Női kosárlabda Eb: a magyar válogatott 12. az erősorrendben

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.05.16. 11:52
null
A női válogatott edzésén (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar női kosárlabda-válogatott a 12. helyen szerepel az egy hónap múlva kezdődő Európa-bajnokság első erősorrendjében.

 

A nemzetközi szövetség (FIBA) honlapja szerint Határ Bernadett és Cyesha Goree szereplése esetén remek rotációs lehetőségei lennének Székely Norbert szövetségi kapitánynak. A szakíró hozzátette, Kiss Virág is erőssége lehet a csapatnak, hiszen kiválóan teljesített a klubszezonban, rajta kívül pedig Lelik Rékát és Studer Ágnest említette. Figyelmeztetőnek tartja ugyanakkor, hogy a magyar válogatott Romániát és Izlandot győzte le a selejtezőben, komolyabb ellenféllel szemben már régóta nem nyert.

A FIBA a kontinenstorna előtt még két alkalommal adja ki erősorrendjét, amely a 16 csapat aktuális formája, a selejtezőben és a felkészülés során elért eredményei, valamint a legfrissebb hírek alapján készül.

Az első rangsort Franciaország vezeti, a magyarok csoportellenfelei közül Szerbia a negyedik, Törökország a hatodik, Szlovákia a 16. helyre került.

A magyarok kedden (ma) és szerdán a szlovénokkal játszanak vendégként edzőmérkőzést. A szövetség honlapja szerint a válogatott jelenleg 17 játékossal készül, de Székely Norbert szövetségi kapitány reményei szerint csatlakozik majd a kerethez Juhász Dorka, Kiss Angelika és Cyesha Goree is.

Elmondása szerint a sérülésből visszatérő Határ Bernadettnek javul a térde, öt-öt ellen is edz már, de csökkentett mennyiségben, egy nap csak egyszer, azt sem végig.

„A mozgása meglepően jó, én nagyon bizakodó vagyok azzal kapcsolatban, hogy az Eb-n pályára fog tudni lépni, és sokat tud játszani” – magyarázta Székely.

Hozzátette, Kiss Angelika az első héten velük készült, nagyon biztatóan mozgott, ezt követően pedig csatlakozott a 3x3-as válogatotthoz.

Az Európa-bajnokságot június 15. és 25. között rendezik Izraelben és Szlovéniában. A magyarok Ljubljanában játsszák majd a csoportmeccseiket.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Aho Nina, Kányási Veronika, Kiss Angelika (mindhárom DVTK-Hun-Therm), Goree Cyesha, Miklós Melinda, Studer Ágnes (mindhárom Atomerőmű KSC Szekszárd), Dombai Réka, Dubei Debóra, Ruff-Nagy Dóra, Török Ágnes (mind Serco Uni Győr), Dúl Panka (TFSE-MTK), Határ Bernadett, Varga Alíz (mindkettő Sopron Basket), Horváth Bernadett (Ludovika Csata), Juhász Dorka (UConn Huskies – Egyesült Államok), Kiss Virág, Wentzel Nóra (mindkettő NKA Universitas PEAC), Lelik Réka (Castors Braine – Belgium), Madár Eszter (Vasas Akadémia), Mérész Beatrix (Basket Team Crema – Olaszország), Tóth Franka (E.ON ELTE BEAC)

A játékosoknál azt a klubot vettük figyelembe, amelyből kiharcolták a válogatottságot.

A VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Május 16., kedd

18.00: Szlovénia–Magyarország, Celje
Május 17., szerda
18.00: Szlovénia–Magyarország, Slovenske Konjice
Május 22., hétfő
15.00:
Magyarország–Portugália, Székesfehérvár
Május 23., kedd
12.15:
Magyarország–Portugália, Székesfehérvár
Május 26., péntek
12.15:
Magyarország–Magyarország U20, Székesfehérvár
Június 9., péntek
18.00:
Magyarország–Spanyolország, Sopron (Tv: M4 Sport)
Június 10., szombat
17.00: Magyarország–Spanyolország, Sopron (Tv: M4 Sport)

A magyarok menetrendje a D-csoportban az Európa-bajnokságon
Június 15.
12.15:
Magyarország-Szlovákia
Június 16.
12.15:
Magyarország-Törökország
Június 18.
15.00:
Magyarország-Szerbia

Az Eb csoportbeosztása
A-csoport (Tel-Aviv)
Spanyolország, Görögország, Montenegró, Lettország
B-csoport (Tel-Aviv)
Izrael, Belgium, Olaszország, Csehország
C-csoport (Ljubljana)
Szlovénia, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország
D-csoport (Ljubljana)
Magyarország, Szerbia, Törökország, Szlovákia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik