Az utolsó percben jött a feketeleves – egypontos vereség a törököktől

Vágólapra másolva!
2023.06.16. 12:03
Folytatta a szereplését a magyar női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokságon. A Szlovákia elleni győzelem után keményebb dió, Törökország következett. A magyar csapat szinte végig vezetett, a negyedik negyed előtt kilenc ponttal, de az utolsó játékrészben feljavultak a törökök, és végül egy ponttal nyertek.
A végjáték a törököknek sikerült jobban (Fotó: Koncz Márton) MÉG TÖBB FOTÓÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A végjáték a törököknek sikerült jobban (Fotó: Koncz Márton) MÉG TÖBB FOTÓÉRT KATTINTSON A KÉPRE!


KOSÁRLABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG
2. FORDULÓ
D-CSOPORT (Ljubljana)
Magyarország–Törökország 68–69 (18–13, 16–13, 17–16, 17–27)
Ljubljana, 300 néző. V: 
Chueca (spanyol), Kozlovskis (lett), Vujicsics (montenegrói).
TÖRÖKORSZÁG:
 CAKIR 8, UZUN 15/3, Akalan 10/6, Bayram 4, MCCOWAN 14.
Csere:
 Erdogan, Yildizhan 3/3, Fitik 5/3, Ural 4, Güner 3, Önar 3/3.
Szövetségi kapitány:
Ekrem Memnun
MAGYARORSZÁG:
 Studer 4, LELIK 18/12, DUBEI 8, GOREE 14/6, Kiss V. 13/6.
Csere:
 Aho N., Határ 4, Kányási, Ruff-Nagy 7/6, Török Á.
Szövetségi kapitány: 
Székely Norbert
Az eredmény alakulása.
4. perc: 3–5. 6. p.: 7–12. 7. p.: 8–14. 9. p.: 10–18. 16. p.: 22–24. 20. p.: 22–32. 24. p.: 34–40. 29. p.: 39–50. 32. p.: 46–51. 37. p.: 56–63. 38. p.: 62–66. 40. p.: 67–67
MESTERMÉRLEG
Ekrem Memnun:  –
Ahogy mindegyik, ez a mérkőzés is nagyon fontos volt nekünk. Sok fiatal játékos van a keretünkben, és ahogy a szerbek elleni elvesztett meccs, úgy a magyarok elleni győzelem is sokat segít nekünk a fejlődési folyamatban, amin most átmegyünk. Örülök, hogy ismét nyerni tudtunk az Európa-bajnokságon, ahol az utóbbi időben nem voltunk túlságosan sikeresek. Senki sem mondta, hogy könnyű lesz, a magyar csapat tele van tehetséges kosárlabdázókkal, remek együttes, tiszteljük, de megmutattuk, hogy fel tudjuk velük venni a versenyt. Nagyszerűen küzdöttünk, a játékban még fejlődnünk kell, de ha így folytatjuk és önbizalmat szereznek a játékosaink, bizonyíthatják, mennyi potenciál rejlik bennük.

ÖSSZEFOGLALÓ

Ahogyan utaltunk is arra, nem nagyon tudtuk hová tenni Törökországot, a mieink második riválisát az Európa-bajnokságon. Féltünk tőle, meg nem is, de hogy nem kutyaütő együttesről van szó, azt bizonyította azzal, hogy sokáig partiban volt a címvédő Szerbiával.

A mérkőzés előtt Paul Nilsennel, a FIBA nőikosárlabda-szakírójával beszélgettünk, aki elmondta, a török válogatott nagyon veszélyes ellenfél, de a mieink malmára hajthatja a vizet, hogy Teaira McCowannek fél lába van, míg Tilbe Senyüreknek annyi sincs, nem heverte ki a szerbek elleni találkozón összeszedett sérülését, bekötött lábbal, melegítőben szomorkodott a kispadon. Mint bő két és fél órával később kiderült, az a fél láb is eldönthet egy szoros találkozót…

Noha Székely Norbert szövetségi kapitány a fülünk hallatára még úgy tervezett, a megfelelő magasság biztosítása érdekében a kezdő csapatba jelöli Határ Bernadettet, végül nem tette, ugyanazzal az ötössel álltunk fel, amellyel a szlovákok ellen. A padról érkező Aho Nina kisebb sérüléssel bajlódott, de be lehetett őt vetni.

A mérkőzésen kezdetben a küzdő jelleg dominált, de az első néhány perc magyar ponttalansága után Lelik Réka és Kiss Virág is betalált kintről – centerünk lassan az egyik legjobb nehéztüzérünk lesz, ha így folytatja, fontos fegyver lehet külső posztokon is.

Hihetetlen jelenet zajlott le az első negyed utolsó másodperceiben: McCowan kihagyott ziccere után kiszedett egy labdát a négylábú tartójából és elhajította (technikai hibát nem kapott, figyelmeztetést sem, feltehetően nem látták az esetet a játékvezetők). Aztán visszakocogott, leszedett egy lepattanót, és eladta a labdát, de Ruff-Nagy Dórának már nem volt ideje betalálni a világ végéről.

A második negyedben visszaköszönt az összecsapás elején látott modor, a labdavezetési hiba, elrontott passz miatt szabadon heverő labdákért óriási harc zajlott földön és levegőben, viszont nem jöttünk ki rosszul mindebből, folyamatosan mi jártunk előrébb. Megérte időt kérni a félidő előtti utolsó pillanatokban, a felrajzolt figurát tökéletesen végrehajtották a mieink, Határ Bernadett dobott középtávoli tempót üres elzárás után (34–26 ide).

McCowan sajnos jobban élt, mint egy nappal korábban, szorgosan gyűjtögette a pontokat, de döntő hatást ekkor még nem tudott gyakorolni a mérkőzés kimenetelére. Amikor nem alakult ki dobóhelyzet, játékosaink elővették a kreatív énjüket (elsősorban Lelik és Dubei Debóra), öröm volt nézni, hogy sokkal felszabadultabban kosárlabdáznak, mint a szlovákokkal szemben, akiket kötelező volt megverni.

A 16. percben aztán megállt bennünk az ütő: Határ ráesett a korábban sérült térdére, le kellett őt cserélni, és azonnal be is ment az öltözőbe, szerencsére hamar visszatért onnan, sőt, pályára is léphetett. A támadóidő körüli kisebb mizéria miatt néhány percig állt a játék, 46–39-re vezettünk, és valahogy nem éreztük a levegőben, hogy gond lehetne. Pláne akkor, amikor Ruff-Nagy a 29. percben beverte a második tripláját is a mérkőzésen, így már 11 ponttal álltunk jobban.

A negyedik negyed azonban rosszul kezdődött, a gyűrűt sem alig találtuk el, miközben Sevgi Uzun két duplát is szerzett, aztán jöhetett két török büntetődobás – Székely mester kikérte az idejét, hogy változtatásra bírja csapatunkat. Ötre zárkózott a rivális, ekkor Studer Ágnes faulttal együtt talált be, csak a büntetője nem ment be… Szegény Studer kapott egy nagy vállast is, a támadóhibát követően meg átdobta a gyűrűt. Három volt már csak a differencia, ekkor Goree Cyesha látszólag létfontosságú és életbevágó triplát hintett, ám a túloldalon szintén hárompontos képében érkezett rá a válasz.

Négy és fél perccel a vége előtt Székely Norbert challenge-et kért, az eredeti ítélet szerint magyar játékosról ment ki a labda, és a játékvezetők a videózás után helyben is hagyták a döntésüket. Lelik Réka ezen a napon megállíthatatlan volt, újabb két triplát dobott, de a törökök tapadtak rendesen, csakhogy nem számoltak a mi titkos ászunkkal, Kiss Virággal, aki persze hogy távolról szórt kosarat!

Lelik egyik büntetője bement a kettőből, másfél perc volt hátra, 67–62-re vezettünk, nincs mese, ezt már meg kellett volna innen oldani valahogy, a törökök amúgy sem szolgáltak rá a sikerre. Mivel nem működik minden parancsszóra, így ehelyett azt néztük végig, amint egy szerencsés kettessel, és egy annál jóval prímább trojkával kiegyenlít az ellenfelünk. Percen belül jártunk, kosarat kaptunk, aztán hagytuk, hogy lejárjon a támadóidő, ami ezen a szinten óriási hiba, nem figyeltünk az órára. Tizennégy másodperccel a vége előtt jöhettek a törökök és a gyors fault, kettőt dobhatott szempontunkból mínusz egynél (68–69) Feride Akalan. Egyik sem ment be, a lepattanó meglett Határnak, az utolsó támadásunknál Lelik tört be, hiszen ez az ő meccse volt, de McCowan leblokkolta (az véleményes, hogy nem lökte-e meg őt közben, de utólag talán felesleges rajta lamentálni).

Kikaptunk, ugyanúgy egy ponttal, mint négy éve, szintén az Európa-bajnokság csoportkörében. Olyan találkozón, amely végig nekünk állt, és amely egyrészt hiányzik majd a végelszámolásnál, másrészt nem vette el annak az esélyét, hogy a magyar válogatott csoportelsőként zárja a D jelű négyest. Ehhez mondjuk néhány ponttal le kell győzni a címvédő Szerbiát, amelyet úgy ismerünk, mint a tenyerünket. A pihenőnap jól jön, a hit úgyis megmarad.

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

40. perc: Vége a meccsnek, egy ponttal győztek a törökök. 68–69

40. perc: Itt az utolsó perc, és itt a magyar időkérés. Kiss befordult, szabálytalankodtak vele, jött a két büntető. Amelyből az egyik bement. Uzun duplájával már vezetnek a törökök! Újabb magyar időkérés. Lejárt a támadóidő, nem tudtunk dobni, 13 másodperc van hátra, jönnek a törökök. És ezzel lehet, hogy elúszott a hajó. Török időkérés. Gyorsan faultoltunk, Akalan dobhatott kettőt. Mindkettőt kihagyta. Lelik tört be, megpróbálta bedobni, de McCowan lesapkázta, így vesztettünk.

39. perc: Kiss ütött oda, kettőt dobhatott Uzun, aki tökéletesen célzott. Felkeményedett a törökök védekezése, Goree dobása nem volt jó, de közben a törökök rosszul indítottak, Lelik elcsípte a labdát. Két büntetőt dobhat, de előbb jött a török időkérés. Az egyik büntető bement. Cakir szegény megsérült, le kellett támogatni. Úgy tűnt, meglesz a labda, de Bayram bedobta a lepattanót. Eladtuk a labdát, és a sarokból egy hármassal egyenlítettek a törökök Onar révén. 67–67

38. perc: McCowan ellen nincs ellenszer, három pontra feljöttek a törökök. Kiss is eldobott egy triplát, méghozzá jól! 66–60

37. perc: Hihetetlen, hogy azonnal kaptunk mi is egy triplát Uzuntól. Lelik azonban nagyon belőtte magát, és újabb hármast szerzett! McCowan dobhatott két büntetőt, mindkettő bement. 63–58

36. perc: Kiss harcolt ki két büntetőt, sajnos csak egy ment be. Székely challenge-et kért, mert McCowan szerinte szabálytalankodott. Nagyon fura. Látszott a videón, hogy a magyar edzőnek volt igaza, mégis a törökök kapták meg... Aztán a törökök elrontották a támadásukat. Lelik fantasztikus hármast dobott a legjobbkor! 60–53

35. perc: Goree hárompontosával fellélegezhettünk, de nem sokáig, mert jött rá egy török tripla. 56–53

34. perc: Támadóhibát fújtak a törököknél, jöhettünk előre, Goree dobása kijött, de leszedte a saját lepattanóját. Studer közelről nem tudta bedobni, a másik oldalon Bayram ziccerezett. 53–50

33. perc: Cakir gyors duplája nagyon nem hiányzott. 53–48

32. perc: Újabb rossz magyar támadás után Akalan harcolt ki faultot és két büntetőt. Magyar időkérés. Akalan a kettőből egyet sem dobott be. Studer dobása után a törökök belekaptak a lepattanóba, de a miénk lett a labda. Studer a büntetővonalról dobott duplát, ráadásul fault miatt még egyet rá is tehetett volna, de nem sikerült. 53–46

31. perc: A támadásunkba hiba csúszott, Cakir elrontotta a dobást, de visszaszerezte, így aztán Uzun dobott egy duplát. Határ dobása nem találta el a palánkot, a másik oldalon faultoltuk McCowant. Uzun rákapcsolt, betörés után dobott két pontot. 51–46

31. perc: Elkezdődött a negyedik negyed.

HARMADIK NEGYED

30. perc: Vége a harmadik negyednek, kilenc pont az előny. 51–42

30. perc: Ó, Yildizhan dobott el egy hármast, és a labda el is süllyedt a gyűrűben. Határnak odaütöttek, jöhetett a két büntető. A kettőből egy bement. Aho labdát szerzett a török felhozatalkor, de nem tudtunk élni a lehetőséggel, így lejárt az idő.

29. perc: Lépéshiba a törököknél az időközben visszatért Határ mellett. Nagy remek dobócselére Yildizhan elrepült, így jöhetett a két büntető. Az egyik azért bement. Kihagyott török támadás után Nagy dobott gyönyörű triplát. Jött is a török időkérés. 50–39

28. perc: Elrontott támadásunk után ismétAhónál fújtak faultot. Güner gyakorolhatta a büntetőzést, megint egyet dobott be. A zónavédekezésük megzavart bennünket, de legalább fújhattunk egyet, hiszen az órával volt gondjuk a bíróknak. Végül megoldották, folytatódhatott a magyar akció. Lelik távoli kísérlete kimaradt.46–39

27. perc: Goree dobott szép ziccergólt, majd labdaszerzés után Aho hagyta ki a lehetőséget. Güner dobhatott kettőt, az egyik bement. Török dobhatott hármasra, majd Ahónál fújtak szabálytalanságot. Így aztán Güner dobhatott két büntetőt, és ezúttal is csak az egyik volt jó. 46–38

26. perc: McCowan nem tudott kosarat dobni, de a másik oldalon Határ is hibázott. Ebből aztán gyorsan indultak a törökök, és Fitik ziccerből szerzett kosarat. Határ a térdére esett, ki is ment megnézetni a doktorral. 44–36

25. perc: Lelik nagy passzából Dubei dobhatott ziccergólt. McCowan dobása leperdült a gyűrűről, majd Leliknek ütöttek oda dobás közben. A két büntetőből mindkettő bement. 44–34

24. perc: McCowant nem tudtuk megakadályozni, hogy közelről bepöttyintsen egyet. Leliknél fújtak egy támadót, majd Studer labdát szerzett, Goree hármaskísérlete kijött. 40–34

23. perc: Egy rossz török triplakísérlet után McCowan szedett lepattanót, Kiss odaütött neki, jött a két büntető, és mindkettő bement. Kiss hármaskísérlete gyenge volt, Akalan közelről ziccert hibázott. Lelik betörése után leszédült a labda a gyűrűről, de dobhatott két büntetőt, és az egyik be is ment 40–32.

22. perc: Goree vállalta el kintről, mert nem léptek ki rá, és milyen jól tette: tripla! Uzun ellen most nem volt ellenszer, bedobott egy duplát. A másik oldalon Studer nagy passzából Kiss dobott könnyű kosarat. 39–30

21. perc: Török támadással indult a harmadik negyed, és McCowan könnyű kosarával... A magyar támadóidő lejárt, dobni nem sikerült. Cakir dobása lejött, Goree elhozta, Cakir odaütött neki. 34–28

21. perc: Elkezdődött a harmadik negyed.

MÁSODIK NEGYED

20. perc: Vége a második negyednek, nyolc pont az előnyünk. 34–26

20. perc: Eladott labda a törököknél, Lelik igen messziről dobott hármast. Akalan kapott jószándékúan fújást, a duplája bement, a plusz egy büntető kimaradt. A lepattanót a törökök szedték össze, és a fault után Akalan mindkettőt bedobta. Lelik betörése után blokkolták. Maradt a labda nálunk, magyar időkérés. És az utolsó pillanatban Határ még egy duplát elsüllyesztett.

19. perc: Bayram faultja után Lelik kihagyta, de Határ lekapta a labdát, odaütöttek neki, két büntetőt dobhatott. Az egyik bement. McCowan sokat hibázik, nem bánjuk... A magyar Török szabálytalan elzárása után időt kértek a törökök.

18. perc: Újabb rossz török dobás után Dubei vállalta el határozottan, és kétpontost dobott. Akalan triplakísérlete is kudarcot vallott. 28–22

17. perc: Akalan triplakísérlete kijött, ahogy aztán Goree-é is, a lepattanóért harcoló Kiss viszont személyit harcolt ki a törököknek. Kiss kintről dobta el, és a gyűrűt sem találta el. 26–22

16. perc: Studer hármasa kijött a gyűrűről, de Akalan is rontott. Lelik kintről remek kosárral jelentkezett. 26–22

15. perc: Ural újabb kétpontossal jelentkezett, majd Studer jó cselek után nem tudta bedobni. Ez megbosszulta magát, mert Akalan a jobb oldalról hármassal jelentkezett. 24–22

14. perc: Onar elől megszereztük a labdát, majd Studer ügyes dobása valahogy beszédült a gyűrűbe. Güner távoli dobása lejött, a lepattanót megszereztük, Goree dobása pedig megint csak jó volt. b

13. perc: Uralkétpontosával jöttek közelebb a törökök, majd háromszor is támadólepattantót szedtünk, hogy aztán Kányási rosszul passzoljon... Cakir faultolt támadásban, majd Goree a palánk alól nem tudta begyötörni. 20–17

12. perc: Kiss középtávolija végre csak behullott... Hármassal próbálkoztak a törökök, de hiába. Kiss megverte McCowant, de a dobása kiperdült a gyűrűből. 20–15

11. perc: McCowant nagyon nehéz tartani, egy személyi hiba lett a következménye. Goree labdát szerzett, a támadás mégsem volt gyors, Kiss hármassal próbálkozott, de nem ment be. McCowan labdát szerzett, majd bedobta közelről. 18–15

11. perc: Elkezdődött a második negyed.

ELSŐ NEGYED

10. perc: Vége az első negyednek, öt pont az előnyünk. 18–13

10. perc: Fitik triplájával indult az első negyed utolsó perce, majd Határnak fújtak támadót. Határ jó védekezése után volt némi zűrzavar a csapatoknál, és sűrű hibázások után ért véget a negyed.

9. perc: Nagy faulttal együtt dobott szép tripliát, de a bírók csak a három pontot adták meg. Utána hárman körülvettük a törököt, aki rontott. A másik oldalon pedigKiss pedig McCowannal szemben harcolt ki két büntetődobást. A kettőből egy bement. 18–10

8. perc: Rossz passzunk után leindítottak a törökök, Turgut pedig bedobta a ziccert. Támadásban Kányási rontott, majd Dubei lopott labdát a törököktől. 14–10

7. perc: Fitik dobás a lejött a gyűrűről, a másik palánk alatt Goree dobhatott volna, ha nem ütnek rá. A két büntetőből Goree mindkettőt bedobta. Hárompontossal kísérleteztek a törökök, de hibáztak. 14–8

6. perc: Szép Lelik-labdaszerzés után gyorsan indultunk, Dubei pedig a palánk alól szerzett kosarat. McCowan dobhatott két büntetőt, a második bement. Aho maradt egyedül a kosár alatt, ráestek, de a bírók nem fújtak semmit.12–8

5. perc: Cakir ziccert hibázott, majd Kiss a hárompontos-vonalon túlról dobott szép kosarat. Közelítettek a törökök egy kétpontos kosárral, a másik oldalon pedig Goree-t faultolták dobás közben. A két büntetőből mindkettő bement. 10–7

4. perc: Cakir duplájával egyenlítettek a törökök, majd Kiss szép csel után dobhatott, a labda viszont kijött a gyűrűről.

3. perc: Dubei szerzett labdát az elcsúszó Cakirtól. Studer dobása rövid volt, jöhettek a törökök, de ők is rontottak. Gyönyörű Dubei-kosárral szépítettünk, aztán McCowan átdobta a gyűrűt. A magyar támadás hármassal ért véget, mert Lelik a bal sarokból bedobta. 5–3

2. perc: Goree dobása lejött a gyűrűről, de Studer megszerezte, majd Lelik rosszul passzolt... McCowqn rontott be a palánk alá, és faultot harcolt ki, majd dobhatott kettőt. Az egyik bement, a másik nem. Lelik is eldobott egy hármast, ez sem ment be. 0–3

1. perc: A feldobás után a törökök hozták el a labdát, majd Cakir szép betörés után balról dobott kosarat a palánk segítségével. A magyar támadás pont nélkül ért véget, ahogy utána a török is, mert Dubei labdát szerzett, sőt oda is csaptak neki egy személyiért. 0–2

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a magyar csapat tiszta fehérben, a török tiszta pirosban játszik.

 

ELŐZMÉNYEK

Csütörtökön a Szlovákia elleni győzelemmel kezdte az Izraelben és Szlovéniában zajló női kosárlabda Európa-bajnokságot a magyar válogatott, amely 89–67-re nyert északi szomszédaink ellen. Székely Norbert szövetségi kapitány szerint a nemzeti csapat csak az utolsó kilenc percben talált vissza a felkészülési meccseken mutatott játékhoz.

– Fontos volt, hogy hittünk egymásban, ez volt a kulcs, mert nem leltük a saját ritmusunkat, nem védekeztünk jól és így támadásban sem voltak jók a befejezéseink. Az utolsó kilenc percben visszataláltunk a felkészülési meccseken mutatott nagyszerű, gyors kosárlabdánkhoz. Elismerésem a csapatomnak azért, ahogyan ebben a periódusban játszott, ugyanezen a szinten kell teljesítenünk a következő találkozóinkon is.Nagyon sok hibát követtünk el az első három negyedben, ezeket elemezni kell és továbblépni belőlük. Ennyi kizárásbeli problémával alapvetően nem lehet meccset nyerni, most belefért. Ha pozitívak akarunk lenni, a csapatunk tud harmincnégy pontot dobni egy negyedben, és ezt nagyon meg kell süvegelni. Kettős érzéseim vannak, a nagy különbség nem feltétlenül tükrözte a játék képét, viszont rendkívül büszkék vagyunk rá. Át tudtuk lépni a saját korlátunkat!

– Mit kell tudnunk a törökökről? Azon túl, hogy nagyon szoros és kemény meccs várható.
– A szoros meccstől nem félünk, akkor a csapatjátéknak dominálnia kell, és mi abban voltunk erősek a felkészülés során. Több meccset láttunk már a törököktől, átgondoljuk, hogyan kell szerepelni ellenük, ám nem McCowantől vagy Senyürektől tartunk, az a cél, hogy olyan ritmust tegyünk a pályára, hogy ők fussanak utánunk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik