3x3-as kosár: kijutott a világbajnokságra a magyar válogatott

Vágólapra másolva!
2023.05.07. 14:47
null
Kína legyőzésével kijutott a vb-re a magyar válogatott
A magyar férfi 3x3-as kosárlabda-válogatott 21–18-ra kikapott Szlovéniától az izraeli Eilatban zajló világbajnoki selejtezőtorna rájátszásában, majd az utolsó mérkőzésen 21–19-re legyőzte Kínát, így kijutott a bécsi vb-re.

 

Csirke Ferenc szakvezető együttese szombaton 16–12-re kikapott a házigazda izraeliektől, majd 21–11-re legyőzte Új-Zélandot az Ice Mallban, így csoportmásodikként a vasárnapi rájátszásban a B jelű triót megnyerő Szlovéniával került szembe. Az adriai gárda az utolsó pillanatban ugrott be a kvalifikációba a visszalépett Trinidad és Tobago helyére.

A Kelemen Balázs, Demeter Attila, Ivosev Tamás, Roszics Urosz összeállítású nemzeti csapat hamar 1–4-es hátrányba került, ám többek közt Urosz és Demeter dupláival fordított, és 10–6-ra elhúzott. Az ellenfél időt kért, ám a malmára hajtotta a vizet, hogy a magyarok összeszedték hatodik személyi hibájukat, így innentől minden szabálytalanságukért szlovén büntető járt. Ennek folytán nemsokára már csak 11–10 állt a nagy órán, a meccs derekán, öt percnél 13–13 volt az állás. A hátralévő időben öldöklő küzdelem zajlott a pályán, aztán a hajrá megint a riválisnak sikerült jobban, így a szlovénok jutottak a döntőbe.

A finálé két résztvevője, Szlovénia és a házigazda Izrael már világbajnoki résztvevőnek tekintheti magát.

Az utolsó mérkőzésen a Kelemen Balázs, Demeter Attila, Ivosev Tamás, Roszics Urosz összeállítású nemzeti csapat folyamatosan fej fej mellett haladt az ázsiaiakkal 5–5-ig, ekkor az ellenfél 7–5-re ellépett, és a magyarok időt kértek. Ivosev remekül birkózott a palánk alatt, Kelemen fontos lepattanókat szedett, de egy dupla révén 9–8-nál ismét az ellenfél volt előrébb. A találkozó felénél 10–10 volt az állás, Kelemen dupája után már a magyarok vezettek, és 14–12-nél a kínaiak tartottak „kupaktanácsot”. Ivosev büntetőivel 18–15-re módosult az állás, Demeter remek duplát dobott, a győztes kosarat pedig Ivosev dobta be a rendes játékidő vége előtt 2:22 perccel.

Csirke Ferenc szakvezető együttese annak a tudatában lépett pályára az Ice Mall elnevezésű bevásárlóközpontban zajló viadal zárómeccsén, hogy győzelem esetén kijut a hónap végén sorra kerülő vb-re, vereség esetén viszont lemarad a bécsi seregszemléről. Az elődöntők győztesei, Szlovénia és a házigazda Izrael már bebiztosította vb-részvételét, a harmadik továbbjutó helyről pedig a magyar-kínai csata döntött.

Csirke Ferenc szakvezető még az izgalmak hatása alatt nyilatkozott a helyszínről az MTI-nek: „A szlovénok ellen meccs is nagyon kemény volt, és az utolsó mérkőzés előtt csak fél órát tudtunk pihenni. Ennél izgalmasabb már nem is lehetett volna ez a torna, nagyon örülök, hogy Kína ellen végre bementek a küldő dobásaink, Ivosev pedig tarthatatlan volt a palánk alatt. Megküzdöttünk ezért a sikerért!”

A kapitány elmondta, a vb-n a válogatott D csoportba kerül Hollandia, Mongólia, Svájc és Japán mellé.

Kiegyensúlyozottnak mondanám ezt a csoportot, innen akár bekerülhetünk a legjobb háromba, Mongóliát és Svájcot is megvertük már. Az NB I-es elfoglaltságok miatt várhatóan 26-án kezdjük meg a felkészülést, és 29-én már utazunk Ausztriába” – tette hozzá Csirke Ferenc.

A Földi Attila vezette magyar női együttes a világbajnokság C csoportjában Mongóliával, az olimpiai címvédő Egyesült Államokkal, egy selejtezőből érkező ellenféllel és a tavaly vb-ezüstérmes Kanadával csap majd össze.

A hatcsapatos izraeli selejtezőről három gárda utazhat a május 30. és június 4. között sorra kerülő bécsi világbajnokságra, amelyen a magyar női válogatott alanyi jogon részt vesz.

A nők a kínai Vuhanban szerepeltek a hétvégén a Women's Series elnevezésű viadalon, ahol megverték Romániát, de kikaptak a hazaiaktól és a kínai bajnokságban szereplő SC Yuanda klubcsapatától is. A negyeddöntőben a Jáhni Zsófia, Weninger Virág, Szabó Fanni, Tenyér Zsófia összetételű gárda a németekkel került szembe, és hosszabbítás után 13-12-re kikapott.

3x3-AS KOSÁRLABDA VB-SELEJTEZŐ
Szlovénia–Magyarország 21–18
Magyarország–Kína 21–19

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik