A soproniaké a bajnoki arany

MIHÁLYI ANDRÁS, S. TÓTH JÁNOSMIHÁLYI ANDRÁS, S. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2002.06.02. 22:58
Címkék
Mujanovics (a labdával) csatasorba állítása aranyérmet ért a soproni lányoknak
Mujanovics (a labdával) csatasorba állítása aranyérmet ért a soproni lányoknak
Mujanovics (a labdával) csatasorba állítása aranyérmet ért a soproni lányoknak
Mujanovics (a labdával) csatasorba állítása aranyérmet ért a soproni lányoknak
Mujanovics (a labdával) csatasorba állítása aranyérmet ért a soproni lányoknak
Mujanovics (a labdával) csatasorba állítása aranyérmet ért a soproni lányoknak
Sopron bajnokavatásra készült. A Sportcentrum természetesen csurig megtelt, az egyszektornyi pécsi drukkert leszámítva ünneplésre vágyó, aranyéremre kiéhezett emberekkel. Aki csak tudott, magára aggatott valamilyen zöld-sárga ereklyét, és a legtöbben a nyakbavalóra szavaztak.
Balogh Juditék meg arra, hogy ezen a vasárnapon könnyebbé teszik a saját dolgukat. Ezúttal rögtön a legelején magukhoz ragadták a kezdeményezést és a vezetést három hibátlan támadással, szemben a finálé első két csatájával, amikoris a PVSK vett jobb rajtot. Az első negyed közepe táján kezdett ébredezni a vendég, amiben nagy szerepe volt a csereként beállt Ujvárinak: a szőke hatos a tőle már megszokott jó védekezés mellett pontosan is dobott, ami a döntő alatt bizony kuriózumnak számít a fekete-fehéreknél. Ezzel együtt csak csökkent a különbség, egyenlíteni nem tudtak a baranyaiak, még akkor sem, amikor átálltak a négy mezőnyemberes játékra – pedig ez most megzavarta a GYSEV-et.
Ismét Zuzana Zirková volt az, aki átlendítette a holtponton a soproniakat: a második játékrész elején többször is sikerült kamatoztatnia kivételes gyorsaságát, és a betöréseinek megint rendre kosár lett a vége. Miként majdnem az öszszes olyan akciónak is, amelynek végén Razija Mujanovics kezébe került a labda, a bosnyák center ugyanis kíméletlenül értékesítette palánk alatti helyzeteit. A kérdés csak az volt, eljut-e hozzá a Molten, mert Tuvics és társai minden eszközt bevetettek annak érdekében, hogy ne így történjen, és mindeközben ritkán volt szempont a szabályok betartása… A jugoszláv center egyébként meg-megvillant támadásban is, és mivel Ujvári és Csák is felnőtt mellé ponterősség tekintetében, jól tartotta magát a PVSK. Még úgy is, hogy jóformán alig szedtek lepattanót Rátgéber László játékosai, mert bármennyire hihetetlen, a nagyszünetig a lepattanók háromnegyedét kaparintották meg a hazaiak!
GYSEV Ringa - Mizo-Pécsi VSK 80-63
A mérkôzés osztályzata: 3
Sopron, 2200 nézô. V: dr. Vígh, Benczur T.
Sopron:
BEVILAQUA 8
ZIRKOVÁ 22/9
BALOGH J. 9
Seres 2
MUJANOVICS 22
Csere:
BÍRÓ E. 10
Eördögh 7/3
Dénes –
Török –
Horváth Zs. –
Edzô:
Farkas Sándor

Pécs:
Iványi 6/3
Csák 8
Károlyi 14/3
Vilutyté –
TUVICS 19
Csere:
UJVÁRI 13/12
Djelmis –
Keller 1
Burgmann 2
Kalmár Nagy –
Edzô:
Rátgéber László
Az eredmény alakulása. 3. p.: 9–2. 7. p.: 16–8. 10. p.: 18–17. 15. p.: 27–24. 18. p.: 34–26. 22. p.: 44–34. 27. p.: 61–45. 33. p.: 69–49. 36. p.: 75–60
Kipontozódott: Iványi (30. p.), Tuvics (33. p.)
A fordulás után úgy látszott, dűlőre viszi a mérkőzést és a bajnoki finálét a GYSEV. Tuvics ugyan egy újabb duplával hatpontosra szűkítette a különbséget, ám amikor az első félidőben is igen aktív Zirková-Mujanovics duó újfent megrázta magát, több mint a duplájára nőtt a soproni előny. Előbbi két hárompontost "tett bele a közösbe”, utóbbi meg csak azt csinálta, amit szokott: remekül centerezett. Bajnokcsapatként ünnepelte övéit a zöld-sárgák B-közepe, miután tíz pont fölé növelte a differenciát a házigazda, pedig még több mint másfél negyednyi játékidő hátra volt. A pécsiek azonban nem cáfoltak rá a drukkerekre, nem tudtak újítani, ez pedig megpecsételte sorsukat.
Az utolsó negyed már afféle örömjátékot hozott soproni részről, ami ellen nem sokat tudtak tenni a fekete-fehérek. Próbálkoztak ugyan, de borzasztó görcsösen játszottak, és ez sose szokott jóra vezetni. A kierőszakolt dobások természetesen nem mentek be, miközben odaát minden pontosan fordítva működött: látva, hogy közel a győzelem, Baloghék felszabadultan kosárlabdáztak, aminek sok szép megoldás és könnyű kosár lett az eredménye.
Mestermérleg
Farkas Sándor (GYSEV-Sopron): – Több évnyi keserûség gyûlt fel a játékosokban. Érzésem szerint ez is fontos mozgatórugó volt az idei döntôsorozatban. Elmondhatatlanul örülök, hogy a munkámmal hozzásegíthettem az aranyéremhez a GYSEV-Ringa csapatát.

Rátgéber László (Mizo-PVSK)– Elsôsorban gratulálok a GYSEV-játékosainak, szakmai stábjának, vezetôinek és valamennyi segítôjének. Szomorú és kicsit csalódott vagyok, de a csapatomból személy szerint nincs kire és miért haragudnom. Egész évben jelentôs problémáink voltak, és a fináléban sem tudtuk ellensúlyozni hogy a GYSEV centerposzton megerôsödött.
Hét perccel a vége előtt pedig tényleg minden eldőlt. Bíró találatával húszpontosra hízott a GYSEV-előny, és hogy már Rátgéber is lemondott a meccsről, azt mi sem jelezte jobban, mint hogy pályára küldte Burgmannt, csapata legfiatalabb tagját. Itt is, ott is beállt az összes csereember, és bár kötelességből még játszadoztak egy kicsit a felek, már mindenki a mérkőzés végét jelző dudaszót várta.
A pécsiek azért, hogy véget érjenek megpróbáltatásaik, a soproniak pedig amiatt, hogy a fárasztó szezon és három zsinórban nyert meccs után végre ünnepelhessenek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik