René Toft Hansen: Ha Veszprémből kapsz ajánlatot, arra talán nem is lehet nemet mondani

Vágólapra másolva!
2018.03.01. 13:17
null
René Toft Hansen (balra) nagyon büszke rá, hogy öccsével, Henrikkel együtt nyert olimpiai bajnoki címet (Fotó: AFP)
Csapattársai lesznek a világ legjobbjai közé tartozó veszprémiek, és velük csakis sikeres lehet a Vranjes-csapat – állítja a frissiben igazolt dán olimpiai bajnok, René Toft Hansen.

 

– Miért éppen Veszprém?
– Ha innen kapsz szerződési ajánlatot, arra talán nem is lehet nemet mondani – válaszolta a Nemzeti Sportnak az olimpiai és Európa-bajnok dán válogatott mindig mosolygós, a pályán azonban kérlelhetetlenül kemény beállósa, René Toft Hansen, aki a nyártól egy évig a magyar bajnokot erősíti. – Lejár a szerződésem a Kielnél, és persze a Veszprém mellett sok más klub is megkeresett.

NÉVJEGY

René TOFT HANSEN
Születetett:
1984. november 1., Rybjerg (Dánia)
Posztja:
beállós
Magassága/súlya:
200 cm/112 kg
Klubjai:
HF Mors (dán, –2003), Viborg (dán, 2003–2007), Kolding (dán, 2007–2010), AG Köbenhavn (dán, 2010–2012), THW Kiel (német, 2012–2018), Telekom Veszprém (2018–)
Válogatottsága/góljai:
135/195
Legjobb eredményei. Olimpiai bajnok
(2016), 2x vb-2. (2011, 2013), Eb-1. (2012), Eb-2. (2014), 3x dán bajnok ( 2009, 2011, 2012), 3x német bajnok ( 2013, 2014, 2015), 2x Német Kupa-1. (2013, 2017)

– Hívták haza is?
– Igen, volt dán ajánlatom is, meg persze több a német Bundesligából.

Térjünk vissza az első miértre! Elárulná, milyen ígéretekkel tudták elcsábítani a veszprémiek?
– Persze, nem titok. Sokat beszéltem Ljubomir Vranjes edzővel, akit régóta ismerek, és aki részletesen elmondta a szakmai elképzeléseit a Veszprém jövőjéről. Amit hallottam, nagyon tetszett mind szakmai, mind emberi szempontból. A csarnok meccshangulata is remek, csak a kieli Sparkassen Arenáéhoz tudom hasonlítani. Aztán fontos, hogy a világ legjobbjai közé tartozó játékostársaim lesznek, akikből egységes, összetartó csapatot szeretne – és nincs kétségem, fog is – formálni, illetve tovább javítaná, a legnagyobb sikerekre vezetné az együttest. Bízunk egymásban, szerintem ez a legfontosabb.

– Tudjuk, mit jelent legnagyobb siker, ha a topklubokról beszélünk.
– Pontosan. A Bajnokok Ligája megnyerését.

– Ön már felért a csúcsra Rióban. Mi érhet többet az olimpiai aranyéremnél?
– Semmi, ha a válogatottakról beszélünk, és büszke is vagyok, hogy az öcsémmel, Henrikkel együtt olimpiai bajnokok lettünk. A legértékesebb klubtrófeát viszont Kölnben lehet megszerezni.

SIMON József, a Nemzeti Sport újságírója

Tavaly hozzálátott, az idén folytatja Ljubomir Vranjes és a Telekom Veszprém vezetősége a férfi bajnokcsapat alakítását. A sztárgárda legfrissebb szerzeménye a 33 éves dán René Toft Hansen. Jeles egyéniség a beállós, és nem csak a riói aranyának köszönhetően. A THW Kiellel borzalmasa sok borst tört már a veszprémiek, főleg a támadók orra alá – jobb is, ha inkább a mieinknél lesz a következő idényben. Aztán majd meglátjuk. Ha beválik, akár maradhat is. Erről még korai beszélni. Arról viszont nem, hogy Blagotinsekkel és Nilssonnal kell osztoznia a poszton, hiszen Sulic a Plockban folytatja, Schuch jövőjéről pedig logikailag csak annyi következtethető ki, hogy aligha marad a Veszprémé. Ugyanis a hosszabbításokat már bejelentette a klub – Schuch nem szerepelt a marasztaltak között. A szurkolók pedig új neveket tanulhatnak meg, illetve eleveníthetnek fel – Sterbikre gondolunk – a következő szezonra. Mert Toft Hansen mellett újonc lesz a volt veszprémi kapus, valamint Kentin Mahe, Manuel Strlek és még ki tudja, ki? Mert Vranjes kitárta az ablakot, a friss szél pedig, amely tavaly már Győrit, Ligetvárit is felkapta, kezdi átjárni a Veszprém Arénát.

– Ez a vágya?
– Eddig négyszer nem sikerült, és ennek az álomnak a megvalósulását a Veszprémtől, a Veszprémben remélem.

– Persze csak a jövő tavasszal...
– Igen, mert most a Kiellel szeretnék Kölnbe jutni. Már ötödször lennék ott... Nem lesz könnyű, de nem is lehetetlen.

– Hat évig játszott Kielben. Nem fog hiányozni az északi kikötőváros és Dánia közelsége?
– Hosszú és sikeres időszak volt, ezalatt háromszor jutottunk el a kölni négyes döntőbe, de a Kiel legutóbb még nélkülem, 2012-ben lett BL-győztes.

– Éppen ebben az évben igazolt a kieliekhez. Abból a csapatból jelenleg Momir Ilics játszik Veszprémben.
– Várom is, hogy újra együtt szerepeljünk, nagyon jó srác, kitűnő barát. Kielben egy idényen át játszottunk együtt.

– Akad másik jó ismerőse is Veszprémben?
– Az edzővel is baráti a kapcsolatom, a többieket pedig ellenfélként ismerem jobban. Méghozzá kellemetlen ellenfélként... A Veszprém–Kiel csaták mindig beillenek Bajnokok Ligája-finálénak is. Ez eddig elmaradt, de még összejöhet. Kölnben eddig csak elődöntőben találkozott a két csapat.

– Kitől kért tanácsot, kivel beszélte meg a nagy döntést, a veszprémi aláírást?
– A feleségemmel, aki a második kislányunkat várja, és a Flensburgban kézilabdázó öcsémmel. Ők is megnyugtattak, szerintük is jól választottam.

Rasmus Lauge is jöhet

Dán sajtóértesülés szerint a flensburgi Rasmus Lauge (26), a dán válogatott irányító-átlövője is Veszprémbe szerződhet 2019 nyarától. A magyar klub a sajtóértesülést nem kommentálta, átigazolásairól továbbra is hivatalos bejelentést tesz.

– Azt már tudjuk, ön mit remél Veszprémtől, de Vranjes edző mit vár öntől?
– Rutinos beállóst keresett, akire a csapata védekezésben és támadásban is számíthat. Nekem az eddigi csapataimban főleg védekező feladatok jutottak, pedig nagyon szívesen támadok is, és Veszprémben is szeretnék.

– A válogatottban is kulcsjátékos, és jövőre Németország Dániával közösen rendez világbajnokságot.
– Máris várom, még nincs világbajnoki aranyérmem. Veszprémben pedig biztosan fitt maradhatok, és jó formában mehetek a keretbe.

– A legközelebbi feladata?
– Vasárnap Párizsban játszunk BL-meccset a már biztos csoportelső PSG-nél. Pontot kell szereznünk, hogy a csoportban megőrizzük a negyedik helyünk, vagy szerencsés esetben előrébb léphessünk.

Ljubomir VRANJES, a Veszprém edzője

„Taktikai elképzeléseimben kulcsszerep vár Toft Hansenre a védelmünk közepén, ahova rutinos klasszist kerestem Blagotinsek mellé. Régen ismerem, tudom, hogy támadásban is kitűnő, és a tapasztalatát nagyra becsülöm.”

Momir ILICS, a Veszprém balátlövője

„Nagyszerű beállós, örülök, hogy bennünket választott. Erősebb lesz vele a Veszprém védekezésben, de akár támadásban is.”

Andreas NILSSON, a Veszprém beállósa

„Nagyon jó kézilabdázó, és az a legfontosabb, hogy elöl, hátul egyaránt tud segíteni a csapatnak. Azonos poszton játszunk, ezért külön is örülök René érkezésének.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik