Mario Sostaric (Fotó: Szabó Miklós)

 

– Március tizenegyedike óta nem léptek pályára. Mit gondol, lesz folytatás?
– Természetesen szeretnénk játszani, de a jelenlegi helyzetben túl kockázatos lenne, gyorsan terjed a vírus, így nem lenne bölcs dolog pályára lépni – mondta a Nemzeti Sportnak Mario Sostaric, a Mol-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának jobbszélsője. – Nem tudom, mikor lélegezhetünk fel, de kötve hiszem, hogy júniusban Bajnokok Ligája-meccset vívnánk. Már túl régóta leálltunk, ráadásul most léptünk volna az idény legfontosabb szakaszába, ezért sem kellene tovább halogatni a döntést. Mi lesz azokkal, akiknek június végén lejár a szerződésük? Akárhogy is határoznak a magyar és a nemzetközi szövetségnél, nekünk, játékosoknak el kell fogadni a döntést, nincs mit tennünk.

„MINDEKÖZBEN PERSZE REMÉNYKEDÜNK”
„A NATO Szerbia elleni hadművelete alatt még otthon, Zentán éltem Marko Krivokapics, a Szeged másodedzője. – Ott is szigorú korlátozásokat vezettek be, igazán kiszámíthatatlan volt az élet. Sokszor tudtuk, hogy hol várható bombázás, mégsem lehettünk otthon biztonságban, mert minden bizonytalan volt. Most egy dologhoz kell tartani magad: maradj otthon! Én is ezt teszem. Napközben a gyerekek tanulnak, este viszont jön a családi program: Luka fiammal elmegyünk futni, néha kártyázunk, társasozunk vagy kirakóst játszunk. Mindeközben persze reménykedünk, hogy ismét eljön az idő, amikor edzésre mehetünk, meccseket játszhatunk...”

– Ha most lefújják a magyar bajnokságot, öné lenne a gólkirályi cím.
– Örömmel tölt el, hogy száztizenhárom gólt szereztem idén az NB I-ben, főleg úgy, hogy három bajnokin nem is játszottam. Ám akkor lennék a legboldogabb, ha a tavasszal tovább növelhetném a találataim számát.

– Bogdan Radivojevics érkezése óta kevesebb időt tölt a pályán, ez nem zavarja?
– Nagyon jó a kapcsolatom Bogdannal, aki nemcsak kiváló játékos, de nagyon jó ember is. Nem sok csapatnak van két ilyen jobbszélsője, és ezt Szegeden is tudják. Lehet, a mostani évadban kevesebb szerephez jutok, és minden percért meg kell küzdenem, de ez csak az előnyömre válhat – tudom, hogy egy pillanatra sem lazíthatok.

– Hogy érzi magát Szegeden?
– Már nem lennék itt, ha nem érezném jól magam. Szeretem, hogy családias a hangulat a klubnál. A város él-hal a kézilabdáért, a szurkolók pedig jóban-rosszban kitartanak mellettünk.

– A klubcsapatában Juan Carlos Pastor, a szlovén válogatottban Ljubomir Vranjes az edzője. Mennyire különbözik a két szakember kézilabdáról alkotott nézete?
– Mindkettőtől sokat lehet tanulni, de Pastor és Vranjes teljesen más: míg az előbbinél minden részletet ismerni kell a játékrendszerről, utóbbi talán kevésbé szigorú, ezért több szabadságot ad a játékosainak. Vranjesnek tíz napja volt az Európa-bajnokság előtt, hogy megossza velünk a taktikai elképzeléseit, ami sikerült is.

– Ha már az Eb-t szóba hozta: sokat zrikálták szegedi csapattársai, miután a magyarok egy góllal legyőzték önöket a középdöntőben?
– Borzasztóan éreztem magam a vereséget követően, de két nap múlva minden megváltozott, amikor bejutottunk az elődöntőbe. A magyar válogatott megmutatta, hogy képes magas színvonalon kézilabdázni, előzetesen nem sokan számítottak erre. Mi is így voltunk vele, hiszen olyan játékosok hiányoztak a keretből, mint Bodó Richárd és Lékai Máté. Szerencse, hogy a továbbjutásunk nem ezen múlott.

– Szlovénia kétmilliós kis ország, mégis ontja a világsztárokat. Minek köszönhető ez?
– Nem vagyunk sokan, éppen ezért a minőségre, nem pedig a mennyiségre összpontosítunk. A szlovén kézilabda sok kiváló játékost nevelt ki az idők során, de kosárlabdában is van egy Luka Doncicunk, Goran Dragicunk, labdarúgásban egy Jan Oblakunk, kerékpárban egy Primoz Roglicunk és akkor a téli sportokról még nem is beszéltünk. A siker kulcsa abban rejlik, hogy remek edzőink vannak, akik korán kiszúrják a tehetségeket. Férfi kézilabda-válogatottunk 2004-ben Európa-bajnoki ezüstérmes lett, három éve pedig világbajnoki harmadik, aminek hatására sok kisgyerek kezdett el kézilabdázni.

– Ön kit tart a világ legjobbjának?
– Az izlandi Aron Pálmarsson és a norvég Sander Sagosen jelenleg kiemelkedik a mezőnyből. Nemcsak az egyéni képességeik, de a játékintelligenciájuk, helyezkedésük, mozgásuk is átlag feletti.

– Akár hatszor is találkozhatott volna egymással a Szeged és a Veszprém a tavasszal.
– Kár, hogy nem így történt, mert ez a világ egyik legnagyobb rangadója a kézilabdában. A Veszprém elleni meccsek mindig Bajnokok Ligája-döntővel érnek fel, még akkor is, ha csak tét nélküli mérkőzésről van szó. Megtisztelő, hogy részese lehetek ezeknek a találkozóknak. Büszke vagyok a két évvel ezelőtti bajnoki címünkre és a tavalyi Magyar Kupa-győzelmünkre. Remélem, hamarosan folytatni tudjuk ezt a sorozatot a veszprémiek ellen.

– Mit üzen a szurkolóknak?
– Olvassanak minél több könyvet, zárják ki a külvilágot, mert elég sok rossz dolog történik most körülöttünk. Szlovéniában az emberek tanultak az olaszok példájából, ezért mindenki bezárkózott. Arra kérem a magyarokat, ha tehetik, maradjanak otthon – ez a legjobb módja, hogy megóvjuk az egészségünket. Csak együtt tudjuk legyőzni ezt a járványt! Hamarosan túl leszünk ezen az egészen, és akkor ismét találkozhatnak velünk a pályán.