A Bulls és a Suns másodszor is nyert, a Spurs egyenlített

Hírösszefoglaló HírösszefoglalóHírösszefoglaló Hírösszefoglaló
Vágólapra másolva!
2005.04.28. 11:09
Címkék
A Phoenix Suns és a Chicago Bulls ismét győzött, míg a San Antonio Spurs az első mérkőzésen elszenvedett veresége után egyenlített az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság rájátszásában. A Suns 108-103-ra verte a Memphist, a Chicago 113-103-ra a Washingtont, míg a texasiak megsemmisítő, 104-76-os csapást mértek a Denverre.
Harc a labdáért a Chicago Bulls–Washington Wizards mérkőzésen a United Centerben (fotó: Reuters)
Harc a labdáért a Chicago Bulls–Washington Wizards mérkőzésen a United Centerben (fotó: Reuters)
Harc a labdáért a Chicago Bulls–Washington Wizards mérkőzésen a United Centerben (fotó: Reuters)
Harc a labdáért a Chicago Bulls–Washington Wizards mérkőzésen a United Centerben (fotó: Reuters)
Harc a labdáért a Chicago Bulls–Washington Wizards mérkőzésen a United Centerben (fotó: Reuters)
Harc a labdáért a Chicago Bulls–Washington Wizards mérkőzésen a United Centerben (fotó: Reuters)

Észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA),
rájátszás, első kör, 2. forduló


Chicago Bulls–Washington Wizards 113-103 (19-29, 38-21, 24-20, 32-33)
Legjobb dobók: Hinrich 34/15, A. Davis 18, Gordon 14, ill. Arenas 39/12, Hughes 19, Jamison 18.
A párharc állása: 2:0 a Chicago javára

San Antonio Spurs–Denver Nuggets 104-76 (29-18, 34-14, 23-30, 18-14)
L. d.: Duncan 24, Parker 19/3, Ginobili 17/6, Barry 16/12, ill. D. Johnson 12/6, A. Miller 11, Anthony 10.
A párharc állása: 1:1

Phoenix Suns–Memphis Grizzlies 108-103 (29-31, 31-23, 22-23, 26-26)
L. d.: Stoudemire 34, Marion 22/3, J. Johnson 20/6, Richardson 15/6, Nash 12, ill. Gasol 28, J. Williams 21/9, Cardinal 13, Wright 12.
A párharc állása: 2:0 a Phoenix javára

A sorozat az egyik fél negyedik győzelméig tart.
A félidőben már 31 pontos előnnyel vezetett a San Antonio Spurs a Denver Nuggets ellen az NBA-rájátszás első körének második fordulójában, így nem csoda, ha Sarkantyúsok kiütötték az első mérkőzésen győztes coloradói ellenfelet, és 1:1-re alakították a párharc állását.

A texasi csapat első tíz dobásából kilenc sikeres volt, sőt a hárompontosok közül is csak az ötödik jött le a gyűrűről. Nyolc perc alatt már 11 pontos előnnyel vezetett a Spurs, amely aztán a második negyedet 34-14-re nyerte meg, s a meccs gyakorlatilag már ekkor eldőlt.

A hazaiaknál Tim Duncan 28 perc alatt 24 pontot szerzett, Tony Parker 19, Manu Ginobili 17, Brant Berry 16 pontot tett hozzá az összterméshez. A Denvernél DerMarr Johnson volt a legeredményesebb - összesen 12 pontra volt képes. Csapatszinten a Nuggets 36 százalékos pontossággal dobott.

A Phoenix Suns ismét szoros küzdelemben győzte le a Memphis Grizzliest, Amare Stoudemire 34 ponttal és 10 lepattanóval vitte a prímet az America West Arenában. Az arizonaiak az utolsó négy percre fordulván ötpontos hátrányt változtattak jelentős előnnyé egy 14-4-es "rohammal". A Grizzliknél a spanyol Pau Gasol volt a legeredményesebb 28 ponttal. A Suns 2:0-ra vezet a párharcban.

A Chicago Bulls újra nyert a Washington Wizards ellen, így az Illinois-állambeli együttes is 2:0-s vezetésre tett szert a négy győzelemig tartó sorozatban.

Mindkét csapatban volt egy-egy kiemelkedő teljesítmény. A Bikáknál Kirk Hinrich, a fehér bőrű hátvéd 34 pontot szórt be 24 perc alatt úgy, hogy 15 kísérletéből csak hármat rontott el (80 százalék), és öt triplát emelt meg, amelyek kivétel nélkül a gyűrűbe hullottak. A 2003-ban draftolt, 191 centis játékos a meccs vége előtt egy perccel kulcsfontosságú hárompontost szerzett, majd bedobott még két büntetőt is, így vitathatatlan, hogy leginkább az ő érdeme a Bulls sikere.

Kirk Hinrich
Kirk Hinrich
Kirk Hinrich
Noha a másik oldalon Gilbert Arenas 39-ig jutott, neki 46 percre volt szüksége mindehhez, ráadásul a 14/25-ös mezőnymutatója is rosszabb, mint Hinriché, noha így is kiváló.

A szurkolók szerint Steve Nash az MVP

Steve Nash
Steve Nash
Steve Nash
A szurkolók szavazatai alapján a kanadai Steve Nashnek, a Phoenix Suns irányítójának van a legnagyobb esélye arra, hogy elnyerje az alapszakasz legértékesebb játékosának járó címet (MVP - Most Valuable Player). A díjazottak listáját magyar idő szerint holnap hajnalban ismertetik, miután a sajtó képviselőinek véleményét is megkérdezték.

A liga honlapján és a mérkőzések helyszínein megrendezett szavazáson az NBA-rajongók 35,3 százaléka ítélte meg úgy, hogy a John Stockton utáni éra asszisztkirálya, a "dupladuplagyáros" Steve Nash volt a legértékesebb az idén. Az év újonca a szavazás alapján Ben Gordon (44,2 százalék), a Chicago Bulls elsőévese, az év védekező játékosa pedig Ben Wallace (27,7 %), a bajnoki címvédő Detroit Pistons csatára.

Az év edzője díjra a közönség Mike D’Antonit, a Phoenix Suns trénerét (24,4 %) tartja a legméltóbbnak, míg az év legjobb hatodik embere kategóriában a már említett Ben Gordonnak (40,4 %), a legtöbbet fejlődött játékos "versenyszámban" Dwyane Wade-nek (43,5 %), a Miami Heat hátvédjének adná oda a díjat a publikum. ----
A kilenc bajnoki aranygyűrűjével minden idők egyik legeredményesebb edzőjének számító Phil Jacksont komolyan foglalkoztatja a visszatérés gondolata. Ezt Jackson ügynöke, Todd Mursburger állítja - a Sports Illustrated tengerentúli sportújság internetes kiadása szerint.

Mursburger néhány napja még azt mondta: ötven százalék esélyt lát arra, hogy a szakember a következő szezonban ismét munkát vállaljon az NBA-ben. Most annyit változott a helyzet, hogy szerinte az ötven százalékra ötvenegyre nőtt.

Jacksont több csapat is szeretné szerződtetni, de leginkább korábbi klubja, a Los Angeles Lakers, valamint a New York Knicks. A kérők között emlegetik még a Clevelandet, a a Portlandet és a Minnesotát, Mursburger azonban nem árulta el, hogy melyik együttes ajánlott szerződést az 59 éves edzőnek.

"Phil több NBA-klubbal is folyamatosan tárgyalásban áll, és a megfelelő időben meghozza a döntést - nyilatkozta a menedzser. - Erre vonatkozóan határozott menetrend vagy határidő nincs. Úgy gondolom, hogy azok, akikkel beszéltünk, valamennyien tisztában vannak vele, hogy egy edző számára a visszatérés nagyon komoly elhatározás, és nem könnyű dönteni. Phil gondosan mérlegeli majd a lehetőségeket, mielőtt igent mond."

Phil Jackson hétfőn a New York Knicks elnökével, Isiah Thomasszal találkozott Los Angelesben, kedden pedig Jerry Busszal, a Los Angeles Lakers tulajdonosával vacsorázott.

Mint ismeretes, Jackson tavaly nyáron hagyta el a Lakerst, mindössze három nappal azután, hogy a korábbi három évben bajnoki címet szerző együttes elveszítette a bajnoki döntőt a Detroit Pistons ellen. ---- Michael Jordannek nem áll szándékában a helyszínen megtekinteni két korábbi csapata, a Chicago Bulls és a Washington Wizards párharcának egyik mérkőzését sem - írja a Sports Illustrated a Washinton Post publicistájára hivatkozva.

A pályafutása során háromszor visszavonult (azaz kétszer visszatérő) zseniális kosárlabdázó a 2003-as szezon végén, 40 évesen lépett le végleg az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) színpadáról, és leköszönt mint a Wizards általános menedzsere is.

Jordan annak ellenére maradt távol mindkét chicagói mérkőzéstől, hogy a Bulls vele együtt több hírességet - többek között Scottie Pippent, Jordan korábbi "fegyverhordozóját", Artsi Gilmore-t és Robert Parisht is meghívta a United Centerbe, abba a csarnokba, amelyben Jordan annyi sikert élt át.

A Sports Illustrated szerint minden idők legjobb kosárlabdázója azt mondta Michael Wilbonnak, a Washington Post újságírójának: nem tervezi, hogy bármelyik mérkőzésen személyesen vesz részt, azaz sem Chicagóban, sem a washingtoni MCI Centerben nem teszi tiszteletét.

Michael Jordan csodálatos pályafutása során hatszor vezette bajnoki címig a Chicago Bullst, ötször választották meg az alapszakasz, hatszor a nagydöntő legértékesebb játékosának, és tíz szezonban volt az NBA gólkirálya.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik