Lukács Viktóriáékra Ausztria vár a vb-selejtezőben (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A Japánban megrendezendő 2019-es világbajnokságra (november 30.–december 15.) a házigazda mellett a vb-címvédő Franciaországon kívül az Eb-elődöntőbe jutó három további válogatott, Hollandia, Oroszország és Románia is kvalifikálta magát.

A 24 ország csapatát felvonultató tornára Európa 12 együttest delegálhat, ebbe viszont nem számít bele a címvédő Franciaország, így a fent említett három gárdán kívül további 9 nemzet juthat ki kontinensünkről. A szombati sorsolást az első kalapból várhattuk, és a lehetséges ellenfelek sorát elnézve azt kívánhattuk, hogy kerüljük el a lengyel és a cseh válogatottat, mert a többi csapat azért alacsonyabb játékerőt képvisel. 

Ez végül megvalósult, bár sokat kellett rá várni, ugyanis csak az utolsó előtti párban húzták ki a mieinket. Az szintén eldőlt, hogy a visszavágót játszhatjuk hazai pályán. 

A két együttes eddig 56 alkalommal játszott egymással, a mérleg magyar szempontból 43 győzelem, két döntetlen és 11 vereség. A magyarok a 2015-ös dániai vb selejtezőjében is az osztrákokat búcsúztatták, miután Stockerauban 13, Győrben pedig 15 góllal győztek. 

A párharcok – melynek győztesei kijutnak a 2019-es világbajnokságra – első mérkőzéseit május 31. és június 2. között, a visszavágókat június 4. és 6. között játsszák. A világbajnokság győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SELEJTEZŐ
A PÁROSÍTÁSOK
Ausztria–MAGYARORSZÁG
Horvátország–Németország
Dánia–Svájc
Svédország–Szlovákia
Fehéroroszország–Norvégia
Szerbia–Lengyelország
Csehország–Montenegró
Macedónia–Szlovénia
Spanyolország–Izland
Az elöl álló csapatok kezdik hazai pályán a párharcot.

A SORSOLÁS ELŐTTI KIEMELÉS
1. KALAP:
Dánia, Spanyolország, Németország, MAGYARORSZÁG, Montenegró, Norvégia, Szlovénia, Szerbia, Svédország
2. KALAP: Ausztria, Horvátország, Csehország, Lengyelország, Fehéroroszország, Izland, Macedónia, Svájc, Szlovákia