Elveszett a Pécs veretlensége

KOND ÁRPÁDKOND ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2002.12.11. 22:46
Címkék
Nem kell túl mélyre ásnunk a sporttörténelemben, ha a pécsiek legutóbbi comói fellépését akarjuk emlékezetünkbe idézni, hiszen az Euroliga előző kiírásában is megkeserítette egymás életét a két együttes. Februárban a vasutasoknak nyerniük kellett volna Comóban ahhoz, hogy ne a csoport negyedik helyéről kezdjék a rájátszást a Final Fourba kerülésért. De mindez már történelem, nem is emlékszünk rá szívesen, hiszen az akkor magas poszton sebezhető PVSK-ból hamar kipontozták a két centert, és ezután nem sikerült tartani az olaszokat, akik akkor tizenkét ponttal nyertek.
Mostanára alaposan megváltozott a helyzet, hisz Rátgéber László tanítványai bravúrosan menetelnek és veretlenek az Euroliga eddig eltelt négy fordulójában, míg a házigazda már két vereséget is begyűjtött. Legutóbb épp az a Brno győzte le a lombardiai város alakulatát, amely ellen a pécsiek nyerni tudtak az első fordulóban. A legjobbak sorozatának első felvonásában hatszor hazai pályán játszó itáliaiak centerposzton változtattak markánsan, hiszen idén nem játszik náluk az Európa-klasszis litván Streimikyté és az amerikai Melvin, helyettük a cseh Antonikovát és az orosz-görög Szamorukovát szerződtették. Most viszont épp velük vannak a legnagyobb problémáik, hisz mindketten sérüléssel küszködnek, és közülük csak utóbbi vállalta a játékot.
De ne higgye senki, hogy gyenge csapattal kellett szembenézniük Iványi Dalmáéknak, hiszen a Societá Ginnastica veretlenül vezeti az olasz bajnokságot, ráadásul a helyi sajtó arról cikkezett, hogy élet-halál kérdés számára a győzelem, mivel csak így tudja életben tartani esélyét a legjobb négy közé jutásra a csoportban. Pécsi oldalon a hétvégi soproni mérkőzés utórezgései jelentettek témát, és alapvetően optimistán várták a feldobást a baranyaiak, akiket a comói télapó ajándékcsomaggal, míg lelkes, és őket a világ végére is elkísérő szurkolótáboruk a Himnusz eléneklésével ajándékozott meg.
A mérkőzés úgy kezdődött, ahogy az az olasz koreográfia szerint várható volt. Két triplával indított és uralta az első negyedet a Como, mert az agreszszív védekezése mellett a pécsiek elrontották közeli dobásaikat, és a lepattanók megszerzésével is gondban voltak. Hamar összeszedtek néhány személyi hibát Károlyiék, Andrade és Zara sok borsot tört az orruk alá. A kilencedik percben már kilenc ponttal is vezetett a házigazda, a legjobbkor jött Tranquilli triplája, majd a második negyedből két percre volt szükségük a lendületbe jött fekete-fehéreknek ahhoz, hogy Branzova csodás hárompontosával egyenlítsenek (25–25). Ekkor már cserélt az olasz edző is, de átvette a vezetést a PVSK. Béresnek közben befújták a negyedik faultját is a játékvezetők, majd Cirone találataival előbb egyenlített, aztán visszavette a vezetést a Como. Óriási küzdelem zajlott a pontokért, amelyben nem hagyta magát a PVSK, és Iványi két villanásával négypontos előnyre tett szert a nagyszünetre.
Ezután felzárkózott a Como. Ám az ellenállhatatlanul játszó Iványi és Ujvári hármasa után ismét visszaállt a félidei különbség. Branzova is a legjobbkor tette hozzá a magáét, így stabilan nyolc pontra hízott a vendégelőny, amely a negyed lefújásakor szerzett Iványi-triplával tíz pont fölé is nőtt. Andrade tett sokat a Como hátrányának ledolgozásáért a záró etap elején, és aztán következett egy olyan sorozat, amelyre a PVSK nem tudott reagálni. Átvették a főszerepet a játékvezetők, akik előbb egy vitatott időkérést követően technikait ítéltek Rátgéber László ellen, majd hat perccel a vége előtt kipontozták Károlyit, és a 37. percben Béres Tímeát is. Nem adták meg Tranquilli tripláját. Feljött a végjátékban a Como, és a 38. percben csak kettő maradt a vendégelőnyből. Rendkívül izgalmasan alakult a mérkőzés. 1:47-tel a vége előtt Rátgéber László időkérése után Tranquilli és Iványi is csak egy-egy büntetőt dobott be, és nem egész két másodperccel a vége előtt Andrade fordulásból elért hárompontosával megnyerte a számára hihetetlenül fotnos mérkőzést a Como.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik