Fantasztikus hajrával szépített a Miami

Sárközi GáborSárközi Gábor
Vágólapra másolva!
2006.06.14. 08:52
Címkék
Pat Riley csapatának mindenképpen nyernie kellett az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA döntőjének első hazai pályán játsztott mérkőzésén ahhoz, hogy a Miami reális esélyekkel várhassa a folytatást. A mérkőzés első felében úgy tűnt, hogy az utóbbi két napban magára talált a floridai együttes, de a hazaiak szempontjából katasztrófális harmadik negyedet követően bravúrra volt szükség a győzelemhez. A döntés az utolsó másodpercekre maradt, ám a Miami végül megérdemelten szerezte meg a győzelmet.
Shaquille O'Neal nem engedi labdához jutni Dirk Nowitzkit
Shaquille O'Neal nem engedi labdához jutni Dirk Nowitzkit
Shaquille O'Neal nem engedi labdához jutni Dirk Nowitzkit
Shaquille O'Neal nem engedi labdához jutni Dirk Nowitzkit

Kelet bajnoka a nagydöntő első két mérkőzésén sima vereséget szenvedett Dallasban, így a harmadik találkozón muszáj volt javítania. A hazai csapat tiszteletére hófehérbe öltöző American Airlines Arénában biztatóan is indult a mérkőzés a Heat számára. Akárcsak a második meccsen, ezúttal is Shaquille O'Neal szerezte az első kosarat, sőt a nézők - köztük papája - nagy örömére hasonló lendülettel is folytatta a játékot. Néhány percen belül további pontokat, illetve gólpasszokat és lepattanókat is szerzett, az ellenféltől ellopott labdáját követően pedig a Miami már 4 pontra növelte a különbséget.

Dwayne Wade: "A csapatban mindenki azt mondta: ha ezt a meccset is megnyeri a Dallas, akkor számunkra valószínűleg véget ért az év."
A jó védekezésnek köszönhetően a negyed elején mindkét oldalon kevés mezőnykísérlet volt eredményes, így a Miami őrizte néhány pontos előnyét. O'Neal neve mellett már a hatodik perc után több pont szerepelt, mint az előző találkozó végén (akkor ötig jutott), és a hazaiak többi játékosa is kitett magáért, így a negyed végére nyolcpontos előnyt gyűjtött össze a csapat.

A folytatásban a vendégek is összeszedték magukat, és az addig csupán büntetőből eredményes Dirk Nowitzki első mezőnykosarával két pontra csökkentették hátrányukat. A Miami több támadási lehetőséget is elveszített a három másodperces szabály miatt, így a floridaiak jó dobóteljesítménye ellenére 12 percnyi hátrány után 40 pontnál ismét egyenlített a Mavericks. Az első negyed után visszaeső O'Neal pihenni tért a kispadra, csapata azonban fokozatosan ismét növelte előnyét, így Jason Williams tripláját követően a félidőben 9 pontos előnnyel vonulhatott a Heat az öltözőbe.

Dwayne Wade álmában is tud ilyet zsákolni
Dwayne Wade álmában is tud ilyet zsákolni
Avery Johnson a szünetben felrázta a Dallast, amely a harmadik negyedben gyorsan magára is talált. Alig négy perc alatt ledolgozták a korábban többször kétszámjegyűre nőtt hátrányt, és úgy tűnt, a Miami időkérései sem tudják megzavarni a lendületbe került vendégcsapatot. A büntetővonalnál hibázni nem tudó Nowitzki pontgyűjtésének, illetve a negyed végére 21 pontjával a német erőcsatár mellé zárkózó Josh Howard remek sorozatának köszönhetően a Mavs rövid idő alatt megfordította az állást. A Dallas meglepően sok támadólepattanót szerzett, és jól használta ki a lehetőségeit, miközben a Miaminak sem a büntetői, sem hárompontos kísérletei nem találtak be. A negyedet 34-16 arányban a vendégek nyerték, és Pat Riley csapata számára elúszni látszott a mérkőzés.

A negyedik negyedben a hazaiaknál eleinte egyedül Dwayne Wade tűnt ki, aki térdsérülése ellenére is jóformán egyedül vitte előre a csapatot. A hajrában a dallasiak is egymás után szerezték a mezőnykosarakat, hárompontosaik révén a hazaiak mégis tartani tudták a lépést. Végül Wade számos jó betörésének köszönhetően a Heat 3 pontra is felzárkózott.

Avery Johnson: "Nem örülök a vereségünknek, de a Heat megérdemli az elismerést. Okosan változtattak néhány helyen, keményen küzdöttek, és nem adták fel."
Két perccel a vége előtt, 93-88-nál a Mavericks túllépte a támadóidejét, így rendkívül értékes labdához jutott a hazai csapat. Az első negyed óta alig szereplő Shaquille O'Neal a következő támadásnál mindkét (!) büntetőjét értékesítette. Rögtön ezután Wade szerzett egy duplát, így mindössze egy pontra csökkent a különbség. A második mérkőzésen vállsérülést szenvedő, és emiatt ezen a találkozón is láthatóan fájdalmak közepette mozgó Haslem ellopta Nowitzki elől a labdát, és a személyi hibát követően bedobta első sikeres büntetőit a mérkőzésen, így az utolsó perc kezdetén hosszú idő után újra előnybe került a Miami.

Az edzők az utolsó pillanatokban taktikai időkérésekkel próbálták csapataik javára billenteni a mérleget. Devin Harris kosarával még egyenlített a Mavs, Nowitzki azonban kritikus helyzetben büntetőt hibázott, így a Miami a mérkőzésen első kísérletéből eredményes Payton kosara, és Wade büntetője révén 2 pontra növelte az előnyét. Az utolsó másodpercben Nowitzki még megpróbálkozott egy gyűrű fölé betett labdával, a lehetőség azonban kimaradt, így a Miami kiharcolta első győzelmét a döntőben.

A mérkőzés egészét tekintve a Heat megérdemelte a sikert, de a péntek hajnali találkozóra mindenképpen új ötletekkel kell előrukkolniuk, mert a kettős emberfogás, illetve a taktikus személyi hibák révén a Mavericks eddig meglehetősen könnyen hatástalanította O'Nealt. Wade ezúttal kitűnően teljesített, de a társak teljesítménye nem volt kimagasló, a Dallasnál viszont jónéhány cserejátékos hozta a formáját. A Miaminak a büntetők kihasználásában, illetve a labdatartásban is javulnia kell, ha nem kívánnak hasonlóan kiélezett csatát vívni a következő hazai találkozón.

ÉSZAK-AMERIKAI PROFI KOSÁRLABDA-BAJNOKSÁG (NBA)

DÖNTŐ, HARMADIK MÉRKŐZÉS:
MIAMI HEAT – DALLAS MAVERICKS 98-96 (29-21, 23-22, 16-34, 30-19)
A KEZDŐCSAPATOK:
DALLAS MIAMI
Nowitzki 30/6 Walker 12
Howard 21/9 Haslem 8
Diop 0 O'Neal 16
Terry 16/3 Wade 42/3
Griffin 2 Williams 12/6
CSERÉK:
DALLAS MIAMI
Dampier 14 Payton 2
Stackhouse 4 Mourning 2
Harris 9 Posey 4
Van Horn
Daniels
Mezőnykosarak: 37/76 (48,7%), ill. 36/75 (48)
Hárompontosok: 4/14 (28,6), ill. 6/16 (37,5)
Büntetők: 20/34 (58,8), ill. 18/26 (69,2)
Lepattanók: 49 (33 v, 16 t), ill. 34 (27, 7)
Legjobb lepattanózók: Wade 13, O'Neal és Haslem 11-11
A párharc állása: 2:1 a Dallas javára


Szavazás

Melyik csapat lesz 2005-2006-ban az NBA bajnoka?

Írja be az itt látható számot!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik