A törökök elleni sikerrel tornagyőztes Rátgéber László válogatottja

CH. G. A.CH. G. A.
Vágólapra másolva!
2008.07.27. 20:03
Magyarország női kosárlabda-válogatottja utolsó mérkőzésén négy ponttal megverte Törökország együttesét, ezzel megnyerte a Kusadasiban zajló tornát. A csodálatosan küzdő csikócsapat a szemérmetlen bírói nyomást is kibírta, és világszínvonalú védekezésével megfojtotta a legutóbbi Európa-bajnokság kilencedik helyezettjét. Erre a sikerre már lehet alapozni, Vajda Annáék bizakodva várhatják az Eb-selejtezők augusztus 13-i rajtját.
Sokra hivatott gárda ez a fiatal magyar csapat
Fotó: a szerző felvétele
Sokra hivatott gárda ez a fiatal magyar csapat
Sokra hivatott gárda ez a fiatal magyar csapat
Fotó: a szerző felvétele
Sokra hivatott gárda ez a fiatal magyar csapat

NYILATKOZATOK

Rátgéber Lászó, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: Bebizonyítottuk, hogy nekünk a legjobb az erőnlétünk ebben a mezőnyben, mindez a sok, céltudatos munka eredménye, miként az is, hogy egyre jobban játszik a csapat. A sok jó teljesítmény közül Fegyverneky Zsófiáé és Vajda Annáé emelkedett ki.
Ceyhun Yildizoglu, a török válogatott szövetségi kapitánya: Gratulálok a magyar csapatnak, remekül játszott, megérdemelte a győzelmet. Hallom, újjászervezett, fiatal együttesről van szó, de azt kell mondanom, hogy ez a gárda jobb, mint a régi, rutinos játékosokból álló volt.
Vajda Anna csapatkapitány: Boldogok vagyunk, bizonyítottunk magunknak és szurkolóinknak is. Alakul a csapat, e szép siker reményt az Eb-selejtezőkre.
Fegyverneky Zsófia, a mezőny egyik legjobbja: Nem szabad elszállnunk a győzelemtől, még rengeteg a tennivalónk. Mindenesetre sérültjeinkkel kiegészülve nem vágunk neki esélytelenül a kvalifikációs sorozatnak.
Somogyi Andrea bedobó: Kezdünk csapattá érni, s ami engem illet, talán végre megjött az önbizalmam is. Ebben a válogatottban senki sem korhol, hanem csak biztat, soha életemben nem játszottam még ilyen remek közösségben.
Kellemes előzmények után dobták fel a labdát a torna első helyéről döntő Törökország-Magyarország mérkőzésen: előzőleg a németek kétszeri hosszabbításban 86-84-re legyőzték az ukránokat, s ez azt jelentette, hogy a mieink másodiknál rosszabbak már nem lehettek a végelszámolásnál. Hogy mégse legyen felhőtlen az örömünk, arról a sérülések gondoskodtak: Englert Orsolyának szombaton a bal sarkán elszakadt az ínszalagja, s Bujdosó Nóra bal bokája is bedagadt egy kicsit, így őt is pihentette Rátgéber László szövetségi kapitány.

Még egyik napon sem volt ennyi néző, mint most, a másfélezer fanatikus török elemi erővel biztatta övéit. Szerencsére gyorsan torkukra forrt a szó: olyan összeszedetten, remekül védekezve kezdett a magyar csapat, hogy az mindenkit elkápráztatott, lett légyen szó edzőről, nézőről, újságíróról.

Ezúttal is Fegyverneky Zsófia és Vajda Anna – utóbbi a csapatkapitány – jeleskedett a pontszerzésben, de nem maradtak el a 18 éves Krivacsevics Tijana bravúrkosarai sem a centerposztról. Semsei Barbara rutinosan irányított, s ha kellett, bebombázta a triplákat is.

A házigazdáknak nem ízlett Rátgéber szigorú védekezése, amely egyre inkább az újjászervezett magyar válogatott védjegyévé kezd válni.
A két török bíróra az első negyedben nem lehetett panasz, ám a másodikban megkezdték áldásosnak még véletlenül sem nevezhető tevékenységüket. Vajdáékat azonban ezen a napon – sőt, ezen a tornán – semmi sem tudta padlóra küldeni.

Elviseltek mindent: a már-már a csalás határát súroló játékvezetői fújásokat, a nyolc elhibázott büntetőt, no meg a számtalan kihagyott ziccert, amelyeket értékesítve már az első negyedben eldőlhetett volna a meccs!

Hogy nem dőlt el, abban elsősorban Isik és Karacam sporttárs, a két hazafias sípos a ludas. A harmadik negyedben úgy ajándékozták a büntetődobásokat a veterán centernek, a bolgár származású Nevriye Yilmaznak, mint ahogy Mikuláskor szokás szaloncukrot adni a kisgyerekeknek.

A hatalmas játékvezetői nyomást ekkor már Rátgéber sem bírta „cérnával”, berohant a pályára, mire a magyar kispadot technikaival sújtották – ám még ez sem törte meg a fiatal magyar csapatot.

A vezetést átvenni csupán kétszer sikerült a vendéglátóknak, akkor is csak pillanatokra, mert hol Horti két remek duplája billentette vissza az előnyt a mi oldalunkra, hol pedig a végén jött Krivacsevics duplája és Vajda végre értékesített büntetői a számos kihagyott szabaddobás után.

A pecsétet a hihetetlen magyar győzelemre Fűrész Diana két jó büntetője ütötte rá. A csapat visszafogottan ünnepelt, a játékosok szinte nem akarták elhinni, hogy megnyerték a tornát, amelyen a legutóbbi Eb kilencedik és tizenegyedik helyezettjét is legyőzték! Pedig minden ok megvan az örömre, mert ez a szinte mindenki által lesajnált, esélytelennek kikiáltott remek kis közösség csupa nagybetűs CSAPATTÁ nőtte ki magát.

A mérkőzés után nemcsak a török edző dicsérte a magyarok határtalan küzdeni tudását és jó játékát, hanem a játékvezetők is elnézést kértek a vitathatatlanul részrehajló bíráskodásért.

FELKÉSZÜLÉSI TORNA

EREDMÉNY
Magyarország-Törökország 66–62 (17–13, 13–16, 18–18, 18–15)
Kusadasi, 1 500 néző. V: Isik, Karacam (törökök)
Magyarország: SEMSEI 8/6, FEGYVERNEKY 17, Somogyi 5/3, VAJDA 14, KRIVACSEVICS 8. Csere: Fűrész 4, HORTI 7, Horváth Zsó. 1, Vida, Köllő 2.
Edző: Rátgéber László
Törökország: ALBEN 11, Tuncluer 6, Gokce 2, Caglar 3, YILMAZ 18. Csere: KARSLI 6/6, Palazoglu, Yigit 6, Tasci 2, Ivegin 4, Bilge, Bakircioglu 4.
Edző: Ceyhun Yildizoglu

A TORNA VÉGEREDMÉNYE

1. Magyarország 5 pont
2. Törökország 5
3. Németország 4
4. Ukrajna 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik