Férfi kosár Ek: sérülésektől tizedelt Szolnok utazott Törökországba

GYŐRI FERENC (IZMIR)GYŐRI FERENC (IZMIR)
Vágólapra másolva!
2019.01.22. 17:30
Több sebből vérzik a FIBA Európa-kupa csoportkörének 4. fordulójára készülő Szolnok. A magyar bajnok török ellenfele ráadásul megerősödött a legutóbbi találkozás óta. 

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kedd reggel kellemetlen meglepetéssel szolgált Báder Márton, a szerda este a török Pinar Karsiyaka vendégeként pályára lépő Szolnoki Olaj KK klubigazgatója: Jaylin Airington nem utazik el a csapattal, mert izomsérüléssel bajlódik. Így nem maradt más választás, Vojvoda Dávid az eredeti tervekkel ellentétben mégsem kapott pihenőt a FIBA Európa-kupa második csoportkörének negyedik fordulós mérkőzésére, hanem az együttessel tartott Izmirbe, hiszen három kulcsjátékosa hiányát biztosan nem bírná el a gárda. Jaylin Airington nem utazik el a csapattal, mert izomsérüléssel bajlódik. Így nem maradt más választás, Vojvoda Dávid az eredeti tervekkel ellentétben mégsem kapott pihenőt a FIBA Európa-kupa második csoportkörének negyedik fordulós mérkőzésére, hanem az együttessel tartott Izmirbe, hiszen három kulcsjátékosa hiányát biztosan nem bírná el a gárda.

VOJVODA AZ ELLENSZERT KERESI

„Egy kicsi esélyünk van még, meg kell próbálni a lehetetlent. Sztrahinja és Jaylin nélkül nem lesz egyszerű dolgunk, de nem azért megyünk fel a pályára, hogy olyan verést kapjunk, mint Würzburgban. Meg kell mutatni, hogy van tartása a csapatnak, és játszani egy jó meccset, de muszáj észnél lennünk. Igyekszünk kellő agresszivitással, kemény játékkal kirukkolni – meglátjuk, mire lesz elég. Otthon az első félidőben jól teljesítettünk a törökök ellen, ám a nagyszünet után agresszív védekezéssel álltak elő, amire nem számítottunk. Ennek meg kell találnunk az ellenszerét, továbbá a legjobbjaikból egyénileg is készültünk, hat-hét meghatározó játékosuk ellen csak a jó csapatvédekezés segíthet. A támadásaink az elmúlt másfél hónapban akadoznak, ennek nem nagyon tudjuk az okát, talán az lehet a baj, hogy nem igazán volt lehetőségünk öt az öt ellen edzeni a sérülések miatt” – fogalmazott Vojvoda Dávid, a szolnokiak hátvédje.

Kettőt sem lesz könnyű, Airington mellett ugyanis a saroksérülése miatt hetek óta harcképtelen Sztrahinja Milosevics szolgálatait is nélkülöznie kell Dragan Alekszics edzőnek, a szerb magasbedobó szerdán kezdi el az edzéseket magyar földön. A gárdával egy gépen utazott Isztambulig Garami József, korábbi jeles labdarúgóedző, hogy folytassa útját Antalya felé, ahol az MTK edzőtáborozik, és Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, aki Bakiba tartott és nagy érdeklődést mutatott a hazai kosárlabdasport történései iránt.

A negyedik számú európai sorozat legutóbbi fordulója borzalmasan sült el a magyar bajnok számára, 47 pontos (118–71) vereséget szenvedett a német s.Oliver Würzburg otthonában, ami klubtörténeti súlyossággal bírt. S bár természetesen megpróbál belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba a továbbjutást illetően az Olaj, lássuk be, a győzelme nem tűnik reálisnak. A motivációval viszont nem lehet probléma, ugyanis még egy nagy különbségű fiaskóba egyik játékos és a szakmai stáb sem szeretne belefutni.

Talán a legkeményebb csoportba kerültünk a FIBA Európa-kupában – taglalta Dragan Alekszics, már Törökországban. – Elég nehéz a heti két mérkőzés mellett a helyzetünk, a sérülések miatt jelenleg hét emberre hárul a feladatok nagy része. Remélhetőleg nem dőlnek ki újabb játékosaink a rotációból, ez nagyon fontos lenne az előttünk álló feladatok miatt.”

Hozzátette, hogy a szokottnál jelentősebb szerepet kaphatnak a fiatalok, vagyis Csák Bence, Frikker Marcell és Rudner Gábor.

Az sem könnyíti meg a Szolnok boldogulását, hogy a Karsiyaka még messze nem jutott tovább, szüksége van a sikerre. A török bajnokságban hat győzelemmel és nyolc vereséggel, az alapszakasz fél távjánál kilencedik – hasonló mérleggel rendelkezik, mint az Euroliga-résztvevő Darüssafaka. S ha már az elitsorozatot említjük, a Szolnok idegenbeli 74–70-es legyőzése óta két remek kosarassal is erősített a Karsiyaka. Közülük az amerikai bedobó, Christopher Evans az egyik spanyol Euroliga-csapattól, a Gran Canariától érkezett és szerdán debütálhat török állomáshelyén. Birkan Batuk bajnokit már játszott, 11 pontot szerzett a Bahcesehir elleni 103-ból, s természetesen a győzelem sem maradt el, ő az Anadolu Efes szintén euroligás együttesében vált létszámfelettivé.

Izmirben a tengerparthoz közeli szállás elfoglalását követően Alekszics mester még vezényelt egy esti edzést a tízfős keretnek – minden más kiderül élesben.

KOSÁRLABDA
FÉRFI FIBA EURÓPA-KUPA
2. CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
I-CSOPORT
18.30:
Pinar Karsiyaka (török)–Szolnoki Olaj

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik