3
A Pacers legjobb dobói: George 37/12, Turner 23/3, Young 14

Philadelphia 76ers–Milwaukee Bucks 82–90

Megvan a playoff. Ezzel a győzelemmel hivatalossá vált, hogy a Milwaukee ott lesz a rájátszásban, bár az egyelőre kérdés, hogy hányadik helyen – lehetnek ötödikek, hatodikak, de még hetedikek is. Ezért a sikerért egyébként meg kellett dolgozni, a gyenge támadójátéknak köszönhetően félidőben még a Sixers vezetett, de a fordulás után még egyet csavartak a védekezésen a vendégek, a harmadik negyedben 22 százalékon, a teljes második félidőt tekintve pedig 29.7 százalékon (11/37) tartották mezőnyből a Philly-t – ez, megspékelve Antetokounmpo kosaraiaval, végül elégnek bizonyult. Middletonnak viszont az utóbbi meccseken nagyon nem megy, az ő támadójátékára pedig szükségük lenne, ráadásul Brogdon is sorozatban ötödik találkozóját hagyta ki, igaz, a hírek szerint ő legkésőbb a rájátszásra visszatér.

Tűzerő nélkül. Jó pár meghatározó játékosát nélkülözi jelentős ideje a Sixers és ez ezúttal is meglátszott, ugyan a Holmes-Saric párosban motoszkált valami, de összességében nem tudtak mit kezdeni a Bucks védekezésével. Hiába vezettek a félidőben, ahogy szigorítottak a vendégek, úgy váltak teljesen esélytelenné McConnellék, nem volt senki, aki kicsit megtolta volna a szekeret, aki egymaga megoldott volna egy-két támadást. Zsinórban hatodik vereségüket jegyezték, így már csak a Brooklyn van mögöttük Keleten és ha nem nyernek már meccset, akkor a liga negyedik legrosszabb mérlegével zárnak.

A 76ers legjobb dobói: Holmes 17/9, Saric 14/3, Luwawu-Cabarrot 12/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 20, Monroe 17, Dellavedova 14/6

Washington Wizards–Miami Heat 103–106

Foggal-körömmel. Komoly bravúr volt ez a közel reménytelen helyzetben lévő Heattől, de most nagyot harcolt a floridai alakulat. Hassan Whiteside emelhető ki leginkább, hiszen a center kereken harminc pontot vert be 12 pattanó és három blokk mellett, ráadásul utóbbiból egy az utolsó másodpercekben érkezett, amikor betakarta Bradley Bealt tripladobás közben – vezérletével tíz ponttal nyert a festékből a Miami. A végig szoros, kiélezett meccset (17 alkalommal változott a vezető kiléte) a hajrában a pontosság döntötte el, John Wall kulcspillanatban elrontott egy büntetőt, míg James Johnson 11 másodperccel a vége előtt megoldott egy izolációs helyzetet, amivel visszavette a vezetést a Heat – ezt követően Josh Richardson ellopott egy labdát, elsüllyesztett két büntetőt, majd jött Whiteside említett blokkja. Erik Spoelstra csapata elöl-hátul óriási teljesítményt nyújtott, így még mindig ott van a playoff-harcban, igaz, a Cavs, majd ismét a Wizards ellen kellene nyerni a révbe éréshez.

Kevés volt a Washington. John Wall és Bradley Beal 11/33-at dobott mezőnyből és 13 gólpassz mellett 13 eladott labdát is jegyzett ez a duó, minden jó megoldásukra jutott legalább egy rossz is, ez pedig nem fért bele ezúttal. Így is nagyon közel álltak a sikerhez, de a végjátékban rendre rossz döntéseket hoztak a fővárosiak, vagy ha jót, akkor sem tudták pontosan kivitelezni, ezt pedig megbüntette a Miami – bár csak egyetlen játék hiányzott az üdvösséghez, de így lépéshátrányba kerültek a Torontóval szemben a keleti harmadik helyért vívott harcban.

A Wizards legjobb dobói: Morris 21/9, Wall 16/3, Beal 16/3
A Heat legjobb dobói: Whiteside 30, T. Johnson 19/9, Dragic 18

San Antonio Spurs–Los Angeles Clippers 87–98

Mestermunka. Fizikális, kemény mérkőzést vívtak egymással a felek, a Spurs sem spórolt, de az élesebb, motiváltabb Clippers ezúttal jobbnak bizonyult még idegenben is – ezzel 31-re hozta a két csapat egymás elleni szériáját az alapszakaszban. Chris Paulék borzasztó keményen védekeztek, főleg a festékben, a Griffin-Jordan páros 35 ponttal és 25 lepattanóval jelentkezett, a periméterről Paul (19 pont, 8-8 pattanó és gólpassz) mellett Redick és Crawford igyekezett lendületet adni, vezérletükkel pedig a második félidőben már végig a Los Angeles kontrollálta a játékot. A negyedik negyedben már esélyt sem adtak a San Antoniónak, a meglepően szervezett védekezés felőrölte a hazai alakulatot, így a Clippers minden tekintetben remek munkát végezve aratott kulcsfontosságú idegenbeli győzelmet – ezzel utolérte és a tiebraker miatt meg is előzte a Jazzt a negyedik helyért folyó harcban.

Ennyit jelent a motiváció? Amíg a sorozatban ötödik győzelmét arató, elöl-hátul rendkívül éles Clippers végig fegyelmezett és pontos játékot mutatott be, addig a már tét nélkül kosarazó hazaiaknál rengeteg apró hiba csúszott a gépezetbe, ami egy ilyen szinten védekező ellenféllel szemben nem fér bele. Gregg Popovich szerint a játékok végrehajtása nagyon harmatos volt ezúttal, így hiába volt közel teljes a csapat (csak Green és Murray hiányzott sérülés miatt), egyedül Kawhi Leonard dicsérhető náluk. A tréner egyébként nem fog senkit pihentetni most már a hátralévő két találkozón, sőt, jó eséllyel a két sérült is visszatér még a rájátszás előtt.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 28/15, Aldridge 18, Gasol 15/3
A Clippers legjobb dobói: Paul 19/3, Griffin 18, Jordan 17

Golden State Warriors–New Orleans Pelicans 123–101

Kevin Durant visszatért. Február 28-a óta először léphetett pályára a Warriors klasszisa és rögtön kapott is 31 percet a visszarázódásra, bár ezt a meccs alakulása nem indokolta volna – még Steph Curry nélkül is nagyon könnyedén hozta a győzelmet a ligaelső, Thompsonék pihenőt is kaptak Steve Kerrtől. Duranten itt-ott érződött némi rozsda (bár rögtön az első támadást ő fejezte be egy betörés-zsákolással), a triplái nem ültek és csak 6/15-tel zárt mezőnyből, de 16 pontja mellett 10 lepattanót és hat gólpasszt is jegyzett, összességében meggyőző játékkal tért vissza a kiesése után egy időre összezuhanó, azóta viszont sorozatban 14. győzelmét jegyző gárdába. Ismét ki kell emelnünk a remekül beszálló kispadot, Iguodala, McGee és Clark is sokat tett hozzá, de azért a nagy öröm közepette említsük meg, hogy Curry megint a rájátszás előtt bajlódik kisebb sérüléssel, ráadásul most Matt Barnes bokája is kiment...

Ennyi volt a New Orleansban. Most sem Cousins, sem Davis (de Moore, Pondexter és Asik sem) nem lépett pályára a vendégeknél, így pedig érthetően nem lehettek vérmes reményeik – az első félidőben még közel tudtak maradni, a harmadik negyed elején viszont eldöntötte a meccset a Warriors. A magasemberek híján Ajinca próbált élni a játékpercekkel, illetve a Cook-Crawford duó javított a statisztikáin, de ebben az estében most ennyi volt számukra – most még elmennek a Lakershez, mielőtt Portlandben befejezik a szezont.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 20/9, Clark 17/3, McGee 16, Durant 16
A Pelicans legjobb dobói: Cook 22/6, Crawford 21/3, Ajinca 17

NBA, ALAPSZAKASZ
Brooklyn Nets
–Chicago Bulls 107–106
Charlotte Hornets–Boston Celtics 114–121
Orlando Magic–Indiana Pacers 112–127
Philadelphia 76ers–Milwaukee Bucks 82–90
Washington Wizards–Miami Heat 103–106
San Antonio Spurs–Los Angeles Clippers 87–98
Portland Trail Blazers–Utah Jazz 101–86
Golden State Warriors–New Orleans Pelicans 123–101

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik