Férfi kosár NB I: egyetlen siker kell a Falcónak a bajnoki címhez

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2019.06.18. 20:18
null
Nagyot küzdött a Körmend, de már nem tudott visszakapaszkodni (Fotó: Unger Tamás)
A Falco nyerte meg a férfi kosárlabda NB I döntőjének második mérkőzését is: a szombathelyiek 87–77-re felülmúlták a Körmendet, így egyetlen győzelemre van már csak szükségük a bajnoki címhez.

 

NS-SZAKÉRTŐ

Halm Rolland, korábbi 98-szoros válogatott játékos:
„Jól kezdett a Körmend, jó ritmusban játszott ekkor még, s be is találtak távolról a játékosai. Aztán a Falco felpörgött, s ott folytatta, ahol az első meccsen Körmenden abbahagyta, azaz dominálta a palánk alatti területet és óriási fölényben volt a lepattanók megszerzésében. Az a kisebb előny, amit a hazai együttes felépített a nagyszünetre, a fordulás után pillanatok alatt megtöbbszöröződött, mert az agresszív védekezéssel és a jó és ötletes támadójátékkal nem tudtak mit kezdeni a vendégek. Hamar el is dőlt a meccs, amelyet megérdemelten nyert meg a Falco, míg a Körmend fáradt csapat benyomását keltette. Pénteken, ha rendezik a sorait, a szurkolóik segítségével esetleg szépíthet, de ha a Falco dominanciája folytatódik, akkor bajnok is lehet a Szombathely.”

Tájkép csata előtt: a körmendi szurkolókat alaposan megmotozták, mielőtt az Aréna Savaria hátsó-oldalsó kapujánál beengedték volna őket a vendégszektorba – ez természetes. Az is, hogy Gráczer György, a Falco ügyvezetője sem ivott még előre a medve bőrére, a meccs előtt nagyon óvatos volt, szerinte a körmendi, idegenbeli győzelem csupán annyit jelentett, 1–0 a javukra. Csapata edzője, Gasper Okorn, a Falco szlovén trénere eközben kissé idegesebben szívta el szokásos meccs előtti cigarettáját a csarnok belső udvarában, s amikor megkérdeztük, hogy érzi magát, jól van-e, egy grimaszba csapó torz vigyor után csak annyit mondott, tűrhetően...

Mára tény, hogy szinte korábbi nagy háborúkban a tűzszünet ideje alatt az ellenséges csapatok katonái átjártak egymás lövészárkába beszélgetni, ismerkedni, cigarettát csokira cserélni. A férfidöntőben egymással harcoló két fél egy-egy „katonája”, Ferencz Csaba és Tóth Norbert is olyan magától értetődő természetességgel és barátsággal cseverészett a kezdőkörben egy órával a Falco–Körmend párharc második felvonása előtt, mint amikor pár éve a válogatott kecskeméti edzőtáborából mentek el a belvárosba kávézni. Háborút is lehet tisztességgel vívni – gondoljuk mi –, s bizony sokaknak ez a vasi rangadó egy nagy háború. A megyei riválisok olyan téttel bíró mérkőzéseken, mint a mostaniak, meglehetősen régen, 2008-ban csaptak össze, akkor a sárga-feketék örülhettek, hiszen fennállásuk első és egyetlen bajnoki címét akkor szerezték meg a Körmend ellen. A két tábor szerencsére az elmúlt években már csak verbálisan csépeli egymást, kedden alig-alig zrikálták a másikat, pedig az elég egyoldalú meccs erre adott lehetőséget – főleg a hazai tábornak.

A MECCS...

...produkciója: A szombathelyi műsorközlő szerint amikor Danics Dóra énekelte a Himnuszt az Aréna Savariában, nem kapott ki a hazai csapat – a sorozat kedden is folytatódott. A kiváló parodista, Bach Szilvia lánya, aki megnyerte az egyik zenei tehetségkutató negyedik évadát, minőségi előadással adta meg a döntő második felvonásának alaphangját.

...díjazottjai: A találkozó szünetében átadták a 2009-ben közúti balesetben elhunyt kosaraslegendáról, Horváth Zoltánról elnevezett különdíjat, amely Verasztó Péter jutalma lett, míg a Horváth Zoltán-emlékdíj birtokosa ebben az esztendőben Körmendi Bence. Mindkét fiatal játékos Szombathelyen nevelkedett, tagja a felnőttcsapat keretének, sőt, a Körmend elleni összecsapás hajrájában beszállhattak, Verasztó még pontot is szerzett. Az elismeréseket Kálmán László és idősebb Horváth Zoltán adta át.

...vendége: Tiszteletét tette a finálé újabb mérkőzésén Keller Ákos is. A magyar válogatott csapatkapitánya az előző idényt a francia Pau-Lacq-Orthez színeiben töltötte, amellyel a negyeddöntőben búcsúzott a francia bajnokságtól – tervei szerint továbbra is külföldön folytatja karrierjét.

5–2-vel kezdett a Körmend, s kissé ideges volt ekkor a hazai csapat, például Perl Zoltán mellédobott egy ordítóan üres ziccert. Mégis a vendégek kértek időt először, mert három szombathelyi tripla is beesett egymás után, így a nyolcadik percben öttel már a hazaiak vezettek. Evan Bruinsma megállíthatatlan, az amerikai magasbedobó 13 pontnál járt kilenc perc alatt. Fáradt és főleg támadásban tanácstalan volt a vendéggárda, egyre csak nőtt a Falco fölénye, noha csapatkapitányát, Váradi Benedeket úgy betakarta, azaz lesapkázta Leyton Hammonds egy akciónál, hogy még a Falco-szurkolók is a fejükhöz kaptak.

Hét ponttal vezetett a szombathelyi gárda a nagyszünetben – ez egyértelműen a Körmendre nézve volt hízelgő, mert a játék képe alapján akár 15-20 pont is lehetett volna a sárga-feketék előnye.

Lett is, először 14, pont, hiszen fordulás után 100 másodperc alatt összerakott 7–0-s etappal folytatta a Falco. Reményvesztettnek tűnt a körmendi együttes, míg Bruinsma továbbra is ellenállhatatlanul játszott. A találkozó legjobbjának ziccerével közte húsz (64–44) lett a 25. percben, amire a riválist és a vendégdrukkereket 2500 hazai néző rigmusa „figyelmeztette”

Teljesen szétesett a Körmend, az addig is gyengécskén játszó fekete mezesek egyre több ki nem kényszerített hibát vétettek, s a koncentrációval is meggyűlt a bajuk, így már a harmadik negyed, amelyet 19 ponttal nyert meg a pályaválasztó, végére eldőlt a küzdelem. Az alap- és középszakasz-győztes elkészült az erejével, úgy látszik, a Pécs elleni ötmeccses csata nagyon sokat vett ki a német Matthias Zollner legénységéből. A háború pénteken befejeződhet, hiszen két csatát már megnyert az aranyéremhez szükséges háromból a Falco.

MÉG NINCS MEG

Perl Zoltán, a Falco hátvédje:
„Jó meccset játszottunk! Az első félidőben jól ment a csapatnak és a harmadik negyedben sikerült még feljebb kapcsolnunk, nagyon agresszív védekezéssel, a sok labdaszerzésből dobott kosarainkkal elhúztunk és az előny kitartott. Pénteken nehéz mérkőzésre számítok, a kettő nullás állás remek, de nem kaptuk meg érte a bajnoki címet. Legközelebb is ugyanígy felkészülünk.”

Németh Ákos, a Körmend hátvédje:
„Úgy kezdtünk, ahogy szerettünk volna, ötpontos előnyt szereztünk. Aztán a Falco egy nagyobb rohanással fordított, míg mi fásultan mentünk ki a második félidőre és a rivális eldöntötte a meccset. Elképesztően sok támadólepattanót engedtünk az ellenfélnek és eladtunk tizenkilenc labdát – így nem lehet mérkőzést nyerni! Mindenképpen szeretnénk szépíteni otthon!”

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY
–EGIS KÖRMEND 8777 (29–19, 13–16, 32–13, 13–29)
Szombathely, 3070
néző. V: Benczur, Praksch, Győrffy
FALCO:
CURRY 13/9, PERL 13, Váradi 7/3, BRUINSMA 32/9, Reddic 9. Csere: Govens 5/3, Tóth N., Balmazovics 6/6, Bíró O., Hódi, Körmendi, Verasztó 2. Edző: Gasper Okorn
KÖRMEND: THAMES 20/9, BRADFORD 17/3, Price 17/6, Ferencz 8, Hammonds 5/3. Csere: Csorvási 6, Németh Á. 4, Lajsz. Edző: Matthias Zollner
Az eredmény alakulása. 3. perc: 4–8. 5. p.: 8–13. 10. p.: 29–19. 14. p.: 35–23. 16. p.: 40–27. 18. p.: 40–35. 22. p.: 49–35. 24. p.: 55–37. 30. p.: 72–46. 34. p.: 78–59. 39. p.: 83–72
MESTERMÉRLEG
Gasper Okorn:
– Köszönöm a szurkolóinknak, hogy toltak minket előre! Büszke vagyok a fiúkra, egy nulla után nyomás terhelte a vállunkat, hogy megvédjük a hazai pályánkat, de jól kezeltük ezt a helyzetet. Néhány rövidebb időszakot leszámítva az első három negyedben magas színvonalon kosárlabdáztunk és jól védekeztünk, ezzel eldöntöttük a mérkőzést. Kettő nullánál még senkinek sem adják oda a bajnoki címet, egyelőre nem értünk el semmit, ám ha csapatként együtt maradunk, megtehetjük az utolsó lépést. A Körmend kiváló együttes, nem fogja feladni a küzdelmet, ezúttal is kihasználta a megingásainkat.
Matthias Zollner: – Elismerésem a Falcónak és a szurkolóknak is, ez az atmoszféra Európa bármelyik magas színvonalú versenysorozatában megállná a helyét. Csalódott vagyok az eredmény miatt, majdnem minden fontos csatát, egy egy elleni küzdelmet elveszítettünk és a lepattanókat is nagyon jól szedte a Falco, továbbá eladtunk tizenkilenc labdát, ez nem fér bele. Azzal viszont elégedett vagyok, hogy küzdöttünk a végsőkig, megmutattuk a jó karakterünket a befejezés előtti időszakban. Nehéz helyzetben vagyunk, mert a Falco kerete mély, és már csak egyet kell nyernie, hogy célba érjen. Nem tudom, milyen eredmény születik pénteken, de mindent megteszünk majd.
Az egyik fél harmadik sikeréig zajló párharc állása: 2–0 a Falco javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik