Most már tényleg „megtanulták” egymást – így láttuk női kéziválogatottunk Eb-jét

PAPP BÁLINT (NANCY)PAPP BÁLINT (NANCY)
Vágólapra másolva!
2018.12.13. 12:21
null
A magyar csapat felnőtt a feladathoz az Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
A franciaországi női kézilabda Európa-bajnokságot a 7. helyen záró fiatal és rutintalan magyar válogatott fel tudott nőni a feladathoz és a kihívásokhoz, egyúttal igazolta, hogy a jövő talán nem is annyira borús, mint hittük azt egy évvel ezelőtt a világbajnokság után.

 

„Lázadjatok mindaddig, amíg a bárányok oroszlánokká nem lesznek.”

A Ridley Scott-féle Robin Hood-film mottóját a magyar női kézilabda-válogatottra adaptálva így fogalmazhatnánk:

„Küzdjetek és játsszatok mindaddig, amíg a bárányok oroszlánokká nem lesznek.”

Finoman fogalmazva sem a legjobb előjelekkel várta és indult neki a dán Kim Rasmussen irányította magyar nemzeti csapat a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokságnak. Az elmúlt évek nagy tornáihoz képest gyakorlatilag egy komplett keretnyi meghatározó játékosra nem számíthatott a kapitány visszavonulás, ideiglenes lemondás, családalapítás és sérülések miatt. Ezen okok miatt rendkívül fiatal átlagéletkorú és nemzetközi szinten roppant tapasztalatlan társaság kelt útra november 29-én délután Budapestről, arról nem beszélve, hogy ebben az összeállításban és ilyen védekezési felállásban talán még álmukban sem játszottak együtt a kerettagok – a kapitány álmairól és elképzeléseiről már ne is beszéljünk…

OROSZLÁNKÉNT KÜZDÖTTEK

Ehhez képest az elmúlt két év (a Rasmussen-éra) legjobb szereplése sült ki a dologból. A 2016-os kontinenstornán egy győzelem és egy döntetlen mellett, négy vereséggel, három megszerzett ponttal a 12. helyen zárt Magyarország, a mostani keretből heten voltak ott akkor is. A tavalyi világbajnokságon három sikerrel és három vereséggel, a nyolcaddöntőben a későbbi aranyérmes Franciaországgal szemben búcsúzva a 15. pozíciót foglalták el a mieink, a jelenlegi csapatból kilencen szerepeltek a németországi tornán. Míg most, a csoportkörben és a középdöntőben összesen négy győzelmet aratott (ez, ugyebár nyolc pont) és két vereséget könyvelhetett el az együttes, amely a 7. helyen végzett. Nem véletlenül mondta az egyik beálló, Mészáros Rea azt, hogy:

Az egész Eb-t illetően nem lehetünk csalódottak, ez egy teljesen új csapat, viszonylag későn állt össze a keret, így minden szinten kiemelkedő teljesítmény, hogy eljutottunk idáig.”

A hivatalosan megfogalmazott cél és elvárás a válogatottal szemben (a jövő évi vb-selejtezős sorsoláson való kiemelés miatt) a csoportból való továbbjutás volt. Okkal és joggal féltették a fiatal csapatot a rajt előtt, hogy a csoportkörös továbbjutás is „necces” lehet az előzmények tükrében, mondhatni, nehogy kvázi áldozati báránnyá váljon a kényszerből átalakított keret. Ehhez képest szó sem volt itt semmiféle áldozatról vagy megszeppent báránykákról. A torna mérkőzésein lehetőséget kapó 17 kézilabdázó (a kiutazó 18. kerettag, a kapus Janurik Kinga végig tartalékként szerepelt) oroszlánként, hatalmas szívvel harcolt, küzdött, hajtott, akart és kapart, példaértékű hozzáállásról és mentális erőről tett tanúbizonyságot, megmutatva, hogy rengeteg kvalitás és potenciál rejlik ebben a csapatban is.

MOST MÁR TÉNYLEG „MEGTANULTÁK” EGYMÁST

Borzasztóan büszke vagyok rájuk, többet adtak nekem, mint amit valaha is remélhettem, és ez sokat jelent a jövő szempontjából is” – fogalmazott a Németország elleni középdöntős győzelem után Kim Rasmussen.

Na, de mi változott az előző két világversenyhez képest?

A legutóbbi Eb-n és vb-n azokat a mérkőzéseket húzta be a dán edző együttese, amelyeket muszáj volt, és az előzetesen valamivel esélytelenebbnek számító riválisok ellen. A mostani, egyértelmű előrelépés (a tornák végső pozícióit nézve feltétlen, de sok minden másban is) annak köszönhető, hogy immár a velünk legalább egy szintet képviselő ellenfeleket, a spanyolokat, a németeket és a románokat is le tudta győzni a magyar válogatott. Ennek halvány előjele volt a tavaszi, hollandiai Eb-selejtező, amelyet szintén a sok hiányzó dacára nyert meg a csapat. Persze tiszta sor, az európai (egyben a világ) élmezőnyéhez tartozó, erősebb és rutinosabb válogatottak (lásd ezen a tornán a Hollandia és Norvégia elleni vereséget) felülmúlják a mieinket, de három év alatt eljutott oda a Rasmussen-csapat, hogy most már a kötelezőn túl a kiélezett hajrájú találkozókat is képes megnyerni.

A kerettagok végre kezdik megérteni a kapitány elképzeléseit, ahogy – a korábban a lengyel női nemzeti csapatnál teljesen más közegben és környezetben eltöltött hat év után – Rasmussen is eljutott már oda, hogy alkalmazkodjon az itteni viszonyokhoz és partnerként kezelje a sportági résztvevőket.

Idomulás nélkül ugyanis nem megy. A csapat is „megtanulta” edzőjét és a tréner is „megtanulta” az együttesét. Immár a keret is elhiszi, ez jó irány, ez az út, amire együtt ráléptek, vezet valahová, miközben most már talán a kapitányban is oldódhatnak az eddig meglévő görcsök. A kölcsönös bizalomerősítés miatt is roppant fontos volt tehát, hogy vereségek helyett két remek győzelemmel térhet haza a válogatott, ráadásul két olyan meccsen aratott sikerrel, amely az ellenfélnek is nagyon fontos volt.

Háfra Noémi fiatal tehetségből húzóemberré nőtte ki magát (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Háfra Noémi fiatal tehetségből húzóemberré nőtte ki magát (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

MEGTALÁLT EGYENSÚLY ÉS A TÁMASZOK

Mindenképpen említést kell tenni Kovacsics Anikóról is. Az újdonsült csapatkapitány igazi vezére volt a válogatottnak, abszolút megfelelt és méltónak bizonyult erre a posztra. Az ő „falon is átmenő, áttörő” mentalitása átragadt a többiekre is. Az ő példáján is megmutatkozott az a fent már említett kitétel, hogy Rasmussen partnerként kezelte az irányítót a csapaton belül betöltött új szerepkörében.

Az egyensúlyt is remekül megtalálta a magyar stáb, a korábbi versenyeken jó néhány példa akadt arra, hogy a torna ötödik-hatodik ütközetére „meghaltak” a mieink, elfogyott a szusz, az erő, a tempó és a lendület, míg a jelenlegi kontinenstornán ezeken a kritikusnak számító meccseken ellenfeleinél fizikailag és mentálisan is jobban bírták a hajrát a mieink. Erőnlétileg és koncentrációban is bírta a csapat a sorozatterhelést, mert mostanra Rasmussen is felmérte, hogy ki és mennyire terhelhető, s mennyit kell pihentetnie az egyes játékosokat menet közben.

Miként az is kiderült, hogy a nyári, debreceni junior-világbajnokságot megnyerő magyar nemzeti együttes tagjai közül Franciaországban a felnőttek között is mély vízbe dobott Lakatos Rita és Tóvizi Petra – Háfra Noémi más eset, a szintén vb-győztes fiatal tehetség mostanra talán végképp bizonyította, hogy személyében kinőtt egy olyan húzóember, aki hosszú éveken keresztül a hátán viheti a válogatottat – is megmutatta, hogy bátran lehet támaszkodni rájuk, lehetőséget adni nekik. Ami egyúttal arra is jó visszaigazolást nyújt, hogy van létjogosultsága és jó ötlet a nemzeti csapat év közbeni összetartásaikor a bővebb merítési lehetőséget nyújtó A- és B-keretet is kijelölni és meghívni. Hiszen az alapsémával így tisztában van mindenki, akit számításba vett eddig a kapitány és a csapattal dolgozott, és ez a tudás jól jön, amikor át kell alakítani a keretet – mondjuk egy Európa-bajnokság előtt.

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI
CSOPORTKÖR, C-CSOPORT (MONTBÉLIARD)
December 1.: Magyarország–Hollandia 25–28
December 3.: Horvátország–Magyarország 18–24
December 5.: Magyarország–Spanyolország 32–26
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. CSOPORT (NANCY)
December 7.: Magyarország–Norvégia 25–38
December 9.: Magyarország–Németország 26–25
December 12.: Magyarország–Románia 31–29
A TOVÁBBI PROGRAM: HELYOSZTÓK (PÁRIZS)
DÖNTŐ
12. 16. 18.00 az első elődöntő nyertese–a második elődöntő nyertese
BRONZMÉRKŐZÉS
12. 16. 15.00 az első elődöntő vesztese–a második elődöntő vesztese
ELŐDÖNTŐ
12. 14. 17.30 Oroszország–Románia
12. 14. 21.00 Hollandia–Franciaország
AZ ÖTÖDIK HELYÉRT
12. 14. 14.00 Norvégia–Svédország

Az Eb végeredménye:
7. MAGYARORSZÁG
8. Dánia
9. Montenegró
10. Németország
11. Szerbia
12. Spanyolország
13. Szlovénia
14. Lengyelország
15. Csehország
16. Horvátország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik