Férfi kézi-vb: a dánok otthon gyűjthetik be a még hiányzó trófeát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.27. 11:32
null
Mikkel Hansen formáján sok fog múlni a döntőben (<strong>Fotó</strong>: AFP)
Mindenképpen új győztest avatnak a férfi kézilabda-világbajnokság kora esti döntője után (kezdés: 17.30, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n), ugyanis a társházigazda Dánia és Norvégia sem nyert még vb-aranyat korábban. A dánoknál becserélték a finálé előtt Hans Lindberget, míg a norvégoknál valószínűleg játszhat az elődöntőben megsérülő Magnus Röd.

Dánia még hibátlan a tornán, és Norvégia is még a csoportkörben szenvedte el egyetlen vereségét, éppen a dánoktól, akik 30–26-ra nyerték meg azt a találkozót. A két skandináv csapat erődemonstrációt tartott a hamburgi elődöntőben, a dánok a franciák, a norvégok a németek felett arattak fölényes győzelmet.

Ahogy fentebb írtuk, még egyik csapat sem nyerte meg korábban a vb-t: a dánok eddig kétszer jutottak el a döntőig, 2011-ben hosszabbításban kaptak ki a franciáktól, míg 2013-ban a házigazda spanyolok állták az útjukat a fináléban. A kulcsjátékosok közül több, így Niklas Landin, Mikkel Hansen vagy Rasmus Lauge is ott volt már ezen mérkőzéseken. Dániának ez az utolsó nagy trófea, ami még hiányzik a vitrinjéből, 2008-ban és 2012-ben Eb-t nyert, míg 2016-ban a riói olimpián ért fel a csúcsra. Legutóbb viszont, amikor hazai pályán döntőt játszhatott, kikapott a 2014-es Eb utolsó meccsén a franciáktól.

Ezzel szemben a férfivonalon is egyre dominánsabb norvégok az első aranyérmükre hajtanak, 2017-ben a franciáktól kaptak ki a vb-döntőben, az volt az első medáliájuk világversenyen. Jó hír lehet a számukra, hogy az elődöntőben kiváló teljesítményt nyújtó, de a második félidőben megsérülő Magnus Röd szombaton már jobban érezte magát, így valószínűleg vállalni tudja a játékot.

A dánok közben cseréltek, így a sérülésből felépülő jobbszélső, Hans Lindberg is ott lesz a keretükben, Johan Hansen helyét veszi át. Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány az utolsó pillanatig kivárt a harmadik változtatással, mert az egyik kapusa betegséggel küzdött.

A dánoknál természetesen sok múlik majd az egész vb-n kiváló teljesítményt nyújtó Mikkel Hansen játékán, aki 65 góljával vezeti a vonatkozó rangsort, de a gólpasszok terén is az élmezőnybe tartozik A norvégoknál a balszélső Magnis Jöndal az eddigi legeredményesebb a maga 50 találatával. A gólpasszok listáját a csapattársa, Sander Sagosen vezeti 45-tel. A kapusoknál is a két csapat játékosai állnak az élen, a norvég Espen Christensen 39 százalékon áll, Landin 38-cal követi.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA ÉS NÉMETORSZÁG
DÖNTŐ (HERNING)
17.30:
Dánia–Norvégia (Tv: M4 Sport)
A 3. HELYÉRT (HERNING)
14.30:
Franciaország–Németország (Tv: M4 Sport)

A VB VÉGEREDMÉNYE
5. Svédország
6. Horvátország
7. Spanyolország
8. Egyiptom
9. Brazília
10. MAGYARORSZÁG
11. Izland
12. Tunézia
13. Katar
14. Oroszország
15. Macedónia
16. Chile
17. Argentína
18. Szerbia
19. Ausztria
20. Bahrein
21. Szaúd-Arábia
22. Korea
23. Angola
24. Japán

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik