Férfi kézi Eb: zárul a csoportkör – a nagy kérdés, hogy maradunk vagy megyünk?

Vágólapra másolva!
2018.01.17. 12:05
null
Jó hangulatban készült a magyar válogatott az utolsó csoportmeccsre (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Az előző fordulóban bravúrgyőzelmet elkönyvelő Csehország ellen kell kiharcolnia a továbbjutást a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a horvátországi Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában (kezdés: 18.15, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). Ha biztosra akarunk menni, akkor legalább négy góllal kell nyernünk. A cseh kapitány szerint továbbra is mi vagyunk a találkozó esélyesei. 

Előzetesen is úgy számoltunk, hogy a csehek elleni lesz a továbbjutás szempontjából a sorsdöntő mérkőzés, még ha az előző körben a spanyolok ellen is benne volt a pontszerzés a játékban.

MEGYÜNK VAGY MARADUNK?
A magyar válogatott bejut a középdöntőbe, ha…
…legalább négy góllal megveri a cseheket
…négy gólnál kevesebbel veri meg a cseheket, de a dánok pontot szereznek a spanyolok ellen
A magyar válogatott kiesik, ha…
…pontot veszít a csehek ellen
…négynél kevesebb góllal nyer a csehek ellen, és Spanyolország nyer Dánia ellen.

„Azzal együtt volt esélyünk a pontszerzésre, hogy közel sem játszottunk hibátlanul, a végjátékban meg szerencsénk sem volt – mondta Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány. – Elégedett vagyok azzal, hogy végig nyomás alatt tudtuk tartani a spanyolokat. Érthető, hogy ebben a periódusban még több a hiba a játékunkban, hiszen nem régóta dolgozunk együtt, és többen még nem sokat játszottak ilyen magas szinten. Az a célunk, hogy elérjük ezt a szintet, de ehhez több időre és közös gyakorlásra van szükség.”

Addig is azonban adott a feladat, hogy a csehek ellen kiharcoljuk a célként kitűzött középdöntős folytatást és a további három mérkőzés lehetőségét.

„Nagyon nem jött jól nekünk a csehek győzelme, meg is lepett az eredmény – folytatta Vranjes. – A cseh válogatott nem rossz csapat, de a dánoknak le kellett volna tudni győzni őket. Nem számolgatunk, az az elsődleges célunk, hogy megnyerjük a mérkőzést, a végén meglátjuk, ez mire lesz elég. Az Eb előtt kétszer is legyőzték az osztrákokat, és a spanyolok ellen is sokáig ikszhez közel álltak, utána persze nagyon kikaptak. Erős a védekezésük, amelyhez jó kapusteljesítmény is párosul.”

ÖNKRITIKUS LÉKAI

„Miben kell javulni a csehek ellen? Magammal kezdem, mert a tucatnyi eladott labda, a sok pontatlanság, vagyis a hibáink jórészt az én lelkemen száradnak – mondta önkritikusan Lékai Máté, a magyar válogatott irányítója. – Ez zavar és bosszant a legjobban, még a bíróknál is jobban, mert nyerni kellett volna Spanyolország ellen. Hétfőn karnyújtásnyira voltunk tőle. Nagyon szeretnék olyan formában kézilabdázni, mint az ősszel a klubomban. Eddig nem sikerült. A csehek ellen viszont megint megpróbálom, talán több eredménnyel.”

A kapitány is elismerte, hogy hiányoznak a szélről lőtt gólok, márpedig ő olyan edző, aki szereti foglalkoztatni a szélsőket. Valószínűleg ez is az oka, hogy Uros Vilovszki és Dzsamali Iman helyére becserélte az eddig tartalék Fekete Dávidot és Országh Ádámot.

A keddi pihenőnapon Szöllősi-Zácsik Szandra és kislánya is feltűnt a csapat szállásán, hogy üdvözöljék a papát. Szöllősi Szabolcsnak a hétfői meccsen plusz motivációt jelentett, hogy a családja is a lelátóról szurkolt.

„Egy hét után láthattam őket újra, márpedig egy-két nap után már nagyon hiányoztak. Nehéz volt negyven perc után felvenni a ritmust, de élveztem, hogy végre a pályán lehetek. Nem matekozunk, úgy kell kimennünk, hogy húzzuk be végre az első győzelmünket, aztán meglátjuk, ez mire lesz elég. Nem szabad a cseheket egyáltalán lebecsülni, láthattuk, ők is meg tudnak verni bárkit, de a fantasztikus közönségünk segítségével meg kell legyen a továbbjutás.”

Mint ismert, a magyar válogatott csak akkor jut tovább biztosan a csoportból, ha legalább négy góllal legyőzi a cseheket. Ha magyar győzelmet és dán vereséget hozna a záró kör, a dán, a cseh és a magyar csapat egyaránt 2 ponttal fejezné be a D-csoport küzdelmeit, ez esetben az egymás elleni gólkülönbség döntene. Jelenleg ez a dánoknál +6 (és már nem is változik), a cseheknél +1, a mieinknél –7. A négygólos sikerünkkel tehát a magyar és a cseh csapat hármas egymás elleni gólkülönbsége is mínusz három lenne, s a több egymás elleni dobott gól nekünk kedvezne. Ha kevesebb góllal nyerünk, akkor azért kell szurkolnunk, hogy a dánok ne kapjanak ki a spanyoloktól. Ha nem verjük meg a cseheket, biztos, hogy számunkra befejeződik az Eb.

„Mi játszunk korábban, így nem számolhatunk a dánok pontszerzésével – vette át a szót a nemzeti csapatban balszélsőt játszó Juhász Ádám.Szeretném, ha addigra már lerendeznénk a saját sorsunkat. Ha hatvan percig jól tudunk játszani, annak elégnek kell lennie a csehek ellen. Eddig szélről még nem lőttem kapura, az ellenfelek is sokszor úgy védekeznek, hogy inkább az átlövőket hagyják kifelé cselezni, és a szélsőket teljesen lezárják. A szélső az ilyen kiszolgáltatott pozíció, lehet csak a hajrában jön egy olyan lehetőség, amiből viszont be kell találni.”

A csehek még másnap is nehezen tértek napirendre az olimpiai bajnok legyőzése felett. Utolsó csoportellenfelünket a jelenlegi Eb-mezőnyben egyedüliként edzőpáros irányítja. Daniel Kubes (tíz évet húzott le a Bundesligában, a Kiellel BL-t is nyert) és Jan Filip (szintén tíz évet töltött el a Bundesligában) jó barátok, a válogatottnál egyenrangú partnerek, a meccsek során úgy osztják el egymás között a feladatokat, hogy Kubes dirigál védekezésben, míg kollégája támadásban.

„Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy legyőzzük a dánokat, erre a napra még sokáig emlékezni fogunk – kezdte az NSO-nak Daniel Kubes, aki a nemzeti csapat mellett jelenleg a német másodosztályú TV Emsdetten edzője. – Nagyszerű volt átélni, hogy ilyen lehetséges a sportban. A jóformán ismeretlen játékosok legyőzték a sztárok során felvonultató olimpiai bajnokot. Ezek miatt a drámai pillanatok miatt is lehet olyan népszerű a kézilabda. Remélem, stabilizálni tudjuk a játékunkat, és nem lesz benne olyan ingadozás, mint amit az első két fordulóban láttunk. Amikor idejöttünk, csak azt tűztük ki célként magunk elé, hogy mindegyik meccsen nyújtsuk a tőlünk telhető legjobbat, aztán elválik, ez mire lesz elég.”

Kubes elismerte, nem könnyű a helyzetük a legnagyobb sztárjuk visszavonulását követően, míg az esti meccs kapcsán a mieinket tartja favoritnak.

„Filip Jícha volt a cseh kézilabda történetének legnagyobb játékosa. Tizenöt év után természetesen nagy űrt hagyott maga után a válogatottban, de ilyen az élet. Gondolom, ez a helyzet a magyaroknál is Nagy László visszavonulása kapcsán. Új vezéreknek kell előlépniük és vállalni a felelősséget a meccseken. Egyértelmű, hogy továbbra is a magyarok a találkozó esélyesei. Nagy harcot várok, és azt, hogy ugyanazzal az intenzitással játszunk, mint tettük azt a dánok ellen. Ha ez sikerül, talán újra szép eredményt érünk el.”

A dánok legyőzésében a bravúrt bravúrra halmozó kapus, Martin Galia és a nyolc gólig jutó Ondrej Zdráhala mellett a hazánkban légióskodó Stanislav Kaspárek is főszerepet vállalt.

„Picit beszélek magyarul – kezdte az életben rendkívül szerény és csendes ember benyomását keltő 21 éves Kaspárek. – Egy éve tanulom a nyelvet, a ragozás okozza a legtöbb gondot. Ez a harmadik szezonom a Balatonfüredben, nagyszerűen érzem magamat, a legjobb döntést hoztam azzal, hogy Magyarországra igazoltam. Imádom az embereket és az ételeket is. A klubomnál lejár a szerződésem, de szeretnék maradni az országban."

„Még mindig nem tudom elhinni, hogy legyőztük az olimpiai bajnokot, senki nem számított erre a sikerre, főleg azok után, hogy az első körben tizenhéttel kikaptunk – folytatta a jobbátlövő. – Ugyanazt játszottuk a dánok ellen is, csak sokkal jobban ment. Azt hiszem, az volt a kulcs, hogy nyomás nélkül mehettünk fel a pályára. Kézilabdában kis nemzetnek számítunk, ez a győzelem nagy lökést adhat nekünk."

Érdekesség, hogy nagyjából fél éve válogatott Kaspárek, így ez első nagy tornája. Korábban évekig jobbszélsőt játszott, de a Balatonfüredben már jobbátlövőként számítanak rá. „Jobban is szeretem ezt a posztot, mert több labdát kapok és több lehetőségem van a gólszerzésre.„

És hogy mit vár a mieink elleni meccstől? „Hornyák Péterrel és Ligetvári Patrikkal is jó barátok vagyunk, amikor összefutunk a csapathotelben, mindig ugratjuk egymást a találkozóval. A magyaroknak nyerniük kell, mindenki ezt várja el tőlük, így szerintem megint rajtunk lesz a kisebb nyomás.

>> TÖLTSE LE ÉS TÖLTSE KI A TORNA SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
D-CSOPORT (VARASD)
18.15:
Csehország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
20.30: Spanyolország–Dánia (Tv: Sport1)
C-CSOPORT (ZÁGRÁB)
18.15:
Németország–Macedónia (Tv: Sport1)
20.30: Montenegró–Szlovénia

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 2 59–40 +19 4
2. Dánia 2 1 1 59–53 +6 2
3. Csehország 2 1 1 43–59 –16 2
4. MAGYARORSZÁG 2 2 50–59 –9 0

ELLENFÉLNÉZŐ: CSEHORSZÁG
Olimpia:

Világbajnokság: 8. (1995), 10. (2005), 11. (1997), 12. (2007), 17. (2015), 18. (2001)
Európa-bajnokság: 6. (1996), 8. (2002, 2010), 10. (1998), 11. (2004), 14. (2008, 2012), 15. (2014)
A magyarok elleni mérlege: 6 győzelem, 2 döntetlen, 19 vereség
Legutóbbi mérkőzés (2016. december 30., Érd, Karácsony-kupa): Magyarország–Csehország 34–25 (17–11)
Magyarország: Mikler – Gulyás P. 2, Nagy L. 3, Lékai 5, Szöllősi Sz. 2, Bodó 2, Juhász Á. 1. Csere: Borbély, Fazekas (kapusok), Schuch, Császár 4, Iváncsik G. 1, Harsányi 1, Ligetvári 3, Dzsamali 4, Zubai Sz., Bánhidi 3, Ancsin G. 3. Szövetségi kapitány: Xavier Sabaté

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
KAPUSOK:BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐ:HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)
JOBBÁTLÖVŐK:ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK:CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK:BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK:BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged),LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ: FEKETE Dávid (CYEB Budakalász), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány:Ljubomir VRANJES
TARTALÉKOK:
DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)

A CSEH VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Tomás MRKVA (Balingen-Weilstetten – Németország), Martin GALIA (Górnik Zabrze – Lengyelország)
JOBBSZÉLSŐ: Tomás CÍP (HT Tatran Presov – Szlovákia)
JOBBÁTLÖVŐK: Stanislav KASPÁREK (Balatonfüred – Magyarország), Jan STEHLÍK (Talent Plzen Handball), Dieudonné MUBENZEM (Dukla Praha)
IRÁNYÍTÓK: Roman BECVÁR (HC Elbflorenz – Németország), Andrej ZDRÁHALA (Ottmar St. Gallen – Svájc), Jakub SVITÁK (Dukla Praha)
BEÁLLÓK: Leos PETROVSKY (Bergischer HC – Németország), Stepán ZEMAN (Zubrí)
BALÁTLÖVŐK: Jan LANDA (Lovosice), Pavel HORÁK (Meskov Breszt – Fehéroroszország), Michal KASAL (HT Tatran Presov – Szlovákia)
BALSZÉLSŐK: Jakub HRSTKA (HT Tatran Presov – Szlovákia), Milan KOTRC (Bergischer HC – Németország)

AZ EB-CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Split): Horvátország, Svédország, Szerbia, Izland
B-csoport (Porec): Franciaország, Fehéroroszország, Norvégia, Ausztria
C-csoport (Zágráb): Németország, Macedónia, Montenegró, Szlovénia
D-csoport (Varasd): Spanyolország, Dánia, Csehország, MAGYARORSZÁG
Mindegyik csoport első három helyezettje jut be a középdöntőbe, a magyar válogatott továbbjutása esetén a középdöntős mérkőzéseit is Varasdon játssza.

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: 2018. január 19., 21., 23. és 24.
A középdöntő-mérkőzések kezdési időpontjai: január 19-én, 21-én és 23-án 18.15 és 20.30, január 24-én 16.00, 18.15 és 20.30.

Az elődöntő mérkőzésnapja, és az 5. helyért: 2018. január 26.
Döntő, 3. helyért: 2018. január 28.

A középdöntő helyszínei: Zágráb, Varasd
Az elődöntő, a döntő és a helyosztók helyszíne: Zágráb

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik