Párizs 2024: két selejtezőtornán harcolhatja ki a részvételt a női 3x3-as kosárcsapat

Vágólapra másolva!
2023.11.21. 12:27
null
Két lehetősége is lesz a magyar válogatottnak kvalifikálni az olimpiára (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Két selejtezőtornán harcolhatja ki a részvételt a jövő nyári, párizsi olimpiára a magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának keddi beszámolójából kiderül, hogy a sportág nemzetközi szövetsége (FIBA) közzétette a 3x3-as kosárlabdázók november 1-jén zárult világranglistáját.

Ez alapján az első három helyezett – a nőknél Kína, Franciaország és az Egyesült Államok – már biztosan ott lehet a párizsi játékokon, míg a többiek ranglistapontjaikat olimpiai selejtezőtorna-részvételre válthatják. A rangsorban ötödik magyar női válogatott két tornán, az elsőn és a harmadikon vehet részt, míg a férfiválogatott nem kvalifikált.

Az első megméretésre, amelyről egy csapat jut kvótához, április 17-18-án kerül sor. A magyarok ellenfelei Hollandia (8.), Azerbajdzsán (11.), Egyiptom (13.), Mongólia (19.) és Chile (21.) lesznek, továbbá a rendező ország kontinensének ismeretében még egy válogatott a világranglistáról.

Amennyiben nem sikerül a kvalifikáció, a magyarok a június végi harmadik tornán próbálkozhatnak ismét: a 16 válogatottat felvonultató eseményről három csapat szerez indulási jogot a párizsi olimpiára.

A férfiválogatott a világranglista 36. helyén, 23. európai nemzetként állt a november 1-jei záráskor, így nem harcolta ki az olimpiai selejtezőn való részvételi lehetőséget.

Az ötkarikás játékokon nemenként nyolc csapat vehet részt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik