Kyan Anderson számára vonzó volt, hogy a Falco kifejezetten őt akarta szerződtetni (Fotó: AFP)

 

– Álmos a hangja, most ébredt?
– Igen, vagyis nemrégen. Fáradt vagyok, az elmúlt három napban sokat dolgoztam: edzettem, dobtam, súlyzóztam – válaszolta lapunknak a texasi Forth Worthben élő Kyan Anderson, az ősztől ismét a Bajnokok Ligájában szereplő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely új, 28 éves, 180 centis amerikai irányítója.

– Hogyan került képbe a 2019-es magyar bajnok?
– Amikor Németországban lefújták az idényt, megkérdezte az ügynököm, mit szeretnék, mert igen sokan keresnek. Azt feleltem, jó lenne olyan csapatnál folytatni, amellyel a bajnoki címért küzdhetünk, és amelyik nemzetközi kupában is indul. Ám ennél is fontosabb volt, hogy engem akarjanak, rám legyen szükségük, ne a második vagy harmadik opció legyek, akit azért keresnek meg, mert az első vagy második választottat nem sikerült szerződtetni. A tökéletes megoldást kerestem.

– Feltehetően a magyarnál nívósabb bajnokságból is keresték, hiszen ragyogó idénye volt a Göttingennél, tizenöt pontos átlaggal.
– Igen, ám amikor még Gasper Okorn vezetőedző is beszélt velem, hogy milyen szerepet szánna nekem, ha aláírok, tudtam, elfogadom az ajánlatukat.

– Tudott valamit a tárgyalásokat megelőzően a magyar bajnokságról, a Falcóról?
– Terry Allen, aki a Göttingennél csapattársam volt a csonka évadban, játszott korábban Körmenden, így beszámolt a körülményekről, a színvonalról, a csarnokokról, az országról és a szurkolókról. De nekem ezek mellékesek: hűséges vagyok, ha elköteleződöm, onnantól kezdve csak arra figyelek, ami a munkával jár.

– Nem riasztotta el, amit hallott? Azért az NB I mégsem a Bundesliga.
– Miért, kellett volna? Nézze, játszottam Koszovóban, igaz, csak egy fél idényt. Nálam az az időszak meghozta az átalakulást, sokat tanultam abból a hat hónapból, mert ott aztán tényleg rengeteg szokatlan körülménnyel szembesültem, de nem feltétlenül rossz értelemben. Minden mögött ott van egy nagyobb valami, ez is ilyen volt.

 „ÉRTÉKELJÜK, HOGY MINKET VÁLASZTOTT”
Gasper Okorn, a Falco edzője: – Ahogy mindenkinek, neki is bizonyítania kell évről évre, de amikor megtudtuk, hogy szabad, és beszállhatunk érte a versenybe, nagyon lelkes lettem. Külön öröm, hogy érdekli a klub története, és már arra is hajlandó volt, hogy selejtezőt játsszon – akkor tárgyaltunk vele, amikor még nem volt biztos a főtáblás helyünk a Bajnokok Ligájában. Tetszik a játéka, nem volt kérdésem vele kapcsolatban, mindannyian értékeljük, hogy ilyen remek idény után minket választott, még úgy is, hogy nem ajánlhattunk neki olyan szintű fizetést, mint, mondjuk, egy VTB-ligás csapat.

– Göttingenben elképesztően sikeres idénye volt. Mitől lett a bajnokság tizenegyedik legjobb dobója és a csapat kulcsembere?
– Ritmust fogtam, pedig rosszul indult az idényem. Sok sérülés után érkeztem, nem volt időm a teljes rehabilitációra, de a klub azonnal a legjobbat várta el tőlem. Így aztán néhány meccs után leültünk az edzővel, megbeszéltük, mi a helyzet, és rögtön egy platformra kerültünk. Jobb lett a hozzáállásom a játékhoz, mert tisztáztuk, mit akar tőlem. Ezután nagyszerű ritmusba kerültem, ilyenkor nehéz engem megállítani. Nem számított, ki az ellenfél, úgy álltam oda, legyőzöm.

– Volt harminckilenc és harmincpontos meccse is. Miként tekint magára, irányítóként vagy góldobó hátvédként?
– Egyértelműen irányító vagyok, de ha a helyzet azt kívánja, góldobó.

– Miben érzi szükségét a javulásnak?
– Az életvitelemen kell javítani, az egészségemre jobban vigyázni. Ebben benne van, mit eszem – nehezen mondok nemet a steakre... –, többet kell nyújtani, főleg azért, mert egyre idősebb leszek. Fiatalon nem foglalkozol ilyenekkel, de már muszáj.

– Mik az egyéni céljai?
– Amikor elkezdtem játszani, az NBA-re voltam rákattanva, ahogyan milliók Amerikában. Az egyetemi évek alatt és után is úgy éreztem, ott a helyem. Aztán nem sikerült bekerülnöm, és szinte minden este ezen kattogott az agyam, megevett, szétfeszített belülről a gondolat, miért nem sikerült. Ez ráment a játékomra is, mert nem tudtam kontrollálni a gondolataimat. Tudtam, ezt el kell engednem, végül így is lett, és azóta újra élvezem a játékot. Szeretném a legtöbbet kihozni a lehetőségeimből. Ha ez most a lehető legjobb BL-szereplés a Falcóval, akkor azt. Ha később az Euroliga egy sztárcsapattal, akkor azt.

– Egyedül érkezik augusztusban az alapozásra?
– Igen, noha a barátnőmmel, aki Los Angelesben él, már beszélgettünk arról, később esetleg csatlakozik hozzám. De nem tudjuk, miként alakul a koronavírus-járvány, azon is múlik.

– A texasi keresztény egyetemre járt. Milyen élményeket szerzett?
– A kosárlabdázás része elképesztően jó volt, bekerültünk a Big12-be, ami csúcs az iskolának és nekünk is. Az ESPN szinte minden meccsünket élőben közvetítette, nagyon élveztem. Én a saját városomban jártam a suliba, tíz percre volt az iskola az otthonomtól, így nagyszerű volt, hogy a család láthatott játszani. A tanulás kemény, mivel magániskola, mindenből a nehezebb részt kaptuk. Egyébként szociális munka szakon végeztem, de csak az első évben voltam kollégista, a többi három évben otthonról jártam iskolába.