Kézi: Úgy látja a játékot, mint nagyon kevesen – ezért került Chema a válogatotthoz

Vágólapra másolva!
2019.09.26. 17:53
null
Nagy László fiatalokat támogató premizálási rendszerről és a veszprémi keret méretéről is beszélt (Fotó: Török Attila)
Miért kellett váltani a magyar férfi kézilabda-válogatott élén? Hogyan került képbe Chema Rodríguez? Leülne kapitányként a kispadra a hazai rendezésű Európa-bajnokságon? Hogyan lehetne ösztönözni a magyar fiatalok szerepeltetését? Többek között ezekről a kérdésekről is beszélt Nagy László, a magyar szövetség férfiszakágért felelős alelnöke a Vaxerencse nevet viselő kézilabdás podcast különkiadásának második felében.

A második részben hangsúlyos szerepet kaptak a válogatottal kapcsolatos kérdések. Nagy László rögtön az elején hangsúlyozta, mindenképpen főállású kapitányban gondolkodtak a szövetségben, csak sokáig nem találtak olyan szakembert, akire jó szívvel rábízták volna az irányítást. Azért is volt fontos, hogy megnyugtatóan rendezzék a kérdést, mert 2022-ben Szlovákiával közösen mi rendezzük a férfi Európa-bajnokságot.

„A 2022-es Eb-re tekintettel a Csoknyai, Matics felállásban nem tudnék azonosulni azzal a kézilabdával, amit képviselnek – jelentette ki Nagy László, egyúttal megindokolva, miért volt szükség új kapitányra. – Volt egy nagyon jó lehetőségünk a vébén, amivel nem tudtunk élni. Utána azt gondoltam, mindenképpen jó lenne a váltás. Szerettem volna a spanyol vonalat visszahozni, meg vagyok róla győződve, hogy a mostani felállással többet fogunk elérni.”

Mint ismert, Gulyás István lett a kapitány, aki Nagy segítsége mellett számíthat a magyar szurkolók által már jól ismert Chema Rodríguezre is. A 39 éves spanyol irányító szerepvállalása már régen benne volt Nagy László fejében.

„Már évekkel ezelőtt eljátszottam a gondolattal, hogy ha edző leszek, ő biztos benne lenne a stábomban. Úgy látja a kézilabdát, mint nagyon kevesen. Világéletében azt csinálta, hogy a társai keze alá dolgozott. Ha csak a mentalitása egy részét átadja, már sokat segíthet. Nem könnyíti meg a helyzetünket, hogy még játszik, mert így az NB I-es klubokkal megbeszélt plusz válogatott napokon nem lehet ott.”

Felmerült, hogy nem játszott-e el a gondolattal, hogy maga vezesse a csapatot: „Egy hazai rendezésű világversenyen ki az, aki nem szeretné a nemzeti csapatot irányítani? Ha a mostani felállás egészséges, és valami elindul, akkor alelnökként biztos nem fogok belenyúlni. Nekem nincs már szereplési vágyam. Ezzel együtt szívesen leszek ott minden válogatott edzésen, a tapasztalatommal hozzá tudok tenni, és a fordításban is segítek. A langyos vízzel viszont nem tudok azonosulni, azt vallom, mindig menni kell előre, és megpróbálni jobbnak lenni”

A várható játékstílus kapcsán kifejtette, a jövőben se várjunk a mostaninál nagyobb szélsőjátékot a csapattól, inkább a beálló megjátszásán, illetve az irányító-átlövő kapcsolaton lesz a hangsúly. Ebben persze az is szerepet játszik, hogy nincsenek már olyan klasszis szélsőink, mint korábban.

Ami a közvetlen utánpótlást illeti, a junior-vb-n elért 15. hely és a mutatott játék nem sok bizakodásra adhat okot, ráadásul állítólag a csapaton belül sem volt meg az összhang a játékosok között. „Voltak ott olyan személyiségek, akik egymással is összetűzésbe keveredhettek, de még szeretném több oldalról is megvizsgálni a történteket” – ismerte el Nagy.

Az alelnök is megerősítette Gulyás szavait, a cél az, hogy taktikában és erőnléti munkában a junior és az ifjúsági válogatott is kövesse a felnőttválogatottnál látottakat. A fiatalabb korosztályban kiemelt jelentőségű az elég játékidő, és hogy adott esetben nemzetközi kupameccsen is edződjenek a játékosok.

„Olyan premizálási rendszert vezetnénk be, hogy a kluboknak plusz pénzt jelentsen, ha több fiatalt foglalkoztatnak, küldenek a pályára. Mivel vannak olyan, nem elithez tartozó magyar játékosok, akiknek az ára a menedzserek által fel van tornászva, egy bizonyos korosztályig szóba került a fizetési sapka is” – tért ki néhány jövőbeni tervre, elképzelésre Nagy László.

Veszprémben sportigazgatóként azt az irányvonalat képviseli, ha valakinek van lehetősége külföldre menni, ahol rendszeresen kupameccset játszik, akkor menjen, a klubnál ebben igyekeznek segíteni.

A klubmunkájára áttérve elárulta, az igazolások egy részét „örökölték” Ljubomir Vranjes idejéből. David Davis szívesen látta volna a csapatban Máthé Dominikot, de őt nem sikerült megszerezni. Az utolsóként érkező Vuko Borozan esetében olyan szerződést kötöttek, hogy ha gond lesz a térdével, ki tudnak belőle lépni.

Előjött a keret nagysága is, hiszen nem általános, hogy 20 válogatott szintű játékosa legyen egy csapatnak. Nagy kifejtette, hogy hét játékosnak is lejár a szerződése (Sterbik Árpád, Borut Mackovsek, Kent Robin Tönnesen, Petar Nenadics, Dragan Gajic, Dejan Manaszkov és a jelenleg sérült Pawel Paczkowski), hamarosan döntéseket kell hozni róluk, mert „nem fog beleférni ekkora keret a költségvetésbe a jövőben.”

A teljes második rész

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik