Női kézilabda NB I: immár két kihívója van a Győrnek

PAPP BÁLINT, ROSKA EMESE BOGLÁRKAPAPP BÁLINT, ROSKA EMESE BOGLÁRKA
Vágólapra másolva!
2020.09.04. 10:52
null
A Nerea Pena (középen) vezérelte siófokiak várhatóan ebben az idényben is ádáz küzdelmet vívnak majd a ferencvárosiakkal az éremcsatákban (Fotó: Mirkó István)
A Győr továbbra is a legfőbb bajnokesélyes a női kézilabda NB I-ben, ám a megszokott egy helyett ezúttal biztosan két kihívóval kell számolnia.

Bár hónapok teltek el azóta, hogy a koronavírus-járvány miatt berekesztették az elmúlt bajnokságot, és – sokak által azóta is vitatott módon – a legutóbbi teljes idény, a 2018-2019-es eredménye alapján határoztak a nemzetközi kupaindulásról, csak ott motoszkál a fejekben a kérdés: mi lett volna, ha...?

Már csak azért is, mert ahogyan a világjárvány az előző idény végét tönkretette, úgy a mostaniba is bezavarhat, és legfeljebb az unalomig ismételt tételt hangoztathatjuk: az biztos, hogy semmi sem biztos.

Illetve még valami: az ETO bajnoki címéhez nem férhet kétség, ám ebben az évadban jobban meg kell szenvednie a sorozatban ötödik aranyéremért. Gyökeresen átalakult, egyúttal egyértelműen erősödött a Ferencváros, amelyhez a holland világbajnok Angela Malestein, a rutinos beálló Julia Behnke és további két német üdvöske, Emily Bölk és Alicia Stolle érkezett. A többször is szűknek bizonyuló keret kibővült, a belső posztokon két-két hasonló vagy azonos képességű játékos robog, így – ha összeérik a hét új kézilabdázóval összeálló csapat – sokkal kevésbé lehet hullámzó az FTC játéka.

A Siófok legkésőbb januárban jelezte, nem csupán a hazai terepen a Győr mögött kiadó második helyre, hanem a trónra tör, hiszen legyőzte az NB I-ben akkor két és fél éve veretlen ETO-t. A Balaton-parton pusztán Andrea Kobetic megtartásával is erősödött a keret, ráadásul érkezett az ugyancsak vb-győztes holland Danick Snelder, a korábban az FTC-t hozzá hasonlóan megjáró világbajnok honfitársa, Laura van de Heijden, és a német kapus Dinah Eckerle is úgy döntött, hogy az együttest Tor Odvar Moen után átvevő Bent Dahl játékosa lesz. Ráadásul tovább magyarosodott az SKC, Tóth Gabriella és Kiss Nikolett is „odamenekült” a széteső Érdből. Az egyik legnagyobb fegyver azonban a félelmetes motiváció lesz, amely abból fakad, hogy a Siófok ugyan mindent megtett a második helyért, a BL-indulásért, de nem érhetett célt a tavasszal.

VERSENYKIÍRÁS
A 14 csapat 26 fordulós, oda-vissza vágós, körmérkőzéses rendszerben dönt a helyezések sorsáról. A 26. kört követően élen álló együttes lesz a bajnok. Csakhogy a koronavírus-járvány miatt módosítani kellett a versenykíráson: a klubok elfogadták a szövetség javaslatát a versenynaptár sűrítéséről, így 2020-ban a női NB I-ben a tervek szerint 20 fordulót bonyolítanak le. A tervezett utolsó idei játéknap december 30. A Magyar Kupa néhány fordulója 2021-re kerül át. Ha egy játéknap európai kupamérkőzés fordulójára esik, az érintett magyar egyesületek elhalaszthatják bajnokijukat 2021-re. A hátralévő hat NB I-es női forduló (21–26. kör) pontos időpontjairól a szövetség és a liga októberi egyeztetésein döntenek. A járványhelyzet azonban nagyon sok mindent átírhat még a következő néhány hétben, hónapban.
(Tv: M4 Sport, Internet: mksz.hu, kezitortenelem.hu)

Szóval, két ilyen ambiciózus trónkövetelővel kell megküzdenie a Győrnek – bár az előző idény eredményei tükrében úgy tűnhet, már legutóbb is így volt, az elmúlt nyáron még nem kristályosodott ki ennyire. Azért a Győrnél továbbra is minden adva van, hogy a csapat megőrizze az elsőséget: csupán három poszton változott az összeállítás, a francia ász Laura Glauser és a norvég klasszis Silje Solberg a kapuba, míg Lukács Viktória a jobb szélre érkezett, utóbbi két játékossal ráadásul közvetlen riválisaitól „rabolt” az ETO. Ha klasszisai túljutnak a szokásos első győri év nehézségein – a legjobbaknak sem könnyű beilleszkedni, illetve tudásuk legjobbját nyújtani –, a Danyi Gábor megálmodta gyors kézilabdával még mindig felül lehet kerekedni a többieken.

Az eddig stabilan dobogóesélyes Érd atomjaira hullott, Horváth Roland formálódó, fiatal csapatának a bennmaradás lehet a célja. Meglátjuk, mire lesz képes az ezúttal Vida Gergő irányította, helyi és négy kölcsönbe vett debreceni tehetségre alapozó Békéscsaba és a Szent István jogán az élvonalban Boglári Akadémia-SZISE néven induló Nemzeti Kézilabda Akadémia. Különleges projekt a balatonboglári, hiszen kilenc ifjúsági Európa-bajnok és egy ifjúsági vb-ezüstérmes játszik együtt az élvonalban.

A három nagyot és a lehetséges három kiesőt leszámítva már nehezebb sorrendet felállítani. A német kapus Ann-Cathrin Giegerichhel és a Ferencvárosból érkező Hornyák Dórával a Debrecen vezeti a középmezőny elejét, vele várhatóan a Vác és a Szöllősi-Zácsik Szandrát megtartó MTK harcolhat.

No meg minden csapat egy közös ellenféllel: a koronavírussal és a járvány teremtette napról napra változó, elképesztően bizonytalan helyzettel.

AZ IDÉNY FELFEDEZETTJE LEHET

Vámosi Panna (Békéscsaba)
A lila-fehérekhez kölcsönbe kerülő, rendkívül tehetséges 19 éves irányító-átlövő az előző idényben a DVSC felnőttcsapatában négy mérkőzésen játszott, emellett kettős engedéllyel az NB I B-s Hajdúnánásban és a Loki ificsapatában is szerepelt, és mindent egybevetve 33 meccsen 228-szor talált be. Gólerősségéhez nem fér kétség, Csabán pedig az új idényben jó eséllyel sok lehetőséget kap majd korábbi debreceni nevelőedzőjétől, Vida Gergőtől, akinek keze alatt még tovább fejlődhet. Nem lesz egyszerű, de ha elbírja a terhet, és kihozza magából a benne rejlő potenciált, góljai aranyat érhetnek a csabai bennmaradás szempontjából.

AZ IDÉNY ÁSZA LEHET

Emily Bölk (FTC)
Háfra Noémi mellett a 22 éves német balátlövő számít posztján az egyik legnagyobb tehetségnek a világ női kézilabdázásában, az ősztől pedig immár együtt tolhatják a Fradi szekerét. Volt ifi-világbajnokság legértékesebb játékosa, fiatal kora ellenére a német felnőtt nemzeti együttessel már két-két Eb-n és vb-n is szerepelt. Nemcsak jól lő, jól is lát a pályán, intelligens és roppant ambiciózus, minden játékelemben a legjobbra törekszik. Márpedig ha Bölk ott lesz a legjobbak között az új évadban, klubcsapata is a legelőkelőbb helyekért lehet harcban.

AZ IDÉNY PÁRBAJA LEHET

FTC–SIÓFOK
A balatoniak legutóbb három pontot raboltak el a fővárosiaktól, ami alapból különlegessé teszi ezt a párharcot. Mindkét csapat kiválóan igazolt a nyáron, mindkettő tovább erősödött, klasszisokat felvonultató, bő játékoskeretük van. Nem vitás, az előző idényhez hasonlóan ezúttal is ádáz csatát vívnak egymással a papírforma alapján még BL-indulást jelentő második helyért, de talán azzal sem tévedünk nagyot, hogy a címvédő és topfavorit Győrre is veszélyesek lehetnek, lesznek. A világjárvány okozta bizonytalan helyzet és a roppant sűrű menetrend ezt a felvetésünket csak erősítheti.

NŐI KÉZILABDA NB I
1. FORDULÓ
Szeptember 4., péntek
18.00:
DVSC Schaeffler–Motherson Mosonmagyaróvár
18.00: Boglári Akadémia-SZISE–Békéscsabai Előre NKSE
18.00: Győri Audi ETO KC–Kisvárda Master Good SE
18.00: Dunaújvárosi Kohász KA–Szombathelyi KKA
Szeptember 5., szombat
16.30: FTC-Rail Cargo Hungaria–Váci NKSE (Tv: M4 Sport)
18.00: MTK Budapest–Alba Fehérvár KC
18.15: Siófok KC–Érd (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik