Az ETO és a többiek – megállíthatók-e a győriek?

Vágólapra másolva!
2019.10.04. 15:34
null
Vajon melyik csapat lesz képes megállítani a Győri ETO-t? (Fotó: Török Attila)
Péntek este megkezdődnek a női kézilabda Bajnokok Ligája főtáblájának küzdelmei. A sorozat fő esélyese ezúttal is a Győri Audi ETO KC, amely a legutóbbi hét szezonból ötször zárt végső győztesként. A kisalföldi zöld-fehérek történelmet írhatnak, hiszen sorozatban negyedszer nyernék még a Bajnokok Ligáját, ami az 1993-ban BEK-ről átkeresztelt sorozat újkori történetében még egy csapatnak sem sikerült korábban.

 

GYŐRI ETO: A CSOPORTKÖR CSAK BEMELEGÍTÉS

Nehezen lehet vitatkozni vele, hogy az immár sorozatban negyedik BL-győzelmére hajtó GYŐRI AUDI ETO KC mára korszakos csapattá nőtte ki magát. A győriek csillaga jelenleg olyan fényesen ragyog, hogy ebben az idényben szinte csak veszítenivalójuk van, hiszen az újabb BL-trófeán kívül gyakorlatilag minden eredmény kudarcnak számítana – márpedig a sportban nincs győzelmi széria, amely örökké tartana. Az érzetet, hogy az ETO kilóg a mezőnyből, csak erősíti, hogy a címvédő kifejezetten kellemes sorsolást kapott a csoportkörre: a szezon első szakaszában már az is meglepetés lenne, ha egyáltalán akadna ellenfél, amely megszorongatja a Danyi Gábor irányította együttest.

TUDNIVALÓK
Lebonyolítás: A Bajnokok Ligája 2019–2020-as kiírása hasonló, mint az előző idényé. A 4x4 csapatos első csoportkör után mindegyik kvartettből a legjobb három lép tovább a középdöntőbe, ahova az együttesek viszik az egymás elleni eredményeket, és AB-, illetve CD-ág alapon küzdenek meg a másik csoportból érkezőkkel a legjobb 12 között.
A középdöntő végeredménye után kialakul a negyeddöntő mezőnye, ahonnét négy csapat jut be a tavasz végi, budapesti final fourba (május 9–10.).
Televízió: Sport Tv
Stream: ehfcl.com (a televízió-közvetítések függvényében földrajzi korlátozásokkal).
Újdonság, hogy ettől a szezontól kezdve minden mérkőzés utáni sajtótájékoztató élőben is követhető lesz az adott találkozó rendezőjének Facebook-oldalán. A közösségi oldalak gyűjtése itt megtalálható!

A győriektől az előző évad végén távozó Nora Mörk, Nycke Groot, Tomori Zsuzsanna, Crina Pintea négyes ugyan egy világválogatott belső sorának is elmenne (vagy legalábbis néhány éve biztosan így lett volna), de a címvédő cseppet sem tűnik gyengébbnek, mint májusban. Pótlásként többek között érkezett két francia világ- és Európa-bajnok, Estelle Nze Minko és Béatrice Edwige, akik borítékolhatóan oszlopos tagjai lesznek az egyre inkább Danyi Gábor keze munkájára formálódó csapatnak. A szakember vereség nélküli edzői mérlege ugyan egy felkészülési meccsen (a Buducsnoszt Podgorica ellen) némiképp váratlanul és annál is váratlanabb különbséggel odalett a nyáron, ettől függetlenül az ETO az elmúlt évek egyik legnyugodtabb nyarát és szezonkezdetét produkálta, s nehéz elképzelni, hogy az ősz során a győrieknek különösképp tartaniuk kellene bárkitől is. Az ETO-ra a szlovén, a svéd és a cseh bajnok vár a D-CSOPORTBAN, ezek a találkozók várhatóan felhozó meccseknek lesznek jók az évadot kettévágó világbajnokság utáni időszak előtt.

A Krim Ljubljanától tíz játékos távozott (három visszavonult) a nyáron, érkezett hét új kézilabdázó, illetve további hét emberre már a felnőttek között számítanak az utánpótlásból. Hasonló átalakulás volt a Sävehofnál is: az „örökös” svéd első helyezett – amely az elmúlt 15 esztendőben csak kétszer hiányzott a BL-ből – meghatározó irányítója, a 10 évig a svéd válogatottat is erősítő Johanna Ahlm játékosként búcsút intett a sportágnak. A csapatot ugyanakkor továbbra is magánéletbeli párja, Rasmus Overby irányítja, akinek nincs egyszerű dolga: az átalakulás révén az együttes legidősebb tagja is 25 éves, az extrém alacsony, 20.5 (!) éves átlagéletkorral nem lesz egyszerű kiegyensúlyozott formát mutatni.

Érdekesség, hogy a győriek idegenbe először épp Chomutovba látogatnak, ahol a főtábla egyetlen újonc alakulata, a Baník Most szerepel vadonatúj csarnokában. A cseh bajnok némi meglepetésre hazai körülmények között megnyerte a kvalifikációs tornát, így csatlakozott a főtáblához. Kijelenthető, hogy az együttesnek innét minden játékperc ajándék a BL-ben, és arra sem tűnik esélytelennek, hogy pontokat gyűjtsön a kvartettben.

KÉT LISTA ÉLÉN AZ ETO, EGYEN A FRADI
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) szakírói az induló női Bajnokok Ligája-idény előtt több szempont szerint is rangsorolták a főtábla csapatait. A listák közül kettőt a címvédő Győri ETO, egyet a másik magyar résztvevő, a Ferencváros vezet. Hogy melyiket? Itt megtudhatja!

Ettől függetlenül a középdöntős ág másik fele, a C-CSOPORT vélhetően több izgalmat tartogat. A szezon péntek este a román és a német bajnok összecsapásával, a Ramnicu Valcea–Bietigheim mérkőzéssel indul, és mindkét együttes kitűzheti célként az egyenes kieséses szakaszt is. Bár Romániából inkább a CSM Bucuresti-ről szólnak a hírek, Florentin Pera keze alatt a Valcea igazi bástyává nőtte ki magát, a román élvonalban már ebben az idényben is legyőzte a fővárosi riválist, és BL-csoportjában is favoritnak tűnik. Az előző évadhoz képest a csapat ráadásul tovább erősödött: az egyaránt Magyarországról szerződtetett Mireya González, Elghaoui Asma (Siófok), Madalina Zamfirescu (Debrecen) és Ana Maria Savu (Kisvárda) is fontos tagja lehet, akárcsak a 36 évesen először légiósnak álló dán Ann Grete Nörgaard, illetve a szintén Dániából érkező (Esbjerg) szerb Krisztina Liscsevics. Lehet tehát, hogy keleti szomszédunknál a CSM van fókuszban, ám a Valcea a kiegyensúlyozott keretével egyáltalán nem tűnik esélytelennek a final fourra sem.

Több húzónévvel rendelkezik a Bietigheim is (a kapuban Dinah Eckerle, a széleken Angela Malestein és Fie Woller, a belső posztokon Karolina Kudlacz, Kim Naidzinavicius, Maura Visser, Anna Loerper vagy a korábbi ferencvárosi Laura van der Heijden), ám a kerete mélysége nem éri el a Valceáét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy – különösen a szezon első felében – ne lehetne veszélyes aktuális ellenfeleire. Martin Albertsen edzőnek ez lesz az utolsó idénye a gárda kispadján, jövőre ugyanis a svájci női kézilabda-akadémia vezetését veszi át.

Ezúttal sem szabad leírni a Buducsnoszt Podgoricát, amely szélsőposztokon egyértelműen erősödött, miután a klubnak sikerült Bukarestből visszacsábítania a szélvészgyors Jovanka Radicsevics, Majda Mehmedovics párost, ennek megfelelően a klub a final fourba jutást tűzte ki. Dragan Adzsics és a montenegrói csapat neve összeforrt a hatékony védekezéssel, ám a célok eléréséhez támadásban feltétlenül előre kell lépniük, hiszen az elmúlt idényben átlagban csak 23.5 gól szereztek meccsenként. A csoport negyedik tagja, a Brest is középdöntőbe szeretne kerülni, ám az évad első felében nem számíthat Cléopatre Darleux, Elodie Le Calvé és a szülés után már edzésbe álló Isabelle Gulldén játékára. Ugyan előbbi pótlására érkezett a dán válogatott kapus, Sandra Toft, Allison Pineau és Filippa Idéhn távozásával „papíron” gyengülni látszik a francia bronzérmes.

Az FTC élet-halál harcot vív a Bajnokok Ligájában (Fotó: Török Attila)
Az FTC élet-halál harcot vív a Bajnokok Ligájában (Fotó: Török Attila)

FERENCVÁROS: ÉLET-HALÁL HARC A KEZDETTŐL FOGVA

Az AB-ág erősségi viszonyrendszere már a sorsolás után is kiszámíthatatlanabbnak tűnt a CD-hez képest, és a nyár közepe óta a helyzet csak kuszálódott. Magyar szempontból persze az a legnagyobb kérdés, hogy az FTC-RAIL CARGO HUNGARIA képes lehet-e átlépni az árnyékát és átírni az erőviszonyokat azzal, hogy eljut a négyes döntőig, ám a sorsolás után Elek Gábor nem véletlenül nyilatkozott úgy, hogy szinte minden eddiginél nehezebb utat írt ki a sors a társaság számára. Hiszen erről az ágról a Rosztov-Don, Metz, Vipers, Fradi, Esbjerg, CSM hatosból csak négy juthat el egyáltalán a negyeddöntőig is... Az a szezon első meccsei alapján nyilvánvaló, hogy a népligetiek még alakulóban vannak, egyelőre érződik Nerea Pena kreativitásának hiánya a játékon, és a védekezés sem igazán állt össze, de ahogy az elmúlt években is mindig, a lényegi kérdések valószínűleg csak a szezon második felében dőlnek el. Az ugyanakkor valóban nem lesz mindegy, hogy ehhez milyen alapokat tesznek le a zöld-fehérek az A-CSOPORTBAN.

Az egyértelmű, hogy a Podravka Koprivnicát meg kell előzni, viszont nagy kérdés, hogy a Vipers Kristiansanddal szembeni páros meccsen milyen esélyeik vannak a zöld-fehéreknek. Ole Gustav Gjekstad együttese az elmúlt idényben egyértelműen a magyar ezüstérmes előtt járt, viszont a norvégok Katrine Lundéra és előreláthatóan Henny Reistadra sem számíthatnak az ősz során, ez pedig erősen kérdőjelessé teszi, mit várhatunk a legutóbb final fourba jutó klubtól. Könnyen elképzelhető, hogy a szombati Vipers–Fradi találkozó eredményének komoly jelentősége lesz a csoport alakulása szempontjából.

A kvartett favoritjaként jelenleg a Metz nevezhető meg, amely a francia válogatott alapját adja még úgy is, hogy a nyáron Edwige mellett Gnonsiane Niomblát is elveszítette. Az ő pótlásuk mellett gondoskodni kell Xenia Smitséről is: a német balátlövőt vállsérülése hónapokra a partvonalon kívülre kényszerít. A másik oldalra érkező Louise Burgaard ugyanakkor nagy erősség lehet, jobbátlövőként sokat segíthet kiegyensúlyozottabbá tenni a gárdát.

SKANDINÁV A LEGFIATALABB ÉS LEGIDŐSEBB CSAPAT IS
Az EHF a nevezett keretek alapján kiszámolta a csapatok átlagéletkorát. A rendkívül fiatal Sävehofról már ejtettünk szót, de meg kell jegyezni, hogy a 22.97 éves átlagéletkorú Ferencvárosé is jócskán az átlag (24.94) alatt van. Érdekesség, hogy a Fradi az első fordulóban épp a legmagasabb átlagéletkorú Vipersszel (27.69) csap össze. Az ETO az átlaghoz képest kicsit idősebb (26.93).

Magasság alapján a CSM emelkedik ki leginkább a mezőnyből (177.3), de a címvédő sem marad el tőle sokkal (177.04), a győriek épp az FTC-t (176.56) előzik meg a sorban.

A BL-re nevezettek között 40 játékos francia, ami nem meglepetés, hiszen a franciák két csapattal is ott vannak a legjobbak között. Összesen 29 magyar állampolgárságú kézilabdázó papírjait adták le, ami holtversenyben a harmadik legtöbb. A BL-be csak egy gárdát delegáló norvégok így is hat játékossal előrébb járnak.

Ahogy a Fradi négyesében a Podravka, a B-CSOPORTBAN úgy lóg ki kissé lefelé a Perla Lublin, amely négy év után szerepelhet ismét a főtáblán és leginkább Kinga Achruk rutinjára támaszkodhat. A másik három együttes között ugyanakkor valódi tűzijáték várható. A Rosztov-Don keretében szinte alig volt változás a nyáron, Ambros Martín pedig már az orosz válogatottnál is együtt dolgozhat kulcsjátékosai zömével. Az állandóság sokat érhet a BL-döntős számára, ahogy az is, hogy a spanyol edző ismét számíthat Ana Paula Rodrigues játékára, aki további variációs lehetőséget és mozgékony játékstílust teremthet támadásban. Így a szezon kezdete előtt „okoskodva” feltétlenül az orosz bajnok lehet az, amelynek a legtöbb esélye van az ETO hegemóniájának megtörésére. „Meccsről meccsre akarunk jobbak lenni és jobban játszani, lépésről lépésre kell haladnunk, és a végén meglátjuk majd, ez mire elég. Természetesen magas szintű céljaink vannak, de az is fontos, hogy miként jutunk odáig” – mondta Martín az EHF hivatalos oldalának.

A tavalyi EHF-kupa-finalista Esbjerg a BL-ben a negyeddöntőt tűzte ki célul. A dán bajnoki cím és a magabiztos szezonkezdet (6-ból 6 siker a pontvadászatban) rámutat, hogy Jesper Jensen társulata remek erőkből áll. A dán válogatottak mellett hat norvég légióst is felvonultatnak, legfontosabb játékosuk talán mégis a holland Estavana Polman.

A négyes negyedik tagja a CSM Bucuresti, amely elméletileg a BL egyik legerősebb alakulata (lenne...), ám a klub körüli események már-már szappanoperába illőek: mindig van miről beszélni, ám ezek ritkán szólnak az értékteremtő eredményekről. Nem elég, hogy a klasszisok sorát felvonultató csapat a Valcea otthonában elszenvedett vereség mellett már Zilahon is kudarcot vallott a szezonban, a héten Tomas Ryde vezetőedző is otthagyta az együttest, így a BL-csoportkört már az eddigi másodedzővel, Adrian Vasilével indítja a kirakatcsapat. Persze igazságtalanok lennénk, ha nem jegyeznénk meg, hogy egy egészséges Cristina Neaguval, Nora Mörkkel és Dragana Cvijiccsel igen nagy a potenciál, ám jelenleg egyikük sem bevethető, ennek következtében a bukaresti egylet amolyan sötét lónak tűnik: nehéz belőni, mire lehet képes és mennyire áll össze az idényt meghatározó tavaszi időszakra.

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Szombat, 19.15:
Vipers Kristiansand (norvég)–FTC-Rail Cargo Hungaria (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
D-CSOPORT
Vasárnap, 17.00:
Győri Audi ETO KC–IK Sävehof (svéd) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik