Nehéz csoportba került mindkét válogatottunk az Eb-sorsoláson

Vágólapra másolva!
2008.02.16. 17:07
Szombaton a déli órákban tartották a jövő évi felnőtt Európa-bajnokságok sorsolását az olaszországi Velencében. Férfi válogatottunk világ- és Európa-bajnokokkal került össze, azonban női csapatunk sincsen sokkal könnyebb helyzetben.
Fegyverneky Zsófiára, ahogy a Pécsben, úgy a válogatottban is kulcsszerep vár
Meggyesi Bálint
Fegyverneky Zsófiára, ahogy a Pécsben, úgy a válogatottban is kulcsszerep vár
Fegyverneky Zsófiára, ahogy a Pécsben, úgy a válogatottban is kulcsszerep vár
Meggyesi Bálint
Fegyverneky Zsófiára, ahogy a Pécsben, úgy a válogatottban is kulcsszerep vár

Női válogatottunk még Székely Norbert irányításával próbált meg kijutni a 2007. szeptemberi, olaszországi Eb-re, de sajnos a selejtező A divíziójában 4/2-s mutatóval csak a harmadik helyen zárt. Így nemhogy a kontinensbajnokságra való kijutás nem jött össze, hanem még pótselejtezniük kellett a lányoknak a bentmaradásért. Utóbbi feladatot végül a svédek és a szlovének ellen sikeresen teljesítették. Viszont a csoportunkból az Eb-re kijutó két együttes, a görögök, de különösen a fehéroroszok ottani szerepléséről illik említést tenni. Előbbiek három vereséggel nem élték túl a csoportkört, utóbbiak azonban meg sem álltak a bronzéremig. Pedig a csoportkörben tőlük idegenben „csak” 56-48-ra kaptunk ki, miközben itthon 57-47-tel vágtunk vissza. Tehát az elit nincs túl messze. A női válogatott irányítása ismét Rátgéber László kezébe került, aki vélhetően tehetséges pécsi fiataljaira építi majd a jövő együttesét, kiegészítve néhány rutinosabb játékossal.

„Tudtuk, hogy nem lesznek könnyű ellenfelek, de a szerencse elpártolt tőlünk - nyilatkozta a sorsolást követően Rátgéber László, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya a távirati irodának -, nagyon nehéz csoportba kerültünk. A legfontosabb, hogy erős és ütőképes magyar válogatottat alakítsunk ki, amely bárkit le tud győzni a selejtezőcsoportban.”

Leendő ellenfeleink közül jelenleg a franciákat kell elsőként megemlítenünk, ők az Eb-n a nyolcadik helyen végeztek. A román és a horvát együttes ugyancsak szerepelhetett a kontinensviadalon, ám a csoportkörben nyeretlenül végeztek. A szlovákok viszont a pótselejtezőn buktak el, körbeverés után rosszabb pontkülönbséggel.

„Nem lehet mondani, hogy szerencsések lennénk, bár ami a magyar kosárlabda jelenlegi helyzetét illeti, nekünk nincsenek könnyű meccsek - mondta ugyancsak a távirati iroda érdeklődésére Sztojan Ivkovics, a férficsapat szakvezetője. - Mindenesetre remek reklámja lesz a sportágnak, hogy olimpiai, világ- és Európa-bajnokok ellen játszhatunk, az új szerb kapitány hívására például az összes NBA-játékos átjön majd Európába. Korai lenne az elvárásokat megfogalmazni, a fiúk tavalyi hozzáállásával már elégedett lennék.”

A férfiválogatott az A divízióban a selejtezőben egy csoportharmadik hellyel indított – az oroszok és a csehek mögött -, majd a pótselejtezőn 2/2-s mutatóval, körbeverés után csak rosszabb pontkülönbsége miatt szorult a boszniai-bolgár duó mögé. Így a lányokhoz hasonlóan pótkvalifikáció várt a fiúkra is, akik a svédeket és a dánokat legyőzve biztosították tagságukat a legjobbak között.

Leendő ellenfeleink közül a prímet egyértelműen a szerbek viszik, akik a balul sikerült spanyolországi Eb-t követően minden bizonnyal összeszedik magukat. Ott 0/3-s mutatóval már a csoportkör után elköszöntek, óriási meglepetést szolgáltatva kiesésükkel.

Az olaszok az Eb középdöntőjébe jutottak. A bolgárok viszont hozzánk hasonlóan nem jutottak ki az Eb-re, ők 2/4-s mutatóval csoportjukban a negyedik helyen zártak. A finnek a B divízióból érkeznek, ahol 7/1-s mutatóval megnyerték a csoportjukat.

FÉRFI ÉS NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SORSOLÁS

FÉRFIAK NŐK
Olaszország Franciaország
Szerbia Románia
Bulgária Horvátország
Finnország Szlovákia
Magyarország Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik