Kiszenvedte a továbbjutást a férfiválogatott

MIHÁLYI ANDRÁS, SAHIN TÓTH RÓBERTMIHÁLYI ANDRÁS, SAHIN TÓTH RÓBERT
2005.08.29. 23:04
Címkék
Azért ez már valami. Zsúfolt ház Fehérvárott, a hangulat pedig felemelő. Ahogy kell. Ahogy dukál - egy olyan meccsen, amelyen a csoport megnyeréséért játszik a magyar válogatott. Ami a mieink kezdő ötösét illeti, naná, hogy ott van a társak közt a derekát fájlaló Németh. "Bemelegített, játszania kell!" - mondja Meszlényi kapitány, meg aztán "mindenki Istijének" a pályán a helye, ha törik, ha szakad.
Övé az első magyar találat is, fájdalom, mire idáig jutunk, Andrade és Da Silva találataival öt pontot jegyez Portugália. Az elmúlt meccsek tapasztalata azt mutatja, a nyitó szakaszban ritkán domborítunk, ám az mégiscsak bosszantó, hogy állandó vendégvezetéssel telik el az első felvonás. Hazai oldalon nem villog az egyik legnagyobb sztár, Dávid. Még szerencse, hogy Németh újabb hármast hint, és belelendül Gulyás is. Azután Kámáné a slusszpoén, aminek duplán örvend a fehérvári publikum: az Albacomp frissiben szerződtetett bedobója a büntetőjét is bevágja a ziccere után. Előny a vendéglátónál - először a derbi során.

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy a gátszakadás elementáris energiát mozgósít a magyarokban, legalábbis erre enged következtetni, hogy bő három perc alatt egyedül Báder talál be, s ő is csak büntetőből. Dávidnak továbbra sem jönnek be a dobásai, a többiek sem igen villognak, még jó, hogy Kámán zseniális érzékkel akkor és ott alkot maradandót, amikor és ahol igazán érdemes: a kulcsmeccsen, a saját tábor előtt.

S ha egy üzlet beindul…

Gulyás egyre inkább tarthatatlanná válik az ibériai centerek számára, így annak ellenére nálunk az előny, hogy Andrade, a Frankfurt légiósa két bohóckodás között szép trükköket is bemutat.
Két negyed után két pont ide, és két tanulság feltétlenül leszűrhető:

1. Meszlényi kapitánynak igaza volt, amikor gyötrelmes meccset harangozott be.
2. A délszláv bírótrió egyik tagja sem avanzsálhatna közönségdíjra Fehérvárott.

Folytatódik a kemény csata a harmadik negyedben is, amelyet két Gulyás-találat vezet fel, majd végre beesik egy magyar tripla, Mészáros jegyzi. Mondjuk ki, álomjátékra ezúttal sem az egyik, sem a másik fél nem képes, de ezt aligha bánjuk, hiszen ha nem is rohamtempóban, de azért növeli előnyét a magyar férfiválogatott. A szakasz végén Sitku villan távolról, ami több szempontból is üdvözítő: egyrészt három pontot hoz a konyhára, másrészt végre egy kis szépség mutatkozik a nagy brusztolásban.

Hiába követte alkalmanként két portugál, Gulyás Róbert harminc pontot hintett az ibériaiaknak(Fotó: Czagány Balázs)
Hiába követte alkalmanként két portugál, Gulyás Róbert harminc pontot hintett az ibériaiaknak(Fotó: Czagány Balázs)
Hiába követte alkalmanként két portugál, Gulyás Róbert harminc pontot hintett az ibériaiaknak(Fotó: Czagány Balázs)
Gulyás-pontok vezetik fel a záró etapot is, ám a jó folytatás elmarad, hét pontot farag, és vészjóslóan közelít a rivális. Ez a rossz hír, s a jó: legutóbb a svédek ellen még ennél is nehezebb helyzetből nyert Magyarország. Dávid kapar össze egy duplát, ami máskor természetes, most kalapemelést érdemel.

És még csak most jön a feketeleves: 63-58-nál újabb hazai blokk, s a következő nyolc pont Portugáliáé. Baj van. Gulyást ez sem zavarja, újabb duplájával már harminc pontnál jár, aztán Kámán emeli rá távolról, a labda megpattan a gyűrűn, és…

…a legjobb helyre esik. De ezzel még nincs vége, Da Silva két büntetője után jöhet a hosszabbítás. Egyszersmind Mészáros percei - öt pontot dob zsinórban a paksi karmester. A vége egy újabb minihorror, de nem számít. Csak kiszenvedtük. Csoportgyőztesként jut el Újvidékre a Meszlényi-sereg.

A továbbjutásért még ez sem nagy ár, igaz?
Meszlényi Róbert
Ott leszünk Újvidéken, és ennél fontosabb nincs. Hozzáteszem, ott sokkal jobban kell játszanunk. Sorsdöntő meccs volt, amelyen tudtunk harcolni, küzdeni és nyerni. Ezúttal ez utóbbi volt a legfontosabb.

Szavazás

Ott lesznek-e férfi kosarasaink az Eb-n?

---- F ---- E
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik