Női kosár Eb: a meccs után azonnal óvni akartak a csehek

Vágólapra másolva!
2023.06.23. 13:42
null
Volt okuk a pityergésre (Fotó: denik.cz) <br />
Amint arról beszámoltunk, a magyar női kosárlabda-válogatott valami egészen elképesztő hajrá végén 62–61-re legyőzte Csehországot a Ljubljanában zajló Európa-bajnokság negyeddöntőjében, s így bejutott a legjobb négy közé. Nem meglepő, a csehek a találkozó után csalódottak, szerintük ugyanis teljesen érthetetlen, hogy a játékvezetők miért változtatták meg videózás után a döntésüket a találkozó vége előtt 5 másodperccel.

A cseh Denik beszámolójában arról ír, hogy lett Martins Kozlovskis, a portugál Paulo Marques, és a litván Gintaras Maciulis – vagyis a mieink csütörtöki negyeddöntőjének játékvezetői – elvették a lehetőséget a cseh válogatottól, hogy az Európa-bajnokság elődöntőjében szerepeljen.

Mint ismert, a találkozó vége előtt 5.2 másodperccel Studer Ágnes kezéből kipattant a labda, ami után a pályán a bírók a cseheknek adták a labdát, ám a magyar edzői stáb kérésére kimentek megnézni az esetet videón. Hosszas vizsgálódás után végül megfordították a pályán hozott ítéletet, s a mieinknek adták a labdát.

 


 

A lap szerint: „nem volt egyértelmű a kép és rossz döntés született. Egy precízen megjátszott akció végén Dubei duplája után pedig kitört a magyar öröm”.

A lapnak a cseh csapat menedzsere Simon Bytel elárulta, a mérkőzés lefújása után az óvást is fontolgatták, ám erre végül mégsem került sor.

„Nagyon nem szeretem az egész helyzetet. Rögtön a meccs után, szinte azonnal számos üzenetet kaptunk otthonról, hogy játékvezetők helytelenül változtatták meg az ítéletüket. A mérkőzés után megkerestem a találkozó főzsűrijét és felhívtam a FIBA sportigazgatóját is, mert azonnali óvást akartunk benyújtani a történtek miatt. Azt a választ kaptam mindkettejüktől, hogy megóvhatjuk a mérkőzést, a FIBA pedig az 1500 eurós eljárási díj befizetése ellenében be is fogja azt fogadni, de a döntést is előre borítékolták. A FIBA vonatkozó szabályaiban ugyanis az szerepel, hogy a játékvezetők pályán hozott ítéletei ellen írásbeli panasszal, óvással nem lehet élni. Rendkívül szomorúak vagyunk, hogy így alakult a mérkőzés” – idézte a lap Bytelt.

A cseheknek mindenesetre nincs sok idejük a történtek miatt búslakodni, hiszen szombaton vár rájuk a helyosztó az 5-8. helyért, ahol eldőlhet, sikerül-e megcsípniük az egyik olimpiai selejtezős helyet. Ehhez meg kell nyerni a németek elleni szombati mérkőzést, hiszen az Eb első hat helyezett kerül az olimpiai selejtezőtornára.

Ami pedig a mieinket illeti: a magyar válogatott szombaton 17.45-kor lép pályára a spanyolok ellen a döntőbe kerülésér, míg a másik ágon Belgium és Franciaország csap össze az esti meccsen 20.45-től.

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 62–61 (7–11, 22–11, 19–17, 14–22)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik