Kosárlabda: ismét NBA-edző tartott előadást a pécsi konferencián

Vágólapra másolva!
2023.07.16. 20:37
null
Chris Finch (Fotók: Dunántúli Napló/Laufer László)
Chris Finch, az észak-amerikai profi bajnokságban (NBA) szereplő Minnesota Timberwolves főedzője, a IV. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia sztárvendége szerint a hibákból többet lehet tanulni, mint a sikerekből.

 

– Kinek a közbenjárásával került a pécsi konferenciára?
– Elsősorban Németh László megkeresése miatt jöttem – válaszolta a Nemzeti Sportnak adott interjúban Chris Finch, az észak-amerikai profi bajnokságban szereplő Minnesota Timberwolves főedzője, a IV. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia sztárvendége. – Azóta jóban vagyunk, hogy ő a brit férfiválogatott szövetségi kapitánya volt, én pedig kezdő edző. Aztán dolgoztam neki, ellenfeleket térképeztem fel Nick Nurse-szel, a Philadelphia 76ers edzőjével, akivel szoros kapcsolatban állok, és aki a tavalyi konferencián szerzett nagyszerű élményeit nekem is elmesélte.

– Járt már hazánkban?
– Számtalanszor – turistaként és edzőként is. Négy éve édesapámmal ketten is jártunk Magyarországon látogatóban. Korábban játékosként is jártam itt, felkészülési tornákon.

– Mit gondol a magyar kosárlabdáról?
– Nekem úgy tűnik, hogy stabilizálódott és előre is lépett az elmúlt években – válogatott és klubszinten is.

– Az első előadását a támadójátékról tartotta, nyilván elsősorban az NBA „szemüvegén” keresztül. Mit gondol, visszatér valaha a védekezésen alapuló kosárlabda, vagy afelé halad a sportág világszinten, hogy egyre több pont születik a mérkőzéseken?
– Valamikor igen, úgy hiszem, visszatér, de ebbe az apróbb szabályváltozások is közbeszólhatnak.

– Kalandos út vezetett odáig, hogy az NBA-ben lett főedző. Mindig is erre vágyott?
– Egyáltalán nem tűztem ki ezt célnak, amikor elkezdtem edzőként dolgozni. Az igazi siker maga az utazás, a munka, ahogyan eljutunk valamikor valahová. Leginkább a pillanat szülte, hogy idáig jutottam. Fiatalon kezdtem, Európában sikeres karrierem volt, és aztán szerencsém volt, hogy éppen valami olyat kerestek, amiben én jó voltam.

– Az európai karrierje során volt egy furcsa és rövid története Németországban...
– Valóban, a tizenhat élvonalbeli klub közül talán az egyik legszerényebb költségvetéssel vágtunk az idénynek a Giessennel, s noha jól kezdtünk, megvertük a bajnokesélyes Alba Berlint, utána jöttek a sérülések, belekerültünk egy negatív spirálba, a fiatalok még nem bírták el a felelősséget, nem volt elég rutinjuk, ami az én hibám is volt, mert én szerződtettem őket. Kirúgtak tizenhét meccs után, levontam a következtetéseket. Hiszem, hogy a hibáinkból sokkal többet tanulunk, mint a sikereinkből.

– Melyik edző volt a legnagyobb hatással az ön munkájára?
– Leginkább az Indiana Egyetem legendája, Bobby Knight, de rám is az vonatkozik, mint a legtöbb kollégámra, azaz a saját edzőimtől és azoktól tanultam a legtöbbet, akikkel együtt dolgoztam másodedzőként.

– Milyen idényt vár a Timberwolvestól, amely idén a playoff első fordulójában kiesett a későbbi bajnok Denver Nuggets ellen?
– Abban bízunk, hogy több szerencsénk lesz a sérülésekkel, mert az előző évadban emiatt sok problémánk volt, és nem a képességeinknek megfelelő eredményt értünk el. Elég, ha csak azt említem, hogy Karl-Anthony Towns, a kulcsemberünk több mint ötven meccset kihagyott...

– Az Egyesült Államok világbajnoki kerete kapcsán sokan fanyalogtak, hiszen jó és fiatal játékosok alkotják, de nincsenek benne szupersztárok. Ön mit vár az augusztusi világbajnokságon az együttestől, amely ugye legutóbb leszerepelt és minden idők legrosszabb eredményeként hetedik lett?
– Hiszek Steve Kerr szövetségi kapitányban és a segítőiben, okos és kreatív stábot alkotnak, biztos vagyok benne, hogy kihozza a maximumot ebből a fiatal együttesből. Sokuknak meghatározó élmény lesz a világbajnokság, ahol rutinos és dörzsölt riválisokkal találkoznak. Fontos lesz, hogy megtalálják a saját játékukat, amiben ők jók, s hogy a megfelelő hierarchia kialakuljon a csapaton belül.

Chris Finch és a szerző
Chris Finch és a szerző

 

CHRIS FINCH – NÉVJEGY
Születési év/hely: 1969. november 6., Cambridge, Egyesült Államok
Nemzetisége:  amerikai
Klubjai játékosként: Sheffield Sharks (angol, 1993–1997)
Klubjai edzőként: Sheffield Sharks (angol, 1997–2003), Giessen 46ers (2003–2004), Euphony Bree (belga, 2004–2007), Dexia Mons-Hainaut (belga, 2007–2009), Rio Grande Valley Vipers (amerikai, 2009–2011), Houston Rockets (NBA, másodedző, 2011–2016), Denver Nuggets (NBA, segédedző, 2016–2017), New Orleans Pelicans (NBA, segédedző, 2017–2020), Toronto Raptors (NBA, másodedző, 2020–2021), Minnesota Timberwolves (NBA, főedző, 2021–), brit szövetségi kapitány (2008–2012)
Kiemelkedő eredményei játékosként: brit bajnok (1995), Brit Kupa-győztes (1995)
Kiemelkedő eredményei edzőként: brit bajnok (1999), 2x Brit Kupa-győztes (1999, 2000), belga bajnok (2005), FIBA Európa-kupa-döntős (2008), D-liga-bajnok (2010)
Rátgéber László
Rátgéber László
Volt mire figyelni a nyitónapon
Vasárnap kora reggel is több mint kétszáz lelkes edző és trénerpalánta ült a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia lelátóin, amikor Rátgéber László hivatalosan is megnyitotta a IV. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciát. A szervező ezúttal is az ötletgazda, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, a Rátgéber László Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, korábbi női és férfi szövetségi kapitány, Euroliga-győztes edző, aki röviden köszöntötte és üdvözölte a megjelenteket, majd Báder Márton, a honi szövetség elnöke éltette az immár hagyományosnak is mondható eseményt, s hangsúlyozta, milyen nagyszerű, hogy Magyarországon ilyen minőségi konferenciát rendeznek. Báder elmondta, a sportágban eddig kiemelkedő évünk van, hiszen a felnőtt női válogatott Európa-bajnoki negyedik helyezése kiugró eredmény. Ezután a rendezvény sztárvendége, az észak-amerikai profi bajnokságban (NBA) szereplő Minnesota Timberwolves amerikai edzője, Chris Finch tartott nagyszerű előadást a támadójátékról, s később már gyakorlati foglalkozást vezetett – az akadémia nebulóinak segítségével. Délután többek közt a török Erdem Can is remek előadást tartott – ő másodedzőként Euroliga-győzelmet ünnepelhetett a Fenerbahcéval, ugyanebben a minőségben dolgozott a Utah Jazznél, nemrég pedig kinevezték a kétszeres Euroliga-győztes, szintén török Anadolu Efes vezetőedzőjének. A konferencia hétfőn újabb plenáris és gyakorlati előadásokkal folytatódik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik